Смекни!
smekni.com

Облік і аудит реалізації робіт та послуг в сучасних умовах господарювання (стр. 10 из 16)

У бухгалтерському обліку всі прямі витрати, а саме: витрати основних матеріалів, нарахування заробітної плати працівникам, відрахування на соціальні заходи, списання втрат від браку, прямі втрати за відрахуванням ПДВ (за наявності права на податковий кредит), податки, збори, безпосередньо пов’язані з виробничим процесом, інші прямі витрати — потрапляють на рахунок 23 «Виробництво». Для кожного виду послуг, які надає підприємство побутового обслуговування, треба відкрити свій субрахунок, наприклад 231 — прання, 232 — хімчистка, 233 — прокат.

Загальновиробничі витрати акумулюють на рахунку 91 «Загальновиробничі витрати». Сюди слід відносити заробітну плату обслуговуючого персоналу та відрахування на соціальні заходи, витрати на утримання легкового автотранспорту, що його використовує апарат управління структурних підрозділів, витрати на дотримання правил техніки безпеки праці, протипожежної і сторожової охорони, витрати на ремонт, освітлення, опалення, водопостачання, каналізацію, електропостачання, забезпечення працівників спеціальним одягом, взуттям та іншими засобами індивідуального захисту і лікувально-профілактичним харчуванням тощо. Змінні та постійні загальновиробничі витрати ділять на всі об’єкти витрат.

Перелік змінних та постійних витрат визначено П(С)БО 16, хоча, підприємство може їх групувати на власний розсуд. Постійні загальновиробничі витрати включають до виробничої собівартості не у повному обсязі, а в частині, що визначається відповідно до бази розподілу цих витрат, між рахунками 23 «Виробництво» та 90 «Собівартість реалізації». Для цього розрахунку використано такий термін як «нормальна потужність». Визначення нормальної потужності міститься у П(С)БО 16 — це очікуваний середній обсяг діяльності, що може бути досягнутий за умов звичайної діяльності підприємства протягом кількох років або операційних циклів з урахуванням запланованого обслуговування виробництва.

При цьому слід враховувати технічні характеристики, змінний режим, експлуатаційне забезпечення, обсяг виробництва тощо. Відтак при нормальній виробничій потужності суму загальновиробничих витрат визначити виходячи з фактичних облікових даних минулих періодів. Коефіцієнт розподілу загальновиробничих витрат визначають згідно з пп. 3 та 5 додатку №1 до П(С)БО 16.

Ці коефіцієнти необхідні не тільки для розподілу загальновиробничих витрат між рахунками 23 та 90, а й між об’єктами витрат, тобто між видами продукції, робіт, послуг.

Але слід зробити застереження, не завжди фактичні обсяги наданих послуг за місяць збігаються з нормальною виробничою потужністю за місяць. Це зрозуміло, адже процес від прання білизни до видачі її замовнику (повний цикл послуг, що надається замовнику) може переходити з місяця, в якому понесені витрати для забезпечення повного циклу, на наступний.

Дохід від наданих послуг визначають після завершення конкретної операції, якщо її результат можна достовірно оцінити (п. 10 П(С)БО 15), [20]. Виходячи з цього, підприємство самостійно вирішує, коли йому відображати дохід: на дату надання послуги чи на дату отримання оплати від замовника. Якщо ж підприємство побутового обслуговування отримало аванс від замовника, то, відповідно до п. 6.3 П(С)БО 15, його не можна показати у доході.

Найкращим варіантом буде все-таки показувати дохід на дату передачі замовлення та отримання повної оплати за послуги (дата ця фігурує у квитанції). Тоді дохід від такої операції відображають за кредитом субрахунку 703 «Дохід від реалізації робіт та послуг».

А ось у податковому обліку дохід відображають за першою подією: або за фактом надання послуги, або за датою отримання оплати від замовника.

Покажемо відображення в обліку операції з надання послуг прання білизни (таблиця 2.10)

