Смекни!
smekni.com

Облік і аудит реалізації робіт та послуг в сучасних умовах господарювання (стр. 4 из 16)

Остання стратегія заслуговує більш детального розгляду:

Ціноутворення в торгівлі послугами складніше, ніжу торгівлі матеріальними товарами. Це можуть бути рахунок (рахунок за електрику), плата (плата за проїзд), комісійні (при отриманні грошей з банкомату), тарифи (на послуги лікаря).Використовувати для досягнення конкурентної переваги фактор ціни дуже складно, бо ніщо не заважає конкурентам відтворити її.

Дуже важливо, щоб ціна на послугу відповідала іншим аспектам пропозиції фірми. Ціна на послуги найчастіше пов'язується з попитом. Така практика поширена в туристичних агенціях. Крім того, ціни постачальників послуги змінюються залежно від цільового сегмента споживачів.

Незважаючи на величезний пеліт послуг згідно КВЕД, Закон Украіни «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» [ 9 ] виділяє певну групу найменувань робіт та послуг які підлягають ліцензуванню:

- проведення дезінфекційних, дезінсекційних, дератизаційних робіт; ветеринарна практика;. медична практика; гральних закладів, випуск та проведення лотерей, організація діяльності з проведення азартних ігор; будівельна діяльність вишукувальні та проектні роботи для будівництва, зведення несучих та огороджуючих конструкцій, будівництво та монтаж інженерних і транспортних мереж; надання послуг з перевезення пасажирів, вантажів повітряним транспортом; надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів річковим, морським транспортом; надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом загального користування крім надання послуг з перевезення пасажирів та їх багажу на таксі; надання послуг з перевезення пасажирів, вантажів залізничним транспортом; проектування, монтаж, технічне обслуговування засобів протипожежного захисту та систем опалення, оцінка протипожежного стану об’єктів; проектування, монтаж; надання послуг, пов’язаних з охороною державної та іншої власності, надання послуг з охорони громадян; пересилання поштових переказів, простих та реєстрованих листів, поштових карток, бандеролей та посилок масою до 30 кілограмів; фізкультурно-оздоровча та спортивна діяльність:- організація та проведення спортивних занять професіоналів та любителів спорту; діяльність з підготовки спортсменів до змагань з різних видів спорту, визнаних в Україні; професійна діяльність на ринку цінних паперів; посередницька діяльність митного брокера та митного перевізника; професійна діяльність у сфері надання соціальних послуг; розроблення проектів та проведення робіт з консервації, реставрації, реабілітації, музеєфікації, ремонту, пристосування пам’яток, та інші.

Основними принципами державної політики у сфері ліцензування є:

-забезпечення рівності прав, законних інтересів усіх суб’єктів господарювання;

-захист прав, законних інтересів, життя та здоров’я громадян, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави;

-встановлення єдиного порядку ліцензування видів господарської діяльності на території України;

-встановлення єдиного переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню.

Ліцензування не може використовуватися для обмеження конкуренції у провадженні господарської діяльності.

Таблиця.

