Смекни!
smekni.com

Організація та методика бухгалтерського обліку і аналізу основних засобів (стр. 14 из 22)

За інформацією балансу, станом на 31.12.2007 р. ДП «Шишацький завод мінеральних вод» володіє основними засобами в обсязі 1284,9 тис грн. за первісною вартістю. Знос на кінець року становить 1215,0 тис грн. Відповідно залишкова вартість основних засобів підприємства становить 69,9 тис грн. (табл. 2.3.1).


Таблиця 2.3.1. Відображення інформації про основні засоби у балансі ДП «Шишацький завод мінеральних вод» на 31.12.2008 р.

Стаття балансу Код рядка На 31.12.2008 р.
Основні засоби:
залишкова вартість 030 69,9
первісна вартість 031 1284,9
знос 032 1215,0

Щодо Звіту про фінансові результати та Звіту про рух грошових коштів, то ці звітні форми не містять пряму інформацію про рух основних засобів, оскільки основою їх складання є класифікація видів діяльності.

Наприклад, у Звіті про фінансові результати у ІІ розділі «Елементи операційних витрат» за рядком 260 «Амортизація» показується інформація про величину нарахованої амортизації необоротних активів, що відноситься до операційної діяльності (додатки А, Б, В). Рух основних засобів характеризує отримання доходів та здійснення витрат за відповідними видами діяльності.

У Звіті про рух грошових коштів за рядком 020 здійснюється коригування прибутку (збитку) від звичайної діяльності до оподаткування на амортизацію необоротних активів (додатки Н, П, Р). У розділі ІІ розшифровано за напрямками рух коштів у результаті інвестиційної діяльності, у т.ч. внаслідок реалізації та придбання необоротних активів (рядки 190 та 250 відповідно).

Стан основних засобів прямо впливає на власний капітал суб’єкта господарювання. У Звіті про власний капітал за рядками 060-070 відображено зміни власного капіталу внаслідок дооцінки або уцінки основних засобів. Протягом досліджуваного періоду переоцінка основних засобів ДП «Шишацький завод мінеральних вод» не здійснювалась (додатки К, Л, М).

За принципом повного висвітлення фінансова звітність повинна містити всю інформацію про фактичні та потенційні наслідки операцій та подій, яка може вплинути на рішення, що приймаються на її основі. Інформація, що підлягає розкриттю наводиться у Примітках до них.

Примітки до фінансових звітів – це сукупність показників і пояснень. Яка забезпечує деталізацію та обґрунтованість статей фінансової звітності, а також інша інформація, розкриття якої передбачене відповідними положеннями (стандартами).

Примітки до річної звітності є особливою формою фінансових звітів, у якій найбільш повно розкривається зміст облікової політики, прийнятої на підприємстві.

Питання стану та руху основних засобів у Примітках до річної звітності представлено достатньо широко. Щодо кожної групи основних засобів ДП «Шишацький завод мінеральних вод» наводиться така інформація (додатки С, Т, У).

1. Вартість (первісна або переоцінена), за якою основні засоби відображені у балансі.

2. Методи амортизації, що застосовуються підприємством та діапазон термінів корисного використання (експлуатації) об’єктів основних засобів.

3. Наявність та рух основних засобів у звітному році за показниками:

· первісна (переоцінена)вартість та сума зносу на початок звітного року;

· первісна вартість основних засобів, які визнані активом, з виділенням вартості основних засобів, отриманих у результаті об’єднання підприємств;

· сума зміни первісної (переоціненої) вартості та зносу основних засобів у результаті переоцінки;

· первісна (переоцінена) вартість та сума зносу основних засобів, які вибули;

· сума нарахованої амортизації;

· сума втрат від зменшення корисності, відображена у Звіті про фінансові результати у звітному періоді;

· інші зміни первісної (переоціненої) вартості та сума зносу основних засобів;

· первісна (переоцінена) вартість та сума зносу на кінець звітного року.

У Примітках до фінансової звітності також наводиться така інформація:

1. Вартість основних засобів, щодо яких існує обмеження прав власності.

2. Вартість переданих у заставу основних засобів.

3. Сума капітальних вкладень на придбання і будівництво основних засобів за звітний рік.

4. Сума укладених угод на придбання у майбутньому основних засобів.

5. Залишкова вартість основних засобів, що тимчасово не використовуються (знаходяться на консервації, реконструкції тощо).

6. Первісна (переоцінена) вартість повністю амортизованих основних засобів, які продовжують використовуватися.

7. Залишкова вартість основних засобів, вилучених з експлуатації для продажу.

8. Первісна вартість, залишкова вартість та метод оцінки основних засобів, отриманих за рахунок цільових асигнувань.

Щодо орендованих основних засобів, то орендар повинен розкривати таку інформацію щодо фінансової оренди первісну (переоцінену)вартість і знос кожної групи орендованих активів.

Таким чином, основними формами звітності про стан та рух основних засобів ДП «Шишацький завод мінеральних вод» є баланс та Примітки до річної звітності. Одночасно Звіт про фінансові результати, Звіт про рух грошових коштів, Звіт про власний капітал характеризують вплив операцій з руху основних засобів на діяльність підприємства.

