Смекни!
smekni.com

Забезпечення рентабельності страхової діяльності (стр. 11 из 24)

Діють на страховому ринку і добровільні об'єд­нання страхових організацій: ЛСОУ, Асоціація "Українське медичне страхове бюро" (УМСБ); Асоціація страховиків в аграрному секторі економіки України; Асоціація професійних страхових посеред­ників України та ін. Створена також Асоціація страхувальників України.

Відносно новим явищем для вітчизняного страхового ринку є створення стра­хових груп (у т.ч. — міжрегіональних), що дозволяє концентрувати капітал національних страхових компаній, забезпечувати реальну інфраструктуру з обслуговування страхового бізнесу.

Регіональна структура страхового ринку за ознакою місця реєстрації страховиків залишається без змін і має виразно центрально-периферійний характер. Понад половини (173 компанії) страховиків України зареєстровані у Києві та Київській області; на Дніпропетровську, Донецьку, Запорізьку, Київську, Одеську, Харківську області, АРК, м.Київ припадає 86% загальної кількості страхових компаній в Україні.

В трьох областях (Волинській, Кіровоградській, Херсонській) не зареєстровано жодного страховика. Регіональний розподіл страхових і перестрахових брокерів загалом відповідає розподілу страховиків — так, лише у Києві зареєстровані 42 брокери (62% загальної кількості).

До показників, що характеризують розвиток стра­хового ринку, можна віднести сукупні обсяги: статут­них фондів страхових компаній; їх власного капіталу; наявних активів; страхових резервів; премій і виплат; доходів і видатків; а також — частку ризиків, що передаються в перестрахування, та ступінь присутності іноземного капіталу. Для з'ясування місця страхо­вого ринку у вітчизняній економіці доцільно також порівняти окремі з цих показників з аналогічними показниками інших ланок фінансової системи, наприклад — системи комерційних банків.

Закон України "Про страхування" (нова редакція) встановлює наступні мінімальні розміри статутного фонду:

· для страховиків, що займаються ризиковим страхуван­ням (поп-life) — в сумі, еквівалентній € 1 млн.;

· для страховиків, що займаються страхуванням життя (life) — € 1,5 млн.

Цих нормативів страхові компанії повинні досягти протягом трьох років з моменту набуття Законом чинності (до листо­пада 2004р.).

Крім цього, встановлено, що статутний фонд повинен бути сплачений виключно в грошовій формі. Дозволяється формування статутного фонду цінними паперами, еміто­ваними державою, але не більше 25% загального розміру статутного фонду.

За даними Міністерства фінансів України, сукуп­ний обсяг сплачених статутних фондів страховиків на початок 2003р. склав 1550,5 млн. грн. ($291 млн.), що в півтора рази більше, ніж на початок 2002р.Порівняно з 2001р., коли статутні фонди страховиків збільшилися вдвічі, темпи зростання дещо уповіль­нилися (рис. 3.)

Понад половини (176) страхових компаній мали на початок 2003р. сплачений статутний фонд обсягом менше €500 тис.; лише менше третини (76 компаній, або 32% загальної кількості) — €1 млн. і більше.

Обсяги сплачених статутних фондів українських страховиків свідчать про їх низьку конкуренто­спроможність — оскільки, за експертними оцінками, для успішної конкуренції на світовому страховому ринку статутний фонд має становити близько $50 млн. Такого статутного фонду не має жодна українська страхова компанія (найбільший статут­ний фонд серед українських страхових компаній поп-life, складає $20,6 млн., а страхових компаній life — $1,9 млн.


Найбільший статутний фонд мають страхові компанії "Лемма" (110 млн. грн., або $20,6 млн), "Європейський страховий альянс" (55 млн. грн., або $10,3 млн.) та "Арма" (50 млн. грн., або $9,4 млн.).Частка цих трьох страховиків у сукупному обсязі сплачених статутних фондів становить майже 14%.

Рис. 3. Обсяг сплачених статутних фондів наростаючим підсумком за 2001-2002 рр., млн. грн.

На першу десятку поп-life компаній за розміром статутного фонду припадає 26,6% його сукупного обсягу.

Найбільший статутний фонд серед компаній life має Українська промислова страхова компанія - Життя (УПСК-Життя; Київ) — $1,9 млн.

На початок 2003р. сукупний власний капітал українських страховиків становив 3,176 млрд. грн. ($596 млн.), що майже на 1,3 млрд. грн., або на 65,1% більше, ніж на початок 2002р. Середній обсяг власного капіталу в розрахунку на одну страхову компанію становив $1,76 млн.

В частині формування власного капіталу страховиків відзначається, по-перше, певне уповільнення темпів його зростання (у 2001р. він зріс на 77,1%); по-друге, нерівномірність його зростання у різних компаній; по-третє, високий ступінь концентрації власного капіталу, по-четверте, зниження питомої ваги статутного фонду в загальному обсязі власного капіталу українських страховиків (з 53,9% у 2001р. до 48,8% — у 2002р.), що свідчить про зростання частки нерозподілених прибутків від страхової діяльності та додаткового капіталу.

