Смекни!
smekni.com

Організація та методика бухгалтерського обліку і аналізу основних засобів (стр. 20 из 22)

Для цілей оподатковування основних фондів основними є Закони України «Про оподаткування прибутку підприємства» і «Про податок на додану вартість».

За економічною сутністю поняття «основні засоби» і «основні фонди» тотожні. Однією з відмінностей обліку основних засобів у бухгалтерському й основних фондах у податковому обліку є те, що в податковому обліку п.п. 8.1.4 п. 8.1 ст. 8 Закону «Про оподаткування прибутку підприємства» визначено перелік основних фондів, витрати на придбання (створення) яких не амортизуються. До них частково відносяться фонди, визначені як невиробничі.

Згідно з діючою типовою класифікацією основні засоби групуються за їх функціональним призначенням, галузями, речовим натуральним характером і видами, за використанням і належністю.

Дочірнє підприємство «Шишацький завод мінеральних вод» є суб’єктом господарювання, основним предметом діяльності якого є виробництво та реалізація мінеральних питних вод. Підприємство входить до структури Полтавської райспоживспілки.

Протягом 2006-2008 р. ДП «Шишацький завод мінеральних вод» за результатами діяльності одержало прибуток. Так, протягом 2007-2008 рр. чистий прибуток становив 3,1 тис грн.., що на 0,9 тис грн.. більше, ніж у 2006 році.

Аналіз основних фінансових показників свідчить про достатньо ефективну в цілому діяльність ДП «Шишацький завод мінеральних вод» у 2008 році. Однак, на нашу думку, величина чистого прибутку відносно невелика, що свідчить про недостатнє використання економічного потенціалу підприємства.

Одночасно встановлено, що показники ліквідності є низькими: станом на кінець 2008 р. підприємство спроможне розрахуватися за своїми поточними зобов’язаннями на 0,04% високоліквідними активами, на 14,8% високоліквідними активами та очікуваними надходженнями від коштів у розрахунках та на 114,2% оборотними активами у цілому.

Запорукою ефективної діяльності суб’єкта є раціональна організація системи бухгалтерського обліку, аналізу та контролю у ДП «Шишацький завод мінеральних вод».

В основу концепції організації обліку на підприємствах покладена ідея формування достовірної, об’єктивної і корисної інформації про господарські операції. Вивчення системи документального оформлення руху основних засобів дозволило встановити, що ДП «Шишацький завод мінеральних вод» використовує типові форми первинних документів з обліку операцій з основними засобами. Для синтетичного обліку основних засобів використовуються рахунки обліку 10 «Основні засоби», 15 «Капітальні інвестиції», 131 «Знос основних засобів». Аналітичний облік основних засобів ведеться за місцями знаходження, в розрізі груп і об’єктів основних засобів.

Відповідно до П(С)БО 7 «Основні засоби» амортизація основних засобів у бухгалтерському обліку нараховується з використанням наступних методів: прямолінійного (прямолінійного списання); зменшення залишкової вартості; прискореного зменшення залишкової вартості; кумулятивного (суми кількості років); виробничого (метод суми одиниць продукції).

З метою наближення бухгалтерського та податкового обліку у ДП «Шишацький завод мінеральних вод» відповідно до наказу про облікову політику прийнято податковий метод нарахування амортизації.

З метою дослідження переваг та недоліків застосування різних методів нарахування амортизації, у роботі розглянуто особливості нарахування амортизації основних засобів різними методами на окремому прикладі за умови незмінності первісно визначених облікових оцінок. ДП «Шишацький завод мінеральних вод» було придбано виробниче обладнання (потокова лінія) для виготовлення солодкої мінеральної води.

Встановлено, що використання дозволених П(Б)О 7 «Основні засоби» методів нарахування амортизації основних засобів веде до невідповідності понять, що використовуються у бухгалтерському та податковому обліку. Це стосується основи для збільшення первісної вартості основних засобів, визнання їх груп, а також залишкової вартості (балансової), переоцінка якої не передбачена податковим законодавством. Для остаточного прийняття управлінського рішення необхідно детально визначити фактори, що пов’язані з експлуатацією об’єктів основних засобів.

Основними формами фінансової звітності про стан та рух основних засобів ДП «Шишацький завод мінеральних вод» є баланс та Примітки до річної звітності. Одночасно Звіт про фінансові результати, Звіт про рух грошових коштів, Звіт про власний капітал характеризують вплив операцій з руху основних засобів на діяльність підприємства.

