Смекни!
smekni.com

Підвищення економічних показників з урахуванням сезонних коливань в умовах шахти Добропільс (стр. 2 из 17)

Метою та предметом діяльності підприємства є добича вугілля для найбільш повного задоволення потреб народного господарства і населення в вугіллі, реалізація соціальних і економічних інтересів його робітників.

В гірничопромисловому відношенні шахтою керує Добропільська Державна Холдингова Компанія по здобуті вугілля Мінвуглепрому України.

Підрозділ “Шахта”Добропільська” не є юридичною особою. Форма власності – загальнодержавна. Форма фінансування – державний розрахунок. Організаційно – правова форма господарювання – підрозділ. Головне підприємство – Державне підприємство “Добропіллявугілля”. Підприємство має ліцензію на право використання надра № 31726 от 14.01.99 на 20 років.

«Шахта Добропільська» являється лідером ДП “Добропіллявугілля”, яке в свою чергу займає одне з провідних виробничих об’єднань України.

Таблиця 1.1 – Паспорт підприємства

№ п/п Параметри Одиниці виміру
1 Назва родовища Донецький вугільний басейн
2 Назва підприємства шахта "Добропільська"
3 Місцезнаходження (область, район) Донецька обл. Добропільський р-н
4 Стадійність (геологічне вивчення, дослідно-промислова розробка, експлуатація) експлуатація
5 Форма власності державна
6 Реквізити власника підприємства (прізвище, телефон, факс) ДП "Донецька вугільна коксова компанія"
7 Реквізити керівництва (прізвище, телефон, факс) Плєтньов В.А. (06277)2-24-00
8 Наявність дозвільних документів
- ліцензія (номер, дата видачі, на який термін видана) №3037, 11.07.2003 р., 16 р.
- гірничий відвід (номер, дата видачі, на який термін видана) № 686, 11.08.2003 р.
9 Наявність проекту розробки (дослідно-промислової розробки), дата узгодження з ДНОП Проект мається
10 Рік здачі підприємства до експлуатації 1 941р.
11 Проектна виробнича потужність тис.т/рік (м3/добу) (млн.м3/рік) 1000
12 Встановлена виробнича потужність тис.т/рік (м3/добу) (млн.м3/рік) 1000
13 Обсяги виробництва з видобутку за попередній рік тис.т/рік (м3/добу) (млн.м3/рік) 1350,3
14 Рік вибуття підприємства з експлуатації за запасами рік 2083
15 Кількість продуктивних горизонтів (пластів) шт. 2(4)
в т.ч.які розробляються 2(4)
16 Балансові запаси, всього тис.т/рік (м3/добу) (млн.м3/рік) 86,7
в тому числі по категоріям:
A млн.т. 14,2
B млн.т. 23,4
A+B млн.т. 37,6
C1 млн.т. 49,1
A+B+C1 млн.т. 86,7
17 Промислові, всього млн.т. 55,3
18 Розкриті промислові запаси млн.т. 12,6
в тому числі:
Підготовлені млн.т. 2,6
в тому числі:
Готові до виймання млн.т. 0,7
19 Середня глибина відробки м 508
20 Максимальна глибина відробки м 590
21 Коефіцієнт внутрішніх робіт % -
22 Вартість основних фондів, всього тис.грн. 195827
23 Знос основних фондів, всього % 23,3
24 Вид продукції та її призначення Рядове вугілля, концентрат
25 Собівартість товарної продукції грн./т 141,99
26 Обсяг реалізації продукції за останній рік тис.грн. 227539
27 Чисельність працівників, всього чол. 3104
28 Наявність маркшейдерсько-геологічної служби (за розрахунком/факт) чол. 15/14
29 Капітальні вкладення-всього тис.грн. оч.-18502/ 10949-11 міс.
- в тому числі: обладнання тис.грн. 7218/2085
капітальне будівництво тис.грн. 11284/8864
30 Приток води (при розробці вугільних, рудних, нерудних родовищ) м3/рік 411
31 Наявність стволів, всього шт. 4
з них вертикальні шт. 4
32 Стан стволів (дата останнього профілювання та вимірювання проміжків) задовільно (07.2003р.)
33 Наявність сховищ, відвалів (наявність паспорта, дата останньої зйомки) -
34 Наявність свердловин (при розробці родовищ вуглеводнів, гідромінеральної сировини) всього: шт. -
в тому числі:
- експлуатаційні шт. -
-в бурінні шт. -
спостережні шт. -
консервації шт. -

