Смекни!
smekni.com

Жіноча зачіска на основі моди останніх п'яти років (стр. 4 из 6)

1. приміщення для обслуговування клієнтів

2. приміщення для прийняття клієнтів (зали очікування)

3. складські приміщення

4.приміщення для обслуговуючого персоналу. Санвузол і душова кімната.

Робоче місце перукаря складається з туалетного стола і крісла. Стіл - оббитий пластиком з висувними шухлядами для інструментів, пристроїв, парфумерії, білизни. На робочому столі предмети туалету та інструменти необхідно розміщувати у певному порядку, що дає можливість перукареві скоротити до мінімуму кількість рухів, а значить зменшити втому.

Розташування туалетних столиків в робочому залі у перукарні може бути різним в залежності від площі приміщень. Мінімальна відстань між осями двох крісел становить 180 см. Відстань від стіни до крісла не менша 70 см. За санітарними нормами на кожне робоче місце відводиться не менше 4.5м.

Майстер повинен тримати своє місце в чистоті і після закінчення робочого дня, робочий столик протерти 0,5% розчином хлораміну. Перукар повинен дотримуватися правил особистої гігієни, щоб не бути переносником захворювань (перед обслуговуванням кожного клієнта мити руки). Перед початком роботи майстер повинен підготувати своє робоче місце: підготувати інструменти, розкласти їх у певному порядку, перевірити справність електроінструментів і апаратури.

5. Технологічна послідовність виготовлення постижного виробу

На сьогоднішній день постижна справа є популярною і високо цінується. Щодня перукар не може обійтись без постижного виробу при виконанні зачіски, тому що за допомогою цих виробів можна збільшити об’єм, зробити довшим волосся, доповнити зачіску прикрасами з волоссям чи плетінням.

Постижні вироби широко використовуються у вечірніх, конкурсних, весільних та фантазійних зачісках. З волосся можна зробити різноманітні квіточки, листочки, грона винограду, навіть створити цілу композицію. При виконанні постижних виробів, особливо прикраси, постижер має мати добре розвинену уяву. Постижний виріб може надати зачісці довершеного вигляду.

За допомогою сучасних косметичних препаратів постижні вироби будуть виглядати доглянутими і виблискуватимуть на світлі. Також їх можна фарбувати в різноманітні кольори; від природних до самих найекстримальніших відтінків.

До постижного виробництва можна віднести тресування, тупірування, виконання постижних прикрас, тамбурування вій, перук, накладок, борід, вус.

Тресування – виготовлення тресу вплетеним в пасмо волосся за певною системою між міцними нитками та подальше пришивання готового тресу до основи постижерних виробів. Виготовлення тресу виконуються на тресбанку – це основний пристрій для тресування, який складається з двох металевих або дерев’яних стійок для натягування ниток тресу. Стійки кріпляться до робочої поверхні струбцинами, які утримують їх у вертикальному положенні.

Розпочинаючи тресування, треба зауважити те, що технологія постижерних робіт передбачає виконання декількох виробів тресу. Тресувати можна на один оберт три нитки, покришка – це коли тресують в один оберт, це верхній зовнішній шар коси або шиньйону, п’ять ниток, сім і т.д. Також можна виконувати трес «у два оберти – три нитки» становить основу більшості виробів з волосся.

При виконанні тресу також потрібно враховувати колір волосся. Так як модель має світло-русий колір на рівні 8 і не хоче фарбувати своє волосся, то сам трес можна промілірувати або просто затонувати.

Трес буде доповнювати зачіску якимось елементом. Це може бути плетіння, джгути, кіски та багато іншого.

На ринку продажів продають перуки з штучного волосся, дуже рідко з натурального. Штучне волосся дуже сильно наближене до натурального, це є одне із досягнень постижній справі. Таке волосся можна мити, накручувати, робити укладки, воно не піддається впливу більшості хімічних речовин і його дуже вигідно використовувати замість натурального, колір волосся наближений до природнього і кольорова гама дуже велика.

Популярність шиньйонів проявляється у виконанні складних зачісок. У видовищних зачісках використовуються різні декоративні прикраси, накладні елементи, а також шиньйони, які роблять зачіску складнішою, більшою, об’ємнішою. Їх підбирають в тон волосся, а при потребі й іншого кольору, головне, щоб гармонійно поєднувалась із зачіскою. Можна використовувати шиньйони і неприродних кольорів. Таке вирішення надасть зачісці авангардності, більш сучасного вигляду. Виконуючи укладку можна використати окремі прядки, вони надають волоссю вигляду меліровки.

6. Обґрунтування вибору і характеристика парфумерно-косметичних засобів, інструментів і обладнання, потрібних для виконання зачіски

Перш за все для грамотної і якісної стрижки та укладки необхідно мати три види інструментів для обробки волосся, кожен із яких виконує притаманну лише йому функцію.

