Смекни!
smekni.com

Головні події Другої світової війни (стр. 2 из 5)

Довелося по суті заново створювати фронт, приймати найрішучіших заходів по виправленню становища на ділянках. Терміново були сформовані і кинуті в бій чотири дивізії народного ополчення, курсанти військових училищ - подільських та ім. Верховної Ради. Це була тактика затикання дірок, але іншого виходу не було. Слабо озброєні, усвідомлювали, що перший бій для більшості з них стане останнім, вони полягли під Москвою, але на кілька днів загальмували просування групи армій «Центр». Було необхідно виграти час. З Далекого Сходу до Москви прибули три стрілецькі і дві танкові дивізії, що стало можливим після повідомлення з Токіо радянського розвідника Р. Зорге про те, що в 1941 р. «японський уряд вирішив не виступати проти СРСР».

15-16 листопада розпочався другий етап наступу групи армій «Центр» на Москву. Ворожі війська стрімко розвивали наступ на Клин. Резервів у цьому районі у Ставки не було. Одночасно німецько-фашистські війська завдали потужного удару в районі Волоколамська. Бої були дуже важкими. Особливо завзято билися воїни стрілецьких дивізій І. В. Панфілова, А.П. Бєлобородова, кавалеристи Л.М. Доватора, Л.А. Бєлова.

16-а армія повільно відходила. Обстановка критична. Сталін дзвонить Жукову, запитує: «Ви впевнені, що ми утримаємо Москву?» «Москву, безумовно, утримаємо. Але потрібно ще не менше двох армій і хоча б 200 танків », - відповів командувач фронтом.

23 листопада танки противника увірвалися в Клин. Під загрозою оточення частині 16 - ї армії відійшли. Становище фронту було надзвичайно складним, утворилися дуже слабкі місця. Сталін нервує. Якимось чином йому надійшли відомості, що наші війська залишили місто Дєдовськ, а це зовсім близько від Москви. Верховний наказує Жукову особисто організувати контратаку і повернути Дєдовськ. Командувач намагається заперечити, доводячи, що сталася помилка і німці зайняли всього лише село Дідове. Але Сталін не хоче слухати. «Заперечувати в подібній ситуації не було сенсу», - згадує Г.К. Жуков. Хоча повертати зайняті німцями кілька будинків села було так-тично недоцільно, стрілецька рота з двома танками звільняє село. Подібні випадки вносили ще більшу напругу в дуже складну обстановку оборони міста.

Розгорнувши ударні угруповання на широкому фронті і далеко замахнувшісь своїми броньованими кулаками, противник у хід наступу на Москву розтягнув війська з фронту до такої міри, що у фінальних боях на ближніх підступам до столиці вони втратили пробивну здатність. Вперше за всі попередні кампанії фашистські війська несли непоправні втрати.

Що ж зупинило «Тайфун» в снігах Підмосков'я? Гітлерівські стратеги звинувачували в цьому сильні морози, які виводили з ладу мотори, відсутність зимового обмундирування, однотипність оперативно-тактичних рішень, завзятість Гітлера і т. д. Під. Москвою для німців вперше почалися дні найбільших випробувань, бойовий дух німецьких солдатів помітно падав. Німецький єфрейтор писав з-під Москви: «Ми крокуємо по німецьких трупах і залишаємо у снігових заметах своїх поранених. Сьогодні ми крокуємо по трупах тих, хто поліг попереду, а ранком ми станемо трупами, І нас також розчавлять знаряддя і гусениці ». Виявилося втрачені бойова і тактична перевага німецьких військ.

Контрнаступ радянських військ, і останніх числах листопада 1941 Г.К. Жуков запропонував без паузи в оборонних боях перейти в контрнаступ. Військам ставилося завдання розгромити ударні угруповання армій «Центр »І усунути безпосередню загрозу Москві.

