Смекни!
smekni.com

Проектування ліфтової установки для житлової будівлі (стр. 3 из 9)

Лінія послідовної передачі даних представляє собою чотири провода, два з яких закручені між собою для захисту від електричних перешкод. Ця лінія може з’єднувати до 60 видалених станцій з максимальною довжиною 300 м, кожна станція може працювати з 4 вхідними і 4 вихідними сигналами.

Використання лінії послідовної передачі даних для зв’язку з видаленими станціями дозволяє значно знизити кількість проводів, закладених в підвісний кабель, а також в шахтній розводці.

При груповому режимі роботи логічні плати контролерів з’єднуються один з одним, при цьому встановлюється додатковий блок SOM (перемикаючий модуль), який керує інформацією з поверхів. При виведенні одного з ліфтів із групи нормального режиму в якийсь інший, на всі виклики буде вільна кабіна.


2. Технологічна частина

2.1 Технологія регулювання замків ліфту

При проведенні технічного огляду автоматичних замків дверей шахти і контролюючих їх блок-контактів в ліфтах з розпашними дверима виконують наступні операції.

1. Регулюють автоматичні і неавтоматичні замки. Встановлюють кабіну таким чином, щоб зручно було проводити технічний огляд автоматичних замків дверей шахти, відключають ввідний пристрій і замикають машинне приміщення на замок.

2. Перевіряють надійність кріплення притворних планок і кутків дверей шахти в наступному порядку.

Перевіряють відсутність тріщин у кутках і притворній планці дверей шахти.

Електричним або газовим зварюванням заварюють тріщини, які утворилися (роботу виконує кваліфікований зварювальник). Двері шахти і портали ліфтів з сітчастої огорожі з перерахованими дефектами повинні бути замінені.

3. Перевіряють огорожі дверей шахти. Перевіряють, чи немає отворів в огорожі дверей шахти. Отвори в дверях шахти, виконаної з сталевих листів, закладають сталевими листами за допомогою гвинтів з прихованими голівками. Після закріплення кінці гвинтів вкорочують і зачищають задирки.

4. Перевіряють і регулюють зазори між верхньою обв'язкою отвору дверей шахти і кутком дверей шахти, між порогом і нижнім кутком дверей шахти; перевіряють і підтягують петлі.

5. Перевіряють і регулюють зазори між засувом замку та краями отворів в притворномустояку, між ригелем та ребрами отворів в дверях шахти. Перевіряють, щоб зазори знизу, між засувом замку та ребрами отвору в притворному кутку, а також зверху, між ригелем та ребрами отворів в дверях шахти, перебували в межах 2–4 мм. Якщо зазор менше2 мм, можливе заїдання ригеля або засува при вході до відповідних отворів в притворному кутку дверей шахти або в притворному стояку. Необхідні зазори регулюють за допомогою шайб.

Якщо ці зазори менше 2 мм, знімають двері шахти з петльових штирів.

6. Перевіряють і регулюють зазори між притворною планкою і притворним стояком. Закривають двері і віджимають їх всередині, при цьому не повинно бути заїдання ригеля. Необхідний зазор між притворною планкою дверей шахти і амортизаторами встановлюють регулюванням положення амортизаторів, підгинаючи пластини, на яких кріпляться пробкові амортизатори.

7.Перевіряютьдіюпружиниблок-контактуконтролюзапирання дверей шахти неавтоматичним замком (ДШ) іпружини неавтоматичногозамка.

Знімають гвинти, що кріплять кришки автоматичного і неавтоматичного замків, і, залишивши кришки на одному гвинті, залишають їх в повернутому положенні.

Перевіряють відсутність напруги на всіх контактах.

При закритих дверях відводять зсередини шахти клямку неавтоматичного замка вліво і, пустивши її, провіряючи, щоб під дією пружин клямка повернулася у вихідне положення до упору в корпус замку.

Змащують направляючі шпильки, якщо після відпускання клямка не доходить до упору в корпус замку.

Заміняють пружини неавтоматичного замка, якщо змащення направляючих шпильок неавтоматичного замка виявилося неефективним. Для цього розгинають кінці шплінта і виймають його з напрямної шпильки, заміняють пружину, встановлюють напрямну шпильку на місце і зашплінтовивают її. Щоб клямка не застряє при русі, кінці шплінта загинають у різні сторони навколо направляючих шпильки. Таким методом замінюють іншу пружину. Заміняють циліндричну пружину засува, якщо піддією пружини контакту контролю замикання дверей шахти неавтоматичним замком засув відкидається назад.

8. Перевіряютьвідсутність протидії штока блок-контактуконтролюпритворудверей і закриваннядверей.


3. Організаційна частина

3.1 Організація роботи замків дверей шахти

Автоматичними замками ліфти оснащують для того, щоб закрити двері шахти, якщо кабіна піднялася вище або опустилася нижче посадкового майданчика

Автоматичним називається такий замок, який без участі пасажира автоматично замикають двері шахти при відході кабіни від поверху.

