Смекни!
smekni.com

Облік аналіз і аудит грошових коштів підприємств в умовах ринкових відносин (стр. 4 из 13)

Показник 2005 рік 2006 рік 2007 рік
1. Вхідний грошовий потік 14896,2 26093,83 178359,71
2. Вихідний грошовий потік 14896,2 26067,53 177351,69
3. Вхідний грошовий потік – брутто 17365,71 27895,67 179936,43
4. Вихідний грошовий потік – брутто 16067,41 27210,2 178287,37
5. Загальний грошовий оборот 33433,12 55105,87 358223,8

За даними таблиці можна зробити наступні висновки про співвідношення вхідних і вихідних грошових потоків:

- у 2005 році вхідний потік дорівнює вихідному, тобто, всі грошові надходження були використані протягом цього року і у підприємства не залишилось вільних грошових коштів для фінансування розширення своєї діяльності;

- у 2006 році вхідний грошовий потік на невелику суму перевищує вихідний, але залишок грошових коштів не відображений у фінансовій звітності ПП «Івасюк Федір Петрович» за 2006 рік з причини його незначності;

- у 2007 році вхідний грошовий потік перевищує вихідний і завдяки цьому у підприємства на кінець року існує залишок грошових коштів у розмірі 3,1 тис. грн., що відображено у ф. №1 «Баланс підприємства» та у ф. №3 «Звіт про рух грошових коштів» за 2007 рік.

По видах надходжень грошових коштів ПП «Івасюк Федір Петрович» чітко визначені: виручка від реалізації товарів, робіт, послуг; надходження дебіторської заборгованості за реалізовані товари, роботи, послуги; інші операційні доходи; доходи від продажу необоротних активів.

Напрямками використання грошових коштів на проаналізованому підприємстві є:

- розрахунки з постачальниками і підрядниками;

- розрахунки з іншими кредиторами;

- розрахунки по заробітній платі;

- розрахунки по податках і платежах;

- розрахунки за страхування;

- інші витрати.

Організація грошових потоків на підприємствах незалежно від форми власності і підпорядкування передбачає проведення комплексу практичних заходів по оптимізації динаміки руху і структури потоків з метою досягнення максимально можливих результатів фінансово-господарської діяльності суб’єктів господарювання. Це твердження цілком справедливе для ПП «Івасюк Федір Петрович» з точки зору комплексної діагностики руху коштів. Мається на увазі дослідження фактично існуючих умов фінансово-господарської діяльності у взаємозв’язку і взаємозалежності з рухом грошових коштів.

Таким чином, організація грошових потоків на підприємстві передбачає дослідження:

1. Наявності або відсутності на підприємстві спеціального підрозділу (спеціаліста), що займається управлінням грошовим оборотом, аналізом його стану та визначенням шляхів оптимізації з метою поліпшення фінансово-господарського механізму в умовах ринкових відносин.

У процесі аналізу досліджується обсяг, склад та напрямки руху грошових потоків, визначаються їх ритмічність та синхронність, оцінюються достатність формування та обґрунтованість витрачення грошових коштів. Проведення цієї роботи дозволяє виявити «проблемні місця», які потребують посиленої уваги та прийняття відповідних рішень.

2. Планування грошового обороту та грошових потоків підприємства, визначення їх обсягів, термінів надходження та витрачання грошей. Розробка плану руху грошових коштів дозволяє оцінити стан платоспроможності підприємства протягом планового періоду, дотримання встановлених нормативів формування запасів грошових коштів; при потребі – при очікуваному дефіциті коштів – визначити час та обсяг необхідних надходжень грошей, організувати роботу з їх залучення.

У цьому зв’язку чітко розрізняють:

- планування потреби у формуванні запасів грошових коштів, що передбачає визначення мінімально необхідного залишку грошей, який дозволить підприємству вчасно та у повному обсязі здійснювати всі платежі і підтримувати оптимальний рівень власної платоспроможності;

- планування руху грошових коштів з врахуванням активізації існуючих джерел надходження та напрямків використання коштів та пошуку нових для забезпечення платоспроможності підприємства.

Таким чином, план руху грошових потоків – це платіжний календар, баланс надходжень та витрат грошей за певний проміжок часу, який балансується залишком коштів на поточному банківському рахунку.

3. Контроль за збалансованістю надходжень та витрачання грошових коштів на окремі види діяльності. Проведення цієї роботи спрямоване на створення умов для забезпечення платоспроможності підприємства в майбутньому, оскільки дисбаланс між джерелами та напрямками витрачення коштів може обумовити кризу платоспроможності та банкрутство підприємства.