Ліцензія є єдиним документом дозвільного характеру, який дає право на зайняття певним видом господарської діяльності, що відповідно до законодавства підлягає обмеженню. Та поряд з обов*язковою ліцензією на певний вид діяльності існує перелік послуг, що належать до побутових і підлягають патентуванню.Торговий патент — це державне свідоцтво, яке засвідчує право суб’єкта підприємницької діяльності чи його структурного (відокремленого) підрозділу займатися зазначеними в цьому Законі видами підприємницької діяльності [ 8 ]. Перелік послуг за галузевим класифікатором ГК:
- Виготовлення тентів, чохлів, штор, драпіровок
- Послуги з ремонту радіотелевізійної та іншої аудіо - і відеоапаратури (крім структурних підрозділів, розташованих у сільській місцевості)
- Заміна елементів живлення
- Виготовлення ювелірних виробів за індивідуальним замовленням
- Послуги з ремонту ювелірних виробів
- Виготовлення металовиробів за індивідуальним замовленням
- Послуги з ремонту інших предметів особистого користування, домашнього вжитку та металовиробів
- Технічне обслуговування та ремонт автомобілів за індивідуальним замовленням
- Будівництво житла за індивідуальним замовленням
- Послуги з ремонту житла за індивідуальним замовленням
- Послуги перукарень (тільки на території мм. Києва і Севастополя, обласних центрів)
- Прокат аудіо, та відеокасет і CD-дисків
- Послуги з прокату велосипедів водних і водних лиж, човнів та катерів
- Прокат транспортних засобів, мотоциклів, моторолерів, мопедів, легкових і вантажних автомобілів, причепів до автомобілів та інших пристроїв
- Прокат весільного вбрання та одягу для урочистих подій
- Послуги з виконання фото робіт Послуги з обробки плівок
Не потребує патентування реалізація суб’єктом підприємницької діяльності продукції власного виробництва фізичним особам, які перебувають з ним у трудових відносинах, через пункти продажу товарів, вбудовані у виробничі або адміністративні приміщення цього суб’єкта.А також діяльність суб’єктів підприємницької діяльності з закупівлі у населення продукції (заготівельна діяльність), якщо подальша реалізація такої продукції відбувається по розрахунках у безготівковій формі (пункти приймання склотари, макулатури, відходів паперових, картонних і ганчіркових; заготівля сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки), навчальних закладах, з обслуговування виключно працівників цих підприємств, установ, організацій та учнів і студентів у навчальних закладах.Порядок обліку фінансових результатів, одержаних суб’єктом підприємницької діяльності від здійснення операцій, що підлягають патентуванню згідно з нормами цього Закону, встановлюється Міністерством фінансів України. Контроль за дотриманням вимог цього Закону здійснюється державними податковими органами та органами Міністерства внутрішніх справ України. (Частина третя статті 9 із змінами, внесеними згідно із Законом N 102/98-ВР від 10.02.98).

Висновок до розд. 1.1.

Ринок послуг посідає значне місце у процесі розвитку економіки. Позитивним явищем для Київської області є стабільний розвиток сфери послуг. Ця галузь постійно розвивається, створює нові робочі місця і дає значні прибутки. З метою оптимізації національного механізму регулювання участі України в роботі міжнародного ринку послуг, необхідне комплексне узгодження цілей розвитку окремих галузей і структурних підрозділів економіки й міжнародних зобов’язань держави, її очікувань від інших держав щодо їх процедур регулювання торгівлі з нашою країною.

Розділ 1.2 Огляд нормативної бази та спеціальної літератури з питань обліку реалізації робіт та послуг

При написанні випускної роботи була розглянута та проаналізована законодавчо – нормативна база. Основні законодавчі документи, що регулюють визначення та ведення бухгалтерського обліку, результати діяльності підприємств сфери послуг. Перелік документів наведений в таблиці 1.1

Таблиця 1.1

Перелік використаних нормативних документів з обліку реалізації робіт та послуг:

