Смекни!
smekni.com

Жіноча зачіска на основі моди останніх п'яти років (стр. 5 из 6)

— пластмасові без планки, фіксуються прогумованою тасьмою або спеціальною шпилькою;

— пластмасові липучки із шипами на поверхні заввишки 1-5 мм;

— металеві бігуді зі щетинистим «їжаком» усередині;

— для вертикального накручування волосся. Для фіксації пасма бігуді мають рівномірно розміщені зубці, спрямовані в один бік.

Пропонуються сучасні моделі бігуді без затискачів і резинок — із кулісою, м'які, виготовлені з поролону, гумові бігуді (папільйотки), хвилеподібні перфоровані, спіралеподібні.

Потрібно утримувати бігуді у чистоті, мити мильним розчином, дезінфікувати.

Електричні щипці складаються з корпусу-стержня діаметром 10-20 мм, важеля з жолобом, який притискає та утримує кінці волосся, ручки зі шнуром та вилки. Не можна накручувати щипцями мокре й брудне волосся. Систематично потрібно знімати з поверхні щипців залишки лаку та бруд.

Сучасні моделі електричних щипців мають різну конфігурацію; їх виготовляють у комплекті з різними насадками: щипці із затискачем трикутної форми (ними формують локони з різкими заломами та прямими кінцями); спіральні щипці; щипці з рельєфними пластинами, щипці-випрямлячі з плоскими пластинами.

Термощітки, щітки-щипці. Застосування цих інструментів нового покоління з декількома температурними режимами дозволяє створити локони, хвилі, розгладжувати пасма волосся, надавати йому об'єму.

Фени. Професійні фени виготовляють різної конструкції потужністю від 1200 до 1800 Вт. Фен складається з корпусу, в якому розміщені електродвигун, нагрівач у вигляді спіралі, вентилятор, шнур з вилкою. Доповнюються фени спеціальними знімними насадками у вигляді:

— гребінця;

— щітки;

— щипців;

— форсунки з повздовжньою щілиною (соплом);

— дифузора.

Для хімічної завивки в перукарнях використовують бігуді, коклюшки, м'які бігуді (папільйотки), фермери.

Коклюшки бувають класичної та видозміненої форми, їх виготовляють із дерева, пластмаси, стійкої проти дії хімічних препаратів. Фіксують коклюшки прогумованою тасьмою.

Класичні коклюшки — це рівні гладенькі стержні, звужені посередині, з розширенням на кінцях або із хвилястою поверхнею, від завивки на які утворюється завиток природної форми. Коклюшки виготовляють завдовжки 6-10 см, діаметром посередині 5-15 мм.

Видозмінені коклюшки дозволяють отримати завиток оригінальної форми, яка відрізняється від природної.

Сучасні технології передбачають застосування спіральних коклюшок для отримання спіральних завитків, шпилькоподібних — для гофрованих завитків. Для отримання об'ємних завитків з легкою зміною структури волосся використовують м'які бігуді — папільйотки.

Пристосування відіграють допоміжну роль, забезпечуючи якісне виконання перукарем своєї роботи.

До них відносяться:

— пульверизатор для зволожування волосся при стрижці, укладанні, а також для нанесення засобів для укладання;

— мисочки для приготування барвників, засобів для лікування, фіксажу для завивки;

— шейкери для змішування барвників;

— пензлики для розведення і нанесення препаратів та барвників;

— губки, епонжі для нанесення хімічних сумішей, фіксажу;

— затискачі («вусики», «краби», «качечки») металеві, пластмасові для розподілу волосся на зони та пасма при стрижці, укладанні, фарбуванні;

— утеплювальний ковпак для лікування, фарбування волосся;

— мірний стаканчик, мензурка для виготовлення сумішей, дотримання дозування;

— сіточка для волосся для захисту волосся під час сушіння;

— шапочка для мелірування для забезпечення фарбування окремих пасом;

— гумові рукавички для захисту рук від дії хімікатів;

— шпильки для виконання зачіски;

— таймер для контролю за встановленим на операцію часом;

— аплікатор для змішування й нанесення препарату, фарби.

Матеріали в роботі перукаря займають важливе місце. В перукарні використовують такі матеріали як: миючі засоби по догляду за шкірою і волоссям, лаки для волосся, одеколони, туалетні води, фарбуючи засоби, хімічні препарати. До миючих засобів відносимо: мила, шампуні, мильний крем і порошок для бриття і манікюрних робіт.

Шампуні - це водно-спиртові розчини з різних миючих речовин із корисними добавками. Призначення шампунів для миття голови з підфарбовуючим ефектом (рубін і іріда). Шампуні легко поєднуються для різних видів волосся таких як: жирного, сухого, нормального.

Мила - утворенні із жирів рослинного і тваринного походження із сумішшю лугів. Група туалетних мил по догляду за шкірою, група господарських мил для прання білизни. В перукарнях використовують мила при митті рук і якщо немає крему, то і для гоління. До засобів по догляду за шкірою відносяться: креми, мазі та інші. Креми і мазі складаються з рослинних і тваринних жирів, масел, а також парафінованих та різних косметичних засобів, за допомогою яких можна виготовляти креми, що мають різний вплив на шкіру людини.