Автоматичний замок складається із: ригеля, внутрішнього та зовнішнього ричагів, жорстко закріплених осі, змонтованих в металевому або капроновому корпусі.

Коли кабіна знаходиться на поверсі, то двері шахти не замкнені, так як механічною відводкою зовнішній важіль повернутий навколо осі по часовій стрілці і ригель внутрішні важилем відведений в праве положення.

При відході кабіни з поверху на 150 мм і більше ролик зходить з лижі механічної відводки під дією пружини, ригель входить в отвір притворного кутка шахти і замикає її.

Справність дії замка контролює блок-контакт. Його розмикаючий контакт включений в ланцюг управління ліфтом. Коли ригель входить в отвір притворного кутка дверей шахти, упор і шток блок-контакту знаходяться в опущеному стані у виямці ригеля, його розмикаючий контакт замкнутий. Якщо з яких-небудь причин після вивільнення ричала ригеляь не ввійде отвір притворного куткака дверей шахти або ввійде не повністю то контакт залишиться в розімкненому стані і кабіна не піде в хід, так як виямка ригеля буде знаходитися в стороні і упор буде знаходитися на циліндричній поверхні ригеля в піднятому положенні.


4. Охорона праці

4.1 Охорона праці при роботі в шахті

Робота в шахті ліфта. Перед початком робіт у шахті з даху кабіни ліфта з роздвижними дверима (при справно діючої електросхемі) необхідно: перевірити справність блок-контактів дверей шахти; переконатися, що машинне приміщення зачинене і ключ є при собі; встановити кабіну на необхідному поверсі, з якого буде здійснюватися вхід на дах кабіни; встановити кабіну так, щоб її дах став на рівні поверхового майданчику цього поверху (переміщення кабіни від кнопок наказу потребує знаходження в ній помічника електромеханіка, атестованого ліфтера, ліфтера-обхідника, диспетчера), при несправності ланцюга управління, кабіну переміщують вручну за допомогою штурвала. Одягти каску, перевірити міцність даху кабіни і люка зовнішнім оглядом і включити переносну лампу на безпечну напруги 12 або 36 В, якщо природного освітлення недостатньо: увійти па дах кабіни, закрити двері шахти і перевірити справність дії контактів уловлювачів і контролю слабини тягових канатів; за наявності перемикача режиму робіт переключити електросхему ліфта в режим керування з даху кабіни.

Перед початком робіт у шахті з даху кабіни ліфта з розсувними дверима і з автоматичним приводом (при справно діючої електросхемі) необхідно: перевірити справність дії блок-контактів дверей шахти; переконатися, що машинне приміщення зачинене і ключ мати при собі: встановити кабіну на поверсі, де є отвір для відкривання дверей шахти, і направити в кабіну помічника електромеханіка (атестованого ліфтера, ліфтера-обхідника, диспетчера); при закритих дверях шахти встановити кабіну так, щоб її дах перебував нижче рівня поверхового майданчику не більше, ніж на 200 мм; відкрити і застопорити спеціальною рейкою завдовжки 600 мм у відкритому положенні стулки дверей шахти, ввійти на кабіну, перевірити справність даху і люка зовнішнім оглядом, включити переносну лампу; переключити електросхему ліфта в режим керування з даху кабіни перемикачем або штепсельним роз'ємом, встановленим на кабіні, і переконатися, що накази і виклики в цьому режимі бездіяльні; перевірити справність дії блок-контактів уловлювачів і контролю слабини тягових канатів з одночасною перевіркою роботи електросхеми ліфта в режимі управління з даху кабіни; евакуювати помічника з кабіни на найближчому вниз поверсі, розсунувши стулки дверей вручну (забороняється відкривати стулки дверей шахти і кабіни обертанням приводу дверей вручну).

Якщо вхід на дах кабіни буде здійснюватися на: крайньому верхньому поверсі, то встановлювати дах кабіни не більше ніж на 200 мм нижче поверхової площадки можна з машинного приміщення. Для цього перемикають електросхему ліфта в режим керування з машинного приміщення, відправляють за допомогою апаратів ланцюга управління кабіну вниз і відключають ввідний пристрій. Відкривши двері шахти, необхідно включити ввідний пристрій, переключити електросхему ліфта в режим керування з даху кабіни. На пасажирських ліфтах з нерухомою підлогою і автоматичним приводом кабіну встановлюють в місці, зручному для входу на її дах, при відсутності помічника або ліфтера в кабіні.


5.Спеціальна частина

5.1 Вибір і перевірка тягових канатів

Вибраємо кількість та діаметр тягових канатів, перевіряємо їх на максимально допустимий натяг та зминання в лунках канатотягового шківа пасажирського ліфту.

Дуже важливу роль на ліфтах виконують канати. Канати несуть навантаження незалежно від того, переміщується кабіна або стоїть нерухомо. Тому важливо правильно обрати і розрахувати канати.

Визначаємо довжину канатів:

= (
×
) + (
×
) +
+
+
, м (1)