Нормативний документ, коли і кимВиданий. Основний зміст Використано в роботі
1 2 3 4
1. Конституція України, затверджена Верховною Радою України від 28.06.1996,№ 254к/96-ВР із змінами внесеними від 108.12.2004 N 2222-IV Конституцію Основний Закон України,що визначає статус країни, права,свободу та обов’язки людини перед державою та держави перед людиною. Визначення законодавчої та виконавчої влади Використано визначення про право на підприємницьку діяльність,яка не заборонена законом Стаття 42 с.7 ;( вступ )
2. Господарський кодекс України, затверджений постановою Верховної Ради України від 16.01.2003, № 436-IVіз змінами внесеними від 14.09.2006 № 133-V Кодекс визначає основні засади господарювання в Україні і регулює господарські відносини, що виникають у процесі організації та здійснення господарської діяльності між суб'єктами господарювання, а також між цими суб'єктами та іншими учасниками господарювання Здійснення господарської діяльності підприємствами.Статті : 14; ліцензування та патентування господ. д-сті; статті..39- захист прав споживача( Розділ1.1 )
Нормативний документ, коли і кимВиданий. Основний зміст Використано в роботі
1 2 3 4
3. „Цивільний Кодекс України”, затверджений постановою Верховної Ради України від 16.01.2003, № 435-IV Цивільним законодавством регулюються особисті немайнові та майнові відносини (цивільні відносини), засновані на юридичній рівності, вільному волевиявленні, майновій самостійності їх учасників. Використано для розгляду договірних відносин в сфері послуг Розділ 2, розділ 3(Розділ 2.1.)
4. Закон України «Про підприємництво» Відомості Верховної Ради (ВВР) 1991, N 14, ст.168 )( Вводиться в дію Постановою ВР N 785-12 від 26.02.91,ВВР 1991, N 14, ст.169 ) Цей Закон визначає загальні правові, економічні та соціальнізасади здійснення підприємницької діяльності як юридичних так і фізичних осіб Використано для підтвердження права на вид діяльності ст.. 2(Розділ 1.1.)
5. Закон України « Про захист прав споживача» Постанова ВР N 1024-XII ( 1024-12 ) В редакції Закону N 3682-XII ( 3682-12 ) від 15.12.93, Цей Закон регулює відносини між споживачами товарів, робіт і послуг та виробниками і продавцями товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг різних форм власності, встановлює права споживачів, їх захист. Використано для визначення прав споживача у разі порушення умов договору про виконання робіт (надання послуг)(Розділ 2.1. )
6. Постанова Кабінету Міністрів України від 16.05.94р. № 313 «Правила побутового обслуговування населення» Визначає правила, обов’язки та інструкції в роботі з споживачами. Наявність переліку документів доступних для споживача, як захист від неякісних послуг та робіт.( Розділ 2.1. )
7. Постанова Кабінету Міністрів України від 27.04.98р. №576 Перелік послуг які належать до побутових і підлягають патентуванню Перелік послуг які належать до побутових і підлягають патентуванню Використано деякі послуги, для бухгалтерського обліку побутових послуг(Розділ 1.1 )
8. Закон України «Про підприємництво»Відомості Верховної Ради (ВВР) 1991, N 14, ст.168 )( Вводиться в дію Постановою ВР N 785-12 від 26.02.91,ВВР 1991, N 14, ст.169 ) Цей Закон визначаєзагальні правові, економічні та соціальнізасади здійснення підприємницької діяльності як юридичних так і фізичних осіб Використано дляпідтвердження права на вид діяльності ст.. 2(Розділ 1.1.)
9. «Про податок на додану вартість» Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.1997р. №283 Визначає платників ПДВ,об’єкти, базу,ставку оподаткування, перелік неоподаткованих та звільнених від оподаткування операцій,особливості оподаткування експортних та імпортних операцій,поняття податкової накладної, порядок обліку,звітування та внесення податку до бюджету. Використано визначення об*єктів оподаткування, бази оподаткування і ставки податку,пільги,що виникають при оподаткуванні.( р.2,п.2.3,Р3 П.3.3(Розділ 2.3.)
10. «Інструкція бухгалтерського обліку податку на додану вартість»,затверджена наказом Міністерства фінансів України від 24.12.04 № 818 Особливості відображення в обліку податку на додану вартість, бухгалтерські проведення, які пов’язані з відображенням податку на рахунках бухг.обліку.. Використано особливості відображення в обліку податку на додану вартість,( Р2,П.2.3;Р3 П.3.3)(Розділ 2.3.)
11. Закон України «Про патентування певних видів підприємницької діяльності» від 23.03.96р. № 98 зі змінами та доповненнями. Визначає порядок патентування різних видів діяльності, та надання послуг у сфері грального бізнесу та побутових послуг. Використано Визначення патенту та його отримання для діяльності у сфері послуг ст.. 3, 5(Розділ 1.1)
