Смекни!
smekni.com

Головні події Другої світової війни (стр. 3 из 5)

Головне - утримати оборону

Оборонна битва за Сталінград тривало чотири місяці: з 17 липня по 18 листопада 1942 Після поразки радянських військ під Харковом і Воронежем противник повністю опанував ініціативою і тиснув частини Червоної Армії, володіючи чималим перевагою. Гітлер і його оточення планували захоплення низин Волги і Кавказу. Німецьке командування підтягувало додаткові резерви, перш за все армії союзників - угорців, італійців і румун. Одночасно тривало наступ на Кавказ, де в кінці серпня передові групи альпійських підрозділів навіть зуміли підняти прапор нацистської Німеччини на вищій точці Кавказу - горі Ельбрус.

23 серпня німецький танковий клин, прорвавши оборону ослаблених у боях частин Червоної Армії, вийшов до Волги. Авіація противника порушила телефонно-телеграфний зв'язок з Москвою. Доповідь про прорив до Волги довелося робити по радіо відкритим текстом. Для оборони міста спішно були висунуті робочі загони, винищувальні батальйони, загони народного ополчення, тилові частини. Зусиллями деяких частин Сталінградського фронту робилися спроби завдати контрудари, але для них не вистачало ні танків, ні авіації. З Ставки прийшов наказ всіма силами утримувати місто:

Мобілізуйте бронепоїзда і пустіть їх круговою залізницею Сталінграда. Бийтеся з противником не лише вдень, але і вночі... »

Бої в Сталінграді

Гітлерівці наполегливо рвалися до міста, і їм вдалося увірватися в нього не тільки з півночі, але і з півдня. З 12 вересня бої йшли вже в Сталінграді. Оборону міста здійснювали частини 62-ї (командувач - генерал В.І. Чуйков) і 64-ї (командуючий - генерал М.С. Шумілов) армій. Німецько-фашистські війська зробили чотири спроби штурму міста одну за одною. Генерал Чуйков, призначений командувати 62-ю армією, лише нещодавно повернувся з Китаю, де він був військовим радником. Він так описував свої перші враження від міста, в якому йшли безперервні бої: «Недосвідченому в боях людині здалося б, що у палаючому місті вже немає місця для життя, що там все зруйновано, все згоріло. Але я знав: на тому березі триває бій, йде титанічна боротьба».

У ніч на 15 вересня положення обороняються погіршився настільки, що свіже підкріплення - в дивізію генерала О.І. Родімцева (мав досвід керівництва вуличними боями на вулицях Мадрида в 1936 р.) довелося кидати в бій відразу ж після переправи. Кожен будинок ставав фортецею, в якій часом протиборчі сили наполегливо боролися за кожен поверх. Німцям здавалося, що місто ось-ось буде захоплений. Але цього не відбувалося.

Наведемо уривки зі щоденника німецького офіцера: «1 вересня: невже росіяни дійсно збираються битися на самому березі Волги? Це ж просто безумство... 11 вересня: безрозсудна впертість... 13 вересня:... Дикі звірі. 16 вересня:... Це не люди, а чорти. 27 жовтня: росіяни - це не люди, а якісь залізні істоти. Вони ніколи не втомлюються і не бояться вогню... 28 жовтня:.. Кожен солдат вважає себе приреченим».

На початку листопада Гітлер виступив з промовою, в якій заявив: «Я хотів вийти до Волги в певному місці, біля певного міста. Сталося так, що це місто носить ім'я самого Сталіна... Я хотів взяти це місто. Не роблячи перебільшених заяв, я можу сказати вам, що ми його захопили. Тільки невелика частина поки ще не в наших руках ». Гітлер поквапився: місто встояло.

Чому ж гітлерівські війська не змогли взяти Сталінград ні з ходу, ні в результаті неодноразових спроб штурмувати місто? Адже в аналогічних ситуаціях вони опинялися під Ленінградом, під Москвою, коли, здавалося б, до цілі було кілька кроків. Можна говорити про прорахунки і фатальних помилках самого Гітлера, критикувати дії його генералів, але не можна не бачити, що у вирішальні моменти місто встояв з волі й самопожертви радянських воїнів. У Сталінградській обороні бійці і командири виконували такі завдання, які, за словами Чуйкова, здавалися «вище сил людських».

