Смекни!
smekni.com

Інвестиційне проектування (стр. 6 из 8)

Питанням комплексного аналізу ефективності інвестиційних рішень на попередній стадії приділяється велика увага.

Зокрема, поряд з питаннями фінансової ефективності, у техніко-економічних обґрунтуваннях доцільності створення ФПГ повинні також відображатися комерційні (програма реалізації продукції на два-три роки, оцінка стану і забезпечення конкурентноздатності продукції, основні її споживачі), екологічні і соціальні аспекти.

Проектний аналіз припускає проведення на етапі підготовки інвестиційного рішення комплексної експертизи по наступним напрямках (аспектам) і одержання відповідей на основні питання:

1) Комерційний аналіз.

Чи мається попит на продукцію проекту? Як організоване постачання проекту?

2) Технічний аналіз.

Чи є проект технічно обґрунтованим?

3) Фінансовий аналіз.

Чи є проект життєздатним у фінансовому відношенні? Чи відшкодовуються витрати на проект за рахунок користувачів?

4) Економічний аналіз.

Яка ефективність проекту для суспільства?

5) Інституціональний аналіз.

У якому ступені оточення проекту (усякого роду організаційні структури) сприяє його успішної реалізації? У якому ступені організації-виконавці проекту мають усі необхідні для цього властивості?

6) Аналіз ризику.

Цінність такого комплексного аналізу визначається і тим, що він дозволяє точніше визначити у вартісній формі вигоди і витрати на проект - підготувати основу для фінансових розрахунків. Спираючись на розробки Інституту економічного розвитку Всесвітнього банку, розглянемо більш докладно кожен з цих напрямків.

4.2 Комерційний (маркетинговий) аналіз

Принципово суть маркетингового аналізу полягає у відповіді на два питання:

1. Чи зможемо ми продати продукт, що є результатом реалізації проекту?

2. Чи зможемо ми одержати від цього достатній обсяг прибутку, що виправдує інвестиційний проект?

По статистиці останнього років ступінь руйнування фірм у країнах світу складає близько 80%. Основна причина банкрутств - недостатній маркетинг.

Базові питання маркетингового аналізу наступні:

1. На який ринок сфокусований проект? На міжнародний чи на внутрішній?

2. Чи припускає проект баланс між міжнародним і внутрішнім ринками?

3. Якщо проект націлений на міжнародний ринок, чи збігається його мета з принциповими політичними рішеннями держави?

4. Якщо проект сфокусований на внутрішній ринок, чи відповідають його мети внутрішній державній політиці?

5. Якщо проект несумісний з політикою держави, чи потрібно його розглядати далі?

Через те, що проекти реалізуються при вже існуючих ринках, у проекті повинна бути приведена їхня характеристика. Маркетинговий аналіз повинний також містити в собі аналіз споживачів і конкурентів. Аналіз споживачів повинний визначити споживчі запити, потенційні сегменти ринку і характер процесу покупки. Для цього розроблювач проекту повинний провести детальне дослідження ринку, а також аналіз основних конкурентів у рамках ринкової структури й інституціональних обмежень, що на неї впливають. На основі результатів маркетингового аналізу розробляється маркетинговий план. У ньому повинні бути визначені стратегії розробки продукту, ціноутворення, просування товару на ринок і збуту. Ці елементи повинні бути об'єднані в єдине ціле, що повинне забезпечити продукту найбільш вигідне конкурентне положення на ринку.

Маркетинговий аналіз містить у собі прогнозування попиту. При розробці інвестиційного проекту необхідно визначити точність прогнозу, зіставивши її з витратами досягнення бажаної точності. Хоча процес прийняття рішень здійснюється в умовах невизначеності, правильний прогноз може зменшити ступінь цієї невизначеності.

Створюючи неможливість вичерпати всі маркетингові аспекти інвестиційного проектування, можна визначити ключові значеннєві розділи маркетингу. Повний перелік усіх питань маркетингу дозволяє виділити наступні блоки: 1) аналіз ринку, 2) аналіз конкурентного середовища, розробка маркетингового плану продукту.

1) Мета дослідження ринку - виявлення споживчих запитів, визначення сегментів ринку і процесу покупки для поліпшення якості і прискорення процесу прийняття рішень по маркетингу. При аналізі попиту і збуту повинні бути розглянуті ключові питання:

- Хто є потенційним покупцем?

- Які причини покупки продукту?

- Як буде вироблятися покупка?

- Яка інформація потрібна і як її можна зібрати?

2) Структурне дослідження ринку необхідно почати з виявлення конкурентів, державних чи приватних підприємств, місцевих, національних чи міжнародних компаній, традиційних чи нових, маркірованих чи немаркірованих продуктів. Варто також оцінити можливість і значення входження в ринок нових учасників (майбутніх конкурентів), конкуренцію з боку товарів-замінників. Основні питання, що вимагають обов'язкової відповіді, зводяться до наступного:

- Яка існуюча структура ринку даного продукту?

- Яка база конкуренції в даній галузі?

- Як на конкурентне середовище впливають інституціональні обмеження?

