Смекни!
smekni.com

Особливості системи оподаткування ВАТ "Острозький молокозавод" та її вплив на фінансові результати підприємства (стр. 7 из 11)

Податкова стратегія визначає загальнінапрями організації податкових розрахунків на підприємстві, тоді як податковаполітика визначає методи і засоби досягнення поставленої мети й завдань, щовідповідають конкретним обставинам у визначений момент та забезпечуютьстратегічний успіх. Ефективна податкова політика підприємства щодо мінімізаціїподаткових платежів передбачає:

-     оптимізаціюфінансово-господарської діяльності підприємства за рахунок мінімізаціїподаткових платежів у бюджет;

-     використанняподаткових пільг;

-     використанняособливостей груп регіональних утворень з різноманітними системамиоподаткування;

-     оптимальнийвибір елементів впливу на різні бази оподаткування.

Податкове планування покликанеконкретизувати методи і засоби впровадження податкової політики щодо окремихподатків, розраховувати суму податкових платежів на майбутній період. Із цієюметою здійснюється моделювання баз оподаткування щодо податків і зборів,сплачуваних підприємством. Слід здійснювати моделювання з кожного окремогоподатку (збору) (див. табл. 3.1):

Таблиця 3.1.

Показники моделювання майбутніхподаткових платежів

*Джерело: [34, с. 532-534]

У сучасних умовах n = 4, оскільки сплата внесківвідбувається за чотирма видами загальнообов’язкового державного соціального іпенсійного страхування. Вирішальне значення при плануванні внесків до вказанихфондів носить змінний характер – фонд оплати праці. Розрахунок його плановоївеличини повинен враховувати розмір мінімальної заробітної плати,середньозважену величину фонду оплати праці за минулий період, зміну кількостіпрацівників підприємства, кадрові структурні зрушення щодо штатних іпозаштатних працівників, зміну середньої заробітної плати, пільговеоподаткування тощо. Оптимізацію величини вказаних внесків можливо здійснюватиза допомогою варіювання вказаного змінного фактора шляхом залучення позаштатнихпрацівників; виплати заробітної плати у формі акцій підприємства і наступноїсплати дивідендів; зменшення рівня оплати праці.

Усі податки, незалежно від джерелафінансування, зменшують суму фінансового результату до оподаткування: податки,що сплачуються з виручки (ПДВ, акцизний збір, мито) зменшують валовий дохід;податки та збори, що відносяться до витрат підприємства збільшують валовівитрати. Таким чином, податкове планування можливо здійснювати шляхомваріювання між різними базами оподаткування.

Проблематика здійснення податковогопланування, що стосується короткострокових періодів (рік, квартал) окресленадвома напрямами:

1)        мінімізаціясуми, належної до сплати у бюджет;

2)        оптимізаціяподаткових платежів.

Поняття оптимізації податковихплатежів включає мінімізацію податків, відстрочення сплати податків, зменшеннясуми обігових коштів підприємств, що сплачуються до бюджету, укладенняподаткової поруки з банком тощо.

Шляхи мінімізації податків можназгрупувати таким чином:

1. Перенесення бази оподаткування, щопередбачає наявність компаній-партнерів, між якими відбувається обмінподатковим зобов’язанням з метою моделювання бази оподаткування. З метоюоптимізації податкових платежів доцільним є співпраця з такими компаніями, які:

- зареєстровані у вільних економічнихзонах;

- зареєстровані в офшорних зонах;

- оподатковуються за альтернативнимиспособами.

2. Зниження бази оподаткуванняпередбачає застосування податкових пільг, збільшення витрат шляхом застосуванняоптимального способу списання матеріалів (ФІФО, ідентифікованої вартості тощо),збільшення балансової вартості основних засобів з метою нарахування податковоїамортизації, застосування прискорених методів амортизації.

3. Приховування бази оподаткування,що тягне за собою адміністративну і карну відповідальність.

Важливим способом оптимізаціїподаткових платежів у бюджет є їх відстрочення. Відстрочення податковихплатежів базується на принципі періодичності податкової звітності. Це означає,що варіювання бази оподаткування необхідно здійснювати на певну дату, а отжедля відстрочення податкового зобов’язання можливі варіації до і після датизвітності.