За своїм застосуванням вони поділяються на такі групи: жирні і нежирні, знежирені креми для сухої, жирної і нормальної шкіри.

Лосьйони - це водно-спиртові розчини органічних і мінеральних речовин з добавкою парфумерної композиції. Лосьйони призначені для закріплення росту волосся і зачіски. Розрізняють лосьйони по групах: гігієнічні і лікувально-профілактичні.

Лак для волосся- найпоширеніший засіб для укладки. Покривши лаком волосся, зачіска зберігається на тривалий час. Лаки поділяються на дві категорії: традиційні, фіксуючі і сучасні для укладки. Існують також лаки, що поєднують обидві функції.

Туалетні води - використовують в роботі перукаря, як засіб по догляду за шкірою, а якщо немає кровозупиняючих засобів, то використовують одеколон.

Одеколони - служать, як ароматизуючі речовини.

До фарбуючи засобів відносимо: фарби для волосся, наприклад, четвертої групи - це фарби рослинних барвників.

Фарба - це мильно-спиртовий розчин резорцину і парафінімидіаміну - це продукт переробки нафти 1,3% чорний.

До матеріалів відносяться:

Дезинфекційні засоби: в перукарнях використовують 5% хлорамін для дезинфекції гребінців, помазків та інших інструментів виготовлених з пластмаси. Інструменти опускають в розчин 5 % хлораміну на 10 -15 хв.

Спирт денатурат використовують 70 % для дезинфекції бритви, металічних гребінців.

Формалін використовують 4% для дезинфекції нових, невживаних помазків для гоління.

Карболова кислота використовується 5 % для дезинфекції бритви та ножниць.

Етиловий спирт використовується 70%.

Кровозупиняючі засоби. До кровозупиняючих засобів відносять:

Йод, дуже ефективний, як рідина для дезинфекції та припікання при обробці порізів, подряпин та інших ушкоджень.

Галун - це розчин сірчанокислого алюмінію. Розчин галуну безбарвний, на смак трохи солодкуватий, без запаху. Він дуже ефективний для зупинення кровотечі при порізах, садинах та інших ушкодженнях шкіри. Готують розчин галуну таким чином: у флакон з піроксидом водню невеликими порціями всипають кристали сірчанокислого алюмінію доти, доки вони не перестануть розчинятися.

Перекис водню - це рідина без запаху, без кольору у великій концентрації вибухонебезпечна і обпікаюча рідина, має властивість знешкоджувати пігмент волосся, як закріпником використовують при хімічній завивці, як дезинфікуючий засіб при травмах, має властивість швидко вивітрюватись, тому його потрібно зберігати в скляних банках, подальше від опалювання.

Йод - дуже тверда речовина, чорно-фіолетового кольору із різним запахом. Добувають його із морських водоростів, спалюючи їх і переробляючи попіл. Також добувають із артезіатських колодязів.

Для зупинки крові перукар повинен мати таку речовину як: рідкі квасці - це кристалічна речовина білого кольору, тверда в трьох процентних розчинах. В хімічному складі – це сірчистокислий алюміній. Випускають рідкі квасці промисловістю у вигляді олівців. У перукарні такі квасці використовувати не можна тому, що можна перенести інфекційне захворювання від одного клієнта до іншого.

Допоміжні матеріали, які використовуються в перукарській роботі.

До допоміжних матеріалів відносимо: вату, папір, марлю, фольгу.

Вата використовується в перукарській роботі для витирання підтьоків фарби при фарбуванні волосся, використовує вату перукар при стрижці волосся. Також використовують при травмах. Використовують звичайну бавовняну вату. Розрізняють вату (бавовняну, шерстяну і синтетичну).

Розрізняють три сорти вати: медична побутова і швейна.

В своїй роботі перукар при порізах використовує бинт.

Папір використовує перукар при хімічні завивці, але не звичайний, а прожирений, який не пропускає вологу.

Фольгу перукар використовує при фарбуванні волосся, коли треба захистити інші пасма від фарби.

"Не існує людини поза модою, чи це вчора чи сьогодні, чи в перспективі". Отже ти людина сучасна, або старомодна або випереджаєш моду.

З швидкими змінами в моді змінюється і темп, рух життя людини. Впроваджуються прогресивні технології, обладнання, інструменти та засоби, парфумерно-косметичні засоби, необхідних для розробки перукарського мистецтва та віражу.

Ось, наприклад мобільні машини для миття голови які прикріплюються прямо до робочого крісла. Машина яка пришвидшує дію хімічних та фарбуючих речовин, обертаючись та обігріваючи голову. Ножиці легкі при виконанні стрижки, чим і пришвидшують операцію стрижки, а також дозволяють виконувати новітні методи обробки волосся.

Різноманітні щітки, бігуді різної будови та діаметру.

З матеріалів фарби які гарно зафарбовують волосся, зручні у використанні, мінімально пошкоджують волосся. Хімічні препарати, що полегшують виконання роботи і не пошкоджують сильно волосся. Миючі засоби, які добре очищують волосся одночасно покращуючи його стан.