Смекни!
smekni.com

Особливості системи оподаткування ВАТ "Острозький молокозавод" та її вплив на фінансові результати підприємства (стр. 6 из 11)

Рис. 2.2. Динаміка податкового таоблікового прибутку і податку на прибуток ВАТ «Острозький молокозавод» за2006-2008 роки

З рис. 2.2. можна чітко прослідкуватисуттєві відмінності між обліковим прибутком (фінансовий результат дооподаткування) та податковим прибутком (об’єктом оподаткування), оскількиподатковий прибуток приблизно втричі перевищує обліковий прибуток. Податок наприбуток завжди складає 25 % податкового прибутку, проте його частка вобліковому прибутку зазнає постійної зміни, а саме у 2006 році вона становила72 %, у 2007 дещо зросла до 80 %, проте у 2008 році суттєво знизилась порівняноз попередніми роками до 47%. У 2008 році відбулось незначне збільшення об’єктаоподаткування і відповідно податку на прибуток, тоді як фінансовий результатзначно збільшився на 75,3 % (див. табл. 3.2), що супроводжувалось зниженнямподаткового навантаження на 0,06 % та частки податку на прибуток у фінансовомурезультаті підприємства на 33 %.

Таким чином, податок на прибутоксправляє досить вагомий вплив на фінансовий результат підприємства, щопідтверджує дослідження на прикладі ВАТ «Острозький молокозавод». Адженезважаючи на те, що податкове навантаження з податку на прибуток за податковоюметодикою не перевищує 1 % валових доходів за 2006-2008 роки, проте цей видподатку вилучає 46,6-79,8 % фінансового результату підприємства.


РОЗДІЛ 3

ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА ІЗВРАХУВАННЯМ СИСТЕМИ ЙОГО ОПОДАТКУВАННЯ

3.1 Шляхи зростання прибутку якфінансового результату підприємства

Оскільки, прибуток - одне з основнихджерел фінансових ресурсів підприємства, а також є елементом формуванняцентралізованих і децентралізованих фондів грошових коштів, адже за рахунокприбутку відбувається формування бюджетних ресурсів держави, здійснюєтьсяфінансування розширення діяльності підприємств, проводиться матеріальнестимулювання робітників, здійснюються соціально-культурні заходи тощо, тому уринкових умовах економіки усі підприємства зацікавлені в його отриманні тазбільшенні.

Отриманийпідприємством прибуток може бути використаний для задоволення різноманітнихпотреб. По-перше, він спрямовується на формування фінансових доходів бюджету держави для фінансування бюджетних видатків, що досягається шляхом вилучення у підприємства частини прибутку у вигляді податків та інших обов’язкових платежів. По-друге, прибуток є джереломформування фінансових ресурсів самого підприємства і використовується ним для забезпечення ефективної господарської діяльності.

Пропорціїрозподілу прибутку між державою і підприємством складаються під впливом кількохчинників. Істотне значення при цьому має податкова політика держави щодосуб’єктів господарювання. Ця політика реалізується в сумі податків, щосплачуються за рахунок прибутку, у визначенні об’єктів оподаткування, ставкахоподаткування, у порядку надання податкових пільг.

Раціональне використання чистогоприбутку підприємства є досить важливою складовою його діяльності, адже впливаєна величину майбутнього прибутку. Розподіл чистого прибутку підприємства, зазвичай, розпочинається із виплати боргів і відсотків за довгостроковимикредитами (див. додаток С), а решта розподіляється на:

1) прибуток, який розподіляєтьсяміж власниками майна (капіталу) підприємства (акціонерами) - спрямовується назаохочувальні виплати його персоналу за результатами роботи та на інші потреби(наприклад, внески у благодійні фонди, допомога різним організаціям тощо);

2) нерозподілений прибуток -прибуток, який залишається на підприємстві і використовується на інвестиційніпотреби та створення резервних фондів.

З метою забезпечення отриманнямаксимального прибутку для ВАТ «Острозький молокозавод» необхідно проводитипланування і прогнозування прибутку на підприємстві, при цьому варто керуватисятакими етапами моделі підвищення прибутку:

1. Правильне планування прибутку - плановий прибуток, що складається напідприємстві фінансовою службою, повинен бути економічно обґрунтованим, аби підприємство мало змогу правильно визначити обсяг майбутніх платежів до державного бюджету і суму прибутку, що залишиться у його розпорядженні з метою створення фінансових резервів для розвитку діяльності підприємства, здійснення необхідних витрат на розвитоксоціальної сфериі проведення матеріального заохочення працівників.

2. Забезпечення належної якості продукції (товарів, робіт, послуг) - величина прибутку головним чиномзалежить від прибутку від реалізації продукції, тому якість продукції повиннабути на найвищому рівні, з метою її конкурентоздатності, а отже і високомупопиті на неї.

