Смекни!
smekni.com

Індустріальна соціологія в Німеччині (стр. 4 из 5)

В цілому для утворення позауніверситетських інститутів не існує жорстких норм і правил. Ситуація визначається тим, що більшість досліджень в Німеччині ведуться за замовленням, а у рамках замовлення ученим надається значна свобода дії у виборі теми і постановці проблеми.

За останні десять років число позауніверситетських інститутів сильно зросло. Скорочення державного фінансування наукової діяльності привело до створення малих інститутів і дослідницьких груп. Фахівці вважають, що це не тимчасова, а довгострокова тенденція, що відбиває зростання громадської потреби в оперативній і кваліфікованій соціолого-індустріальній експертизі. Індустріальні соціологи поступово заповнюють ніші, створені комерційними і посередницькими фірмами, не здатними запропонувати переконливої концепції пояснення соціальних наслідків впровадження нових технологій.

У іншому розділі збірки Микаэль Бер і Маркус Польман аналізують характер досліджень в області індустріальної соціології, порівнюючи університетську і позауніверситетську сфери. Дотримуючись класифікації Шмидта і Брашика, автори виділяють п'ять типів таких досліджень : 1) що проводяться внз; 2) організовані "публічно-правовим" способом; 3) ненацілені на прибуток; 4) організовувані науковими об'єднаннями; що 5) проводяться за економічним принципом. Найдетальніше розглядаються перші три типи.

Індустріальне дослідження, що проводиться у внз, як правило, не має самостійної і стабільної інституціональної основи. Ініціатива належить окремим професорам, вони визначають терміни початку і закінчення дослідження, його тему і характер. Професор на нетривалий час залучає до співпраці інших викладачів. Переважну більшість дослідницьких проектів в університетах виконують менш кваліфіковані наукові кадри. В середньому за величиною внз майже 1 т постійних робочих місць для заняття емпіричними дослідженнями. Фахівці найчастіше запрошуються на короткий термін - доки ведеться проект. Безперервної дослідницької практики у внз досі не існує. У тих дослідженнях, що проводяться університетами, переважає орієнтація на академічні, а не практичні цілі. Завдання - підтвердити або спростувати теоретичні гіпотези, дати нове знання, а не запропонувати ефективні прикладні рекомендації.

Якщо говорити про історію, на першій фазі - фазі становлення індустріальної соціології (1950-1960 рр.) - внз грали дуже скромну роль. Але вже тоді виділилися три школи емпіричної соціології : Р. Кеніга в Кельнском університеті; М. Хоркхаймера і Т. Адорно у Франкфуртському університеті; X. Шельски в Гамбургському університеті.

Колись традиційні теми - свідомість працівників і неформальні групи - відійшли сьогодні на задній план, поступившись місцем дослідженню змін в організації і умовах праці на виробництві і в управлінні, кваліфікаційних вимог, що пред'являються в конкретних видах праці у зв'язку з новими технологіями і раціоналізацією виробництва, а також питань, що відносяться до впровадження засобів електронної обробки даних на підприємстві. Прикладом може служити проект Дослідницького центру "Майбутнє праці" при факультеті соціології Билефельдского університету.

У Центрі працюють близько 30 співробітників. З 1982 р. він почав публікацію (без певної послідовності) великої кількості дискусійних матеріалів. Тематичний діапазон тягнеться від стратегічних проблем італійських профспілок до питань професійної освіти. Вузлові проблеми: 1) умови заміщення і використання робочої сили (раціоналізація і організаційні зміни); 2) індустріальні стосунки (організація і політика колективних агентів); 3) умови, що регламентуються державою, і форми праці, ринок праці і зайнятість.

"Публічно-правові" установи (державні і напівдержавні) чітко відокремлені від академічної сфери, хоча вони, як, наприклад, Служба соціальних досліджень в Дортмунде, можуть бути тісно пов'язані з університетами. Результати їх досліджень використовуються виключно в позанауковій сфері. Такі установи переважно пов'язані з політико-адміністративними структурами і|та| покликані аналізувати стан справ в суспільстві напередодні ухвалення важливих політичних рішень. Вони фінансуються з державного або місцевого бюджету, а додатково - підприємствами і громадськими організаціями.

Служба соціального дослідження (Дортмунд) створена в 1946 р.; у 1985 р. в її штаті полягали 75 співробітників (з них 36 - наукових). Разом з Франкфуртським інститутом соціальних досліджень Служба зіграла вирішальну роль в становленні німецької індустріальної соціології в післявоєнний період. Проведені Службою на підприємствах важкої індустрії дослідження "Громадський портрет працівника", "Техніка і індустріальна праця" вважаються класичними. Намічені в них тематичні поля - модернізована і традиційна класова свідомість, участь в управлінні, соціальні зміни на підприємстві, техніка і організація праці - досі| залишаються в дослідницькому репертуарі індустріальних соціологів. У 60-і роки в тематичний горизонт потрапляють питання соціології господарства, взаємини службовців і підприємців.

