Смекни!
smekni.com

Організація спостережень учнів за змінами в природі під час формування природничих знань (стр. 11 из 16)

Завдання для 2 групи.1. Поспостерігайте за небом. Як воно змінилось порівняно з осінню? Чому? 2. На яких рослинах збереглись насіння і плоди? Зберіть їх в пакетики, щоб у класі з допомогою учителя визначити, яким рослинам вони належать.

Завдання для 3 групи.1. Виміряйте глибину сніжного покрову коло паркана, на відкритому місці, під деревами, запишіть дані. Чому вони вийшли різними? 2. Знайдіть дерева і кущі, відомі вам з осінньої екскурсії. Як довести, що вони взимку живі?

Завдання для 4 групи.1. Спробуйте спіймати поодинокі сніжинки, розгляньте їх. Зверніть увагу на форму і кількість промінців у сніжинок. Подихайте на них. Що відбулося? Чому? 2. Із допомогою учителя визначте назви дерев, на яких збереглись з осені плоди.

Завдання для 5 групи.1. Розгорніть сніг і подивіться, як зимують трав’янисті рослини. Чи збереглися в них листки і плоди? 2. Уважно розгляньте гілки дерев і кущів. Що залишилось на місці, де були прикріплені листки?

Завдання для 6 групи.1. Спробуйте знайти під опалою корою, на гілках, в засохлих і звернутих в трубочку листках комах. Зробіть висновок.2. Поспостерігайте чи багато птахів у лісі взимку?

Завдання для 7 групи.1. Назвіть хвойні рослини. Які з них вам зустрічались? Чому вони зелені? Спробуйте знайти на снігу хвоїнки. Про що це свідчить? Зробіть висновок.2. Яких птахів ви зустріли на екскурсії? Розгляньте їх зовнішній вигляд. Чим вони зайняті? Покладіть у годівничку принесений вами корм для птахів.

Завдання для 8 групи 1. Розгляньте бруньки дерев і кущів. Чим вони вкриті? Яке значення лусочок? 2. Знайдіть сліди тварин, спробуйте визначити, чиї вони.

У класі проводилася узагальнююча бесіда про побачене на зимовій екскурсії за такими запитаннями:

Яка тема нашої екскурсії?

Які тіла живої природи ви бачили в лісі?

Яке значення в житті рослин має сніг?

Як довести, що дерева, кущі і деякі трави взимку живі?

Чому взимку мало птахів? Чим вони харчуються?

Сліди яких тварин ви бачили на снігу?

Чим відрізняється праця людей влітку, взимку та восени? Чому?

Головне в узагальнюючій бесіді - розкриття причинно-наслідкових зв’язків у неживій та живій природі.

Аналогічним був зміст і весняної екскурсії. Ми проводили її в другій декаді квітня. В цей час середня температура доби не буває нижче 0°С, починають набубнявіти бруньки на деревах і кущах, з’являються ранньоквітучі рослини, прилітають птахи із вирію.

У зміст весняної екскурсії входять: вступна і узагальнююча бесіди про пори року, ознайомлення з ранньоквітучими рослинами, самостійні спостереження учнів та завдання додому.

Вступна бесіда проводилася за такими запитаннями:

Яка зараз пора року? Який місяць?

Скільки місяців триває весна? Назвіть весняні місяці.

Як змінилася погода порівняно із зимовою екскурсією? Минулим місяцем?

Як змінився сніг із приходом весни?

Чому сніг поблизу дороги тане швидше, ніж у лісі?

Як вплинула нежива природа на живу і чому?

Чим зайняті люди весною?

Після вступної бесіди розподілялися завдання по групах. Далі ми приводили дітей на місце екскурсії, де вони виконували самостійні спостереження за поданими завданнями.

Завдання для 1 групи.1. Поспостерігайте за небом. Як воно змінилось порівняно із зимою? Чому? 2. Знайдіть знайомі вам із зимової екскурсії дерева. Які зміни з ними відбулися? Чому?

Завдання для 2 групи.1. Виміряйте температуру повітря, порівняйте із вимірюваннями на зимовій екскурсії. Зробіть висновок.2. Знайдіть знайомі вам із зимової екскурсії кущі. Які зміни з ними відбулися? Чому?

Завдання для 3 групи.1. Поспостерігайте, як світить Сонце, де воно гріє тепліше: на відкритій місцевості чи в лісі? Чому? Порівняйте із зимою. Зробіть висновок.2. Спробуйте знайти відомі вам з осінньої екскурсії трав’янисті рослини. Які зміни з ними сталися? Чому?

Завдання для 4 групи.1. Поспостерігайте, чи на всіх квітах є комахи. Зробіть висновок.2. Знайдіть трав’янисті ранньоквітучі рослини. Де вони ростуть: під деревом, кущем (в тіні) чи на відкритій місцевості - на галявині? Спробуйте зробити висновок про причину раннього цвітіння деяких трав’янистих рослин.

Завдання для 5 групи.1. Огляньте ґрунт. Сухий він чи вологий? Чому? Яке значення це має для рослин? 2. Порівняйте трав’янисті рослини під деревами, кущами і на галявині. Чим вони відрізняються? Чому?

