Смекни!
smekni.com

Товарна біржа.Ринок цінних паперів. (стр. 3 из 10)

· Число комітетів не постійне і коливається від 8 до 40. Основними є 5 комітетів, які є практично на коленій біржі.

Котирувальний комітет — робочий орган, голо­вним завданням якого є підготовка і публікація бір­жових котирувань і аналізу руху цін.

Спостережний комітет розглядає суперечки і ви­носить рішення з дисциплінарних питань, які йому передає комітет з ділової етики.

Комітет із прийому нових членів — розглядає всі звернення про вступ у члени біржі. Рекомендації ко­мітету подаються раді директорів, яка вирішує пи­тання про прийняття кандидата в члени біржі.

Основною операційною ланкою на біржі є брокер­ська контора.

Завдання брокерських контор — забезпечення біржової торгівлі в біржовому залі. Як правило, бро­керська контора може бути створена тільки за наяв­ності місця повного члена біржі, що може бути куп­лене на періодично проведених адміністрацією біржі тендерних торгах. На одне місце повного учасника може бути створена тільки одна брокерська контора, що, у свою чергу, може безкоштовно акредитувати певне число брокерів. Додаткові брокери і їхні по­мічники акредитуються за певну плату.

Брокерська контора має право укладати договори про брокерське обслуговування з клієнтами, а також діяти від свого імені і за свій рахунок.

Під час роботи з клієнтом брокерська контора від­криває в одній з розрахункових фірм своєї біржі ра­хунок для роботи з цим клієнтом. Домовляючись із брокером про проведення угод певного виду, клієнт видає йому доручення.

Доручення бувають таких видів:

· купити або продати товар за поточною біржовою ціною;

· купити або продати товар за ціною не вище зада­ної;

· купити або продати товар у момент, коли ціна на нього досягне визначеного (граничного) значення;

· купити або продати товар на розсуд брокера. Успішна діяльність товарних бірж знаходиться в прямій залежності від брокерських контор. Брокери одержують дохід здебільшого не від членства на бір­жі, а від власної посередницької діяльності — чим більше брокер провів угод, тим більший одержить прибуток.

1.3. Біржовий товар

До біржових товарів належать товари масового ви­робництва, що мають якісну однорідність, відзнача­ються порівнянністю якісних характеристик протягом тривалих періодів часу і взаємозамінністю партій. Це дозволяє вести торгівлю або за описом якості або за зразками. Перелік біржових товарів, що реалізуються, визначається правилами кожної конкретної біржі.

Вимоги до біржових товарів:

1. Товар повинен бути масовим і випускатися в досить великому обсязі (велике число виробників і велике число покупців). Це дає змогу визначити по­пит та пропозицію. Вироби одиничного виробника, унікальні за манерою виконання, не можуть бути об'єктом біржового торгу.

2. Товар повинен бути легко стандартизований (зй якістю, умовами зберігання, транспортування) для продажу без перегляду — за зразками або технічни­ми описами. У практиці біржової справи стандарти­зація становить головну ознаку біржового товару.

3. Товар на біржі продається або купується в суво­ро визначених розмірах. Ці розміри називаються біржовими одиницями, партіями, лотами, що відпо­відають або місткості транспортних засобів, або міс­цю, обсягові і вазі. Партія або лот повинні бути кратними біржовій одиниці.

Об'єктами біржової торгівлі нині є приблизно 70 видів товарів. їх можна об'єднати в такі групи і підгрупи:

1. Сільськогосподарські і лісові товари та продук­ти їх переробки:

· зернові (пшениця, кукурудза, овес, ячмінь, жито);

· насіння олійних рослин (лляне, бавовняне насін­ня, соя, боби, соєва олія);

· живі тварини і м'ясо (велика рогата худоба, свині, окости);

· текстильні товари (бавовна, джут, вовна, шовк, пряжа, льон);

· харчосмакові товари (цукор, кава, какао-боби, рослинні олії, картопля, перець, яйця, арахіс, концентрат апельсинового соку).

2. Лісові товари (пиломатеріали, фанера, нату­ральний каучук);

3. Кольорові і дорогоцінні метали (мідь, олово, цинк, свинець, нікель, алюміній, срібло, золото, платина).

4. Нафта і нафтопродукти.

Номенклатура біржового товару з роками міняєть­ся. Так, останнім часом біржовими товарами стали продукти нафтопереробки: бензин, дизельне паливо, мазут, а також такі нові товари, як нікель, алюмі­ній, дорогоцінні метали, концентрат апельсинового соку, фанера, картопля тощо.

1.4. Біржові угоди і біржові операції на товарній біржі

Залежно від місця здійснення існують біржові і позабіржові угоди. Згідно із Законом України «Про товарну біржу» біржовою угодою визнається угода, що відповідає сукупності таких умов:

· якщо вона являє собою купівлю-продаж, поста­чання й обмін товарів, допущених до обертання на товарній біржі;

· якщо її учасниками є члени біржі;

· якщо вона пред'явлена до реєстрації і зареєстрова­на на біржі не пізніше наступного за здійсненням угоди дня.