З метою удосконалення формування достовірної інформації в обліку і звітності ДП «Шишацький завод мінеральних вод» про стан та рух основних засобів найбільш придатною, на нашу думку, є 1С: Бухгалтерія 8.0. Ця програма не має макромови, однак у ній наявна вбудована об’єктно-орієнтована мова програмування і розвинуте інтерактивне середовище, що дає змогу змінювати типові конфігурації для потреб управління.

Специфіка діяльності ДП «Шишацький завод мінеральних вод» зумовлює особливості структури основних засобів. Найбільшу питому вагу займають будинки, споруди, передавальні пристрої.

Протягом 2006-2008 рр. спостерігається поступове оновлення матеріально технічної бази ДП «Шишацький завод мінеральних вод». Однак проведений аналіз свідчить про незадовільний стан основних засобів підприємства: рівень придатності активів на кінець 2008 р. становить всього 5,4%, що є недопустимим для ефективності діяльності виробничого підприємства.

Аналіз показників ефективності використання основних засобів свідчать про поліпшення ефективності використання активів підприємством протягом 2006-2008 рр. Однак, проведені розрахунки дозволили встановити, що досягнутий рівень ефективності для ДП «Шишацький завод мінеральних вод» не є задовільним. Зокрема, протягом досліджуваного періоду незадовільними для діяльності заводу є показники рентабельності основних засобів.

У роботі досліджено організацію і методику аудиту основних засобів, складено план і програму аудиту основних засобів. За результатами аудиту основних засобів ДП «Шишацький завод мінеральних вод» за 2008 р. аудитором сформульовано таку професійну думку:

фінансова звітність ДП «Шишацький завод мінеральних вод» на 31.12.2008 р. справедливо й достовірно відображає в усіх суттєвих аспектах фінансово-майновий стан та результати діяльності підприємства у частині обліку основних засобів згідно із Законом України „Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні” і відповідають нормам П(С)БО.

Напрямом удосконалення аудиту основних засобів є використання аудиторами в ході перевірки експертних комп’ютерних програм з аудиту та розробка макетів робочих документів для відображення результатів виконання окремих процедур контролю.

Напрямами реалізації виявлених резервів покращення ефективності використання основних засобів ДП «Шишацький завод мінеральних вод» є:

- впровадити режим економії матеріальних ресурсів у виробництві, посилити контроль за раціональним використанням сировини і матеріалів, не допускати використання неякісних матеріалів у виробництві, виробничого браку понад встановлених норм; зворотних відходів, не передбачених технологічним процесом; визначити економічну доцільність використання взаємозамінних матеріалів у виробництві;

- посилити контроль за рухом малоцінних та швидкозношуваних предметів у виробництві (інвентарю, спецодягу тощо).

- систематизувати проведення маркетингових досліджень ринку постачальників з метою оптимізації витрат на закупівлю сировини і матеріалів за ціною та якістю;

- забезпечити відповідність умов зберігання сировини та матеріалів у місцях зберігання (складах, у виробництві) встановленим вимогам; систематично проводити інвентаризацію запасів; посилити контроль за рухом запасів у виробництві тощо;

- оптимізувати величину амортизаційних відрахувань у двох основних напрямках:

1) оптимізація структури основних засобів: оновлення матеріально-технічної бази, реалізація (або надання в оренду) необоротних активів, що не використовуються у виробництві (або використовуються не на повну потужність; ліквідація основних засобів, не придатних до експлуатації; систематичне проведення інвентаризації наявності та стану необоротних активів тощо;

2) економічне обґрунтування методу нарахування амортизації. У більшості випадків на підприємствах застосовується податковий (для основних засобів) та прямолінійний (для нематеріальних активів та інших необоротних активів) методи нарахування амортизації. Одночасно, потребує доцільним є економічне обґрунтування застосування інших методів;

- застосовувати оптимальні схеми доставки готової продукції (наприклад кільцеве завезення автотранспортом), зниження витратомісткості тарних матеріалів, інші.

Практична реалізація зазначених заходів дозволить досягти позитивного результату щодо підвищення ефективності діяльності підприємства в цілому.


Список використаних джерел

1. Господарський Кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV. Зі змінами та доповненнями. // www.liga.net

2. Про споживчу кооперацію: Закон України від 10.04.92 р. Зі змінами та доповненнями. // www.liga.net

3. Про оподаткування прибутку підприємств: Закон України від 22.05.97. №283/97. Зі змінами та доповненнями. // www.liga.net

4. Про бухгалтерський облік та фінансову звітність: Закон України від 16.07.99 № 996 р. Зі змінами та доповненнями. // www.liga.net

5. П(С)БО 1 „Загальні вимоги до фінансової звітності”, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 20.10.99 р. № 246. Зі змінами та доповненнями. // www.liga.net