Смекни!
smekni.com

Дидактична гра як засіб навчання іноземних мов молодших школярів (стр. 3 из 4)

Вчитель: In the morning.

Учень: When. When do you go to school?

Гравець, який не вірно відреагував на репліку вчителя, залишає гру. Переможцем вважається учень, який жодного разу не припустився помилки.

Де кролик?

Мета гри: тренування у вживанні прийменників місця.

Обладнання: іграшковий будинок і кролик.

Зміст гри: вчитель ставить перед дітьми іграшковий будинок і повідомляє іноземною мовою, що в ньому живе кролик. Після цього він переміщує іграшку у різні частини будинка і запитує учнів: Where is the rabbit? (Де кролик?)”. Діти хором відповідають.

2.2 Ігри, що забезпечують комунікативну діяльність

Формування та вдосконалення умінь і навичок аудіювання

Поради

Мета гри: удосконалення умінь і навичок сприймати на слух й адекватно реагувати на прохання вчителя.

Зміст гри: перед початком гри учитель пояснює учням лексичне значення модального дієслова shold (повинен). Клас ділиться на дві команди. Від кожної групи по черзі викликається представник, якому учитель дає пораду:

Наприклад: You should open the door.

Учень спочатку слухає пораду, а потім її виконує. Якщо він робить це правильно, його команді зараховується очко. Потім викликається представник з іншої команди, і гра в такий самий спосіб продовжується далі.

Перемагає команда, яка набрала найбільшу кількість очок.

Зіпсований телефон

Мета гри: розвиток умінь і навичок аудіювання.

Зміст гри: учасники гри сідають колом. Кожен із них отримує порядковий номер. Учитель шепоче гравцю під номером один коротке повідомлення, наприклад: І have two dogs (Я маю двох собак ). Потім гравець під номером один пошепки передає те, що почув учаснику гри під номером два. У такий спосіб, повідомлення передається по колу до останнього гравця, який уголос повторює те, що почув. Якщо повідомлення озвучене правильно, учням зараховується то очко, якщо ні, очко зараховується учителю.

Розповідь

Мета гри: формування умінь і навичок сприймати на слух репліки вчителя й адекватно реагувати на них.

Зміст гри: учитель пропонує учням утворити коло і повільно йти один за одним по цьому колу. У цей час він починає іноземною мовою читати текст (розповідь). Гравці, рухаючись по колу, повинні зображати мімікою і жестами події, що описуються в розповіді. Учень, або учні, які не адекватно зреагували на репліку вчителя, вибувають із кола. Переможцем вважається учень, який залишився у колі до кінця розповіді.

Формування та вдосконалення умінь і навичок говоріння

Партнери

Мета гри: тренування учнів у побудові мікродіалогів (формулювання реплік у вигляді загальних запитань і стверджувальної або заперечної відповіді на них) на основі матеріалу теми «Animals» («Тварини»).

Обладнання: картки з назвами тварин.

Зміст гри: учні працюють у парах. Кожен із них отримує від учителя картку зі словами, що позначають назви тварин. Партнери здійснюють спілкування, розпитуючи один одного про наявність у картці назви тієї чи іншої тварини:

- Do you have a dog? (У тебе є собака?)

- Yes I do / No, I do not. (Так / Ні)

Перемагає той учень, який перший відгадає всі назви тварин, зазначені у картці свого співрозмовника.

Переможець

Мета гри: формування та удосконалення умінь і навичок конструювання розповідних речень в усному мовленні.

Обладнання: сюжетна картина.

Зміст гри: учні отримують від учителя сюжетну картину. Потім вони сідають колом і по черзі будують короткі речення відповідно до змісту цієї картини. Учень, який повторює сказане раніше, або не може побудувати власне речення, вибуває з гри. Переможцем вважається той, хто залишається у грі до кінця.

Хто скаже найбільше?

Мета гри: розвиток навичок і вмінь конструювання розповідних речень.

Обладнання: картинки із зображенням людей.

Зміст гри: клас ділиться на групи по 4-5 учнів. Кожній із них вчитель дає картинку із зображенням людини. Гравці іноземною мовою 3-4 хвилини обговорюють її зовнішність. Потім обмінюються картинками і знову виконують це завдання. Вчитель збирає усі картки і по одній демонструє гравцям. Учні по черзі називають по одному реченню, описуючи зовнішність зображеної людини, отримуючи за кожне правильно побудоване речення для своєї групи одне очко. У такий спосіб гравці описують усі картинки. Перемагає група, яка набрала найбільшу кількість очок.