Розглянемо докладніше кожен вид біржових угод.

1. Угоди з реальним товаром передбачають купів­лю або продаж конкретної партії зробленого або в процесі виробництва в конкретному періоді товару. Розвиток біржової торгівлі починався саме з угод з реальним товаром, метою яких було дійсне поста­чання реально існуючого товару. Еволюція біржової торгівлі виробила своєрідний біржовий механізм, що дозволяє укладати угоди під час відсутності това­ру на товар, що буде виготовлений у майбутньому і реальне постачання якого буде здійснюватися не на біржовому, а на так званому наявному (реальному) ринку. Особливістю угод з реальним товаром є те, що її предметом може бути будь-який товар, допу­щений до обігу на біржі, у будь-якій кількості, якос­ті, з будь-якими базисними умовами постачання і формами розрахунку.

Залежно від терміну постачання товару угоди з реальним товаром поділяються на:

· Угоди з негайним постачанням (до 15 днів). Це угоди типу «спот» або «кеш». Метою угод з корот­ким терміном постачання є фізичний перехід то­вару від продавця до покупця на умовах, обумов­лених у договорі купівлі-продажу.

· Угода типу «форвард» (на термін до 6 місяців) — взаємна передача прав і обов'язків стосовно реаль­ного товару з відстроченим терміном постачання. Вона полягає в тому, що організація-продавець зо­бов'язується поставити (передати у власність) за­куплені товари організації-покупцеві в термін, обумовлений у договорі. У свою чергу, організація-покупець зобов'язується прийняти і оплатити придбаний товар за встановленими договором умо­вами і цінами. Ліквідація такої угоди здійснюєть­ся шляхом постачання реального товару, але не негайно, а протягом 6 місяців. Характерне вста­новлення ціни не в момент проведення біржових торгів, а згодом, з ініціативи покупця або продав­ця (онкольна угода). Відмінною рисою термінових угод є те, що момент виконання зобов'язань (угод) не збігається з моментом їхнього виконання. Крім того, об'єктом таких угод може виступати як на­явний товар, так і товар, що буде виготовлений до терміну, встановленого договором.

З розвитком ринкових відносин форвардні угоди повинні стати основним видом угод. Переважний їх розвиток пояснюється тим, що великі партії товару можуть бути реалізовані лише за допомогою угод че­рез якийсь визначений термін. Згідно з теорією мар­кетингу виробництво орієнтується на виявлений по­пит. Термінові, або форвардні, угоди стають тією формою господарських відносин, за допомогою якої можуть бути здійснені великі економічні операції.

За умовами ознайомлення з товаром угоди мо­жуть бути укладені:

· без попереднього ознайомлення;

· на основі попереднього огляду всієї партії або ок­ремих його зразків;

· на основі стандартів і технічних умов.

За характером біржових цін розрізняють угоди з реальним товаром, що укладаються:

· за ціною, що склалася в процесі біржової сесії (біржового дня);

· за ціною, установленою згодом (форвардні онколь­ні угоди).

Залежно від умов здійснення угод у нашій біржо­вій практиці виділяють такі їх види:

• Бартерні біржові угоди — це угода на товаро­обмінні угоди з передачею права власності на товар без платежу грішми (натуральний обмін), тобто угоди, при яких «товар» обмінюється на «товар».

Ці угоди суперечать суті біржової торгівлі й в Україні на більшості товарних бірж вони заборо­нені, їх недоліки полягають у такому: пропускна спроможність бірж різко знижується; практично відсутній обмін інформацією між дрібними біржа­ми, що приводить до величезних розбіжностей за ціна­ми на ті самі види товарів; істотна частка доходів від продажу не надходить безпосереднім товарови­робникам тощо.

· Угоди з особливими умовами — це угоди, під час укладання яких брокер повинен виконати певні доручення клієнта. Найчастіше при угодах з умо­вою клієнт дає доручення продати реальний товар на умовах одночасної закупівлі для нього іншого реального товару. При цьому брокер має право відмовитися від такого доручення. Якщо ж умова (доручення) прийнята, але не виконана стосовно купівлі іншого товару, то брокер позбавляється права на винагороду за угоду з умовою.

· Угоди з кредитом, що являють собою угоду між брокером і клієнтом, за якою брокер зобов'язуєть­ся в обмін на товар, запропонований клієнтом, на­дати йому товар, який його цікавить. З цією уго­дою брокер звертається в банк, де одержує кредит на здійснення угоди. Використовуючи кредит, брокер купує на торгах товар, що цікавить клієн­та, після цього одержує той товар, що пропонував­ся клієнтом спочатку. Отриманий товар, як прави­ло, дефіцитний, брокер самостійно продає його на біржі і повертає кредит банкові.