Таблиця 2.10

Відображення в обліку операції з надання послуг прання білизни

№ з/п Зміст господарських операцій Бухгалтерський облік
Д-т Назва рах. К-т Назва рах.
Формування виробничої собівартості
1. Передано матеріали у виробництво ( накладна на відпуск матеріалів зі складу)
для прання білизни 231 Виробництво 20 Виробничі запаси
для хімчистки одягу 232 Виробництво 20 Виробничі запаси
Нараховано заробітну плату працівникам виробництва
2. працівникам прального цеху 231 Виробництво 661 Розрахун-ки з аробітною платою
працівникам цеху хімчистки 232 Виробництво 661 Розрахун-ки з заробітною платою
3 Нараховано соціальні внески на заробітну плату
працівникам прального цехупрацівникам цеху хімчистки 231232 Виробництво 651, 652, 653, 656 Розрахун-ки з фондами соцстраха
4. Нараховано амортизацію обладнання
пральних машин 231 Виробництво 13 Знос (амортиза-ція)
автоклавів для хімчистки одягу 232 Виробництво 13 Знос (амортиза-ція)
5. Включено до виробничої собівартості послуг змінні загальновиробничі витрати
з прання білизни 911 Загальновир-обничі витрати 631 Розрах.з вітч. Поставщ.
з послуг хімчистки одягу 912 Загальновир-обничі витрати 631 Розрах.з вітч. Поставщ.
Списано змінні витрати з прання 231 Виробництво 911 Загальновир-обничі витрати
Списано змінні витрати з послуг хімчистки 232 Виробництво 912 Загальновир-обничі витрати
6. Включено до виробничої собівартості послуг постійні загальновиробничі витрати з прання білизни
Нараховано заробітну плату прибиральниць 911 Загальновир-обничі витрати 661 Розрахун-ки з заробітною платою
Відрахування до соціальних фондів 911 Загальновир-обничі витрати 651, 652, 653, 656 Розрахун-ки з фондами соцстраха
Списано мийні засоби для прибирання 911 Загальновир-обничі витрати 209 Інші матеріали
Витрати на оренду 911 Загальновир-обничі витрати 631 Розрах.з вітч. Поставщ.
Списано постійні загальновиробничі витрати з прання 231 Виробництво 911 Загальновир-обничі витрати
7. Включено до виробничої собівартості послуг постійні загальновиробничі витрати з хімчистки
Нараховано заробітну плату прибиральниць 912 Загальновир-обничі витрати 661 Розрахун-ки з заробітною платою
Відрахування до соціальних фондів 912 Загальновир-обничі витрати 651, 652, 653, 656 Розрахун-ки з фондами соцстраха
Списано мийні засоби для прибирання 912 Загальновир-обничі витрати 209 Інші матеріали
Витрати на оренду 912 Загальновир-обничі витрати 631 Розрах.з вітч. Поставщ.
Списано постійні загальновиробничі витрати з прання 232 Виробництво 912 Загальновир-обничі витрати
8. Закриваються на собівартість витрати виробництва з прання білизни 9031 Собівартість реалізованих послуг 231 Виробництво
9. Закриваються на собівартість витрати виробництва з хімчистки 9031 Собівартість реалізованих послуг 232 Виробництво

Висновок до розд. 2.2.

Головним об’єктом аналізу в процесі управління є витрати. Класифікація витрат і доходів за різними ознаками забезпечує більш глибоке вивчення їх складу та характеру, дає змогу використовувати економічно обґрунтовані напрями їх групування в практиці економічної роботи, чи розрахунок собівартості певного продукту в даному разі послуги, що і являє собою калькуляцію. Відносно новим для вітчизняної практики є метод «директ-костінг», сутність якого полягає в акумуляції щодо собівартості обсягу прямих витрат, а накладні витрати відносяться безпосередньо на рахунок реалізації. Обчислюючи собівартість з метою визначення ціни продажу і прогнозування подальшого виробництва даного продукту, накладні витрати додаються до скороченої собівартості в межах існуючого ліміту за встановленими нормами. Але в установах, організаціях для різних видів продукції можуть застосовуватись різні методи обліку витрат калькулювання.

Розділ 2.3 Облік реалізації робіт та послуг

Основним наказом в діяльності підприємства, на підставі якого проводиться податкове планування, розробляються схеми мінімізації податків, затверджуються рахунки на яких будуть відображатися операції в господарській діяльності підприємства, організація бухгалтерського обліку. запасів та необоротних Форма ведення бухгалтерського обліку, спосіб обробки інформації, методи амортизації, класифікація активів, базу розподілу постійних загальновиробничих витрат, класифікація визнаних доходів,програми виплати працівникам та інше – це наказ про облікову політику. Згідно Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»[ 11 ] облікова політика – це сукупність принципів, методів та процедур, які використовуються підприємством для складання та подання фінансової звітності. Основним призначенням облікової політики є: - упорядкування облікового процесу на підприємстві; - надання бухгалтерському обліку планомірності та цілеспрямованості; - забезпечення ефективності обліку. Облікова політика є одним із найважливіших питань організації бухгалтерського обліку, правильне оформлення якого сприяє достовірному визначенню фінансового результату, а наказ про облікову політику є основним внутрішнім нормативним документом для підприємства