Підготовка операції

Того ж дня, коли почалися бої за місто, - 12 вересня Генштаб приступив до розробки наступаючи операції під Сталінградом. Передбачалося завдати такого удару по німецько-фашистських частинах, який різко змінив би стратегічну обстановку. Справа в тому, що 6-а армія Паулюса н 4-а танкова бригада Гота з'явилися вістрям гігантського клину, втягнулися в місто і загрузли там. Сторони цього клина, що простягнулися на сотні кілометрів, складалися з італійських, угорських, румунських військ. Ці частини були гірші озброєні, менш досвідчені. Їх солдати не хотіли вмирати за чужі їм інтереси. Саме тут, біля основи клину, і планувалося завдати ударів. Сили для цього повинні були бути сформовані до листопада. Все залежало від того, чи утримаються захисники Сталінграда ще два місяці. Контрнаступ під Сталінградом готувалося ретельно, з дотриманням усіх правил секретності. Звичайно, слабкість в розташуванні своїх військ бачили і німецькі генерали, проте вони вважали, що для великої наступальної операції сил у Червоної Армії не вистачить. У наказі німецького командування говорилося: «Самі росіяни в ході останніх боїв були серйозно ослаблені і не зможуть взимку 1942 / 1943 розташовувати такими ж великими силами, які були у них в минулу зиму ». Але ворог помилився. До моменту переходу Червоної Армії в контрнаступ загальне співвідношення в чисельності військ на цій ділянці боротьби було рівним, а на напрямках головних ударів вдалося створити подвійне і навіть потрійну перевагу. Радянські війська під Сталінградом отримали достатню кількість сучасних танків, літаків. Ентузіазм воїнів підкріплювався надійною зброєю.

Операція складалася з двох основних етапів: на першому передбачалося прорвати оборону противника, створити міцне зовнішнє кільце оточення; на другому - знищити оточеного противника, якщо він не прийме ультиматуму про здачу. Для цих цілей залучалися сили трьох фронтів: Південно-Західного (генерал М. Ф. Ватутін), Донського (генерал К. К. Рокоссовський) і Сталінградського (генерал А. І. Єременко).

Контрнаступ червоної Армії. Контрнаступ почалося 19 листопада 1942 калиткою підготовкою, потім в справу були введені танкові й механізовані частини. На п'ятий день настання передові частини Південно-Західного і Сталінградського фронтів з'єдналися. Значне угруповання німецьких військ, що налічувала більше 250 тис. людина, опинилася в оточенні.

Прохання командуючого 6-ї німецької армії Паулюса про відведення військ були зустрінуті відмовою. В одному з наказів Гітлера говорилося: «Війська 6-ї армії, оточені в Сталінграді, надалі будуть іменуватися військами фортеці Сталінград».

Гітлерівське командування, намагаючись деблокувати оточені Бейсіка ударом ззовні, створює групу армій «Дон» на чолі з, яка починає прорив до сталінградської угруповання. Проти що рветься на допомогу Паулюсу Манштейна Ставка повертає 2-у гвардійську армію генерала Р.Я. Малиновського.

Бої набувають все більшої запеклість як у зовнішньому, так і у внутрішньому кільці. Але сили ворога виснажилися, він змушений був перейти до оборони. Як пізніше писав у мемуарах Манштейн, «розпочата 12 грудня спроба виручити 6-ту армію зазнала невдачі... Спроба деблокада зірвалася ». В результаті успішних дій Південно-Західного і Сталінградського фронтів були розгромлені основні сили 8 - ї італійської армії, З-й і 4 - ї румунських армій. Створилися умови для наступу на Ростов, в тил німецько-фашистським військам, що діяли на Північному Кавказі. Змінювалася і вся обстановка на південному напрямі.

10 січня 1943 радянські війська під командуванням К. К. Ро-к Оссовського приступили до ліквідації оточеного під Сталін - гадом угруповання противника. Німецькі частини були деморалізовані. Спроба організувати постійно діючий повітряний міст до оточених була зірвана радянською авіацією.

Оточені німецькі частини голодували та на власні очі бачили повне Ц нерозуміння їх положення з боку Берліна. Наприкінці грудня 1942 їм було доставлено 5 т цукерок, 200 тис. брошур відділу пропаганди вермахту. Нарешті, щоб підкріпити падаючий дух оточеній 6 - ї армії, Гітлер присвоїв її командуючому звання «генерал-фельдмаршал». Сам Паулюс розмовах зі своїм ад'ютантом В. Адамом так оцінив те, що відбувається: «Цим підвищенням Гітлер тільки хоче забезпечити мені кінець». А потім продовжив: «Друк голодної смерті видно всюди. На перев'язувальних пунктах лікарі запевняли мене, що голод і морози завдають більше втрат, ніж дії противника... Але за межами котла для оцінки положення знаходять лише красиві слова ».

Але перемоги розкрили та інше. Вони поставили Сталіна перед необхідністю передати реальне керівництво військовими діями групі талановитих воєначальників, серед яких виділялися Г.К. Жуков, А.М. Василевський, К.К. Рокоссовський, І. С. Конєв та інші. Однак, залишаючись на посаді Верховного Головнокомандувача і Голови ГКО, Сталін, як і раніше користувався неосяжним впливом. Нерідко він особисто затівав інтриги проти деяких воєначальників, намагаючись посварити їх, посіяти насіння недовіри. Так, він вирішив зіштовхнути Конєва та Жукова. Ще в ході війни були незаконно арештовані деякі офіцери, які працювали в штабі Жукова.

Взимку і навесні 1943 р. наступ під Сталінградом переріс у загальний стратегічний наступ, що тривало до кінця березня. Супротивник був відкинутий на 600-700 км і змушений був перекидати на радянсько-німецький фронт частини з заходу. І хоча в ході напруженої боротьби радянським військам довелося знову залишити Харків і Бєлгород, але повернути собі стратегічну ініціативу противник уже не міг.