Смекни!
smekni.com

Управління папками в ОС Windows (стр. 3 из 4)

Загальні правила пошуку:

1. Пошук враховує всі словоформи за правилами мови.

2. Уникати прийменників, займенників, сполучників.

3. Два і більше слова сервер розуміє із сполучником “і” між ними.

4. Для пошуку конкретного словосполучення треба це словосполучення взяти в лапки.

5. Можна користуватися маскою для пошуку: кар* - це пошук слів з коренем кар.

6. При складанні запиту можна комбінувати ключові слова за допомогою логічних операторів і, або, не.

7. Якщо в запиті слово набрано з великої літери, то пошукові сервери будуть враховувати регістр.

Якщо відома конкретна назва, фраза або термін, то для одержання інформації щодо предмета пошуку слід використовувати пошукові сервери. Пошукові сервери - це окремі спеціальні комп’ютери, що автоматично переглядають усі ресурси Інтернету та індексують їхній зміст.
Індексування - це процес класифікації визначених ресурсів за допомогою виділених об’єктів - індексів. При індексуванні ресурсів Інтернету пошукові сервери переглядають усю мережу. Для всієї знайденої інформації, будь то www-сторінка, стаття Usenet чи просто файл на сервері, визначається набір індексів, по якому потім можна буде одержати посилання на дану інформацію. Для забезпечення повноти пошуку індексами є всі слова, що зустрічаються в даному ресурсі. Коли на сервер надходить запит у вигляді набору ключових слів, то він просто проводить пошук у своїй базі даних по заданих словах, одержуючи як результат посилання на документи в мережі, в яких містяться дані слова. Після цього результат сортується відповідно до частоти появи того чи іншого слова і повертається користувачу. При зверненні до пошукового сервера на його ім’я у вікні відкривається сторінка, що містить каталоги з різних тем (наука, спорт, погода, новини) та елементи для здійснення контекстного пошуку. Завдяки наявності каталогів можна вести спрямований пошук потрібних даних, переглядаючи їх вміст. Якість пошуку та кількість знайдених документів залежать від конкретності запиту і розмірів бази даних сервера. На сторінці, як правило, є довідка для складання запиту з якою доцільно ознайомитись перед виконанням пошуку. Одна з основних проблем тут - швидкодія комп’ютерів, що роблять автоматичний пошук по мережі, індексування результатів, обробка запиту, і, нарешті, швидкодія самого www-сервера.

Пошукові сервери працюють з використанням автоматичних засобів при докладанні мінімуму ручної праці. З одного боку, це дає можливість порівняно швидко опрацьовувати велику кількість веб-документів і створювати бази даних розміром у сотні мільйонів веб-документів. З іншого боку, ніхто не може гарантувати, що наявність у документі певних слів, за якими здійснюється пошук користувачем, вказує на належність документа до конкретної теми. Пошукові сервери зручні для використання лише тоді, коли користувач знає ім’я автора документа, його точну назву або якусь цитату з нього. Разом з тим бази даних у пошукових серверів значно більші за бази даних тематичних каталогів. Та й поновлюються вони частіше.

Як свідчить практика, пошукові сервери дозволяють провести найбільш глибокий пошук у рамках заданої теми.

Найпопулярнішими є такі пошукові сервери: www.altavista.digital.com, www.aport.ru, www.list.ru, www.rambler.ru, www.yahoo.com.

Пошукові сервери пов’язані між собою. Спеціальні програми-спайдери постійно переглядають вузли, коректуючи власні бази даних. Швидкість їхньої роботи забезпечується завдяки застосуванню швидкодійної апаратури. Так, пошуковий сервер altavista.digital.com сканує до 6 млн. сторінок за добу.

Для багатьох користувачів пошукові сервери є відправною точкою роботи в мережі. Це привело до появи порталів – універсальних мережних ресурсів, що мають набір сервісів і полегшують навігацію по мережі за своїми межами. Вони містять пошукову машину, каталог ресурсів, поштову систему, доріжку новин.

Щоб прискорити процес каталогізації сторінок і сайтів та зробити його ефективнішим під час створення сторінки дизайнер зазначає найважливіші слова на її початку - ключові слова.

