Смекни!
smekni.com

Товарна біржа.Ринок цінних паперів. (стр. 2 из 10)

· формування і регулювання біржових цін. Біржова ціна встановлюється в процесі її котирування, що розглядається як найбільш важлива функція бір­жі.

Котирування цін — це реєстрація біржових цін за біржовими правилами з їх наступною публі­кацією;

· стабілізація цін на біржовий товар через механізм біржової спекуляції або гри на підвищення і зни­ження цін;

· вироблення товарних стандартів, установлення со­ртів, реєстрація марок фірм, допущених до біржо­вої торгівлі;

· арбітражна діяльність — врегулювання всіляких суперечок і розбіжностей між сторонами — учас­никами біржової торгівлі;

· біржове страхування учасників бірж, торгівлі (хеджування) від несприятливих коливань цін;

· інформаційна діяльність — біржа здійснює збір і обробку ринкової інформації, є інформаційним центром ринку щодо виробництва біржового това­ру, динаміки попиту на товар, цін на біржових та інших ринках;

• боротьба з проявами монополізму на товарному ринку.

Згідно з викладеними функціями товарні біржі діють за певними принципами, користуються права­ми і мають установлені законом зобов'язання.

Товарна біржа мас право (ст. 280 ГКУ):

• встановлювати згідно з чинним законодавством
пісні правили біржової торгівлі і біржового арбіт­ражу, що є обов'язковими для всіх учасників торгів;

• створювати підрозділи біржі і затверджувати по­ложення про них;

· розробляти з урахуванням державних стандартів власні стандарти і типові контракти;

· зупинити на якийсь час біржову торгівлю, якщо ціни біржових договорів протягом дня відхиля­ються більше, ніж на визначену біржовим коміте­том (радою біржі) величину;

· встановлювати вступні і періодичні внески для членів біржі, плату за послуги, надані біржею, інші грошові збори;

· встановлювати і стягувати згідно із статутом біржі плату за реєстрацію договорів на біржі, штрафи й інші санкції за порушення статуту біржі і біржо­вих правил;

· створювати арбітражні комісії для вирішення спо­рів щодо торговельних договорів;

· укладати міжбіржові договори з іншими біржами, мати своїх представників на них, у тому числі на біржах, розміщених за межами України;

· вносити в державні органи пропозиції з питань, що стосуються біржової діяльності;

· видавати біржові бюлетені, довідники й інші інформаційні і рекламні видання;

· здійснювати інші функції, передбачені статутом біржі.

Товарна біржа зобов'язана:

· створювати умови для проведення біржової торгівлі;

· регулювати біржові операції;

· регулювати ціни на товари, що допускаються до обігу на біржі;

· надавати членам і відвідувачам біржі організацій­ні, інформаційні та інші послуги;

• забезпечувати збір, обробку і розповсюдження інформації, що стосується кон'юнктури ринку.

Стаття 4 Закону України «Про товарну біржу» визначає обов'язки цієї організації: створення необхідних умов для біржової торгівлі, регулювання біржових операцій, регулювання цін на підставі співвідношення пропозиції та попиту на товари, що обертаються на біржі. Також біржа зобов'язана надавати організаційні й інші послуги членам і відвідувачам біржі, здійснювати збір, обробку і поширення інформації, пов'язаної з кон'юнктурою ринку.

Правовий режим Правил біржової торгівлі регулює стаття 17 Закону «Про товарну біржу». Правила біржової торгівлі розробляються згідно з чинним законодавством і є основним документом, що регла­ментує порядок здійснення біржових операцій, ведення біржової торгівлі і вирішення суперечливих питань. Правила біржової торгівлі затверджуються загальними зборами членів товарної біржі або орга­ном, ними уповноваженим.

Правила біржової торгівлі визначають: термін і місце проведення біржових операцій; склад учасни­ків біржових торгів і сукупність вимог, що пред'яв­ляються до них; порядок здійснення і реєстрації бір­жових операцій; порядок визначення і розмір плати за користування послугами біржі; відповідальність учасників і працівників біржі за невиконання або неналежне виконання правил біржової торгівлі; інші положення, встановлені органами управління біржі.

Правила біржової торгівлі розробляються відпо­відно до законодавства і є основним документом, що регламентує порядок здійснення біржових операцій, ведення біржової торгівлі та розв'язання спорів з цих питань, які затверджуються загальними зборами товарної біржі або органом, ними уповно­важеним.

Біржовими торгами є торги, що публічно і гласно проводяться в торговельних залах біржі за участі членів біржі по товарах, допущених до реалізації на біржі в порядку, встановленому правилами біржової торгівлі.

Біржові операції дозволяється здійснювати тільки членам біржі або брокерам громадянам, зареєст­рованим на біржі відповідно до її статуту для вико­нання доручень членів біржі, яких вони представля­ють, щодо здійснення біржових операцій.

