Смекни!
smekni.com

Облік касових операцій (стр. 2 из 10)


2 Технічні характеристики

2.1 Постановка задачі

Мій курсовий проект створений для спеціальності «Бухгалтерський облік» , а саме на тему «Облік касових операцій». Професія бухгалтера – це дуже відповідальна робота, тому в усіх його діях не може бути ніяких помилок. А, як нам уже відомо, можливість безпомилкового розв’язання будь-яких проблем забезпечується за допомогою комп’ютерної техніки. Робота касира не менш відповідальна, тому я й обрала цю тему.

Отже перед тим як перейти до опису головного завдання мого курсового проекту я хочу ознайомити користувачів з основами моєї теми.

Рахунок №30 «Каса» призначений для узагальнення інформації про наявність та рух грошових коштів в касі підприємства.

Рахунок №30 «Каса» має такі субрахунки:

№301«Каса в національній валюті»;

№302«Каса в іноземній валюті».

На дебеті рахунка №30«Каса» відображається надходження грошових коштів до каси підприємства, на кредиті – виплата грошових коштів із каси підприємства. На підприємстві де працюють операційні каси, відкриваються субрахунки «Операційна каса в національній валюті» та «Операційна каса в іноземній валюті».

Усі підприємства, незалежно від форми власності , зобов’язані зберігати свої грошові кошти в установах банку. Каса – самостійний структурний підрозділ підприємства, призначений для зберігання коштів і проведення розрахунків готівкою. Матеріальну відповідальність за збереження коштів і ведення касових операцій покладено на касира, з яким укладають у формі зобов’язання касира( або іншої повноважної особи). Ліміти залишку готівки в касі для кожного підприємства встановлюється комерційними банками за місцем відкриття рахунка з урахуванням режиму і специфіки роботи підприємства. У разі, якщо ліміт залишку готівки в касі підприємства взагалі не встановлено, вся наявна готівка в його касі на кінець дня має бути здана до банку( незалежно від причини відсутності ліміту каси). Колективні сільськогосподарські підприємства, колгоспи, сільськогосподарські кооперативи, селянські спілки самостійно визначають розміри готівки. Підприємства та інші індивідуальні підприємці, які мають поточні рахунки в банку, зобов’язані зберігати свої кошти в установах банків. Готівка, яку вони одержують з власних поточних рахунків в установах банків у межах наявних на них коштів, має витрачатися виключно на визначені в чеку потреби, що не суперечать чинному законодавству. Для підтвердження здійснених цільових витрат готівки підприємства та індивідуальні підприємці повинні надавати обслуговуючій установі банку ( на її вимогу). Звітні платіжні розрахункові документи ( касові і товарні чеки, квитанції до прибуткових ордерів, податкові накладні, договори купівлі-продажу, акти закупівлі ).

Касові операції оформлюють документами. Надходження і видачу грошей з каси підприємства оформлюють прибутковими і видатковими касовими. Касові ордери передаються до виконання касирові підприємства безпосередньо бухгалтером, а не через особу, що одержує або вносить гроші. Касир, що одержав з бухгалтерії касові ордери, повинен перевірити правильність їх оформлення, наявність і дійсність підписів, додатки, перераховані в ордері. Після цього він приймає і видає гроші. Особі, що внесла гроші до каси, видається квитанція. При видачі грошей за видатковим касовим ордером окремій особі касир вимагає пред’явлення документа, який посвідчує особу одержувача. Таким документом є паспорт, закордонний паспорт, військовий квиток, службове посвідчення за наявності на ньому фотокартки й особистого підпису власника. Прибуткові касові ордери і квитанції до них, а також видаткові касові ордери заповнюються бухгалтером бухгалтерією чітко і зрозуміло, без будь-яких підчисток, помарок або виправлень. Прибуткові і видаткові касові ордери по передачі в касу реєструються бухгалтерією в Журналі реєстрації касових ордерів, де їм надаються порядкові номери. Касир усі надходження і видачі готівки зо прибутковими і видатковими касовими ордерами обліковує у Касовій книзі.

Для забезпечення надійного зберігання готівки і цінностей каса має відповідати таким вимогам :

· Бути ізольованою від інших допоміжних приміщень;

· Мати сейф або металеву шафу;

· Мати спеціальне віконце для проведення операцій з працівниками і клієнтами;

· Бути обладнаною охоронно-пожежною сигналізацією, що відповідає вимогам діючого Положення.

Записи у касовій книзі здійснюються тільки під копірку, тобто у двох примірниках(другий примірник є звітом для касира). Наприкінці робочого дня касир підбиває підсумки оборотів за надходження і видачею грошей та виводить залишки на наступний день. Бухгалтер перевіряє правильність оформлення касових ордерів, їх обґрунтування, виконання записів і касовій книзі і виведеного залишку на кінець дня і проти кожної суми проставляє шифр кореспондуючих рахунків. Головний бухгалтер з метою контролю повинен не менше одного разу на місяць перевіряти готівку в касі , складати акт і відповідати перед керівником підприємства. Керівник підприємства несе відповідальність за збереження грошей, правильне і доцільне їх використання.

