Смекни!
smekni.com

Облік касових операцій (стр. 3 из 10)

Для нормальної роботи програми ЕОМ повинна мати такий набір характеристик : процесор AMDDuron з тактовою частотою 15 МГц, оперативною пам’ятю об’ємом 50 Мбайта та жорстким диском об’ємом 100 Мбайт. Ці дані є мінімальними для виконання поставленої задачі на ЕОМ була обрана через її масове використання.

2.5 Вибір мови програмування

Впевненість в тому, що ми оволоділи комп’ютером досягається тільки тоді, коли він став нашим помічником і коли ми можемо створювати програми для рішення на комп’ютері потрібні нам задачі.

В основі тієї або іншої мови програмування лежить деяка керівна ідея, що робить істотний вплив на стиль відповідних програм.

Історично першою була ідея структурування програм, відповідно до якої програміст повинний був вирішити, які саме процедури він буде використовувати у своїй програмі, а потім вибрати найкращі алгоритми для реалізації цих процедур. Поява цієї ідеї була наслідком недостатньої вивченості алгоритмічної сторони обчислювальних процесів, досить характерної для ранніх програмувальних розробок (сорокові - п'ятидесяті роки). Типовим прикладом процедурно-орієнтованої мови є Фортран – перший і усе ще один з найбільш популярних мов програмування. Послідовне використання ідеї процедурного структурування програм привело до створення великих бібліотек програмування, що містять безліч порівняно невеликих процедур, з яких, як з цеглинок, можна будувати «будинок» програми.

В міру прогресу в області обчислювальної математики акцент у програмуванні став зміщатися з процедур убік організації даних. Виявилося, що ефективна розробка складних програм має потребу в діючих способах контролю правильності використання даних. Контроль повинен здійснюватися як на стадії компіляції, так і при прогоні програм, у противному випадку, як показала практика, різко зростають труднощі створення великих програмних проектів.

Виразне усвідомлення цієї проблеми привело до створення Ангола-60, а пізніше Паскаля, Модулі-2. Ці і безліч інших мов програмування, що мають більш-менш розвиті структури типів даних. Логічним наслідком розвитку цього напрямку став модульний підхід до розробки програм, що характеризується прагненням «сховати» дані і процедури усередині модуля.

Починаючи з мови Симула-67, у програмуванні з’явився новий підхід, що одержав назву об'єктно-орієнтованого програмування (надалі ООП). Його керівна ідея полягає в прагненні зв'язати ці дані процедурами в єдине ціле – об'єкт. Характерною рисою об'єктів є інкапсуляція (об'єднання)даних і алгоритмів їхньої обробки, у результаті чого і дані, і процедури багато в чому втрачають самостійне значення. Фактично ООП можна розглядати як модульне програмування наочного рівня, коли замість багато в чому випадкові, механічного об'єднання процедур і даних акцент робиться на їхній значеннєвий зв'язок.

Якими могутніми засобами володіє ООП наочно демонструє бібліотека Turbo Vision, що входить у комплект постачання Турбо Паскаля.

Я зупинилася на мові Паскаль. Мова програмування Паскаль була розроблена Ніколасом Віртом на початку 70-х років для навчання програмуванню. Pascal найбільш зручний як перша досліджувана мовапрограмування. За задумом розробниками цієї мови Ніколаса Вірта , мова Паскаль Повинна формувати в уявленні програміста закони програмування разам з її красою. Він також вважав. Що ця мова буде ефективним засобом навчання по програмуванню і підніме програмування від рівня простого рішення , що відбувається при роботі з Бейсіком, до рівня використання його в складній інженерній діяльності. Мій курсовий проект створений для спеціальності 5.050111 «Бухгалтерський облік», враховуючи те, що технічний прогрес стрімко рухається вперед і практично всі галузі суспільства в цілому на сьогоднішній день не обходяться без комп’ютерів, я вирішила створити програму на мові Паскаль. Ця мова легка у використанні та проста у застосуванні.

Багато програм створюються для рішення якої-небудь задачі. Тому

програміст повинен знати як ввести інформацію в програму, вся введена інформація повинна вводитись безпомилково, але все ж таки, якщо помилку було зроблено, то програма покаже повідомлення про помилку.

Програміст повинен також вміти зберігати інформацію в програмі, вміти указати правильні команди для обробки даних, тобто використати відповідні операції для того щоб дані підтягались правильній обробці, а також повинен вміти зробити так щоб користувачу було зрозуміло все у програмі.


2.6 Опис алгоритму рішення задачі

Головна програма складається з дев’яти процедур, кожна з яки виконує певні функції. Загалом програма призначена для розрахунків грошових коштів, які надходять та вибувають з каси. Отже, головна програма складається з наступних процедур:

1. Процедура Init. Ця процедура призначена для ініціювання графічного режиму в програмі. В цій процедурі ми робимо перевірку правильності встановлення та параметри графічного режиму.

2. Процедура titul. Ця процедура виводить на екран монітора зображення у вигляді титульного аркуша( тему курсового, ім’я та прізвище розробника проекту та ін.).

3. Процедура zagruzka. Ця процедура робить завантаження програми.