Інструменти — це знаряддя праці перукаря, що застосовуються для виконання різноманітних операцій з волоссям.

Під час надання перукарських послуг для здійснення операцій з волоссям користуються різноманітними інструментами, які умовно поділяють на групи:

— для розчісування волосся:

— ріжучі інструменти для стрижки волосся;

— для укладання волосся;

— для завивки волосся.

Інструменти для розчісування волосся — це гребінці та щітки різної конфігурації і розміру.

Інструменти та пристрої для завивання і укладки волосся — це бігуді, коклюшки, папільйотки, електрощипці, фени, шпильки, затискачі тощо.

Різальні інструменти — це спеціальні перукарські ножиці, виготовлені з високих марок легованої сталі та загострені особливим чином, небезпечні й філірувальні бритви, машинки для стрижки.

Ріжучі інструменти: ножиці, бритва, машинка. Інструменти для укладки: бігуді, електрощипці, електрофен, гофре. Для фарбування волосся: кісточка, пластмасовий гребінець, пластмасова мисочка, резинові рукавички, ковпачок. Для хімічної завивки: коклюшки, пластмасовий гребінець, мисочка, резинові рукавички. Для фарбування і хімічної завивки волосся, потрібно: гребінці з пластмаси, тому що вони м'які, хімічно інертні. Для стрижки і укладки волосся необхідні гребінці виготовлені з дюралюмінію тому, що дюралюміній твердий сплав металу, легкий і не створює статичної електрики і волосся не електризується.

Гребінці та щітки є незамінними інструментами, які перукарі використовують і в повсякденному вжитку, і під час фарбування волосся, і для укладки, стрижки, начісування, тупірування — тобто щоразу, коли мова йде про догляд за волоссям.

До якості гребінців висуваються певні вимоги: матеріали, з яких вони зроблені, мають бути стійкими до взаємодії з хімічними речовинами, гарячою водою; повинні бути гладенько відшліфовані, бо інакше мікротріщини можуть травмувати зовнішній шар волосся і шкіру голови. Дуже важливо, щоб матеріал, з якого виготовлений гребінець, мав антистатичне покриття.

Для розчісування і укладки краще використовувати так звані комбіновані гребінці. Половина робочої поверхні такого гребінця має густо посаджені зубчики, а друга половина — зубчики, розміщені на великій відстані один від одного.

Для начісування волосся використовують гребінці з густими зубцями.

Для виконання чоловічих стрижок використовують гребінці з однорідним розміщенням зубців, а для стрижок, які потребують високої точності розподілення волосся, застосовують гребінці з густо посадженими зубчиками.

Для точного поділу волосся на пасма під час стрижки, а також для розчісування при накручуванні на бігуді та коклюшки незамінним буде гребінець з гострим довгим "хвостиком".

Щітки використовують для масажу шкіри голови, розчісування, а також для виконання укладок. Щітки бувають з металевими зубцями, різновидом їх є щітки, металеві зубці яких закінчуються пластмасовими зубчиками (щоб запобігти пошкодженню шкіри голови); існують щітки з пластмасовими зубчиками, а також з натурального волосу.

Для укладок жіночих зачісок краще використовувати круглі та овальні щітки, а для чоловічих укладок — скористатися щіткою з прямою робочою поверхнею.

Для укладок і моделювання зачісок оптимальними є круглі щітки. Якщо укладаєте волосся з використанням фена, то найкраще скористатися так званою каркасною щіткою з невеликою кількістю щетини. Напівкруглі щітки з еластичною щетиною знадобляться для укладання напівдовгого волосся, якщо ви хочете надати йому додаткового об'єму.

Ножиці виготовляють з високоякісної легованої сталі з антикорозійним покриттям із хрому, титану тощо. Сучасні зразки ножиць передбачають антиалергійне покриття.

Прямі ножиці призначені для стрижки, окантування, тушування, філірування волосся, стрижки вусів, борід.

Обидва полотна ножиць прямі і ріжучі. Ножиці бувають з мікро-насічкою, алмазним напиленням або без них. Перші — високоточні і не потребують додаткового заточування, другі — періодично заточують.

Філірувальні ножиці застосовують для проріджування волосся. Бувають однобічні й двобічні з різною формою та частотою зубців.

Укладання волосся виконують за допомогою бігуді, термощипців (плойок), фенів.

Бігуді. У перукарнях застосовуються такі основні типи бігуді для накручування волосся:

— металеві у вигляді порожнистого циліндра з отворам я на поверхні, з притискною планкою і прогумованою тасьмою. Планка утримує кінці волосся;