Смекни!
smekni.com

Проектування ліфтової установки для житлової будівлі (стр. 2 из 9)

Живлення двигуна приводу дверей типу 9550 Т/СС виконується напругою 380В від трансформатору TRF1 (TRF3 для контролера MCS 310) через автоматичний вимикач. Живлення двигуна приводу дверей типу MRDS виконується напругою 145 В постійного струму від трансформатора TRF1 (TRF3 для контролера MCS 310) через випрямляч RF2.

Живлення ланцюгів управління виконується напругою 110В від трансформатора TRF1 (TRF3 для контролера MCS 310) через автоматичний вимикач F3C.

Живлення ланцюгів для ремонтного обладнання виконується напругою36В від трансформатора TRF1 (TRF3 для контролера MCS 310) через автоматичний вимикач F20C.

Живлення ланцюгів сигналізації і управління (датчики зупинки та місцеположення кабіни в шахті) здійснюються постійною напругою 30 В від трансформатора TRF1 (TRF3 для контролера MCS 310) через випрямляч RF3 або через випрямляч, що знаходиться на платі управління.

Живлення ланцюгів освітлення кабіни, машинного приміщення, шахти, підзарядки аварійного блоку освітлення кабіни та переговорного приладу виконується напругою 220 В від мережі будівлі через автоматичні вимикачі SKL і LIHS.

Закривання дверей і пуск кабіни ліфта виконується кнопкою приказу, розміщеною на панелі управління кабіни. Виклик кабіни виконується кнопками виклику, встановленими на поверхових майданчиках.

Кнопки приказів, кнопки викликів, сигнальні лампи, показники напрямку руху, індикатори поверховості, та додаткові ключі підключаються до віддалених станцій, розміщених на поверхових майданчиках та в кабіні. Зв'язок між контролером та відділеними станціями виконується по послідовній лінії передачі даних.

В якості поверхових апаратів, які визначають положення кабіни в шахті використані датчики, встановлені на кабіні, з геконами. Ці датчики подають імпульс на уповільнення кабіни перед зупинкою і показують місцезнаходження кабіни (IPD, IPU – для двох швидкісного приводу з контролерами MCS 220 и MCS 310). Імпульси геконових датчиків подаються на виходи палати управління.

Режими роботи ліфта визначається програмним забезпеченням, закладеним в РПЗУ і ЕРПЗУ на платі управління.

Двері кабіни та шахти автоматичні, роздвижні.

При встановленні вантажозвішувального пристрою можливе виконання додаткових функцій. При перенавантаженні більше чим на 10% спрацьовує контакт перенавантаження LWO, рух кабіни забороняється і стан перенавантаження індукується за допомогою світлового та звукового сигналів.

На кабіні встановлений вмикач реверсу дверей SGS, викликаючий автоматичне відкривання дверей при виникненні перепони закриття їх. Час знаходження кабіни з відкритими дверми встановлюється програмою.

Для захисту кабіни від руху вище чи нижче крайніх поверхів встановлюються кінцеві вимикачі 2LS, 1LS, які спрацьовуютьпри переході кабіни крайніх робочих положень розриваючи ланцюг управління.

Рух кабіни можливий тільки при справності всіх бокуючи пристроїв. Спрацювання будь-якого запобіжного пристрою призводить до розмикання відповідного контакту в ланцюзі управління і зупинці кабіни.

При наявності модуля деблокування (ERO) можливий рух кабіни у випадку спрацювання вимикачів уловлювачів (SOS), обмежувача швидкості (OS) і кінцевих вимикачів низу (1LS) і верху (2LS). При цьому управління рухом кабіни можливе тільки з машинного приміщення.

Для швидкого виявлення несправностей контролю режимів роботи ліфта і змінення в установці програмного забезпечення використовується спеціальний пристрій «ServiceTool», яке підключається до основної плати контролера.

Електрообладнання, що встановлюється в машинному приміщенні, розраховано на експлуатацію в теплому, вентильованому приміщені (температура від

, вологістю до 80% при
).

Все електрообладнання повинно бути заземлення по дійсним правиламі нормам.

Більш детальнийопис про програмування режимів роботи контролерів приведені в інструкціях:

– Z-9100–01–95ИМ «Система управління MCS-310. Інструкція по монтажу, пуску, налаштуванні»;

– Z-9100–01–95ИМ «Система управління MCS-220. Інструкція по монтажу, пуску, налаштуванні»;

3. Режими роботи ліфта

- програмно, за допомогою версії програмного забезпечення ПЗУ і внесення необхідних даних при програмуванні ППЗУ;

- апаратно, за допомогою необхідних для активізації певного режиму перемикачів, ключів, пультів управління або датчиків.

- перемикач режимів роботи розміщується на контролері;

- ключі режиму пожежної небезпеки, режиму небезпеки землетрусу, режиму парковки, режиму «кабіна на поверх» розміщуються на поверхових майданчиках.

