Смекни!
smekni.com

Охорона праці (стр. 14 из 14)

Переваги цієї системи підготовки очевидні: грамотні професійні педагоги навчального центру через Інтернет безпосередньо на виробництві можуть організувати підготовку кожного працівника і допомогти йому підтримати і підвищити рівень своєї кваліфікації. Складність створення такої системи пов'язана з якістю і вартістю каналів зв'язку, а також напрацюванням відповідного програмного та навчально-методичного забезпечення (функціональні можливості автоекзаменатора «Охорона праці» показані на мал. 1). З метою поступового переходу від існуючої системи підготовки до системи дистанційного навчання в АК «Київенерго» впроваджено навчально-контролюючий програмний комплекс автоекзаменатор «Охорона праці» (розробник — НВП «Проток») і проведено велику роботу щодо створення на його базі навчально-методичного забезпечення (навчальних програм).

В АК «Київенерго» автоекзаменатор «Охорона праці» встановлено у філіалах теплових, теплових розподільних та кабельних мереж, а також у навчальному центрі. У філіалах теплових мереж на авто-екзаменаторі щорічно проходять навчання та перевірку знань від 200 до 300 спеціалістів, теплових розподільних мереж — від 60 до 350. У філіалі кабельних мереж він впроваджується зараз. На ньому щорічно проходитимуть підготовку понад 300 спеціалістів та робітників.

Треба відзначити три важливі характеристики цього програмного комплексу.

Автоєкзаменатор «Охорона праці» дає можливість ефективно навчати працівників з будь-яким досвідом роботи та рівнем знань. Це досягається завдяки реалізації різних методик навчання. Так, методика «від тексту — до запитань» є доцільною у підготовці «новачків», які, працюючи на комп'ютері, спочатку повинні вивчити нормативний акт, а потім закріпити його засвоєння шляхом відповідей на контрольні запитання.

Для досвідчених спеціалістів, які не перший рік працюють на підприємстві, ефективнішою є методика «від запитань — до тексту». Такий спеціаліст, як правило, добре знає матеріал, тому йому не потрібно витрачати час на читання нормативних актів. Він одразу відповідає на контрольні запитання. Якщо на якесь з них він відповідає неправильно, то йому демонструється для вивчення текст того пункту нормативного акта, по якому сформульовано запитання (мал. 2).

Більше того, на автоекзаменаторі перед навчанням можна провести тестування знань працівника, а потім спрямувати процес навчання на ліквідацію прогалин у його знаннях. Таким чином автоекзаменатор «знаходить» індивідуальний підхід до кожного працівника, дає йому можливість добре вивчити матеріал і переконатися, що він його знає.

Автоєкзаменатор «Охорона праці» надає можливість провести тестування знань кожного працівника до будь-якої заданої глибини. За його допомогою можна застосовувати різні методики тестування знань, які регулюють і глибину, і ступінь складності тестування.

Можна провести звичайне тестування без обмеження часу з вибірковим контролем знання нормативних актів (комп'ютер вибере запитання до білета з кожного нормативного акта випадково). У нашій організації за такою методикою, як правило, проводиться тестування перед черговою перевіркою знань комісією.

А можна провести «жорстке» (з обмеженням часу відповіді на запитання, без демонстрації правильної відповіді тощо) вичерпне тестування знань (запитання будуть поставлені за кожним пунктом) будь-якого нормативного акта (актів) чи деяких його розділів. Таке тестування можливе, наприклад, при порушенні працівником правил безпечного виконання робіт.

На автоекзаменаторі «Охорона праці» можна здійснювати підготовку спеціалістів, які займають будь-які посади, та робітників різних професій. Це досягається завдяки тому, що в програмному комплексі є засоби «настройки» його на проведення навчання та тестування за потрібними темами для будь-яких посад. У процесі «настройки» створюється навчально-методичне забезпечення, тобто здійснюється підготовка навчальних програм за темою перевірки знань для посади.

При впровадженні екзаменатора в АК «Київенерго» було розроблено 176 навчальних програм для 93 посад. Для кожної посади сформовано навчальні програми за темами: «Охорона праці», «Пожежна безпека», «Правила Держнагляд-охоронпраці» та «Технологія робіт». Тепер є навчальні програми практично для всіх спеціалістів. Надалі планується створення на авто-екзаменаторі навчальних програм і для робітників.

В АК «Київенерго» спочатку проводиться навчання та тестування на автоекзаменаторі, потім — перевірка знань комісією.

Згідно з планом-графіком перевірки знань кожного спеціаліста заздалегідь сповіщають про дату тестування на автоекзаменаторі та дату перевірки знань комісією. Знаючи ці дати, спеціаліст самостійно планує день та час самопідготовки на автоекзаменаторі й узгоджує їх з відповідальним за проведення навчання і перевірки знань. Самопідготовка в середньому займає дві години.

Під час тестування працівник, як правило, відповідає на 10 запитань. Як показує досвід, це не просто. Не кожний з першого разу успішно долає цей етап. Якщо тестування показало, що працівник не досить добре знає нормативні акти, то він повторно проходить самопідготовку. Працівник допускається до перевірки знань комісією тільки після успішного завершення етапу тестування на автоекзаменаторі. У ході перевірки комісія вивчає протокол тестування та ставить додаткові запитання, після чого приймається рішення про допуск працівника до роботи.

Багаторічна експлуатація автоекзамнатора в філіалах АК «Київенерго» (у нашій компанії він використовується з 1995 р.) дає можливість зробити такі висновки:

автоекзаменатор «Охорона праці» забезпечує міцне засвоєння працівником правил та інструкцій. Використання цього програмного комплексу допомагає працівникам швидше вивчити нормативні акти і краще їх запам'ятати;

автоекзаменатор «Охорона праці» завжди надає об'єктивні дані про знання працівника. Його впровадження в процес перевірки знань дає можливість економити час провідних спеціалістів, які працюють у комісії, і одночасно ретельніше перевірити знання працівника;

автоекзаменатор «Охорона праці» — це помічник спеціаліста служби охорони праці, відповідального за організацію та проведення підготовки. «Беручи на себе» роботи щодо автоматичного формування плану-графіка, підготовки протоколів, навчання та контролю знань, автоекзаменатор вивільняє спеціалістові служби охорони праці час для виконання інших, не менш важливих обов'язків.

Впровадження автоекзаменатора «Охорона праці» — це перший крок на шляху до створення корпоративної системи підготовки.

Вважаю, що ця система повинна базуватися на принципах дистанційного навчання, яке дасть можливість організувати безперервну самопідготовку кожного працівника. А це дуже важливо — адже в сьогоднішньому світі професійні знання старіють дуже швидко.

Створюючи кожному нашому працівникові умови для підтримання та підвищення рівня кваліфікації, ми тим самим добиваємося того, щоб кожний умів правильно і безпечно виконувати свою роботу.