Прибуток від реалізації товарноїпродукції є головною складовою частиною валового прибутку виробничогопідприємства. Для його зростання досліджуване підприємство повинне не лишенарощувати обсяги виробництва, зменшувати витрати на виробництво, але й дбатипро зменшення залишків нереалізованої продукції на своїх складах, ліквідаціюборгів у розрахунках з покупцями, чого в умовах чинної системи розрахунків ізагального незадовільного фінансового стану підприємств досягати доситьскладно.

3. Пошук резервів зростання прибутку– підприємство повинне постійно шукати невикористані можливості збільшенняприбутку.

4. Забезпечення високої діловоїрепутації – наявність високої ділової репутації на ринку дозволить підприємствуз легкістю залучати зовнішні джерела фінансування з метою підвищеннярентабельності діяльності підприємства.

Прибуток є однією з найважливіших економічнихкатегорій, що характеризує ефективність роботи підприємства та відображає йогопозитивний фінансовий результат. Він впливає на фінансовий стан підприємства,оскільки виступає захисним механізмом від банкрутства та основним джерелом забезпеченняфінансування внутрішніх поточних і майбутніх потреб для його подальшого розвитку.

Оскільки,прибуток є важливим показником ефективності виробничо-господарської діяльності,а також джерелом формування централізованих і децентралізованих фінансовихресурсів, то з метою постійного його зростання для ВАТ «Острозький молокозавод»слід:

·  нарощувати обсяги виробництва і реалізації товарів, робіт,послуг;

·  розширювати асортимент і якість продукції відповідно до потребринку;

·  впроваджувати заходи щодо підвищення продуктивності праці своїхпрацівників;

·  зменшувати витрати на виробництво (реалізацію) продукції;

·  з максимальною віддачею використовувати потенціал, що є у йогорозпорядженні, у тому числі фінансові ресурси;

·  проводити розумну політику ціноутворення;

·  будувати економічно доцільні договірні відносини зпостачальниками і покупцями продукції;

·  ефективно використовувати отриманий прибуток.

Таким чином, існує ряд заходів длязбільшення прибутку для ВАТ «Острозький молокозавод» з метою його економічногорозвитку, а також задоволення потреб власників (акціонерів) цього підприємства.Незважаючи на збільшення об’єкта оподаткування при зростанні прибутку, щопризведе відповідно до зростання сплати податків та обов’язкових платежів,прибуток, що залишатиметься у розпорядженні підприємства також зростатиме, тимсамим виконуючи основну мету діяльності підприємства в умовах ринковоїекономіки.

3.2 Податкове планування на підприємствідля забезпечення зростання фінансових результатів його діяльності

Система оподаткування підприємств єважливим регулятором економіки держави, що може стимулювати виробництво,забезпечувати науково-технічний прогрес та обмежувати зростання інфляції. Але,водночас, система оподаткування підприємства стримує здійснення інвестицій,скорочує споживання, уповільнює процеси заощаджень та нагромадження. В сучасних умовах господарюванняподатки виступаютьсуттєвим фактором впливуна фінансово-господарську діяльність підприємств.Тому забезпечити нормальне функціонування підприємницьких структур керівники табухгалтери можуть лише при наявності розробленої ними концепції управлінняподатками.

Податкове планування — це діяльність з розробкита практичного застосування податкових схем, які дозволяють знизити податковийтиск; це методи і заходи, спрямовані на збільшення коштів, які залишаються врозпорядженні підприємства після сплати податків і обов’язкових платежів. При цьому податкове плануванняповинне спиратися не лише на аналіз поточного законодавства, а й на загальнупринципову позицію фіскальних органів з питань оподаткування та перспективнезаконодавство для уникнення в майбутньому додаткових податкових витрат приухваленні тих чи інших законів.

Внутрішньогосподарський контрольподаткових розрахунків є частиною системи внутрішнього аудиту, досліджує не усюфінансово-господарську діяльність підприємства загалом, а вирішує окремілокальні завдання, пов’язані зі сплатою податків. Основним завданням такого контролює вдосконалення організації й управління підприємством, сприяння підвищеннюйого рентабельності і зміцненню фінансового стану, виявлення і мобілізаціярезервів зростання.

При здійсненні завершальних робітвнутрішньогосподарського контролю податкових розрахунків доцільно розроблятиподаткову стратегію підприємства, метою якої є забезпечення стабільного станупідприємства, досягнення фінансової стійкості, збільшення обігових коштівпідприємства за рахунок мінімізації платежів у бюджет.

Податкова стратегія передбачаєрозробку податкової політики, податкове планування та аналіз результатіввпровадження податкової політики. Податкова стратегія є основою для виборуальтернативи моделі оподаткування, зумовленою організаційною структуроюпідприємства, видом діяльності та його фінансовими відносинами.