Дуже важливо в процесі маркетингового аналізу використовувати кількісні оцінки. Вони, як правило, більш переконливі як для самого підприємства, так і для стратегічного інвестора.

Маркетинговий план повинний бути складовою частиною проекту. При його розробці маркетолог повинний відповісти на наступні питання:

- Наскільки добре розроблений продукт?

- Чи була правильно визначена стратегія ціноутворення?

- Чи була визначена правильна стратегія просування товару на ринок?

- Чи забезпечує збутова система ефективний зв'язок продавця і покупця?

- Чи об'єднані елементи "маркетингової суміші" у єдиний працюючий маркетинговий план?

Маркетинговий відділ має визначальне значення при аналізі проектів, тому що дозволяє одержати ринкову інформацію, необхідну для оцінки життєздатності проекту. Дуже часто трапляється, що фірма витрачає значні кошти і зусилля на здійснення далі зростаючих постачальницьких і збутових операцій тільки заради того, щоб ніколи не одержати очікувану вигоду, упущену через поганий маркетинговий аналіз.

4.3 Технічний аналіз

У задачу технічного аналізу інвестиційного проекту входять:

- визначення технологій, найбільш придатних з погляду цілей проекту;

- аналіз місцевих умов, у тому числі доступності і вартості сировини, енергії, робочої сили;

- перевірка наявності потенційних можливостей планування і здійснення проекту.

Технічний аналіз звичайно проводиться групою власних експертів підприємства з можливим залученням вузьких фахівців. Стандартна процедура технічного аналізу починається з аналізу власних існуючих технологій. При цьому необхідно керуватися наступними критеріями: 1) технологія повинна себе раніше добре зарекомендувати, тобто бути стандартної; 2) технологія не повинна бути орієнтована на імпортне устаткування і сировину.

Якщо виявляється неможливим використовувати власну технологію, то проводиться аналіз можливості залучення закордонної технології й устаткування по одній із приведених схем:

- спільне підприємство з іноземною фірмою повинні виконувати часткове інвестування і повне забезпечення всіма технологіями;

- покупка ліцензії на виробництво;

- технічна допомога з боку закордонного технолога.

Правило вибору технології передбачає комплексний аналіз деяких альтернативних технологій і вибір найкращого варіанта на основі якого-небудь обґрунтованого критерію.

Ключові фактори вибору серед альтернативних технологій зводяться до аналізу наступних аспектів використання технологій.

1. Колишнє використання обраних технологій у подібних масштабах (масштаби можуть бути занадто великі для конкретного ринку).

2. Доступність сировини (скільки потенційних постачальників, які їхні виробничі потужності, якість сировини, яка кількість інших споживачів сировини, вартість сировини, метод і вартість доставки, ризик у відношенні навколишнього середовища).

3. Комунальні послуги і комунікації.

4. Потрібно бути впевненим, що організація, що продає технологію, має на неї патент чи ліцензію.

5. Принаймні, початковий супровід виробництва продавцем технології.

6. Пристосованість технології до місцевих умов (температура, вологість і т.п.).

7. Завантажувальний фактор (у відсотках від номінальної потужності за умовами проекту) і час для виходу на стійкий стан, що відповідає повної продуктивності.

8. Безпека й екологія.

9. Капітальні і виробничі витрати.

4.4 Фінансовий аналіз

Цей розділ інвестиційного проекту - найбільш об'ємний і трудомісткий. Загальна схема фінансового інвестиційного проекту наступна:

1. Аналіз фінансового стану підприємства протягом трьох (краще п'яти) попередніх років роботи підприємства.

2. Аналіз фінансового стану підприємства в період підготовки інвестиційного проекту.

3. Аналіз беззбитковості виробництва основних видів продукції.

4. Прогноз прибутків і грошових потоків у процесі реалізації інвестиційного проекту.

5. Оцінка ефективності інвестиційного проекту.

Фінансовий аналіз попередньої роботи підприємства і його поточного положення звичайно зводиться до розрахунку основних фінансових коефіцієнтів, що відображають ліквідність, кредитоспроможність, прибутковість підприємства й ефективність його менеджменту. Важливо представити у фінансовому розділі основну фінансову звітність підприємства за попередні роки і порівняти основні показники. Якщо інвестиційний проект готується для залучення західного стратегічного інвестора, то фінансову звітність варто перетворити в західні формати тієї країни, з якої передбачається залучити інвестора.

Аналіз беззбитковості містить у собі систематичну роботу з аналізу структури собівартості виготовлення і продажі основних видів продукції і поділ усіх витрат на перемінні (який змінюються зі зміною обсягу виробництва і продажів) і постійні (які залишаються незмінними при зміні обсягу виробництва). Основна мета аналізу беззбитковості - визначити точку беззбитковості, тобто обсягу продажів товару, що відповідає нульовому значенню прибутку. Важливість аналізу беззбитковості полягає в зіставленні реальної чи планованої виручки в процесі реалізації інвестиційного проекту з точкою беззбитковості і наступної оцінки надійності прибуткової діяльності підприємства.