Формування та вдосконалення умінь і навичок читання

Читачі

Мета гри: формування та удосконалення умінь і навичок читання вивченої раніше лексики.

Зміст гри: клас ділиться на дві команди. Учитель демонструє кожній з них написані на картках слова, а представники команд по черзі читають їх у голос. За кожне правильно прочитане слово команді зараховується одне очко. Перемагає команда, яка набрала найбільшу кількість очок.

Банк

Мета гри: розвиток умінь і навичок читання.

Обладнання: картки із різними варіантами текстів іноземною мовою у межах однієї теми.

Зміст гри: учитель за кількістю учнів у класі тиражує картки з написаними на них текстами, у межах однієї теми. Варіантів текстів повинно бути кілька. Перед початком гри кожному учню зараховується 30 очок (банк). Перший учасник гри читає уголос свій текст, а вчитель за кожну допущену ним помилку у читанні віднімає від його банку одне очко. Далі свій текст читає наступний гравець і гра триває. Перемагає учень, в якого у банку залишилося найбільша кількість очок.

Формування та вдосконалення умінь і навичок письма

Знайди колір

Мета гри: удосконалення умінь і навичок письма.

Зміст гри: клас ділиться на дві команди. Учитель викликає з кожної з них по одному учню й іноземною мовою називає колір. Учасники гри повинні написати на дошці якомога більше речень про предмети, які мають цей колір. Наприклад: The chicken is yellow...

За кожне правильно оформлене у мовному відношенні речення команді зараховується одне очко. Перемагає команда, яка набрала найбільшу кількість очок.

Про кого йдеться ?

Мета гри: удосконалення умінь інавичок письма у межах теми “About my family and myself” (Про мене і мою сім'ю).

Зміст гри: кожен учень протягом 7-10 хвилин пише на окремому аркуші паперу кілька речень про себе і свою сім'ю. Учитель збирає ці аркуші паперу і по черзі читає написане уголос. Учні повинні здогадатися про кого йдеться, підняти руку і назвати його ім'я. Той, хто відгадав, читає наступну розповідь, і гра триває далі. Після закінчення гри, учитель разом із учнями аналізує допущені ними помилки у написанні окремих слів чи побудові речень.

Слова

Мета гри: перевірка рівня сформованості орфографічних навичок раніше вивченої лексики.

Обладнання: літери абетки, написані на окремих аркушах паперу.

Зміст гри: кожен гравець на початку гри отримує від учителя набір літер написаних на квадратах, вирізаних із паперу. Учитель іноземною мовою називає слово (у межах вивченої лексики), а гравці повинні викласти його на аркуші паперу, використовуючи набір літер. Той, хто швидше і без помилок виконав це завдання отримує очко, і гра триває далі. Переможцем вважається гравець, який набрав найбільшу кількість очок.

3. Дидактичні ігри для четвертого класу

дидактична гра іноземна мова

3.1 Ігри, що готують до комунікативної діяльності

Формування та вдосконалення фонетичних навичок

Шифр

Мета гри: повторення літер та їх послідовності в абетці.

Зміст гри: учитель пропонує учням розшифрувати вираз, у словах якого кожна буква закодована цифрою, що відповідає порядковому номеру літери в абетці. (a-1, b-2, c-3 …). Між словами у виразі ставиться знак “/” , а між буквами “,”. Наприклад: 9 / 1,13 / 1 / 16, 21, 16, 9, 12. – I am a pupil. Переможцем вважається учень, який найшвидше і без помилок виконає це завдання.

Формування та вдосконалення орфографічних навичок

Напиши слово

Мета гри: перевірка рівня сформованості орфографічних навичок вивченої лексики.

Зміст гри: учитель рідною мовою називає слово, у межах вивченої раніше лексики. Учасники гри, на окремих аркушах паперу, записують це слово іноземною мовою і демонструють їх учителю. Той, хто припустився орфографічної помилки, вибуває з гри. Учитель називає наступне слово, й гра триває далі. Переможцем вважається учень, який залишився у грі до кінця.

Слова

Мета гри: формування та удосконалення орфографічних навичок.

Обладнання: набори карток із літерами іноземної абетки.

Зміст гри: клас ділиться на дві-три команди, кожна з яких отримує набір карток із буквами. Далі учитель називає слово, команди складають його, використовуючи картки, а потім один гравець із складу команди записує це слово на дошці. Команда, яка зробила це швидше і без помилок, одержує очко. Вчитель називає наступне слово і гра триває. Перемагає команда, яка набрала найбільшу кількість очок.