Смекни!
smekni.com

Дидактична гра як засіб навчання іноземних мов молодших школярів (стр. 4 из 4)

Формування та вдосконалення лексичних навичок

Пожежа

Мета гри: активізація лексики у межах теми «Му house» («Мій дім»).

Зміст гри: учитель пояснює учням ситуацію: у будинку сталася пожежа. Ви маєте три хвилини, щоб узяти найважливіші для вас речі. Щоб ви взяли? Учні по черзі називають іноземною мовою предмети, використовуючи структуру І would tаке а ... .(Я б узяв ... .). Перемагає учасник гри, який назвав найбільшу кількість предметів.

Школа

Мета гри: активізація лексики до теми “Школа”.

Зміст гри: клас ділиться на дві команди. Від кожної з них обирається представник. Члени кожної команди називають по черзі по одному слову у межах теми “Школа”, а представник малює пелюстку ромашки і записує іноземною мовою це слово. Повторювати слова не дозволяється. Коли список слів теми School з боку кожної команди вичерпується, представники команд рахують пелюстки зі словами. Перемагає команда, яка має найбільшу кількість пелюсток із безпомилково написаними словами.

Знайди антоніми

Мета гри: формавання та вдосконалення лексичних навичок.

Зміст гри: перед початком гри вчитель пояснює дітям значення слова “антонім”, пропонуючи приклади на рідній мові. Далі він називає учасникам гри прикметник, а вони шукають відповідний йому антонім із числа тих, що написані вчителем на дошці (expensive-дорогий – cheap-дешевий…). За кожну правильну відповідь гравець отримує очко. Гру можна проводити на командну чи особисту першість.

Що вдягти?

Мета гри: повторення лексичних одиниць у межах теми “Одяг”.

Обладнання: м’яч.

Зміст гри: учні стають у коло, в центрі якого ведучий із числа гравців. Ведучий кидає м’яч одному з учнів і називає один із виразів: It is spring / summer / winter / autumn now (Зараз весна / літо / зима / осінь). Гравець, який зловив м’яч повинен назвати один із видів одягу, що відповідає сезону. Якщо учень помилився, або не зміг відповісти, вибуває із гри, якщо вірно – стає ведучим. Назви одягу не повинні повторюватись. Переможцем вважається той, хто залився у колі один.

Формування та вдосконалення граматичних навичок

Загадка

Мета гри: тренування у використанні вивчених дієслів в усному мовленні.

Зміст гри: перед грою учитель пише на дошці 15-20 дієслів вивчених раніше. Далі ведучий (із числа учасників гри ) за допомогою пантоміми демонструє учням дію, яку вони повинні прокоментувати, використовуючи одне з поданих у списку дієслів. Учасник гри, який вірно відгадав цю дію, отримує право стати ведучим, і гра продовжується далі.

Котрий поверх?

Мета гри: вправляння у вживанні порядкових числівників.

Зміст гри: перед початком гри учні повторюють порядкові числівники від first; (перший) до twentieth (двадцятий). Потім учитель пояснює учням, що вони потрапили у двадцятиповерховий будинок і намагаються визначити, на якому поверсі перебуває кожен із них. Учні повинні написати на папірцях, на якому поверсі вони перебувають (наприклад: І am on the second floor (Я на другому поверсі). Номер поверху вони обирають довільно. Свої папірці з номерами гравці тримають у секреті. Потім один учень показує свою картку вчителеві. Решта учнів намагаються його «знайти», ставлячи запитання: Аre you on the fifth floor? (Ти на п'ятому поверсі?). Учень може відповісти: No, go upstairs / downstairs (Ні, підніміться вище/нижче). Виграє той, хто перший відгадає номер поверху. Він виходить до дошки і задумує свій поверх. Гра триває 10-15 хвилин.

3.2 Ігри, що забезпечують комунікативну діяльність

Формування та вдосконалення умінь і навичок аудіювання

Здогадайся, який це місяць?

Мета гри: розвиток умінь і навичок аудіювання.

Зміст гри: учитель пропонує учням послухати іноземною мовою опис кожного з місяців року і відповісти на запитання: What month is this? (Який це місяць?). Учаснику гри, який вірно відповість на це запитання, зараховується очко. Перемагає гравець, який набрав найбільшу кількість очок.

Правда чи ні?

Мета гри: удосконалення умінь і навичок аудіювання тексту.

Зміст гри: учитель готує коротку розповідь іноземною мовою про класну кімнату, в якій проводиться гра. Озвучуючи це повідомлення, він навмисне додає кілька речень, що не відповідають справжньому її опису. Завдання учнів, плескати у долоні тоді, коли вони почують такі речення.

Формування та вдосконалення умінь і навичок говоріння

Іграшки

Мета гри: практика у конструюванні розповідних речень на основі раніше вивченого мовного матеріалу; розвиток монологічного мовлення.