Завдання для 6 групи.1. Де швидше розтанув сніг - на відкритій місцевості чи в тіні? Який сніг тане швидше і чому - брудний чи чистий? 2. Зберіть гілочки, що залишилися після весняної обрізки дерев. Принесіть у клас, поставте в воду для наступних спостережень.

Завдання для 7 групи.1. Огляньте липу, ясен, березу. Чи однаково змінились в них бруньки? Як це пояснити? 2. По дорозі на екскурсію і назад поспостерігайте за працею людей. Як вона змінилася порівняно із зимою? Чому?

Завдання для 8 групи.1. Проведіть спостереження за птахами. Яких ви впізнали, за якими ознаками? Що вони роблять? Чому? 2. Зберіть гілочки, що залишилися після обрізки кущів. Принесіть в клас, поставте в воду для подальших спостережень.

Після виконання самостійної роботи проводилася узагальнююча бесіда, в ході якої з’ясовувалися зміни в неживій і живій природі з приходом весни та їх причини. На весняній екскурсії узагальнювалися також знання учнів про взаємозв’язки рослин із навколишнім середовищем. Зверталася увага на місця, де ростуть підсніжники, мати-й-мачуха, проліски (освітленні галявини, околиці лісу), на яскраве забарвлення квітів, цвітіння в той період, коли немає листя на деревах і кущах, а ліс прозорий і освітлюється Сонцем.

Додому учням було задано завдання скласти невелику розповідь за планом: тема екскурсії, відмінність весняної екскурсії від зимової, причини змін, описати найцікавіші рослини свого краю, які спостерігали на екскурсії.

Слід зазначити, що тільки при здійсненні системи екскурсій (осінньої, зимової, весняної) в одне і те саме рослинне угруповання учні набувають повних знань про різні етапи змін у неживій і живій природі, тобто отримують уявлення про розвиток природи не тільки в просторі, але й у часі.

На початку кожної пори року учні одержували завдання перевірити певні народні прикмети щодо передбачення погоди (див. додаток А). На основі аналізу спостережень учні відбирали ті народні прикмети, за якими можна прогнозувати погоду в даній місцевості. Результати проведених спостережень учні занотовували у таблиці в „Щоденнику спостережень”:

Дата Яку прикмету спостерігали Прогноз погоди на цей день Яка погода була насправді в даній місцевості в цей день

Завдяки такій роботі в учнів розвивається спостережливість, бажання розгадувати таємниці природи, якомога більше дізнатись про уже відоме.

Основні завдання, які ставилися під час проведення спостережень за змінами в природі та праці людей, - це встановлення доступних другокласникам зв’язків і залежностей між явищами природи та виділення характерних сезонних ознак всіх елементів природи.

Щоб розкрити типові ознаки кожної пори року треба чітко уявляти специфіку місяця. Тому ми вважали за необхідне навчити дітей підводити підсумки спостережень, тобто характеризувати зміни, що відбулися в природі за місяць (за календарем природи). Це допоможе учням навчитись аналізувати дані своїх спостережень, що має велике значення для формування матеріалістичного світогляду, розвиває у дітей логічне мислення, вміння порівнювати, узагальнювати, робити висновки.

Узагальнення спостережень учні проводили наприкінці кожного місяця, заповнюючи таблицю спостережень за погодою і виявляючи фенологічні особливості кожного місяця. Узагальнення результатів спостережень потребує ретельної підготовки як зі сторони вчителя, так і зі сторони учнів. Напередодні такого уроку ми уважно проглядали записи в класному календарі природи і праці людей, аналізували їх, складали характеристику місяця (чи сезону), виділяли ті причинні залежності, які проглядаються в цьому місяці на основі проведених спостережень, складали програму спостережень на наступний місяць.

Учні вдома обробляли свої записи в „Щоденниках спостережень": підраховували кількість ясних, хмарних і похмурих днів, днів з опадами, із температурою нижче і вище нуля, вітряних днів, зазначають найнижчу і найвищу температуру повітря. Крім того, в „Щоденнику спостережень” діти записували підсумки спостережень за рослинами й тваринами та робили висновки про зміни в неживій природі, в житті рослин і тварин і як зміни в неживій природі пов’язані із змінами в житті рослин і тварин (див. додатки Б, В, Г). Такі зведення дають можливість скласти чітке уявлення про характер погоди за кожен місяць.

Щоб навчити дітей самостійно робити обробку спостережень, перший узагальнюючий урок за результатами спостережень за вересень ми проводили дуже детально. Наведемо зразок такого уроку.

Тема. Узагальнення результатів спостережень за природою і працею людей у вересні.

Мета: узагальнити результати спостережень за природою (Сонце, погода, водойми, ґрунт, рослини, тварини) і працею населення; навчити дітей записувати результати в узагальнюючі таблиці; навчити складати характеристику місяця за отриманими даними; встановити залежності між окремими явищами природи у вересні; почати формування ознак осені на прикладі ранньої осені.

Обладнання: класний календар природи і праці людей, індивідуальні „Щоденники спостережень”, аналогічні таблиці на дошці, навчальні картини природи і праці людей восени.

План уроку

Повідомлення учнів про спостереження за погодою, порівняння спостережень за погодою сьогоднішнього і вчорашнього дня. Бесіда про погоду.