Інститут дослідження соціальних шансів (Кельн) створений в 1969 р. Починав свою діяльність з дослідження професій, нерівності соціальних шансів працівників у зв'язку з вибором і вдосконаленням в професії, можливостей для освіти і перекваліфікації людей. Потім в середині 70-х років інтерес переміщається до проблем ринку праці, положення груп працівників, найбільше зачеплених соціально-економічними нововведеннями, технічних новацій і участі в управлінні. З 80-х років переважаючими стають дослідження моделей поведінки і трудових переговорів на підприємстві, аналіз шансів реалізації партнерських інтересів підприємства(у 198 5 р. підготовлений проект "Моделі подолання конфліктів і практичні дії в період зміни соціально-економічних умов").

Неорієнтовані на прибуток інститути є сполучною ланкою між академічними дослідженнями і дослідженнями за замовленням. Вони виникли в 60-х - початку 70-х років і характеризуються високим рівнем емпіричних досліджень, обговоренням методичних тонкощів програми, хорошою теоретичною базою, частими зверненнями до робіт Маркса і|та| Вебера, "політичною ангажованістю" дослідника. Прикладом служить Дослідницький інститут фонду "Фрідріх Эберт". Його керівник В. Фрикке дотримується "акціоністської| соціології". Він спробував в проекті "Динамічній соціології" (розробленому у рамках урядової програми "Гуманізація праці"), задіювати в дослідницький процес як його учасники самих робітників.

Якщо спробувати коротко визначити переважаючу тематичну орієнтацію основних інститутів цього типу, то вийде наступна картина. Головна для усіх тема - раціоналізація праці у дусі Маркса і Вебера. У рамках загальної орієнтації Мюнхенський інститут зосереджений на аналізі підприємства. Франкфуртський розвиває теорію реального підпорядкування праці капіталу, Геттингенський орієнтований на виробничо-кваліфікаційний потенціал працівників, фонд "Фрідріх Эберт" займається індустріальною соціологією, "орієнтованою на працівників". Методологічні відмінності виражаються в наступному: Мюнхенський інститут вважає за краще використовувати як основний інструмент "монографічне вивчення окремого підприємства", Геттингенський - "спостереження за окремими робітниками місцями", фонд Эберта близький до методу "акціоністського| дослідження".

Разом з Дослідницьким інститутом фонду "Фрідріх Эберт" Франкфуртський інститут соціальних досліджень - один із старих німецьких центрів, що займаються емпіричними дослідженнями. Традиції інституту, створеного в 1923 р., сходять до критичної теорії Хоркхаймера і Адорно. Кардинальною точкою в розвитку німецької індустріальної соціології стала робота співробітника цього інституту Ф. Півока "Клімат на підприємстві" (1956), присвячена проблемам автоматизації. Для інституту характерний міждисциплінарний характер досліджень, що поєднує економічні, соціально-психологічні, філософські і соціологічні аспекти.

Після смерті в 1969 р. директора інституту Адорно увага співробітників перемкнулася на питання політики підприємства у сфері оплати (1973), стосунків між працею і капіталом, тарифної політики в кризових умовах (1976), комп'ютеризації трудового процесу (1978), комп'ютеризованого виробництва (1983). У теорії домінують принцип заощадження часу і|та| системний підхід. Нині інститут працює над програмою в області соціології техніки, робляться спроби повернутися до традиційної проблематики, орієнтованої на проблеми громадського характеру праці, взаємозв'язки техніки і культури.

У числі інших форм інституціоналізації індустріальної соціології потрібно назвати групу досліджень, що проводяться громадськими об'єднаннями. Вони чітко орієнтовані на практичне застосування і в науковому плані найчастіше дуже слабо організовані. Їх мета інша - прямо впливати на формування думки уряду і громадськості. До інститутів, що займаються "політикою інтересів", можна віднести Інститут німецького господарства (ИНХ), заснований в 1951 р., і Господарський соціально-науковий інститут Німецького об'єднання профспілок (ХСНИ), заснований в 1946 р.

ИНХ вільний від наукових претензій, своє завдання він бачить у формуванні громадської думки. ХСНИ ж дотримується досить серйозних критеріїв наукової методики. ИНХ майже не займається науковими дослідженнями, обмежуючись громадською діяльністю і "вторинним аналізом". У ХСНИ проводяться індустріально-соціологічні дослідження, але|та| вони концентруються на гуманізації праці, поліпшенні якості життя, скороченні робочого часу, впливі технічних новацій на робітників і профспілки, представництві інтересів сторін на підприємстві. 30 співробітників ХСНИ проводять величезне число емпіричних досліджень в області трудової зайнятості, участі в управлінні, професійних і політичних шансів різних груп працівників.