4. Процедура podskazka. Процедура яка виводить на екран інструкцію по використанню програми. При цьому спочатку створюється допоміжний текстовий файл, який потім підключається в процедурі.

5. Процедура Balans. Процедура, яка починає розрахунковий етап програми. В цій процедурі спочатку відбувається запроси на введення даних в Актив та Пасив , після чого виводиться загальні результати у вигляді таблиці. Якщо ж суми Активу і Пасиву не зійдуться процедура повертається на початок.

6. ПроцедураNeznaju. Ця процедура потребує введення сум готівки, які надаються підзвітним особам. Після чого виводить загальну суму видачі. Всі проведені операції та результати потім подаються у вигляді таблиці.

7. Процедура rozshifrovka. В цій процедурі необхідно ввести суму готівки наявна в касі в національній та іноземній валюті. Результати можна переглянути у вигляді виведеної таблиці.

8. Процедура medprilad. Ця процедура виводить на екран повідомлення у вигляді касових операцій, відповідно до яких необхідно ввести грошові значення. Після цього програма проводить необхідні розрахунки. Всі результати проведених операцій у вигляді таблиці.

9. Процедура medpriladprodov. Ця процедура аналогічна до процедури medprilad.

Загалом програма проста у використанні, якщо детально ознайомитися з інструкцією та довідковою інформацією то працювати з нею зможе навіть людина без знання бухгалтерського обліку.

2.7.Виконання програми

Програма дуже легка у використанні і проста у розрахунках. Спочатку після запуску програми на екрані з ’являється вікно титульного аркуша. Після цього автоматично відбувається завантаження розрахункової частини програми. Після того, як програма завантажилася на екрані з ’являється вікно “Інструкція до використання”, в якому виводиться інформація, яка необхідна для ознайомлення користувача з основними положеннями щодо роботи з програмою. Після того, як користувач ознайомився з довідковою інформацією на екрані з ’являється вікно в якому необхідно ввести значення сум в Актив ( значення : Основні засоби(z), Нематеріальні активи(z1), паливо(z2), Основне виробництво(z3), Каса(z4), Розрахунковий рахунок(z5), Розрахунки з підзвітними особами(z6) та Пасив(значення змінних Статутний фонд(x), Фонди спецпризначення(x1), нерозподілений прибуток)x2), Знос основних засобів(x3), Короткострокова позика банку(x4), Розрахунки за заробітною платою(x5)) балансу. Після цього програма підраховує загальну суму для Активу (z7)і Пасиву (х6), якщо ці змінні рівні то результати виводяться у вигляді таблиці "Баланс" і програма виконується далі. Якщо ж значення цих змінних різні то програма видає повідомлення про хибність розрахунків і повертається на початок розрахункового блоку, це буде повторюватися доти, доки суми Активу та Пасиву не зійдуться.

Після розрахунку балансу виводяться повідомлення для вводу змінних n(в підзвіт Ростовій Р.А.),n1(в підзвіт Носоновій Н.А.),n2(в підзвіт Гришко Г.О.) - введення сум виданих в підзвіт і програма сумує введені дані, які присвоєні змінній n3. Значення змінних n і n1 записуються в типізовані файли noson, rost, які будуть використані в наступних процедурах. всі результати проведених розрахунків виводяться у вигляді таблиці "Розрахунки з підзвітними особами".

Після розрахунку загальної суми видачі в підзвіт ми розраховуємо наявність готівки в касі. Вводимо значення змінних h(готівка в національній валюті), h1, при цьому h1 – це готівка в іноземній валюті, для того щоб перевести в національну валюту ми обчислюємо змінну h2, помноживши h на 5. Змінна h3 використовується для підрахунку загального результату. Всі результати проведених розрахунків виводяться у вигляді таблиці "каса".

Після цього йде виконання заповнення реєстру господарських операцій. Для цього ми вводимо значення змінних: r(з поточного рахунку надійшли кошти на виплату заробітної плати), r1(з поточного рахунку надійшли кошти на господарські потреби по чеку), r2(надійшли в касу кошти за відпущену за готівку продукцію), r3(зарахування на поточний рахунок з каси понадлімітні залишки грошей), r4(надходження в касу внесків батьків за утримання дітей в дошкільних закладах), r6(видана з каси одноразова допомога), r7(надійшла в касу готівка для видачі позики на індивідуальне житлове будівництво), r9(списані використані підзвітні суми з Ростової), r10(списані використані підзвітні суми з Носонової), r 13(Видані кошти на витрати по відрядженню Іванова), r 14(надійшли в касу кошти на проведення цільових заходів), r15(надійшли в касу внески працівників в часткове погашення вартості путівок, придбаних за рахунок коштів підприємства), r16(Внесена готівка на поточний рахунок в банк), при цьому змінні r5(видана з каси заробітна плата), r8(видані працівникам підприємства позики на індивідуальне житлове будівництво), r11(внесений в касу Носоновою залишок невикористаних підзвітних сум), r12(видано з каси кошти кошти Ростовій Р.А. в покриття перевитрат по підзвітних сумах) розраховуються автоматично при виконанні програми. Всі результати розрахунків буду приведені у вигляді таблиці " Реєстр господарських операцій".