Смекни!
smekni.com

Управління папками в ОС Windows (стр. 2 из 4)

Отже, автоматизовані інформаційно-пошукові системи є засобом зберігання і пошуку інформації. Основним завданням інформаційно-пошукових систем є пошук і вибір з усіх даних, що є в системі, саме тих, які найбільше відповідають потребам відображених у запиті. Операція пошуку – основна операція в інформаційно-пошуковій системі, сутність пошуку – ідентифікація відомостей, які зберігаються в системі з їх інформаційним запитом.

Автоматизована інформаційно-пошукова система виконує:

1. Ввід у систему пошукових образів документів.

2. Зберігання образів інформації у системі.

3. Формування запитів. Опис пошукових розпоряджень і введення їх в систему.

4. Пошук, тобто порівняння образів з пошуковим розпорядженням і прийняття рішень про видачу необхідної інформації.

5. Видача необхідної інформації, що відповідає запиту.

Найбільш популярними й ефективними на сьогоднішній момент є такі інформаційно-пошукові системи, як Rambler, Meta-Ukraine, Yahoo, Lycos, AltaVista, Infoseek, WAIS та ін.

Основними інструментальними засобами пошуку інформації в Інтернет є системи: 1. Gopher, 2. Veronica, 3. WAIS, 4. WWW.

Gopher - це ієрархічна система організації та пошуку інформації в мережі Інтернет, побудована на меню, яка надає доступ до файлів, незалежно від того, де вони зберігаються. Виявивши цікавий матеріал, його можна прочитати чи отримати до нього доступ не піклуючись про DNS. Багато Gopher-серверів - локальні сервери різноманітних навчальних закладів з списками дисциплін, що вивчаються, викладацького складу, студентів тощо. Деякі з них містять інформацію, цікаву для всіх - прогнози погоди, різноманітні публікації, вірші, пісні, інколи інформація освітнього характеру. Найлегший спосіб отримати цю інформацію - це електронна пошта. Перевага даної системи – дозволяє переглядати ресурси незалежно від їх типу, а недолік – не існує стандартних підходів до створення тематичних рубрикаторів.

Програма Veronica пропонує пошук за ключовим словом в каталогах серверів Gopher і охоплює близько 99% всіх серверів.

WAIS (Wide Area Information Service - Глобальна Інформаційна Служба) - це ще один вид послуг, який існує в мережі Інтернет і дозволяє здійснювати пошук інформації за ключовим словом в спеціалізованих індексованих базах даних. Після пошуку служба дозволяє отримати повну інформацію з будь-якої бази даних, яку ви обрали. Результати пошуку можна отримати у вигляді списку, де інформація впорядкована відповідно до того, наскільки вона відповідає заданому ключовому слову. Базами даних WAIS можуть користуватися програми Gopher та WWW. У даній системі існує командний рядок, де можна вказати, що потрібно знайти і в якому розділі.

WWW – новітній інформаційний сервіс в мережі Інтернет. Побудована на технології, в основу якої покладено поняття гіпертексту. Гіпертекст – текст, представлений в такому вигляді, що по його словах (посиланнях) можна отримати додаткову інформацію, при цьому посилання можуть виконуватись на будь-який вид інформації. Дана система є домінуючою.

Для того, щоб отримати доступ до Інтернет-ресурсів, необхідно знати їх мережеву адресу. Оскільки Інтернет постійно поновлюється і розвивається, в ньому не може буди єдиного каталогу. Водночас в Інтернеті є різні інформаційно-пошукові системи - спеціальні засоби Інтернет, за допомогою яких користувач отримує можливість відшуковувати потрібну йому інформацію у децентралізованій системі гіпермедіа WWW, що допомагають користувачам знайти потрібну інформацію. Змістовну класифікацію пошукових систем найзручніше будувати виходячи з того, наскільки автоматизований в них збір і обробка інформації, що надається після цього користувачам. Прикладами таких пошукових систем є:

· тематичні каталоги;

· пошукові сервери, що здійснюють контекстній пошук;

· метапошукові машини;

· спеціалізовані пошукові служби.

