Смекни!
smekni.com

Роль малого підприємництва в умовах ринкових відносин (стр. 3 из 6)

Широке поширення в співпраці крупних і малих підприємств набула в сучасних умовах система контрактних відносин на основі франчайзингу. Її суть полягає в тому, що крупна фірма надає малій фірмі виняткове право використовувати свій технологічний досвід і знання, а також торгову марку. Крупна фірма звичайно надає також кредит на пільгових умовах, надає різного роду консультаційні послуги і здає в оренду устаткування. Франчайзинг сприяє освоєнню малими фірмами нових технологій, розширенню сфери малого бізнесу.

Особливістю малого бізнесу в розвинених країнах в сучасних умовах є його інтеграція у виробничі мережі крупних промислових структур. Організаційними формами такої інтеграції є лізинг, франчайзинг, довгострокові контракти, що фінансується, на поставки комплектуючих виробів під певні фінансові гарантії. Число дрібних і середніх підприємств, охоплених такою формою господарських відносин, склало в США в кінці 80-х років 50 тис. з об'ємом продажів 632 млрд долл. За оцінками оборот фірм на основі франчайзингу може зрости в 2005 р. до 1 трлндолл.[3]

Малі підприємства в процесі технологічного і фінансового зростання, звичайно переходять в розряд середніх підприємств. Саме субпідрядні зв'язки малих підприємств служать неодмінною умовою їх подальшого виходу на арену самостійної конкурентної діяльності. Малі підприємства, що не пройшли етап субпідрядної діяльності , навпаки, не змогли піднятися до високого рівня механізації і випуску продукції. Малі підприємства, будучи мобільними, легко переміщаються в перспективні ніші економіки. Вони відіграють важливу роль у вирішенні проблем зайнятості і безробіття. Малі підприємства грають важливу роль в регіональній політиці розвинених країн, сприяючи розвитку промислово відсталих регіонів. Вони організовуються з метою розробки місцевих ресурсів, освоєння яких крупними підприємствами є нерентабельним. Малі підприємства створюються з урахуванням місцевих традицій, з використанням новітніх технологій і розвиненої інформаційної мережі.

3.2. Роль малого бізнесу в економіці зарубіжних країн

Малі підприємства в порівнянні з крупними мають ряд переваг.

Дрібносерійна виробництва малого бізнесу дає можливість швидко реагувати на зміну ринкового попиту.

Розвиток мережі малих підприємців дозволяє широко використовувати місцеві сировинні ресурси і відходи виробництва.

Малі фірми більш конкурентоздатні. Це пов'язано з відсутністю зайвого бюрократичного апарату, зниженням невигідних витрат. Крім того легше і з мінімальними втратами вирішуються трудові конфлікти між адміністрацією і робітниками.

Для малих фірм характерна простота управління, короткі терміни будівництва і освоєння проектних потужностей, швидка окупність.

Мале підприємництво сприяє розвитку людини, дає можливість кожному проявити себе. Тут можливе використовування фахівців високої кваліфікації, досвіду немолодих працівників, яким важко пристосовуватися до умов автоматизованого великосерійного виробництва.

Малі і середні фірми безпосередньо впливають на рівень безробіття.

Малі підприємства сприяють встановленню тісних контактів із споживачами.

На малих і середніх фірмах проходить підготовку велика частина контингенту майбутніх кадрів.

Малі підприємства більш гармонійно вписуються в екологічне середовище малих міст і селищ.

Малі підприємства сполучають в одних руках власність і управління.

Розвиток малих і середніх підприємств стимулюється пільговим оподаткуванням.

На малих підприємствах створюється сприятливий клімат для інтенсифікації праці: у великому колективі зрівнялівка в оплаті праці, тоді як в малих фірмах легше оцінювати внесок кожного і диференціювати оплату праці, внаслідок цього зростає рівень ефективності праці.

Розглянемо внесок малого бізнесу і створення валового національного продукту в Російській Федерації і в розвинених зарубіжних країнах : в РФ – 22%, в США – 40%, в Індії-60%, в Японії –79%.

Однієї з центральних проблем, пов'язаних з чисельністю дрібного бізнесу, є його виживання. Основною характерною рисою є висока вірогідність банкрутства МП. У Великобританії бізнес з оборотом менше 13 тыс.фунтов стерлінгів в 6 разів частіше терпить банкрутство, ніж крупний бізнес. Причому серед фірм, потерпілих катастрофу, 50% банкрутств доводиться на перші 2,5 роки, 33% — на наступні 2,5 роки і лише 17% — на наступні 5 років. Причиною цього західні економісти вважають недостатність капіталу при організації бізнесу і небажання або боязнь пошуків фінансування на стороні, оскільки широко поширена думка, що зовнішнє фінансування підриває або ослабляє контроль над фірмою її власників.

За даними Міжнародної федерації дрібних і середніх промислових підприємств, на частку дрібних і середніх підприємств в країнах - учасницях цієї організації доводиться 50% продукції і чисельності зайнятих і більше 30% капіталовкладень і експорту.

