Смекни!
smekni.com

Облік аналіз і аудит грошових коштів підприємств в умовах ринкових відносин (стр. 7 из 13)

Крім взаємної звірки та порівняння сум, що записані у відповідних документах, треба також пересвідчитись у реальності тієї чи іншої операції.

Трапляється так, що підприємства перераховують кошти іншим підприємства начебто за придбані товари, які насправді не надійшли на склад або надійшли, але не того асортименту, який зазначено у документах, або ж перераховані за придбання матеріальних цінностей кошти були віднесені по бухгалтерських контировках у дебет рахунків обліку витрат на виробництво, а фактично одержані цінності оприбутковані контировкою в дебет рахунків обліку матеріальних цінностей і в кредит рахунку 372 «Розрахунки з підзвітними особами». Створена таким чином нереально заборгованість незаконно виплачується з каси.

Особливо ретельно повинні перевірятися оплачені лімітованими чеками залізничні накладні, рахунки та квитанції інших організацій. Трапляється, що оплачені розрахунковими чеками документи знову додаються до авансових звітів підзвітних осіб і вдруге оплачуються.

Під час перевірки розрахунків з використанням різних форм безготівкових розрахунків аудитор повинен звернути увагу на наявність всіх виправдовуючи документів, а в разі випадків (з дозволу клієнта) – провести зустрічну перевірку в банку або в організації, з якої були здійснені розрахунки. Особливу увагу слід приділити розрахунковим операціям, проведеним за чеками, акредитивами або з використанням векселю. Тут іноді зустрічаються помилки, відхилення від діючого порядку.

Приклади можливих порушень при веденні банківських операцій наведені в табл. 3.1.

Таблиця 3.1

Основні порушення при проведенні операцій по рахунках в банку

Можливе порушення Характеристика порушення
1 Неповне відображення в обліку операцій по рахунках в банку - невідображення надходження сум, одержаних з банку і одночасне невідображення надходження сум на рахунок на таку ж суму; - тимчасове віднесення відповідних сум на розрахунки з банком по претензіях; - відсутність документів, що підтверджують списання грошових коштів з банківського рахунку.
2 Безготівкові перерахування коштів не за призначенням - перерахування коштів постачальникам з викривленням тексту, що оплачується з рахунку або з підміною копій банківських доручень; - переказ грошових коштів підставним особам за ніби то виконані роботи або в порядку погашення заборгованості.
3 Некоректне відображення операцій на рахунках в банках в регістрах синтетичного обліку - некоректне складання проводок; - неправильне виведення залишків; - невідповідність записів в регістрах записам в первинних документах.

Після проведення документальної перевірки аудитор складає аудиторський висновок. В дод. 13 наведений приклад аудиторського висновку, наданий ПП „Івасюк Федір Петрович” після проведеної перевірки.

МСА 700 „Аудиторський висновок про фінансову звітність” визначає, що аудитор повинен оцінити висновки, зроблені на основі отриманих аудиторських доказів, як підставу для висловлення думки про фінансові звіти.

Якщо обґрунтовано доведено стабільність діяльності підприємства на найближче майбутнє, аудитор не змінює змісту аудиторського висновку.

Проведена аудиторська перевірка звітності станом на 1 січня 2006 року Товариства з обмеженою відповідальністю „Івасюк Федір Петрович” на предмет повноти, достовірності, фінансового стану товариства та відповідності діючому законодавству і нормативним документам по веденню бухгалтерського обліку та звітності.

Метою перевірки було збирання достатніх доказів того, що фінансові звіти ПП „Івасюк Федір Петрович” не містять суттєвих помилок.

Підтверджено, що надана інформація дає дійсне і повне уявлення про реальний склад активів і пасивів ПП „Івасюк Федір Петрович”. Господарсько - фінансова діяльність здійснюється відповідно до чинного законодавства. Прийнята система бухгалтерського обліку відповідає законодавчим і нормативним вимогам. Система внутрішнього контролю на підприємстві має достатню надійність і ефективність. Звітність складена за дійсними даними бухгалтерського обліку, пред'явлена у вичерпному обсязі і достовірно відображає у всіх суттєвих аспектах фактичне фінансове становище ПП „Івасюк Федір Петрович”. В процесі перевірки були використані первинні бухгалтерські документи, облікові регістри, Головна книга, а також податкові декларації. Бухгалтерський облік здійснюється по журнально-ордерній формі обліку і відповідає вимогам нормативних документів діючим в Україні.

Розділ 4. Інформаційні системи та технології обліку

У ПП „Івасюк Федір Петрович” завдання обліку, аналізу і аудиту грошових коштів на рахунках в банку виконує програма 1С: Бухгалтерія.

В процесі фінансово-господарської діяльності у підприємства виникають розрахункові відносини з постачальниками матеріальних цінностей і послуг, із замовниками послуг і покупцями продукції, з фінансовими органами, банками, з працівниками підприємства та іншими підприємствами і особами.

Розрахунки між підприємствами здійснюються переважно в безготівковій формі. Безготівкові розрахунки здійснюються шляхом перерахування грошових коштів з поточного рахунку платника на рахунок одержувача. Для збереження безготівкових коштів і здійснення всіх видів розрахункових, кредитних і касових операцій юридичним особам та фізичним особам банки відкривають рахунки.

