Смекни!
smekni.com

Особливості системи оподаткування ВАТ "Острозький молокозавод" та її вплив на фінансові результати підприємства (стр. 3 из 11)

Отже,система оподаткування підприємств в Україні представлена сукупністю податків ізборів (обов’язкових платежів) до бюджетів та до державних цільових фондів, сплатаяких здійснюється за такими основними принципами на користь підприємств як стимулювання підприємницькоївиробничої та інвестиційної активності (шляхом введенням пільг на оподаткуванняприбутку підприємств, спрямованого на розвиток виробництва); стимулювання науково-технічногопрогресу, технологічного оновлення виробництва, виходу вітчизняноготоваровиробника на світовий ринок високотехнологічної продукції тощо.

1.3 Вплив системи оподаткуванняпідприємств на їх фінансово-господарську діяльність

Вплив системи оподаткуванняпідприємства на його фінансово-господарську діяльність розкривається через такіосновні функції податків:

1) фіскальна функція – реалізуєтьсячерез формування матеріальної бази для виконання державою поставлених перед неюфункцій;

2) розподільча функція, завдяки якійзабезпечується розподіл вартісних пропорцій між платниками податків і державою;

 3) регулююча функція - реалізуєтьсячерез вплив податків на різні сторони діяльності суб'єктів господарювання. Самеза допомогою цієї функції податків держава регулює процеси виробництва таспоживання суспільства [14, с. 20].

У процесі реалізації регулюючоїфункції податків виявляється її вплив на такі показники фінансово-господарськоїдіяльності підприємств як собівартість продукції, прибуток від реалізації,валовий прибуток, обсяг реалізації продукції, виручка від реалізації продукції,чистий прибуток, швидкість обертання оборотних коштів, платоспроможність, фінансовастійкість, іммобілізація оборотних коштів, обсяг отриманих кредитів (див. рис.1.2.).



Рис. 1.2. Вплив податків нафінансово-господарську діяльність підприємства

Коректний рівень впливу системиоподаткування на фінансово-господарську діяльність підприємства відповідно доекономічного циклу економіки всередині країни залежить від правильностівизначення об’єкта оподаткування, джерел сплати податків, установлення розмірівставок податків і методики їх розрахунку, установлення термінів сплатиподатків, надання податкових пільг та застосування штрафних санкцій.

Сукупний вплив сплачуванихпідприємством податків на його фінансові результати показує податковенавантаження (тягар).

Податковий тягар – міра, ступінь,рівень економічних обмежень, створюваних відрахуванням коштів на сплатуподатків, відволіканням їх від інших можливих напрямів використання [33].

Економічний зміст податковогонавантаження на підприємство можна визначити як частку підприємницького доходу,яка вилучається державою у суб’єкта підприємництва через систему податків тазборів до бюджетів різного рівня, або, іншими словами, ступінь впливу системиоподаткування на фінансові результати діяльності підприємства [27].

Визначити податковий тягар напідприємство намагаються зробити ряд сучасних економістів, одним з такихобчислень є питома вагавсіх податкових платежів за певний час (фінансовий рік) у величині валовогодоходу платника податку [12].

Податкові органи Українизапропонували визначення податкового навантаження на підприємство з метоюпланування податкових перевірок. Вона описана в Наказі № 441 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо порядкускладання плану-графіка перевірок суб’єктів господарювання та взаємодії міжструктурними підрозділами при їх проведенні». Згідно з нею пропонується таке обчислення податкового навантаження з податку на прибуток на мікрорівні, використовуючи дані податкової декларації з податкуна прибуток підприємства:

Показник податкового навантаження = Податокна прибуток * 100 %

                                                                       Валовий дохід                                     (1.3.)

Прицьому, підприємства, в яких податкове навантаження нижче 1 % за додатногооб’єкта оподаткування за податковим законодавством включатимуться до тихпідприємств, які мінімізують податкові зобов’язання при визначенні податку наприбуток. Відповідно це є підставою для здійснення податкової перевірки та вподальшому за цими підприємствами проводитиметься пильний податковий нагляд.

Податковенавантаження з податку на прибуток може змінюватися не лише під впливом зміниставки цього податку, але і під впливом зміни складу валових доходів і валовихвитрат, що регламентуються податковими органами.

Визначаючивалові доходи держава має можливість істотно скоротити чи збільшити податковенавантаження навіть без зміни ставки оподаткування, наслідком чого є зменшеннячистого прибутку. Також цим механізмом держава може сприяти вибору напрямувкладення коштів, забезпечити справедливе оподаткування тощо.

Щодовалових витрат, то при суттєвому розширенню їхскладу підприємство можене мати податкового зобов'язання з податку на прибуток. Разом з тим, за допомогою включення окремих витрат до валових держава може стимулювати підприємствадо здійснення певного виду діяльності: включення витрат з соціального страхування є сприянням становленню цих видів страхування, забезпеченнюможливостей підприємству створювати конкурентні умови праці за допомогоюформування відповідного соціального пакету тощо.