6 грудня частини Червоної Армії завдали контрудару по передовим угруповань німецько-фашистських військ на північ і на південь від столиці. Наступ розгорнувся на смузі 1000 км, від Калініна до Єльця. Радянські війська наступали на рівного по чисельності противника. За перші три дні вони просунулися на 30-40 км. Натхнення наступаючих заповнювали відсутність техніки. Противник тримався стійко, але позначалася непідготовленість до ведення військових дій в зимових умовах, недолік резервів. Гітлер звалив невдачі на військове командування і, відсторонивши від займаних посад частина вищих генералів армії, прийняв верховне командування на себе. Але це не привело до істотних змін. Наступ Червоної Армії тривало, і до початку січня 1942 ворог був відкинутий від Москви на 100-250 км. Радянські солдати звільнили Калінін Безпосередня загроза Москві було усунено. Це був перший великий поразку гітлерівців у другій світовій війні означала повний крах плану «блискавичної війни». На початок 1942 співвідношення сил на радянсько-німецькому фронті перебувало в стані зразкового рівноваги. У цій обстановці дуже важливо було думку військових фахівців Однак Верховний віддає директиву про початок наступу на всіх фронтах, щоб закінчити розгром супротивника в 1942 р. Наступ не вдалося, тим більше що до середини лютого німецьке командування перекинуло із Західної Європи свіжі дивізії і стабілізувало становище на фронті. Проте після краху «бліцкригу» Німеччина залишилася без будь-якого довгострокового плану військових дій, виявилася перед фактом затяжної війни. Та й сили німецького вермахту були вже не ті.

Наступальні операції Червоної Армії зими 1941-1942 рр.. Показали радянському командуванню, що досвіду проведення великих наступальних операцій бракувало. Відставало і технічне забезпечення - наявність танкових і повітряних армій, артилерійських резервів. Але головне в тому, що перемога радянських військ під Москвою розвіяла міф про непереможність гітлерівських військ.


Невдачі радянських військ у Криму і під Харковом

Наприкінці квітня закінчилося невдачею наступ наших військ у Криму. До його початку Кримський фронт мав істотне матеріальну перевагу над противником - майже полуторное по гарматах і мінометів, майже подвійне по танках. Проте командувач фронтом генерал Д. Т. Козлов розтягнув війська в одну лінію, впритул підтягнувши їх до позицій німецько-фашистських військ. Він не зумів протистояти втручанню в свої справи члена Військової ради фронту Л.3. Мехліса, близького до Сталіна людини. Зарозумілість і нетерпимий, малограмотний у військовому відношенні чиновник, якого не поважали, але боялися скрізь, де б він не з'являвся, безсоромно віддавав розпорядження чисто військового характеру.

Командувач 11-ї німецької армії генерал Манштейн, правильно вибравши момент, ввівши у справу численну авіацію, прорвав оборону радянських військ. Довелося залишити Керч, а це серйозно ускладнило обстановку в Севастополі, захисники якого вели напружену боротьбу. Після 250 днів легендарної оборони місто було залишено. Під час евакуації багато захисники Севастополя загинули або потрапили в полон, невеликим групам вдалося пробитися з міста і приєднатися до партизанів.

28 червня 1942 противник почав рух на Волгу і Північ-мий Кавказ. Німецькі частини прорвали оборону. Частина радянських військ опинилася в оточенні. У середині липня гітлерівці вийшли до великої закруті Дону. Знову зазвучали гіркі зведення про залишення міст. Над країною знову нависла смертельна небезпека. Перед радянськими бійцями стояло завдання у що б то не стало зупинити агресора. Це пролунало в наказі Верховного Головнокомандувача від 28 липня 1942 р., відомого як наказ № 227: «Ні кроку назад!» Оцінюючи становище як вкрай важкий, наказ вводив жорстокі покарання за відступ без розпорядження згори. Командири і комісари, які допустили це, оголошувалися зрадниками Батьківщини. За зразком німецьких військ позаду частин, які вважалися нестійкими, розташовувалися так звані загороджувальні загони. Однак, незважаючи на жорстокі заходи, наказ не давав упевненість, що сусідні частини не будуть відступати. Занадто сильна була боязнь потрапити в оточення. Але в документі, як і колись, вина за невдачі і помилки покладалася виключно на командувачів фронтів, політпрацівників, командирів і рядових бійців.