З поточного рахунку здійснюються операції, що забезпечують комерційну й іншу діяльність підприємства (розрахунки за запаси з постачальниками і покупцями продукції; надані і отримані послуги; одержання заробітної плати і сплату обов'язкових платежів; сплату платежів до бюджету та інших державних фондів; операції, пов'язані із забезпеченням власних потреб та інші, відповідно до статутної діяльності підприємства).

Оскільки підприємство може мати декілька поточних рахунків в різних банках, то в типовій конфігурації облік на рахунку 31 "Рахунки в банку" ведеться в розрізі субконто "Наші грошові кошти", що має тип довідника "Рахунки нашої фірми".

Приймання та видачу грошей і безготівкові перерахування банк здійснює на підставі розрахунково-грошових документів встановленої форми, одним з яких є платіжне доручення.

Для виписки платіжних доручень у типовій конфігурації передбачено документ "Платіжне доручення".

Платіжні доручення нумеруються окремо по кожному з поточних рахунків.

У реквізиті "Рахунок" вибирається той рахунок, з якого передбачається здійснити платіж. Черговий номер вихідного документа по обраному поточному рахунку автоматично пропонується в реквізиті "Номер платіжки".

Для відображення операцій, пов'язаних з рухом коштів підприємства по поточних рахунках у гривнях і у валюті в типовій конфігурації призначений документ "Банківська виписка" (рис. 4.1).

Рис. 4.1 Документ "Банківська виписка"

Слід зазначити, що типова конфігурація вимагає внесення окремих банківських виписок по поточних рахунках підприємства.

Реквізит "Розрахунковий рахунок" призначений для зазначення грошового рахунку з довідника "Рахунки нашої фірми".

Кожен рядок табличної частини відповідає одному платежу. Специфікацію табличної частини документа варто заповнити в наступній послідовності:

- встановити ознаку того, який платіж реєструється: вхідний ("+" – надходження грошей на поточний рахунок), чи вихідний ("-" – витрачання грошей);

- визначити вид надходження (витрачання грошей) шляхом вибору відповідного елемента із запропонованого списку в реквізиті "Вид прибутку/видатків",

- визначити кореспондуючий рахунок до рахунку 31 "Рахунки в банках";

- вибрати із запропонованого списку вид ПДВ по даній операції;

- вибрати об'єкт аналітичного обліку кореспондуючого рахунка;

- вказати те замовлення покупця (постачальника), по якому надходять (витрачаються) гроші в тих випадках, коли платежі відносяться до взаєморозрахунків з покупцями і постачальниками.

Для зручного заповнення інформації про платежі, пов'язані із взаєморозрахунками, можна використовувати кнопку "Підбір по замовленням". При натисканні на дану кнопку відкривається спеціальний журнал "Відбір замовлень по контрагенту". Цей журнал надає деякі додаткові можливості.

По-перше, для кожного замовлення відображається його поточне сальдо взаєморозрахунків, що може бути виведене або безпосередньо в списку, або окремо в інформаційному рядку, в залежності від обраного режиму в реквізиті "Спосіб відображення", по-друге, в цьому журналі можна виконати добір по конкретному клієнті, тобто зробити так, щоб відображалися тільки замовлення цього клієнта. Подвійний натиск миші на рядку із замовленням призведе до додавання у виписку нового рядка;

- ввести суму з ПДВ і ПДВ платежу (за замовчуванням пропонується підсумкова сума з ПДВ і підсумкова сума ПДВ документа-замовлення);

- встановити в реквізиті "Д/Р" ознаку належності операції, зазначеної в рядку, до валових доходів ("+"), або до валових витрат ("-"). Якщо в цьому реквізиті вказати "О", то це буде означати, що операція не відноситься ні до валових доходів, ні до валових витрат;

- вибрати об'єкт аналітики по валових доходах (валових витратах);

- ввести інформацію про дану операцію, що буде виведена як текстовий коментар у сформованих по поточному рядку проводках.


Висновки

Отже, дане дослідження в роботі проводилось на матеріалах ПП «Івасюк Федір Петрович». Суб'єкт підприємницької діяльності – фізична особа Івасюк Федір Петрович зареєстрований в органах державної влади м. Рівне згідно свідоцтва № 26080170000007695 від 02.07.2001р. Взятий на податковий облік ДТП у м. Рівне 20.07.2001р., є довідка, яка підтверджує про взяття на облік. Підприємець є платником ПДВ: свідоцтво від 27.08.2001 року №77866842. Ідентифікаційний номер платника ПДВ 2124414736. Місце знаходження суб'єкта підприємницької діяльності відповідно до свідоцтва про державну реєстрацію: м. Рівне, вул. О. Бандери, 15/17. Підприємця обслуговує банк «Фінанси та кредит» в якому відкрито три рахунки: поточний грн.; валютний $; валютний €. Він також має спеціальний дозвіл на право здійснення підприємницької діяльності - ліцензію, видану державним департаментом автомобільного транспорту. Федір Петрович є членом АсМАП і Торгово-промислової палати.