Длявизначення впливу системи оподаткування на фінансові результати підприємстваварто застосовувати фінансовий і податковий аналіз на основі фінансової(бухгалтерської) і податкової звітності. Для цього проводять експрес-аналіз наоснові декларації з податку на прибуток і декларації з податку на доданувартіть (див. додаток З), що дають змогу дослідити ряд важливих показниківвпливу системи оподаткування на фінансові результати підприємства.

Податки і збори (обов’язковіплатежі), сплачувані підприємством слід класифікувати за об’єктами нарахування і джереламиїх сплати (див. додаток К) для виявлення стадії господарської діяльностіпідприємства на якій вони справляються, що є досить важливим для коректногофінансово-податкового аналізу.

Підприємство не є фактичним платникомнепрямих податків, сплатаяких перекладається на споживачів, проте ці податки через механізмціноутворення впливають призводятьдо згортання потенційних обсягів виробництва та скорочення сукупних потенційноможливих прибутків підприємств. Разом зтим, податок на додану вартість є ефективним регулятором виробництва, щоорієнтує підприємців збільшувати прибуток не стільки за рахунок росту цін,скільки за рахунок підвищення ефективності виробництва і збільшення обороту.

Отже, усі податкові платежі, щоскладають систему оподаткування підприємства, незалежно від стадіїгосподарської діяльності підприємства на якій вони здійснюються, в кінцевомурезультаті зменшують розмір чистого прибутку підприємства і його можливостіформування за рахунок цього джерела власних фінансових ресурсів, спрямованих нарозвиток виробництва. Тому кожне підприємство повинне активно використовуватизаконні можливості мінімізації податкових зобов’язань з метою забезпеченнятемпів власного економічного розвитку.


РОЗДІЛ 2

ОЦІНКА ВПЛИВУ СИСТЕМИ ОПОДАТКУВАННЯПІДПРИЄМСТВА НА ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ ЙОГО ДІЯЛЬНОСТІ

2.1 Фінансовий аналіз в системіоподаткування ВАТ «Острозький молокозавод» за 2006-2008 роки

Насамперед, для дослідження оцінкивпливу податків на фінансові результати підприємства необхідно провестиекспрес-аналіз цих результатів на основі податкових декларацій з податку наприбуток та з податку на додану вартість періодом три роки для простеженнядинаміки показників цього аналізу.

Отже,розглянемо аналітичну таблицю експрес-аналізу фінансових результатів ВАТ«Острозький молокозавод» на основі податкових декларацій (див. додаток Л).

Коефіцієнтрентабельності діяльності ВАТ «Острозький молокозавод» протягом 2006-2008 роківмав досить низькі значення: у середньому вони складали 0,04 і майже залишалисяна одному рівні, проте з тенденцією до зниження. Це значення означає, що на 1грн. скоригованих валових витрат припадає лише 4 коп. валового прибутку. У 2007році порівняно з 2006 роком цей коефіцієнт знизився на 2,3 %, що булоспричинене внаслідок перевищення темпу приросту скоригованих валових витрат, щосклав 36,18 % над темпом приросту валового прибутку – 32,91 %. У 2008 роцівідбулось наступне зниження коефіцієнта на 6,5 %, зумовлене тим, що скоригованівалові витрати суттєво зросли порівняно з 2007 роком на 9,31 %, тоді як валовийприбуток зріс лише на 1,89 %. Така тенденція є негативною для досліджуваногопідприємства, оскільки свідчить про зниження ефективності затрачених коштів навиробництво продукції.

Коефіцієнтрентабельності продажу протягом досліджуваного періоду загалом мав тенденцію дозбільшення і показував, що на 1 грн. доходів від продажу продукції припадало13, 12 і 15 коп. відповідно у 2006, 2007 і 2008 роках. Суттєве зростання у 2008році на 21,11 % порівняно з 2007 роком було зумовлене значним зростанняприбутку від реалізації на 32,15 %, тоді як виручка від продажу зросла всьогона 9,12%, причому витрати на придбання товарів зросли лише на 5,85 %. Такатенденція для підприємства є позитивною, адже характеризує ефективністьопераційної діяльності, зростання рентабельності якої для підприємства єключовим завданням.

Коефіцієнтзарплатомісткості продукції показує, що на 1 грн. реалізованої продукціїприпадає 5,8, 5,3 і 6,5 коп. витрат на оплату праці відповідно у 2006-2008роках. Зростання цього коефіцієнта на 23,22 % у 2008 році порівняно зпопереднім, було супроводжене зі значним зростанням виплат на оплату праці на34,45 %, але зростанням доходів від продажу доволі нижчими темпами: на 9,12 %.Не слід говорити, що зростання зарплатомісткості є однозначно негативнимявищем, проте кожне підприємство зацікавлене у її зниженні, що дозволитьзнизити ціну на продукцію або отримувати надприбутки.