Існують рекомендації для роботи на пошуковому сервері:

1. ретельно підбирати ключові слова для пошуку

2. не вводити всі ключові слова відразу

3. не використовувати нетрадиційні факти

4. правильно будувати запис

5. перевіряти орфографії у тексті

Метапошукові сервери – сервери, які дозволяють робити пошук відразу по кількох пошукових системах. Сервери такого типу передають отриманий від користувача запит іншим пошуковим системам, об’єднують результати пошуків і видають результати користувачеві. Застосування подібних серверів має переваги і недоліки. Головна перевага - економія часу при однакових запитах до різних пошукові систем. Недолік - треба дотримуватись найзагальнішої форми запиту. Якщо для отримання інформації, яку важко знайти, потрібно переглянути водночас кілька баз даних, доцільно використовувати метапошукові машини, які отримують інформацію з різних баз даних і готують зведений звіт про результати пошуку. Самостійно такі системи нічого не шукають. Вони “дають” завдання тематичним каталогам та пошуковим машина, а потім збирають результати їх пошуку, видаляють з них повторення і видають користувачеві узагальнений результат. Метапошук доцільно використовувати лише для “зняття вершків” з інших пошукових систем. Метапошукові машини не мають гнучної мови запитів і, головне, не чекають надходження всіх результатів пошуку – обмежуються лише першими знахідками. Незважаючи на це, метасервери – непоганий засіб оперативної оцінки того, наскільки широко представлена в системі WWW та чи інша інформація.

Список метапошукових серверів: metabot.ru, 360.ru, askjeeves.com, dogpile.com, metacrawler.com, vivisimo.com.

Однак, наймогутніші з пошукових серверів охоплюють далеко не всю мережу, яка стає все більша і більша. Один з виходів з цього положення – створення спеціалізованих пошукових служб. Їх можна розділити за тими ж напрямками, що і тематичні каталоги. Спеціалізовані служби також організовані за темами. Вони були окремо підібрані експертами, які витратили багато часу, здійснюючи пошук в мережі і компонуючи їх за визначеною сферою, темою.

Легко усвідомити, що виключно ідентичних серед пошукових систем України немає, кожна з яких має свої переваги й недоліки. Серед них неможливо визначити якусь одну як універсальну, є кращі, повніші, зручніші, є не досить зручні, що не забезпечують швидке знаходження документа, але є й такі, що мають досить зручний, здавалося б, інтерфейс, та надто бідні на ресурси. Це значить, що було б не досить правильним користуватися одним пошуковим сервером, більш доцільно виділити два чи три, і в результаті невдалого пошуку в одному - звернутися до іншого і т.д. Більше шансів результативно завершити процес пошуку в тому випадку, коли серед обраних користувачем пошукових серверів присутні як індексні (за ключовим словом), так і тематичні каталоги.

Правила пошуку інформації в пошукових системах

Передусім треба пам'ятати, що складання запитів на пошук інформації – це свого роду мистецтво. Ідеальний запит видасть користувачу посилання тільки на ті сторінки, що йому потрібні. Просто грамотний запит може видати користувачеві кілька десятків сторінок, пошук серед яких виявиться не таким уже й складним. Користувачу слід мати на увазі, що жодна пошукова система не в стані повністю індексувати всі сторінки і документи на всіх серверах Інтернету. Кожний пошуковий сервер проводить відбір і індексування сторінок за своїми власними правилами.

В ефективному пошуку інформаційних ресурсів Інтернету допомагають декілька правил:

1. Грамотне використання можливостей одного пошукового сервера може бути ефективніше, ніж звернення з тим самим запитом до великої кількості серверів. Коли користувач вперше потрапляє на сторінки незнайомого пошукового сервера, слід в першу чергу прочитати його опис і правила користування, а також вивчити засоби і можливості пошуку. Однак не слід захоплюватися вивченням пошукових серверів, після деякої практики з'являються 2-3 улюблені сервери, що найповніше індексують сферу в Інтернеті, яка цікавить користувача.