Згідно даним Адміністрації малого бізнесу (США) налічується:

- в США 13 млн. невеликих фірм;

- в Англії — 2,37 млн.;

- в Японії — 6,5 млн.

Таблиця 3.1.

ЧАСТКА ДРІБНИХ ПІДПРИЄМСТВ В ЗАГАЛЬНІЙ КІЛЬКОСТ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ %

Країна Найдрібніші Дрібні підприємства
США 26 28
Японія 49 28
Великобританія 26 23
Франція 32 28

У Великобританії найбільший приріст підприємств малого бізнесу доводиться на сферу послуг, фінансування, будівництво. В США малий бізнес домінує в таких галузях, як сільське господарство, оптова торгівля, сфера послуг. Разом з тим, досить значна питома вага малих підприємств в США в інших галузях: швейної, взуттєвої, гумотехнічної і пластмасової, а також в машинобудуванні. Кількісне зростання невеликих компаній в промисловості в країнах Заходу обумовлено спеціалізацією і диференціацією суспільного виробництва, що заглиблюється, відмовою від великомасштабного масового виробництва на користь дрібносерійного, індивідуального. Спеціалізоване виробництво виявляється часто не тільки рентабельним, але і високоприбутковим. Приведений аналіз діяльності різних підприємницьких структур в економіці країн з розвиненими ринковими відносинами переконує в особливій мобільності, гнучкості і високій ефективності підприємств малого бізнесу, які є невід'ємною частиною сучасної ринкової системи господарства.

3.3. Роль жінок в розвитку малого підприємництва

Економічний вплив і майбутні тенденції

Чи знаєте ви, що в даний час 80% всіх покупок скоюють жінки? Сьогодні вони купують більше половини всіх автомобілів, що продаються в США. Вони придбавають набагато більше бакалійних товарів, предмети одягу і товари тривалого користування, ніж чоловіки, а в 75% американських сімей саме вони в основному ухвалюють рішення, що стосуються витрат на медичне обслуговування. Жінки також складають 41 відсоток з тих, чий річний дохід не опускається нижче за 500.000 долари, а до двохтисячного року їм належатиме зверху 50% всіх малих підприємств!
Ці цифри ілюструють лише малу частину того впливу, яке жінки надають на ринок. Жінки-підприємці з такою швидкістю змінили обличчя американської економіки, що всі дослідники, що займаються демографією американського підприємництва, просто вражаються. Всі останні десятиріччя в США постійно збільшувалося число комерційних підприємств, що належать жінкам. В даний час в країні жінкам належить майже 8 млн. малих комерційних фірм, і вони створюють нові компанії в два рази частіше, ніж чоловіки. Жінки перетворилися на справжніх героїнь нинішнього періоду оздоровлення економіки.

Жінки не просто стають головною силою нашої економіки, вони вже стали нею. В цілому по країні крупні корпорації скорочують прийом на роботу нових співробітників, і лише в компаніях, які належать жінкам, кількість найманих працівників росте. Ось конкретний приклад: американські компанії, якими володіють жінки, приймають сьогодні на роботу на 35% більше людей, ніж компанії групи "Fortune 500" - у всьому світі.

Жінки-власниці компаній - це "мушкетери" нинішнього часу. Як правило, їм не дістаються сімейні компанії по спадку і вони не придбавають раніше створені фірми. Частіше за все вони відкривають свою власну справу, оскільки відчувають в цьому внутрішню потребу, оскільки їх можливості зробити кар'єру на ринку традиційним способом вельми обмежені. Часто вони створюють компанії в таких областях, як охорона здоров'я, догляд за дітьми, освіта і модельний бізнес, лише для того, щоб вирішити проблеми, з якими стикаються жінки і яким ринок не надає достатньо уваги.

Компанії, якими володіють жінки, звичайно не дуже крупні. Вони більш оперативні, більш ефективні і в них більше порядку. Недавно проведені дослідження показали, що, в порівнянні з іншими американськими фірмами, в компаніях, які належать жінкам, працівникам частіше пропонують гнучкий графік роботи, компенсацію при оплаті за навчання і частку від прибутку. Сьогодні жінки вирішують проблеми, які традиційно обмежували їх конкурентоспроможність на ринку, і вони продовжуватимуть робити це і в ХХI-м столітті. Іншими словами, компанії, чиїми власниками є жінки, перетворилися на силу, з якою суспільству доведеться вважатися.

IV. Підтримка малого бізнесу з боку держави

4.1. Міжнародний досвід підтримки малого бізнесу

У всіх країнах з розвиненою ринковою економікою здійснюється державне регулювання і підтримка малого підприємництва. Для цього створені спеціальні державні організації, що виражають і захищаючі інтереси малого підприємництва, що стежать за виконанням намічених урядових програм. Державна підтримка малого підприємництва спирається на законодавчу правову і фінансову базу, а також на організаційно-методичну систему і систему різних досліджень.