Практично витрати грошових коштів контролюються з метою максимально можливого уповільнення виплат у часі, поєднання швидкої інкасації виручки та уповільнення виплат, що призводить до отримання достатнього обсягу вільних грошових коштів.

4. Капіталізація тимчасово вільних залишків грошових коштів, що передбачає інвестування останніх з врахуванням можливих термінів дохідності та страхового ризику (депозитні операції, придбання високоліквідних цінних паперів тощо).

Ефективне використання методів прискорення надходжень та контролю витрат обумовлює виникнення протягом окремих проміжків часу тимчасово «вільних» грошових коштів.

Управління вільними залишками коштів передбачає вибір та здійснення операцій щодо їх інвестування з врахуванням можливих термінів доходності та ризику, притаманних окремим інвестиційним альтернативам.

Під можливим терміном інвестування слід розуміти проміжок часу, протягом якого певна сума грошових залишків може знаходитись в негрошовій формі, тобто може бути спрямована на здійснення короткострокових фінансових вкладень.

Дохідність інвестування повинна покрити інфляційні втрати від знецінення національної валюти та забезпечити отримання інвестиційного доходу відповідно до цільового або фактичного рівня прибутковості активів.

У складі ризиків, притаманних короткостроковому фінансовому інвестуванню, найбільше значення має ризик ліквідності, тобто вірогідність невиходу з фінансової операції в плановий термін (не повернення активів у грошову форму).

5. Коригування термінів платежів як один з інструментів дотримання постійної платоспроможності. Стосовно надходження грошей зусилля фінансового менеджера спрямовані на зближення термінів отримання коштів та платежів – на здійснення їх в найбільш пізні терміни. Безумовно, коригування термінів платежів не повинно погіршувати імідж та ділову репутацію підприємства, має проводитися вибірково, своєчасно узгоджуватися з діловими партнерами.

6. Пошук резервів прискорення швидкості грошового обороту, терміну зарахування та перерахування грошових коштів.

Проведення цієї роботи спрямоване на скорочення терміну перебування грошей «у дорозі»: на різних етапах процесу здійснення платежу, його обробки банківськими установами платника та отримувача грошей, їх зарахування на поточний рахунок. Оскільки підприємство має змогу використовувати як засіб платежу тільки грошові кошти, зараховані на його розрахунковий рахунок, час, необхідний для перетворення «грошей сплачених» в «гроші отримані» має суттєве значення для підтримки платоспроможності підприємства.

Основними резервами прискорення грошового обороту є застосування системи «овердрафта», факторингу та форфейтингу дебіторської заборгованості, прогресивних форм проведення розрахунків, інкасації торговельної виручки тощо.

Аналіз і планування грошових потоків на підприємстві ПП «Івасюк Федір Петрович» здійснює фінансовий відділ, який підпорядковується керівнику підприємства. Також фінансовий відділ здійснює і поточне регулювання грошових потоків, яке охоплює такі напрямки роботи:

- синхронізація грошових потоків. Цей напрямок поточного регулювання передбачає узгодження вхідних та вихідних потоків грошових коштів за обсягами та в часі.

Проведення цієї роботи дозволяє уникнути дефіциту готівки та вивільнити частину грошових коштів для отримання додаткового доходу; зменшити норматив готівки на рахунку підприємства.

Синхронізація грошових потоків набула широкого використання в світовій практиці фінансового менеджменту завдяки використанню різних засобів платежу та управління терміном проведення платежів.

- прискорення процесу надходження грошей.

Цей напрямок поточного регулювання здійснюється з метою скорочення часу між погашенням дебіторської заборгованості та надходження грошових коштів на рахунок підприємства. Існують декілька способів прискорення цього процесу:

а) змінити час переказу платежів покупця підприємству за відвантажену готову продукцію;

б) скоротити час, протягом якого отримані платежі залишаються неінкасованими грошовими коштами;

в) прискорити рух грошових коштів до банків, що здійснюють виплати.

Таким чином, організація грошових потоків передбачає дослідження не тільки їх структури і динаміки, а й ритмічності та синхронності надходження і витрачання грошових коштів. Оцінка ритмічності та синхронності грошових потоків підприємства проведена нами за допомогою наступних показників:

1. Синхронність надходження та витрат грошових коштів (Сг.к.).

........................................................................ (2.1)

де N – надходження грошових коштів;

V – витрати грошових коштів;

n – кількість днів у періоді.

Він показує відповідність у часі та за обсягами надходжень і витрат грошових коштів підприємства. Значення показника має наближатися до “0”, що свідчить про узгодженість вхідних та вихідних потоків, їх нормальний розподіл в часі, тобто про синхронність.

2. Рівномірність надходжень грошових коштів (Рн) визначена за формулою.