Смекни!
smekni.com

Сфера послуг в ринковій економіці (стр. 4 из 5)

Посилення конкуренції на інформаційному ринку спричинило за собою як зниження витрат на виробництво багатьох інформаційних товарів, так і зниження цін на ринку інформації.

Разом із зростанням числа виробників на інформаційному ринку розширяється круг пропонованих товарів і послуг, підвищується якість продукції і обслуговування, тобто виробництво стає мобільнішим і гнучким, що відповідає самому характеру інформаційних товарів.

Таким чином, на ринку інформації чітко виявилися основні тенденції структурних змін і зміни пріоритетів регулювання, що відбувалися останнім часом в розвинених країнах. В зв'язку з цим зупинимося на такій межі, характерній для країн з високим рівнем економічного і соціального розвитку, як формування так званого неприбуткового сектора економіки. некомерційні інформаційні служби складають значну частину цього сектора (бібліотеки, науково-дослідні установи, видавничі фірми, професійні суспільства, правові служби і т. д.). Серед економічних концепцій, що пояснюють причини виникнення і розвитку цього сектора, виділяються, наприклад, теорії колективних благ і послуг, неефективності ринкового механізму, споживацького контролю.

В першу п'ятірку найбільших постачальників ПК в світі [36], ввійшли, крім Dell і НР, компанії IBM з 5,9% ринку, Fujitsu Siemens з 4,3% і NEC з 3,3%. В Gartner окремо враховували частки ринку Fujitsu і Fujitsu Siemens, що дозволило включити в п'ятірку лідерів NEC і Toshiba. Проте в цьому рейтингу враховувалися об'єми поставок в одиницях продукції, а не в грошовому численні, що не гарантує виробникам ПК великого прибутку. Фахівці відзначають, що останнім часом компанії скорочували інвестиції у високі технології через неясні перспективи економіки і погіршення корпоративних показників, і поки вони не збираються збільшувати вкладення в ИТ-сектор.

В 2003-2004 рр. динаміка поставок на світовий ринок комп'ютерної техніки виглядає таким чином, практично вся п'ятірка лідерів продемонструвала зростання поставок (таблиця 1). Особливо велике зростання поставок наголошується у компанії Acer — 30,7%, Dell — 22,5%, Fujitsu Siemens — 19,3%. Компанія Dell потіснила з першого місця компанію HP в 2003 р. з ринкової частки 17,2% проти 16,1% у HP в 2002 р. Всього ж об'єм поставок виріс в середньому на 15,5%.

Ринок ІТ-устаткування Росії демонструє зростання в всіх сегментах; при цьому основні особливості його розвитку полягають в наступному:

· зростання російського ринку ІТ відбувається на фоні уповільнення загальносвітового споживання;

· основний попит формують корпоративні клієнти, проте в майбутньому ростимуть потреби з боку адміністрацій регіонів і роздрібної торгівлі;

· зростання споживання може сповільнитися у міру збільшення цінового тиску.

Проаналізувавши сегменти ІТ-ринку в Росії можна побачити, що всі сегменти ринку демонструють упевнене зростання в порівнянні з 2002 р. Найбільше зростання спостерігається в сфері інтернет-торгівлі — 53,4%, розробці програмного забезпечення (ПО) —51,9%, консультування в ІТ 50,4% найкрупніші сегменти ринку Інтеграція — близько 4,3 млрд. крб., зростання —35,7%, змішаний бізнес — близько 3,5 млрд. крб., зростання — 34,4%, дистрибуція комп'ютерної техніки — близько 3,5 млрд. крб., зростання — 32,6%.

Аналіз часток ринку ІТ по регіонах Росії показує, що лідируючі позиції займає центральний регіон — 46%, північно-західний — 19%, сибірський 11% і уральський 10%.

Аналізуючи тенденції світового ринку ІТ можна підвести наступні підсумки:

· Аналіз світового ринку комп'ютерної техніки показує, зростання ринку відбувається в основному в азіатських країнах. Зв'язано це з тим, що ринки комп'ютерної техніки в країнах Європи, і США вже перенасичені. в Азії країн, яким потрібне для розвитку економіки все більше і більше комп'ютерної техніки, що багато розвиваються. Лідером по споживанню комп'ютерної техніки є Китай - 43%, Південна Корея – 16%, Індія - 9%.

· Основні постачальники комп'ютерної техніки за підсумками 2004 р. є компанії Dell – 18,3%, HP – 15,7%, IBM – 6,5%, Fujitsu Siemens – 3,8%, Acer – 3,2%

· Не дивлячись на те, що ринок інформаційних технологій в Росії розвивається в даний час достатньо високими темпами, його частка в структурі ВВП не висока (не багато чим більш 1%). Тоді як в США і Канаді вона рівна 4%, в Західній Європі — 2,5% ВВП. Якщо поточні тенденції розвитку галузі інформаційних технологій і макроекономічних показників розвитку російської економіки в цілому (біля 7% зростання ВВП в рік) збережуться, то Росія зможе наблизитися до показників Західної Європи не раніше, ніж до 2009 року. Тоді частка інформаційних технологій в ВВП РФ зможе досягти 2%.