Пошукові інструменти першого типу найчастіше називають предметними, або тематичними каталогами (subject catalogs). Тематичні каталоги - це інформаційно-довідкові системи, які створюються вручну редакторами на основі інформації, зібраної на серверах Інтернету. Компанія-власник такого каталогу безперервно багато працює, досліджуючи, описуючи, каталогізуючи і розкладаючи по полицях вміст WWW-серверів та інших мережевих ресурсів, розкиданих по всьому світі. Результатом є ієрархічний (деревоподібний) каталог, що постійно оновлюється. На верхньому рівні каталогу зібрані найзагальніші категорії, такі як "бізнес", "наука", "мистецтво" тощо. Елементи найнижчого рівня являють собою посилання на окремі WWW-сторінки і сервери разом з стислим описом їх вмісту. Каталоги організуються за темами і, як правило, містять гіперпосилання для повер­нення на верхній рівень веб-сайту каталогу, а не на окремі сторінки у межах цього веб-сайту. Користувачі каталогів починають пошук, вибираючи загальну тему чи відповідну тематичну категорію, а потім крок за кроком звужують межі пошуку. Гарантій того, що такий каталог дійсно охопить увесь вміст WWW, ніхто не дасть, оскільки складають каталог люди, а людям властиво втомлюватися і помилятися. Проте можлива неповнота і навіть однобокість підбору матеріалів у таких каталогах з лишком перекривається тим, що на разі не під силу жодному комп'ютеру – осмисленістю відбору. Інформація, що її торкнулася рука людини, у всіх відношеннях стає дорожчою. Практичної користі від неї більше, а собівартість – вище. Упорядкованість вмісту в тематичному каталозі робить його незамінним у тих випадках, коли користувач з самого початку не має майже жодної інформації про мету своїх пошуків. Звичайно, при цьому користувач не застрахований від попадання в глухий кут. Проте, рано чи пізно він знайде саме те, що шукав. Предметні каталоги надають також можливість автоматичного пошуку за ключовими словами. Проте, цей пошук відбувається не у вмісті самих WWW-серверів, а в їх стислих описах, що зберігаються в каталозі. Користувач може ввести словосполучення в спеціальне поле і натиснути кнопку. Сервер відразу повідомить його, що на цю тему в його ієрархії є спеціальний розділ, і допоможе перенестися в нього одним клацанням мишки.

Тематичні каталоги є початковими засобами пошуку інформації і дозволяють розв'язувати стандартні задачі - пошук сайтів певного тематичного призначення. Але в такий спосіб не завжди можна знайти потрібну інформацію; нерідко процедура пошуку затягується на невизначений час.

Основною перевагою такого засобу пошуку є чітка відповідність змісту сайтів тематиці, оголошеній для кожного розділу (в окремих випадках - з додатковим впо­рядкуванням адрес у межах рубрики за результатами експертної оцінки або за рейтингом відвідування). Недоліком тематичних каталогів є неповне охоплення існуючих у мережі ресурсів, оскільки відслідкувати весь обсяг інформації, наявної в Інтернеті, практично нереально навіть для значної кількості персоналу, який обслуговує сервер. Тому, коли необхідно швидко відшукати „типову" інформацію за тематикою, яка розглядається (якщо нема потреби відслідковувати певні її нюанси), доцільніше звертатися до каталогів ресурсів.

Для швидкого переходу до потрібного розділу тематичного каталогу можна скористатися вбудованою системою автоматизованого пошуку за ключовим словом. Для цього в рядку запиту слід ввести ключове слово (словосполучення) і клацнути на кнопці “Пошук”. Після здійснення пошуку на екрані з'явиться повідомлення про те, чи існує відповідний розділ в каталозі системи, і буде запропоновано перейти до нього, обминаючи всі проміжні розділи.

Тематичні каталоги відзначаються високою якістю, оскільки їх зміст перевіряють люди - редактори.

Якщо в одному тематичному каталозі не одержано задовільних результатів, слід звернутися до іншого. Результати пошуку в тематичних каталогах часто бувають дуже різними, оскільки веб-сайти, що включаються до кожної тематичної категорії обираються вручну людьми, а не машинами.

Тематичні каталоги є початковими засобами пошуку інформації і дозволяють розв’язувати стандартні задачі – пошук сайтів певного тематичного призначення на яких можна знайти колекцію тематичних посилань.

Список деяких тематичних каталогів:

- українські: favorites.com.ua, era.com.ua, silver.kiev.ua, ualist.com;

- російські: kinder.ru, portal.edu.ru, school.holm.ru, list.ru, max.ru, weblist.ru.

Пошук інформації в тематичних каталогах за допомогою ключових слів. При заданні ключових слів потрібно бути як можна більш конкретним, і задавати слова, які можуть унікально визначити об'єкт пошуку. Якщо потрібно знайти документи, у тексті яких часто зустрічаються одні й ті самі ключові слова, у запиті на пошук необхідно повторити їх декілька разів. Якщо є варіанти запису для визначеного слова, чи якщо немає впевненості, як записати слово, що цікавить, можна помістити у запиті різні варіанти його запису. Якщо отриманий результат пошуку не задовольнив, бо сформовано величезний список веб-сторінок, на яких зустрічається ключове слово (слова), необхідно звузити пошук. Для цього використовують спеціальні вказівки (логічні операції), які дозволяють зв’язати окремі слова між собою. В цьому разі буде здійснюватись розширений пошук, при якому використовуються логічні операції:

- AND – виконання всіх умов, що входять до складеної умови

- OR – пошук хоча б однієї умови, що входить до складеної

- NOT – виключає умову

Спрощений розширений пошук: найважливіші слова в запиті позначають знаком + перед словом. Знаком мінус позначають слова, які треба виключити з пошуку.