2. У запиті слід використовувати ті слова, що точніше за все характеризують тему, яка цікавить користувача. Вибір слів може ґрунтуватися на двох різних підходах:

- можна почати із загального запиту і поступово його конкретизувати, спостерігаючи за зміною результатів пошуку;

- можна почати з конкретного запиту і поступово його поширювати, відштовхуючись від найбільш важливих і специфічних слів.

3. Для більшості пошукових серверів має значення послідовність слів у запиті, тому найбільш важливі і характерні терміни треба розміщувати на початку запиту і додавати до них менш значущі терміни.

4. Фрази і словосполучення слід брати в лапки, оскільки в іншому разі вони будуть сприйняті пошуковим сервером просто як набір ключових слів.

5. У запиті можна зазначати одне або кілька власних імен.

6. Рекомендується вживати синоніми – їх використання дозволяє не тільки поширити діапазон пошуку, а й надає більше ваги власне смисловій частині запиту.

7. Не рекомендується користуватися поширеними словами типу "комп'ютер", "інформація", "дані" тощо.

8. Багато пошукових систем припускають можливість використання в запитах логічних операторів "І" (AND), "або" (OR), "не" (NOT). Їх грамотне використання дозволяє зробити пошук надзвичайно точним і направити його саме туди, куди потрібно.

9. Якщо серед перших 20-30 посилань, отриманих від пошукового сервера, немає потрібного посилання, слід подумати про те, щоб радикально змінити набір ключових слів або скористатися іншим сервером.

ВСЕСВІТНІ ПОШУКОВІ СИСТЕМИ

AltaVista Найбільша в світі пошукова система, що охоплює весь Інтернет (у тому числі і його російськомовну частину). Відрізняється великою кількістю проіндексованих документів, високою швидкістю, комплексним описом ресурсів, потужними і зручними функціями пошуку, особливо графічних зображень. Підтримується можливість складного пошуку. Має свій каталог.
Yahoo! Друга за величиною пошукова система в світі. Має велику кількість різноманітних сервісів і якісний web-каталог відсортованих за великою кількістю розділів ресурсів. Не має можливості пошуку російськомовного тексту.
Google Найбільш потужна, надійна та високошвидкісна пошукова система. Забезпечує гарні результати пошуку як англійською, так і російською/українською мовою. Використовує базу даних і алгоритми пошуку Yahoo!. Має свій каталог web. Підтримує пошук у межах вказаного web-сайту. Дає відмінні результати при пошуку ресурсів, пов'язаних з інформаційними технологіями.
InfoSeek Пошукова система загального призначення, проста і корисна в роботі. Є можливість пошуку адреси електронної пошти. Має каталог web з анотацією вузлів, який формується спеціальною програмою.
Excite Швидкий і багатий інформацією спеціалізований пошуковий сервер з оглядами вузлів і путівниками. База оновлюється щотижня. Відрізняється якісними пошуковими функціями, забезпечує пошук за ключовими словами. Кожне посилання має короткий опис.
Lycos Один з найкращих і найстаріших засобів пошуку, що дозволяє шукати не тільки текст, а й графіку та відеофрагменти. Має ftp-сервер безплатного та умовно безплатного програмного забезпечення, додаткові функції.
HotBot Одна з найновіших пошукових систем у web -просторі. База посилань поповнюється щотижня. Має зручний і потужний механізм пошуку. Відрізняється високою швидкістю, простотою управління, різноманітними спеціальними пошуковими функціями. Має можливість пошуку малюнків, відео, анімації та інших видів файлів. Можливий пошук за окремою фразою, пошук конкретної електронної поштової адреси; пошук російськомовних сторінок.
Webcrawler Невелика, добре структурована, швидка пошукова система для проведення інформаційного пошуку за основними темами.
Magellan Демонструє значні пошукові можливості. Найкраще пристосована для пошуку інформації за тематикою загального характеру. Крім безпосереднього пошуку надаються огляди web-сторінок, а також ftp-архівів та груп новин. Має хорошу довідкову систему.
LookSmart Нова пошукова система з великою кількістю тематичних розділів.
Dogpile Потужна пошукова система з можливостями пошуку графіки, музики у форматі MP3, та ін.
OpenText Повнотекстова пошукова система. Виконує пошук у web за ключовими словами та фразами, а також розширений пошук та пошук за електронними поштовими адресами.