Для обліку наявності, руху залишків готівки , в касі використовують активний рахунок №30 «Каса». До операційних кас належать квиткові і багажні каси , відділення зв’язку та інші подібні каси. Бухгалтерія після одержання звіту касира здійснює перевірку обґрунтованості всіх записів у звіті, проставляє кореспонденцію рахунків на кожному документі і заповнює журнал-ордер№1 по кредиту рахунка № 30 «Каса» і відомість №1 по дебету цього рахунка , в яких реєструє одержані й видані кошти за цільовими призначенням. Книгу реєстрації видають під розписку матеріально відповідальній особі на підставі проведеної інвентаризації залишків товарів і готівки, які записуються як початкове сальдо. Матеріально відповідальні особи зобов’язані щоденно здавати до бухгалтерії звіт з доданими відповідними документами і задавати щоденно з каси підприємства денну виручку, яка відображена у звіті.

Аналітичний облік грошових документів ведення за їх видами. До коштів, що вважаються коштами в дорозі, належать виручка, одержана підприємствами за послуги, реалізовану продукцію і виконанні роботи і внесена до банку, відділення ощадбанку , каси поштового відділення готівки зв’язку для зарахування на розрахунковий рахунок. Для обліку грошових коштів в іноземній валюті за телеграфним повідомленням іноземного банку про господарський платіж за рахунок акредитиву, відповідно до виправданих документів – рахунків-фактур, актів та ін. , що вважаються в бухгалтерському обліку грошовими коштами в дорозі використовують субрахунок №334 « грошові кошти в дорозі в іноземній валюті». Мати спеціальне віконце для проведення

Отже як ми бачимо з усього вище сказаного, що всі дії касира мають бути чіткими, точними та безумовно правильними. Тому при створенні своєї програми я поставила перед собою такі завдання:

· Мій курсовий проект має бути простим у використанні, тобто будь-який користувач зможе швидко та без проблем розібратися в структурі програми, а також в специфіці її роботи.

· Результат роботи в програмі повинен бути представлений у зручному вигляді, всі введені дані та результати розрахунків будуть виведені у вигляді таблиць.

· Перед тим, як розпочати роботу з програмою користувачеві буде пред’явлено інструкцію щодо її використання.

· На протязі роботи з моєю програмою користувачу буде пред’явлено довідкова інформація, за допомогою якої можна легко розібратися в незрозумілій ситуації.

· Для будь-якого бухгалтера або касира моя програма повинна стати незмінним помічником при обліку касових операцій, тому всі нюанси цієї задачі повинні бути враховані при розробці програми.

2.2 Визначення структури вхідних даних

Ідентифікатор Тип Розмір Пояснення
sprav text - Змінна для позначення текстового файлу.
z,z1,z2,z3,z4,z5,z6.x,x1,x2,x3,x4,x5 integer 0… Значення сум для обчислення розрахунків
C,c1,c2,c3,c4,c5,c6C7,y,y1,y2,y3,y4,y5, string 0…10 Змінні для переведеннязмінних цілого типу в змінні рядкового типу
n,n1,n2,n3, integer 0… Суми для обчислення розрахунків
m,m1,m2,m3 string 0…10 Змінні для переведеннязмінних цілого типу в змінні рядкового типу
Rost, noson,ivan File of - Змінні для позначення текстового файлу.
h,h1,h2,h3, integer 0… Значення сум для обчислення розрахунків
f,f1,f2,f3 string 0…10 Змінні для переведеннязмінних цілого типу в змінні рядкового типу
r,r1,r2,r3,r4,r5,r6,r7,r8,r9,r10,r11,r12,r13,r14,r15,r16 integer 0… Значення сум для обчислення розрахунків
l,l1,l2,l3,l4,l5,l6,l7,l8,l9,l10,l11,l12,l13,l14,l15,l16 string 0…10 Змінні для переведеннязмінних цілого типу в змінні рядкового типу
u,u1,u2,u3,u4,u5,u0 integer 0… Значення cум для обчислення розрахунків
j,j1,j2,j3,j4,j5 string 0…10 Змінні для переведеннязмінних цілого типу в змінні рядкового типу

2.3. Визначення структури вихідних даних

Ідентифікатор Тип Розмір Пояснення
ch char Проміжкова змінна дляпозначення процедури
Ivan1,rostov1,noson1 File of - Змінні для позначення текстового файлу.
Z7,n1,n2 integer 1… Змінні для обчислення значень операцій

2.4 Вимоги до технічних засобів

Програма “облік касових операцій” була розроблена на персональному комп’ютері, який має такі характеристики : процесор AMDDuron, оперативна пам’ять 65008 Кбайт, об’єм жорсткого диску 40 Гбайт. Програма була розроблена на мові програмуванняPascal в середовищі TurboPascal 7.0, ця програма розрахована на роботу в операційній системі MS-DOS.