Втілення на практиці спланованихподаткових схем потребує досконалої техніки виконання і відображення в обліку,оскільки саме облікові дані є базою для складання податкової звітності. Узв’язку з цим в обліку податкового планування повинні бути відображені:

1)обов’язковедокументування як витрат підприємства, так і його доходів. До валових витратпідприємства відносяться лише документально підтверджені витрати. В іншомувипадку вони фінансуються за рахунок чистого прибутку підприємства, асамовільне включення до витрат розцінюється як штучне зменшення прибутку. Те жсаме стосується валових доходів: будь-які надходження (у натуральній чигрошовій формі) отримані як доходи повинні бути задокументовані і відповідновідображені у складі валових доходів. У протилежному випадку такі операціїбудуть розцінюватися як приховування доходів;

2)правильнаінтерпретація господарських операцій. Наприклад, до валових витрат підприємствавідносяться лише ті витрати, які прямо пов’язані з господарською діяльністюпідприємства. Податковий кредит формують лише суми ПДВ стосовно товарів (робіт,послуг), вартість яких відносять на валові витрати (або підлягає амортизації);

3)точністьобрахунку податкового зобов’язання;

4)дотриманняпорядку здійснення розрахунків та касової дисципліни;

5)дотриманнязаконності операцій;

6)точневідображення податкового зобов’язання у податковій звітності та вчасне їїподання, сплата податкового зобов’язання у бюджет. Розробка податковогокалендаря має на меті контроль сум та прогнозування термінів сплати податковихплатежів у бюджет, уникнення помилок при цьому та відповідно штрафних санкцій.

За останній досліджуваний рік ВАТ«Острозький молокозавод» суттєво знизив частку податку на прибутку у йогообліковому прибутку, що позитивно характеризує податкову політику підприємства,проте це підприємство також повинне передбачати події, коли воно не зможевчасно розрахуватись за обов’язковими податками і платежами, що тягне за собоюштрафи.

З метою оптимізації податковихплатежів, ВАТ «Острозький молокозавод» на випадок неспроможності сплатитиподатки повинен передбачати можливість укладення податкової поруки з банком. При цьому банк може поручитися нетільки за сплату податкового боргу, тобто платежів, за якими минув термінсплати, але й за належне погашення платником податків податкового зобов’язання.Банк-поручитель набуває всіх прав і обов’язків щодо термінів погашенняузгодженого податкового зобов’язання такого платника податків або йогоподаткового боргу.

Для того, аби банк погодився напоручительство необхідно знайти підприємство-гаранта з відповідною сумою надепозитному рахунку у цього банку. Такий механізм дає можливість:

— уникнути штрафних санкцій запорушення термінів сплати податків за браком коштів;

— уникнути податкової застави.

Разом з тим, банк нараховуватиме відсотки за сплачені податкові зобов’язання задоговором поруки. Відповідно до закону України «Про оподаткування прибутку підприємства», зокрема статті 5, підприємство має право віднести до складу валовихвитрат будь-які витрати, пов’язані з виплатою або нарахуванням відсотків.

Таким чином, ВАТ «Острозькиймолокозавод» на випадок неспроможності сплати обов’язкових податків і платежівзможе не лише уникнути штрафних санкцій, але і зменшити оподковуваний прибуток,шляхом віднесення сплаченихвідсотків за користування кредитом до валових витрат.

Отже, здійснення податковогопланування на підприємстві дозволяє не лише збільшити чистий прибуток йогодіяльності, а й забезпечує вдосконалення організації й управлінняпідприємством, сприяння підвищенню його рентабельності і зміцненню фінансовогостану, виявлення і мобілізацію резервів зростання.


ВИСНОВКИ

Отримання фінансових результатів увигляді прибутків та забезпечення резервів зростання є основною метою господарськоїдіяльності підприємства в умовах ринкової економіки держави.

Формування кінцевого фінансовогорезультату підприємства відбувається шляхом отримання таких прибутків:

- валовогоприбутку;

- прибуткувід операційної діяльності;

- прибуткувід звичайної діяльності до оподаткування;

- прибуткувід звичайної діяльності.

Отримуваний прибуток від звичайноїдіяльності підприємства обкладається податком на прибуток, що нараховується наприбуток, визначеним відповідно до податкового законодавства. Тобто, в Українііснують два обліки складання звітностей: бухгалтерська і податкова, що мають наметі різні цілі: бухгалтерська звітність відображає реальні результатипідприємства та має на меті залучення інвесторів, податкова – має специфічніобрахунки прибутку підприємства з фіскальних цілей держави.

Тому, слід розрізняти податковийприбуток, що зазначається у податкових деклараціях та обраховується зменшеннямскоригованих валових доходів на суму валових витрат та суму амортизаційнихвідрахувань, та обліковий прибуток, що обраховується відповідно добухгалтерського обліку в Україні. Склад валових доходів і валових витрат длявизначення податкового прибутку чітко регулюється податковим законодавством.

Система оподаткування підприємства єдворівневою і представлена загальнодержавними податками і зборами та місцевимиподатками і зборами. Через встановлення об’єкта оподаткування, джерел сплати податків,установлення розмірів ставок податків, методики їх розрахунку і термінів сплатиподатків, а також надання податкових пільг та застосування штрафних санкційсистема оподаткування підприємства впливає на фінансово-господарську діяльністьпідприємства.