· Тоді як абсолютні цифри розвитку сектора Росії говорять про потенційне зростання більш ніж на 200% з 2003 по 2010 рр., відносні цифри говорять про відставання розвитку сектора в порівнянні з поточною ситуацією в розвинених країнах. Для досягнення до 2010 р. аналогічного з сьогоднішніми показниками Західної Європи рівня в 2,5% від ВВП темпи зростання вітчизняного ІТ-сектора протягом 2004–2010 рр. повинні складати в середньому 20–22% в рік.

2.2 Глобалізація ринків послуг: динаміка і основні тенденції

Динамічний прорив послуг на світові ринки протягом останні 25 років є одним з найзначущіших нових явищ в сучасній економіці. Це багатоплановий процес, обумовлений структурною складністю ринків послуг, який має яскраво виражену галузеву специфіку. По класифікації ВТО, на світовому ринку налічується більше 155 видів послуг і серед них такі різнорідні, як транспортні, комунікаційні, торгові, побутові, інформаційні, послуги охорони здоров'я, утворення і т.д. Розглянемо загальні для багатьох послуг напрями, форми і проблеми глобалізації в контексті основних світових тенденцій.

Широкі перспективи для глобалізації послуг відкриваються з розвитком Інтернету. Світова мережа спочатку має трансграничний характер, знімає просторові і тимчасові бар'єри в міжнародних контактах виробників і споживачів послуг. На її основі формується радикально нова модель їх масового споживання. Об'єм операцій неухильно росте у міру збільшення доступу користувачів до послуг Інтернету, підвищення комп'ютерної письменності населення, розробки принципів і норм правового регулювання операцій в специфічному ринковому середовищі, вживання заходів по захисту інтелектуальної власності і прав особи і т.п.

В нових умовах стрімко прогресували мобільні види зв'язку, ряд галузей транспорту (перш за все авіаційний), фінансовий сектор (збільшувалося число компаній, у тому числі за рахунок входження на ринок дрібних і середніх фірм, розширявся набір послуг, істотно знижувалися ціни на них). Технологічні і інституційні зсуви в даних галузях не тільки стимулювали трансграничну і інші форми торгівлі послугами, але і служили каталізатором загального процесу глобалізації, підводячи під нього більш технологічно просунуту і економічно ефективну інфраструктуру.

Ефект розглянутих і деяких інших чинників не обмежується відривом цілого ряду послуг від національного ґрунту, появою великої кількості нових сервісів високого класу, значним зниженням витрат і цін, підвищенням якості послуг. На багатьох ринках по суті складається нове торгове середовище, формуються нові моделі і механізми реалізації. Як і на ринках товарів, ефективні ланцюжки і мережі зв'язують виробників, що працюють в різних точках миру. Наприклад, штаб-квартира інженерно-будівельної фірми «Бектел» розташовується в Каліфорнії, проект будівництва або реконструкції для Латинської Америки може розроблятися в Індії, менеджмент — знаходитися у Фінляндії, компанія страховки — в Лондоні і т.п.

Нові тенденції на світових ринках послуг обумовлені, кінець кінцем, крупними масштабами і глибокою багатобічною трансформацією цього сектора в останні 25-30 років. Виробництво послуг складає домінуючу або крупну частину сучасного господарства — в розвинених країнах його частка у ВВП і чисельності зайнятих досягла на початку століття 70-80%, а в світовому ВВП -65%. Ще більший вплив на параметри глобалізації надають структурні і якісні зсуви в даній сфері. На основі інформаційно-комунікаційних технологій, змін в системі потреб населення, посилення соціально-гуманітарної спрямованості розвитку, підвищення ролі наукового знання і людського капіталу у складі джерел економічного зростання в останні 20-25 років в галузях сфери послуг відбулася «тиха» революція, радикально що перетворила її традиційний вигляд.

Якщо у минулому що ведуть позиції в структурі даного сектора в розвинених країнах займали торгові, побутові, рекреаційні і ряд інших послуг, то сьогодні на центральне місце висувалася група наукоємких видів ділових і професійних послуг, телекомунікації, а також освіта, охорона здоров'я, культура. В поєднанні з наукоємкими галузями індустрії вони утворюють разом з модернізованими традиційними галузями (торгівля і транспорт) ядро сучасної економіки, що активно розвивається, і багато в чому визначають динаміку, якісні параметри, конкурентоспроможності як сфери послуг, так і всього господарства.

Примітно, що ривок послуг на зовнішні ринки останніми роками в значній мірі пов'язаний з експансією «просунутих» послуг — телекомунікацій, фінансового сектора, інформаційних, комп'ютерних, консалтингу, менеджменту, маркетингу, інженерно-будівельних, аудиторських, освітніх і ряду інших. Ця група галузей надає те, що росте, а часте вирішальне дію на динаміку, структурні і якісні характеристики інтернаціоналізації послуг і додають могутнє прискорення загальному процесу глобалізації.

Для сфери послуг, крім того, характерні істотні междержавні відмінності в принципах і практиці організації господарської діяльності. На ринку послуг зберігаються численні перегородки і бар'єри, і на відміну від ринку товарів він далекий від повної лібералізації. Хоча останнім часом в послугах активно вводяться загальноєвропейські норми і стандарти, реалізація відповідних директив і інших документів йде, за свідченням експертів, достатньо важко і повільно.