1.1.2 Економічний механізм функціонування підприємства

Промислові запаси вугілля складають 60 млн.тонн. Марка вугільних пластів – ГЖО. Вугілля призначено для коксування. Технологічно шахта зв`язана з центральною збагачувальною фабрикою “Добропільська”. Кінцева продукція – вугільний коксуючийся концентрат марки “Г” зольністю – 7,8%, сірка – 2,1%, вологість – 10,4%. Діяльністю підприємства є: здобич вугілля підземним способом, забезпечення державного комплексу України вугільною продукцією, збут продукції через систему прямих договорів або товарні біржі та інші організації, зовнішньоекономічна діяльність, відповідно до діючого законодавства України, матеріально-технічне забезпечення виробництва продукції і послуг, оптова торгівля, реалізація соціальних та економічних інтересів трудового колективу, інші види діяльності. Основними видами діяльності шахти є здобич вугілля та державна зовнішня торгівля.

Основними споживачами є: Авдієвський КХЗ, Донецький КХЗ, Макіївський КХЗ, Ясинуватський КХЗ, Дніпропетровський КХЗ, Дніпродзержинський КХЗ.

1.2 Аналіз господарської діяльності шахти “Добропільська”

1.2.1 Роль аналізу господарської діяльності в керуванні виробництвом і підвищенні його ефективності

Сучасна гірнича промисловість характеризується значними обсягами виробництва, великими витратами на видобуток і переробку корисних копалин. Розвиток виробництва вимагає технічного переоснащення і модернізації шахт, що діють, реформи ціноутворення, впровадження різних форм власності, і передбачає строгий облік і контроль витрачання і економії природних, матеріальних і фінансових ресурсів із застосуванням різних методів аналізу.

Розвиток і поглиблення аналізу є необхідною умовою стабільної роботи підприємства і дозволяє передбачити і проаналізувати господарську і комерційну ситуацію на підприємстві для досягнення кінцевої мети – одержання максимального прибутку від реалізації продукції чи послуг.

Осмислення і розуміння інформації досягається за допомогою проведення економічного аналізу, який у свою чергу є ланкою між обліком і прийняттям управлінських рішень. У процесі аналізу первинна інформація проходить аналітичну обробку: проводиться порівняння досягнутих результатів діяльності з даними за минулі відрізки часу, порівняння з показниками інших підприємств і середньо галузевими показниками; проводиться визначення впливу різних факторів на величину результативних показників; виявляються недоліки та помилки в управлінні підприємством, невикористані можливості, перспективи і так далі.

Таким чином, економічний аналіз можна розглядати як діяльність по підготовці даних, необхідних для наукового обґрунтування й оптимізації управлінських рішень.[29]

Функція керування аналізу господарської діяльності тісно зв'язана з плануванням і прогнозуванням виробництва, оскільки без глибокого аналізу неможливе здійснення цих функцій. Аналіз господарської діяльності має важливу роль під час підготовки інформації для планування та прогнозування, оцінці якості й обґрунтованості планових показників, у перевірці й об'єктивній оцінці виконання планів. Розробка планів для підприємства також являє собою прийняття рішень, що забезпечують розвиток виробництва в планованому відрізку часу. При цьому враховуються результати виконання попередніх планів, вивчаються тенденції розвитку економіки, виявляються і враховуються додаткові резерви виробництва.

Аналіз господарської діяльності є засобом не тільки обґрунтування планів, але і контролю за їхнім виконанням. Планування починається і закінчується аналізом результатів діяльності підприємства. Аналіз господарської діяльності підприємства дозволяє підвищити рівень планування, зробити його науково обґрунтованим.

Велика роль приділяється аналізу у визначенні і використанні резервів підвищення ефективності виробництва. Аналіз сприяє економічному використанню ресурсів, виявленню і впровадженню досвіду попередніх років, наукової організації праці, нової техніки і технології виробництва, попередженню зайвих витрат і так далі.

Таким чином, можна зробити висновок, що аналіз господарської діяльності є важливим елементом у системі керування виробництвом, діючим засобом виявлення внутрішньогосподарських резервів, а також основою розробки науково обґрунтованих планів і управлінських рішень. [27]

1.2.2 Основні показники господарської діяльності шахти “Добропільська”

До основних економічних показників, що характеризують діяльність розглянутого нами підприємства, тобто, шахти «Добропільська», відносяться: показники виробництва продукції, цінові та показники реалізації.