Обладнання: дві іграшки.

Зміст гри: клас ділиться на дві команди, кожна з яких отримує від учителя іграшку, (наприклад: одна команда іграшкового кота, інша - собаку).Члени кожної з команд по черзі описують свою іграшку, отримуючи одне очко за кожне правильно оформлене у мовному відношенні речення. Перемагає команда, яка набрала найбільшу кількість очок.

Похід

Мета гри: удосконалення умінь і навичок будувати зв'язне висловлювання в усному мовленні.

Обладнання: серія сюжетних малюнків до теми “Мій вихідний день”.

Зміст гри: на дошці прикріплена серія сюжетних малюнків до теми My day off (Мій вихідний день). Клас ділиться на три - чотири команди, які після 5-8 хвилин підготовки, озвучують свій варіант розповіді на цю тему. Переможцем вважається команда, яка найбільш детально й у логічній послідовності опише події, зображені на малюнках.

Який він насправді

Мета гри: тренування у побудові мікродіалогів.

Обладнання: картинки із забраженням людей.

Зміст гри: Гра проводиться парами, кожна з яких отримує по картинці з зображенням людини. Кілька хвили діти вивчають її зовнішність. Потім пари гравців виходять до дошки, демонструють класу картинку і по черзі описують зовнішність людини, яка на ній зображена. Клас вирішує, хто точніше це зробив і визначає переможця. Виходить наступна пара, і гра триває.

Улюблена страва

Мета гри: формування вмінь будувати мікродіалог.

Зміст гри: учні грають у парах. Один із гравців задумує улюблену страву у межах вивченої теми Food (Їжа). Інший, будуючи запитання, намагається відгадати її. Гра триває у вигляді діалога.

Наприклад: Do you like apples? / No, I don’t.

Після того як страву відгадано, учні міняються ролями, і гра триває.

Формування та вдосконалення умінь і навичок читання

Прочитай і закінчи речення

Мета гри: перевірка рівня розуміння прочитаного тексту.

Обладнання: картки з текстом.

Зміст гри: учитель відповідно до кількості учнів готує картки з текстом для читання. Клас ділиться на дві команди. Протягом 5-7 хвилин усі учасники гри читають цей текст. Потім представники кожної з команд по черзі виходять до дошки і доповнюють написані на ній речення, відповідно до змісту прочитаного тексту. Перемагає команда, члени якої не допустили помилок, або виявилось їх менше, ніж в іншої команди.

Суперники

Мета гри: формування та удосконалення умінь і навичок читання.

Обладнання: картки із реченнями різних видів.

Зміст гри: клас ділиться на дві команди. Учитель відповідно до кількості учасників гри готує картки, з написаними на них реченнями у межах вивченої теми. Представник першої команди читає вголос своє речення, пропонуючи учням другої команди перекласти його рідною мовою. Потім команди міняються ролями, своє речення зачитує представник другої команди, і гра триває далі. За кожне вірно прочитане й перекладене речення команді зараховується очко. Перемагає команда, яка набрала найбільшу кількість очок.

Хто краще прочитає?

Мета гри: формування та удосконалення умінь і навичок читання тексту.

Зміст гри: на дошці іноземною мовою записується вірш . Учитель читає його, пояснює значення окремих слів і звертає увагу учнів на можливі труднощі у вимові окремих звуків. Учні самостійно читають цей вірш дві-три хвилини. Потім учитель ділить клас на три команди і викликає по одному представнику від кожної з них. Учні по черзі читають вірш уголос. Журі, обране з числа учнів класу, визначає кращого з трьох читачів, його команді записується очко. У такий самий спосіб гра триває далі. Перемагає команда, яка набрала найбільшу кількість очок.

Формування та вдосконалення умінь і навичок письма

Малюнки

Мета гри: тренування учнів у написанні зв'язних висловлювань за зоровими або вербальними опорами.

Обладнання: серія малюнків.

Зміст гри: на дошці прикріплений малюнок або серія малюнків, за якими учні повинні написати протягом визначеного вчителем часу зв'язне оповідання. Переможцем вважається той учень, який напише найбільшу кількість логічно поєднаних речень, правильно оформлених у мовному відношенні.

Доповни речення

Мета гри: тренування у конструюванні речень; активізація раніше вивченого лексичного матеріалу.

Зміст гри: учитель пропонує учням написати розповідь на певну тему (наприклад My working day). Перший учасник гри починає розповідь, записуючи на дошці одне повнозначне слово. Потім учні по черзі дописують власні слова, будуючи речення у логічній послідовності, відповідно обраній темі. Учасник гри, який не зможе продовжити речення, вибуває з гри. Перемагає той, хто напише останнє слово й закінчить розповідь.