Смекни!
smekni.com

Головні події Другої світової війни (стр. 5 из 5)

Білоруська операція почалася 23 червня 1944 Тим самим Радянський Союз виконав зобов'язання провести велику операції одночасно з відкриттям другого фронту. 6 червня війська союзників форсували протоку Ла-Манш і просувалися з боями по Франції.

Наступ в Білорусії здійснювалося силами чотирьох фронтів. Жуков перебував на командному пункті командувача 3 армією генерала А.В. Горбатова. Учасник громадянської війни, один з небагатьох уцілілих в м'ясорубці репресій 30-х рр.., підданий жорстоким тортурам в катівнях НКВС, але не обмовився ні себе, ні кого б то не було з товаришів (як і К.К. Рокоссовський), він виявився на волі незадовго до війни. Командарм дбав про те, щоб досягати перемог, зберігаючи як можна більше солдатських життів. Маючи дані про слабкі сторони оборони противника, він запропонував Жукову змінити ділянку прориву. Жуков підтримав його. Сміливим ударом танкового корпусу вдалося захопити переправи через Березину, і значна група німецько-фашистських військ опинилася в котлі. Авіація завдавала удару за ударом. Горіли паливно-мастильні матеріали, військова техніка, покриваючи полі бою щось страшне. Гинули сотні і тисячі німецьких солдатів.

Добре продумана, довготривала система оборони противника перетворилася на «котли» - Бобруйський, Мінський, Могилевський, Вітебський. 3 липня був звільнений Мінськ, точніше - його руїни. Радянських воїнів зустрічали мало хто залишилися в живих жителі білоруської столиці.

Маючи перевагу в силах, війська 1-го Українського фронту розвивали наступ. Однак противник, вміло маневруючи, організовував короткі контрудари. Суворий і рідко який видавав свої почуття Жуков, розповідаючи про зустріч з уцілілими бійцями, писав: «... я не міг слухати без хвилювання і почуття гіркоти від того, що гинуть такі сміливі люди».

Здобуті Червоною Армією перемоги в Білорусії і західних областях України сприяли наступу союзних військ на Заході. Німцям довелося залишити Нормандію. І поступово вони почали відхід до кордонів Німеччини.

Успішні операції Червоної Армії на Карельському перешийку призвели до виходу з війни одного з союзників Німеччини - Фінляндії. Прибалтійське угруповання противника, що налічувала більше 30 дивізій, було затиснута на невеликій частині території Латвії, де була полонені в травні 1945 р. У боротьбі за визволення Прибалтики від німецько-фашистських військ активну участь брали латиські, литовські та естонські військові формування, що входили до складу Червоної Армії. Були звільнені Вільнюс, Таллінн, Рига.

Загальні контури бойових дій Червоної Армії були намічені ще в листопаді 1944 р. силами 1-го Білоруського і 1-го Українського фронтів. Мали розгромити німецьку групу армій «А», повністю звільнити Польщу. Ця операція увійшла в історію, як Вісло-Одерська. Початок наступу було прискорене подіями на Західному фронті. Наприкінці грудня 1944 року німецькі війська почали наступ в Арденнах на території Бельгії і почали тіснити війська союзників, які опинилися у вкрай невигідному для себе, майже безвихідному, становищі. Однак, виконуючи союзницький обов'язок і на прохання керівництва США і Великобританії, радянські війська перейшли в наступ 12 січня, на 8 днів раніше наміченого терміну, відтягнули на себе частину дивізій з заходу і тим самим врятували від поразки англо-американські частини.

17 січня 1945 була звільнена Варшава. Наступ розвивався так стрімко, що часом передові частини радянських військ опинялися в оточенні відступаючих сил вермахту. У лютому підрозділи Червоної Армії форсували Одер - останню велику водну перешкоду перед Берліном.

Бої на захоплених після форсування Одеру плацдармах були надзвичайно жорстокими.

У ці ж дні, коли радянські війська вели бої від Вісли до Одеру, почалася операція у Східній Пруссії. Противник чинив опір оточення, просування наших військ йшов повільно. Все на цій землі було пристосоване до оборони: і тевтонські замки, і фортеці часів Семилітньої війни, і залізобетонні доти, навіть міста і села. У цих боях отримав смертельну рану командувач З-м Білоруським фронтом І.Д. Черняхівський - наймолодший з усіх командувачів фронтами. Йому не було ще й сорока років. Його любили солдати за безстрашність і простоту. Він ніколи не дозволяв собі принизити підлеглого. Командування фронтом прийняв О.М. Василевський. Колишній царський штабс-капітан, він в 1919 р. був призваний до Червоної Армії і пов'язав з нею свою долю. Спокійний, рішучий, ініціативний, Василевський завжди тримався з гідністю.

Кульмінаційним моментом операції став штурм Кенігсберга. Чудово захищений і забезпечений всім необхідним, що мав добірний гарнізон, місто здавалося неприступним. Але, ретельно підготувавшись, радянське командування обрушило на ворога всю міць артилерії та авіації. Штурмові групи увірвалися в місто. Його комендант О. Лаш відзначив: «Ніяк не можна було раніше припускати, що така міць, як Кенігсберг, так швидко впаде».

Битва за Берлін

Настав квітень 1945 Червона Армія готувалася до штурму Берліна. Усі прагнули швидше закінчити війну і розуміли, що це відбудеться через лічені тижні. Тим гірше була загибель кожного з бойових товаришів. Вже після війни деякі воєначальники, наприклад генерал О. В. Горбатов, висловлювали думку, що досить було б оточити Берлін і дотиснути в ньому залишки гітлерівських військ, змусити їх капітулювати, зберігши життя багатьох радянських воїнів. У Ставці навесні 1945 р. так питання не ставилися. Керівники СРСР вважали, що затягування військових дій може привести до відкриття німцями фронту на заході, був взятий в полон начальник генштабу сухопутних сил Німеччини генерал Кребс. Він заявив про те, що Гітлер 30 квітня покінчив життя самогубством, і запропонував почати переговори про перемир'я. Про це було повідомлено Сталіну, який зажадав вести переговори тільки про беззастережну капітуляцію. Відповіді від наступників Гітлера не було, і військові дії відновилися. Але на наступний день до 15-ї години штаб берлінської оборони віддав розпорядження про припинення військових дій. Берлін впав. Під час штурму німецької столиці радянські війська втратили 300 тис. убитими і пораненими. Залишки німецьких військ на півночі Німеччини, притиснуті до побережжя Балтійського моря, також капітулювали. 9 травня був підписаний акт про беззастережну капітуляцію Німеччини. Це була Перемога.


Список використаної літератури

1. Коровін В.В. Радянська розвідка і контррозвідка в роки Великої Вітчизняної війни. М., 2008;

2.Гриневич В.А. Расколотая память: Вторая мировая война в историческом сознании украинского общества // Неприкосновенный запас. – 2005. – № 2-3 (40-41).

3.Война Германии против Советского Союза 1941-1945. Документы / Под ред. Р. Рюрупа

4. История Великой Отечественной войны Советского Союза 1941-1945 гг. В 6-ти – 1960-1965 рр.

5. Мировые войны ХХ века / В.А. Золотарев (ред. кол.), Ю.А. Никифоров (сост.). Кн. 3 и 4: Вторая мировая война – 2002 р.