На товарній біржі забороняються: купівля-продаж товарів і контрактів з метою впливу на динаміку цін (тобто навмисна їх скупка) як однією особою безпосередньо, так і через підставних осіб; які-не-будь узгодження дій учасників біржової торгівлі з метою зміни або фіксації поточних біржових цін; по­ширення неправдивих відомостей, що можуть приз­вести до штучної зміни кон'юнктури.

Не підлягає розголошенню зміст біржового дого­вору (за винятком найменування товару, кількості, ціни, місця і терміну виконання). Ця інформація може бути надана тільки при письмовому запиті су­дам, органам прокуратури, служби безпеки, госпо­дарського суду й аудиторським організаціям у ви­падках, передбачених законодавством України.

1.2. Організація товарної біржі, її створення і порядок реєстрації.

Товарні біржі в Україні створюються на основі принципів рівноправності учасників біржових тор­гів, застосування вільних ринкових цін, публічного проведення біржових торгів. Товарна біржа в Украї­ні не має права займатися комерційним посеред­ництвом і тому не є прибутковою організацією, а її організаційно-правовою формою є товариство з обме­женою відповідальністю.

Створення товарної біржі аналогічне схемі ство­рення товариства, але з урахуванням біржових особ­ливостей:

· товарна біржа створюється на основі добровільно­го об'єднання зацікавлених юридичних і фізичних осіб, яким це не заборонено чинним законодав­ством;

· засновниками і членами товарної біржі не можуть бути органи державної влади і управління, а та­кож державні установи, що знаходяться на дер­жавному бюджеті;

· створення товарної біржі здійснюється шляхом укладання засновниками договору, що визначає порядок і принципи її створення, склад зарровни ків, їхні обов'язки, розмір і терміни сплати пайо­вих, вступних внесків.

· Товарна біржа діє на підставі статуту, що затвер­джується засновниками біржі.

У статуті товарної біржі визначається:

· найменування і місцезнаходження біржі;

· склад засновників;

· предмет і мета діяльності біржі;

· види фондів, що створюються біржею, їхні роз­міри;

· органи управління біржею, порядок їх створення і компетенція, організаційна структура біржі;

· порядок прийняття в члени біржі і припинення членства;

· права й обов'язки членів біржі перед третіми осо­бами, а також членів біржі перед біржею і біржі перед її членами;

· порядок і умови застосування санкцій;

· майнова відповідальність членів біржі;

· порядок припинення біржі.

· Державна реєстрація товарної біржі здійснюється в порядку, установленому для підприємств.

· Членами біржі є: засновники, а також прийняті в її склад згідно зі статутом вітчизняні й іноземні юридичні і фізичні особи. Членство на біржі надає право торгувати в її залі.

· Члени біржі можуть голосувати на зборах і на різ­них біржових виборах, брати участь у роботі коміте­тів. Крім цього, члени біржі проходять програми навчання і перепідготовки, одержують біржову інформацію і можуть користуватися бібліотечним та інформаційним центрами. Організація вважається прийнятою в члени біржі, якщо за це проголосувала кваліфікована більшість засновників, і більшість підприємств і організацій претендентів. Голосуван­ня проводиться після оцінки фінансового стану пре­тендента. Члени біржі зобов'язані зробити вступний внесок, але звільняються від усіх загальних зборів, стягнутих з учасників біржових торгів. Для полег­шення своєї роботи членам біржі надається право наймати службовців, яким дозволяється доступ у торговельний зал у якості клерків або посильних. Розрізняють дві категорії членів біржі:

· Повні члени — із правом на участь у біржових торгах у всіх секціях біржі і на визначену установ­чими документами біржі кількість голосів на загаль­них зборах біржі і на загальних зборах членів секцій біржі.

· Неповні члени — із правом на участь у біржо­вих торгах у відповідній секції і на визначену уста­новчими документами біржі кількість голосів на за­гальних зборах біржі і на загальних зборах членів секцій біржі.

· У деяких біржах існує інститут відвідувачі. Вони поділяються на постійних і разових. Постійні відві­дувачі вносять річну плату за вхід на біржу, разо­ві — за кожне відвідування.

· Органи управління біржі включають три основ­них рівні, що відповідають широті кожного з них.

· Вищим органом є загальні збори учасників — чле­нів біржі, що є деякою мірою законодавчим органом.

· Виконавчі функції виконує біржовий комітет, що володіє правом контролювати діяльність інших служб, розробляти головні напрямки діяльності бір­жі, встановлювати і коректувати правила біржової торгівлі.

· Поточне управління і контроль за діяльністю бір­жі здійснює контрольно-ревізійна комісія, компе­тенція і повноваження якої регулюється статутом товарної біржі.

· Політика біржі проводиться в життя комітетами, що складаються з членів біржі, призначаються ра­дою директорів. Члени комітетів працюють без від­повідної плати. Вони вносять рекомендації і допома­гають раді директорів, а також виконують конкретні обов'язки щодо функціонування біржі.