2.4Удосконалення обліку основних засобів в умовах використання комп’ютерних технологій

Комп'ютерні системи обліку пройшли великий історичний путь становлення та розвитку. У теперішній час існує велика кількість програмних засобів автоматизації обліку: від засобів автоматизації локальної задачі бухгалтерського обліку до повнофункціональних систем у складі інформаційної системи підприємства.

Незважаючи на те, що необхідність автоматизації обліку очевидна, зазвичай важко вирішити це питання.

Як показують сучасні дослідження, більшість поширених програм обліку не вирішує в повній мірі всіх проблем, що пов'язані з обліком. У свою чергу ті програмні продукти, які найбільше відповідають вимогам, тобто реалізують системний підхід до автоматизації обліку, мають занадто високу ціну. Автором проаналізовано найпоширеніші програмні продукти (табл. 2.4.1).

З метою формування достовірної інформації в обліку і звітності ДП «Шишацький завод мінеральних вод» про стан та рух основних засобів найбільш придатною є 1С: Бухгалтерія 8.0. Ця програма не має макромови, однак у ній наявна вбудована об’єктно-орієнтована мова програмування і розвинуте інтерактивне середовище, що дає змогу змінювати типові конфігурації для своїх потреб чи навіть повністю переписати їх.

В даний час упроваджено такі її версії, як: 1C: Бухгалтерія базова для DOS; 1C: Бухгалтерія проф. для DOS; 1C: Бухгалтерія проф. мережна для DOS; 1C: Бухгалтерія базова для Windows; 1C: Бухгалтерія проф. для


Таблиця 2.4.1. Рівень вирішення проблем обліку автоматизованими системами

№ з/п Найменування програми Стисла характеристика
1. BEST-ПРО Професійна програма класу MRP-11 для торгівлі Здійснює планування, облік продажу, облік витрат, управління персоналом, фінансове планування та облік.
2. 1C: Бухгалтерія8.0 Універсальна бухгалтерська програма, використовується на підприємствах різних видів діяльності, у тому числі - в виробництві. Автоматизація всіх ланок бухгалтерського обліку, облік витрат у розрізі бухгалтерських рахунків/субрахунків, фінансова звітність, фінансовий аналіз.
3. Ітератор Автоматизація всіх ланок бухгалтерського обліку, облік витрат у розрізі бухгалтерських рахунків/субрахунків, фінансова звітність, фінансовий аналіз
4. ЛокОФФІС,підсистема«виробництво» Автоматизація бухгалтерського обліку, фінансове планування, фінансова звітність, фінансовий аналіз
5. Інфо-Бухгалтер Компактна програма, що легко адаптується до будь-яких методик обліку невеликих підприємств. Має потужний генератор звітних форм, широкі можливості для фінансового аналізу, можливість графічних зображень результатів
6. Флагман Інтегрована система управління підприємством. Включає підсистеми. Документообіг, Виробництво, Торгівля, Бухгалтерській облік, Фінансовий аналіз, Техніко-економічне планування
7. ФинЗксперт (Windows) Професійна програма фінансового аналізу стану підприємства та прогнозу його розвитку. В ній використовуються кращі методики вітчизняного досвіду.
8. Помічник бухгалтера (CD-Windows) Інформаційно-консультаційна система для організації та ведення бухгалтерського обліку
9 Помічник керівника (DOS) Автоматизація звітів для керівника по майже любих напрямках діяльності
10. Галактика Корпоративний продукт для комплексного управління підприємства. Вирішує завдання бухгалтерського та оперативного обліку, фінансового та економічного аналізу

Табл. 2.4.1

№ з/п Найменування програми Стисла характеристика
11. Platinum SQL Інтегрована система управління підприємством. Має модуль „Виробництво", який вирішує завдання бухгалтерського та оперативного обліку, фінансового та економічного аналізу
12. Моноліт Інтегрована система управління підприємством. Має модуль "Виробництво"
13. Парус Інтегрована система управління підприємством. Має додаток "Виробництво"
14 Турбо-бухгалтер (Windows) Гнучка бухгалтерська програма для малих і середніх підприємств. Має найрізноманітніші можливості настройок
15. Інфін-бухгалтерія (DOS) Програма для підприємств з будь-якими обсягами товарообігу
16. БЗСТ 2+ DOS Простий в експлуатації програмний продукт для бухгалтерського та складського обліку малих та середніх підприємств
17. Инотек-Бухгалтер(Windows) Комплексна система для ведення бухгалтерського обліку на малих та середніх підприємствах
18. Система управління бізнесом HansaFinancials Інтегрована система управління підприємством. Вирішує завдання бухгалтерського та оперативного обліку, фінансового та економічного аналізу

Windows; 1C: Бухгалтерія проф. мережна для Windows; 1C: Бухгалтерія проф. мережна для Windows-95; 1C: Бухгалтерія проф. мережна Клієнт-Сервер для Windows; 1C: Бухгалтерія проф. для Windows-95.