- ключі режимів перевезення пожежних підрозділів і режиму незалежного обслуговування розміщуються в кабіні;

- пульт режиму ревізія розміщений на кабіні;

- пульт режиму деблокування розміщений в машинному приміщенні;

- датчики режимів пожежної небезпеки, та небезпеки землетрусу розміщені на поверхових майданчикахабо в машинному приміщенні;

4. Дія запобіжних і аварійних приладів.

- при відключенні автоматичного вимикача ОСВ під дією максимального теплового розмикача або внаслідок ручної дії на механізм відключення;

- при зниканні напруги живлення в мережі;

- при зниканні однієї із фаз напруги, або при падінні напруги в одній із фаз більш ніж на 30%;

- при переміні фаз місцями або при відхилення кута між фазами більш ніж на 10%;

- при короткому замиканні в ланцюгах управління (згорає запобіжник F1 в платі).

Передбачено також автоматичне вимикання електродвигуна у випадку, якщо час, за який двигун знаходиться в ввімкненому стані, перевищить час, необхідний для переміщення кабіни на відстань, перевищуюча максимальну відстань між будь-якими сусідніми поверхами будівлі.

Відключення приводного двигуна відбувається також при спрацюванні любого з вимикачів безпеки:

- при підйомі чи опусканні кабіни відносно крайніх поверхів (розмикаються контакти 1LS або 2LS;

- при розмиканні кінцевих вимикачів для режиму ревізія (5LS, 6LS – для приводу с контролером MCS-310);

- при посадці кабіни на уловлювачі (розмикається SOS);

- при ослабленні чи обриві канату обмежувача швидкості (розмикається контакт GTS);

- при спрацюванні обмежувача швидкості (розмикається контакт OS);

- при ослабленні або обриві одного чи декількох канатів кабіни (розмикається контакт SCS);

- при відкриванні аварійного виходу на даху кабіни (розмикається контакт EEC);

- при повороті перемикача «стоп» в приямку (розмикається контакт PES);

- при натисканні кнопки «стоп» на боковій стінці контролера (розмикаються контакт CES);

- при відчиненні дверей шахти чи кабіни (розмикаються контакти DS чи GS);

Рух можливо тільки при повністю закритих дверях кабіни і шахти.

У випадку, якщо зупинка відбулася в результаті натискання на кнопку «стоп» (CES, PES) ліфт буде готовий до роботи після переводу цих кнопок в нормальне положення.

У випадку несправностей, викликаючи розрив ланцюга управління, рух може бути відновлений тільки після виправлення їх технічним персоналом.

В склад ліфту входить спеціальна плата електронного захисту від проникнення в шахту ліфта – PAIS. Ця плата постійно контролює стан контактів дверних замків шахти DS і при виникненні ненормальної ситуації забороняє рух кабіни.

Кабіна ліфта обладнується системою двостороннього гучномовного зв'язку ICU. Виклик диспетчера виконується натиском на кнопку ALB, що розміщена на панелі управління кабіни. При зникненні напруги живлення в мережі підключається автономне аварійне джерело живлення ЕСВ, яке забезпечує аварійне освітлення і роботу переговорного пристрою протягом 3 -4 годин.

Живлення ліфта від аварійного джерела живлення.

В тому випадку, якщо в будівлі, де установлене аварійне джерело живлення, в систему управління може бути ввімкнений додатковий блок EPO, який забезпечує автоматичне перемикання на це аварійне джерело живлення. При цьому кабіна перейде на малу швидкість, зупиниться на найближчому по направленню руху поверсі і залишиться там з відчиненими дверми. Всі накази і виклики відключаються.

5. Обробка і передача інформації модульною системою управління ліфтом

Центральним блоком управління модульної системи управляння ліфтає основна логічна плата контролера.

Плата має вмонтований блок живлення, на ній розміщені виходи на 110В змінного струму, входи змінного струму з напругою 110В і входи постійного струму з напругою 30В, а також інтерфейси для зв’язку із видаленими станціями кабіни, поверхами, для роботи в режимі «дуплекс» і блоком обслуговування. Логічна плата контролює роботу основного приводу, двигуна дверей, позиційних індикаторів, викликів з поверхів та наказів з кабіни. Всі функції управління кабіною і шахтою ліфта, за виключенням сигналів безпеки, виконується через видалені станції, з’єднані с логічною платою за допомогою поступової лінії зв’язку.

Обробка інформації виконується процесором 8088 відповідно с програмою, яка складається з постійної і змінної частини. Постійна частина програмного забезпечення знаходиться в РПЗУ, змінна частина, записана на ЕРПЗУ може бути змінена за допомогою блоку обслуговування, який підключається до спеціальних роз’ємні на логічній платі. В змінній частині знаходяться адреси видалених станцій, параметри їх входів і виходів, тимчасові параметри, а також деякі інші параметри і режими роботи ліфта, які встановлюються при виробництві, але можуть бути змінені на місті монтажу.