Найбільший власний капітал у 2002р. мали страхові компанії: "Захід-резерв" (Коломия) — майже 188 млн. грн. ($35,3 млн. або 5,9%) сукупного власного капіталу україн­ських страховиків; "Лемма" (Харків) — 177 млн. грн. ($33,2 млн. або 5,6%) та страхова група (СГ) "ТАС" — 101 млн. грн. ($18,9 млн. або 3,2%). Тобто лише на цих трьох страховиків припадала сьома частина сукупного власного капіталу, сформованого на страховому ринку. Перша десятка страховиків акумулює понад чверть сукупного власного капіталу.

Структура власного капіталу страховиків є різною. Так, якщо частка статутного фонду у власному капіталі СГ "ТАС" складає 6,4%, СК "Захід-резерв" — 6,5%, то СК "Лемма" — 62,3%.

У 2002р. сукупний обсяг наявних активів україн­ських страховиків складав 4,1 млрд. грн. ($769 млн.), що більш ніж на 1,8 млрд. грн., або майже вдвічі перевищило відповідний показник 2001р.; при цьому, вищим був і темп зростання, оскільки у 2001р. наявні активи зросли, порівняно з 2000р., в півтора рази. У 2002р. в активах страховиків вперше з'явилися банківські метали (на суму 13,7 млн. грн.). Середній обсяг активів у розрахунку на одну страхову компа­нію становив 12,1 млн. грн. ($2,3 млн.) (рис. 4.)

Рис. 4. Структура наявних активів страховиків, визначених статтею 31 Закону України "Про страхування", станом на 31.12.2002, тис. грн.

Активи розміщуються переважно на поточних банківських рахунках і депозитах. Майже 40% активів страхових компаній, станом на початок 2003р., були розміщені саме таким чином. В акції та облігації інвестовано третину (33,3%) активи, в цінні папери, емітовані державою, — 0,8% активів страховиків. Водночас, інвестиції в економіку України за напрямами, визначеними Кабінетом Міністрів України, практично не здійснюються. Таким чином, інвестиційна функція страхування зали­шається в Україні не реалізованою належним чином. Це спричиняється двома обставинами: по-перше, незначними обсягами фінансових ресурсів, що їх акумулюють страховики; по-друге, відчутним пере­важанням на українському страховому ринку компаній зі страхування майна та від нещасних випадків, які не мають можливості точно прогнозу­вати настання страхових випадків, а отже — змушені обмежуватися переважно короткостроковими, високоліквідними активами та лише частково інвестувати в довгострокові активи.

Привертає увагу зменшення в активах страхо­виків частки державних цінних паперів, що свідчить про падіння їх привабливості (дохідності) для інвесторів. Тим часом, у розвинутих країнах цінні папери з твердо фіксованим доходом є головною сферою вкладання активів страхових компаній. На них припадає понад 50% усіх інвестицій страхо­виків, приблизно 10% — на нерухомість.

Як і власний капітал, наявні активи страховиків мають високий ступінь концентрації. За обсягом активів серед ризикових страховиків лідирують: СК "Лемма" — 465,7 млн. грн. ($87,4 млн.), що складає 11,3% сукупного обсягу активів на страховому ринку; "Захід-резерв" — 200,2 млн. грн.. ($37,6 млн.), або 4,9%; СГ "ТАС" — 141,4 млн. грн. ($26,5 млн.), або 3,4%. Тобто лише на ці три страхові компанії припадає п'ята частина сукупних активів українських страховиків. Перша десятка компаній акумулює майже третину сукупних активів.

Сукупні наявні активи страховиків зі страхування життя складають лише близько 50 млн. грн. ($9 млн.). Найбільші активи має УПСК-Життя (Київ) — 12,4 млн. грн. ($2,3 млн.), або майже чверть сукупного обсягу.

Страховики по-різному будують свою інвестиційну діяльність. Так, СК "Лемма" на початок 2003р. спрямувала 72,6 млн. грн. ($13,6 млн.) активів у поточні фінансові інвестиції, а 26,3 млн. грн. ($4,9 млн.) — у довгострокові. Загалом фінансові інвестиції склали близько 100 млн. грн. ($18,6 млн.), або майже чверть її сукупних наявних активів. Натомість СК "Захід-резерв" віддавала перевагу довгостроковим фінансовим інвестиціям, які на початок 2003р. склали 174,1 млн. грн. ($32,7 млн.), тоді як поточні — лише 4,2 млн. грн. ($0,8 млн.). За показником фінансових інвестицій — 178,3 млн. грн. ($33,5 млн.) — "Захід-резерв" займає перше місце серед ризикових страховиків. На фінансові інвестиції припадає майже 90% її сукупних активів.

Загальний обсяг сформованих страхових резервів на початок 2003р. досяг майже 1,9 млрд. грн. ($356 млн.), що на 60,3% перевищило аналогічний показник початку 2002р. Слід відзначити збіль­шення темпів зростання страхових резервів — у 2001р. вони зросли на 23,4%.

Загалом, зростання страхових резервів свідчить про певне підвищення надійності та платоспроможності українських страховиків. Водночас, привертає увагу та обставина, що в окремих компаніях (включаючи і лідерів ринку) спостерігається зменшення обсягів страхових резервів, що негативно позначається на рівні їх надійності і платоспроможності.