12. Закон УкраїниПро ліцензування певних видів господарської діяльності. ( Відомості Верховної Ради (ВВР), 2000, N 36, ст.299 ){ Iз змінами та доповненнями ) Визначає види господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, порядок їх ліцензування, встановлює державний контроль за ними. Перелік видів діяльності у сфері послуг на які поширюється цей законСт.. 9(Розділ 1.1)
13. “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”. Закон України від 16.07.99 р. № 996 – XIV, із змінами та доповненнями від 01.01.2007 на підставі 3422-15 Наводяться терміни, основні принципи обліку та звітності, державне регулювання обліку, вимоги до первинних облікових документів, фінансова звітність Для організації бухгалтерського обліку реалізації робіт та послуг,складання фінансової звітності.Розділи ( 2.3; 2.4.)
14. ” Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 "Дохід"Затверджено Наказом Міністерства фінансів Українивід 29 листопада 1999 р. N 290 Визначає принципи побудови системи оподаткування прибутку, об’єкти оподаткування, правила ведення податкового обліку, складання декларації визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про доходи підприємства та її розкриття у фінансовій звітності. п.7;9-14;25Розділи ( 2.3; 2.4.)
15 Інструкція „Про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій ”, затверджена наказом Мінфіну України від 30.11.1999 № 291 із змінами та доповненнями. Ця Інструкція встановлює призначення і порядок ведення рахунків бухгалтерського обліку для узагальнення. Використано для відображення господарських операцій з реалізації робіт та послуг на рахунках бухг.обліку.доходів Розділи ( 2.3;).
16. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 10 “Дебіторська заборгованість ”, затверджене наказом Мінфіну України від 31.12.99 р. № 318 Встановлені загальні методологічні принципи оцінки, обліку та відображення у звітності дебіторської заборгованості Для організації обліку заборгованості, за реалізовані роботи та послугиП. 6 ;13Розділи ( 2.3;)
17. Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 11 "Зобов'язання" затверджене наказом Мінфіну України від 31.12.99 № 318 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11 лютого 2000 р. за N 85/4306 Визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про зобов'язання та її розкриття у фінансовій звітності. Використано для розгляду поточних зобов’язань по нарахуванню податків с.6Розділи ( 2.3 )
18. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 18 “Будівельні контракти”, затверджене наказом Мінфіну України від 28.04.2001 р. № 205 із змінами та доповненнями від 23.05.2003р. Визначає методологічні засади формування підрядниками, у бухгалтерському обліку інформації про доходи та витрати, пов8язані з виконанням будівельних контрактів та відображення у фінансовій звітності Використано для визначення доходу від підрядних робіт та метод ступеня завершеності цих робіт.П.3-5Розділи ( 2.3.)
19. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати» Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 19 січня 2000 р. vd 991231 vn 318 за N 27/4248 Визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про витрати підприємства та її розкриття в фінансовій звітності Використано для обліку формування фактичної собівартості виконаних робіт та наданих послуг Розділ-склад витрат ст. 11Розділи ( 2.2. )
20. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку3„Звіт про фінансові результати”, затверджене наказом Мінфіну України від 31.03.99 р. № 87 із змінами та доповненнями від 14.10.2008р. Методика відображення доходів від реалізації робіт та послуг. у звіті про фінансові результати підприємства Для організації бухгалтерського фінансового обліку доходів від реалізації робіт та послуг п.13Розділи ( 2.4. )
21. Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.1997р. №283 Визначає платників ПДВ,об*єкти, базу,ставку оподаткування, перелік неоподаткованих та звільнених від оподаткування операцій,особливості оподаткування експортних та імпортних операцій,поняття податкової накладної, порядок обліку,звітування та внесення податку до бюджету. Використано визначення об*єктів оподаткування, бази оподаткування і ставки податку,пільги,що виникають при оподаткуванні.( р.2,п.2.3,Р3 П.3.3(Розділ 2.3.)

Крім основних законодавчих документів, що регулюють визначення та ведення бухгалтерського обліку, було розглянуто літературні джерела з обліку реалізації робіт та послуг, у системі управління підприємством, структуровані авторами таким чином, щоб максимально охопити особливості обліку, прокоментовані всі діючі Положення ( стандарти ) бухгалтерського обліку. Розвиток бухгалтерського обліку підтверджує незмінність його завдання – забезпечення об’єктивного визначення операцій про облік з реалізації робіт та послуг підприємствами. Перелік літературних джерел наведений у таблиці 1.2.