Смекни!
smekni.com

Логічні помилки в текстах журналістських видань (стр. 5 из 6)

2.1.3 Порушення закону виключення третього

Хоч невелика, але добра підмога для молодої сім’ї. ("Авангард", 27.10.2007. – С.3).

Тут не дотриманий третій закон логіки – закон виключення третього. Висловлювання повинні бути дійсно суперечливими, тобто такими, між якими немає і не може бути третього поняття. Вони повинні виключати один одного. Невелике і добра не протилежні, це той випадок, який легко співвідноситься з гумористичним: "Пенсія у мене добра, але маленька", адже відомо, що коли про пенсію говорять "добра", мають на увазі саме її достатній для життя розмір.

Занепад спостерігався і в розвитку спорту ("Авангард", 13.10.2007. – С.2).

Порушення закону виключення третього. Або занепад в спорті, або розвиток спорту.

2.1.4 Порушення закону достатньої підстави

Бажати добра в розумовій праці – це значить розуміти всі сильні і слабкі сторони дитини… ("Авангард", 27.10.2007. – С.2).

Порушення закону достатньої підстави викликано відсутністю причинно-наслідкових зв’язків між змістом першого і другого речень. У першому реченні – заміна понять. Бажати добра дитині, привчаючи її до розумової праці, значить – давати їй посильні завдання, враховуючи усі її сильні і слабкі сторони.

…багато різних битв відбулося на землі, і все вони доводять, що не обов’язково війною, а в межах розуму можна домовитися з будь-яких питань. ("Авангард", 06.10.2007. – С.2).

Це порушення закону достатньої підстави. Протилежні поняття – війна і мир, а не війна і розум, крім того, війни як раз доводять, що не знайшовши мирного рішення проблеми, держави вступають у війну.

Відповідно: …багато різних битв відбулося на землі, і всі вони доводять, що війна – не краще вирішення проблем, завжди слід намагатися вести мирні переговори з будь-яких питань.

У реченнях є і стилістична помилка – є стійкий вираз "в межах розумного", мабуть, автор хотів використати саме його. Вираз "в межах розуму" в українській мові немає.

2.2 Вторинні логічні помилки

2.2.1 Логічний стрибок

На уроці були присутніми бібліотекар, а також Олександра Петрівна Чубачкіна та Лідія Петрівна Соколова. ("Авангард", 06.10.2007. – С.3).

Зв’язка а також говорить про те, що ряд повинен бути продовжений найменуваннями присутніх за професією, а не за іменами й іменами по батькові. Тут присутній так званий логічний стрибок, на думку О.М. Беззубова, - дуже велика помилка.

Людський потік через наш двір перекрити навряд чи можливо. А як хочеться, щоб він був прикрасою і школи, і селища. ("Авангард", 27.10.2007. – С.3).

У першому реченні підмет – потік, саме про людський потік йде мова; друге речення повинне розвивати головну думку, тому речення А як хочеться, щоб він був прикрасою і школи, і селища за правилами створення тексту стосується до підмета першого речення, тобто до людського потоку. Хоча не людський потік, на думку автора, повинен слугувати прикрасою і школи, і селища. Мабуть, це стосується шкільного подвір’я. Цю помилку можна розглядати як логічний стрибок, точніше думку журналіста можна було виразити так: Як хочеться, щоб шкільне подвір’я було прикрасою і школи, і селища! Але якщо перекрити людський потік, який проходить через нього, навряд чи можливо, слід прокласти зручні тротуари і саджати квіти на вільній території.

Крім обладнання кабінетів, виріс дух творчості як у дітей, так і в дорослих, виріс інтерес до дослідницької роботи, участі в різних конкурсах районного і республіканського рівнів. ("Авангард", 13.10.2007. – С.2).

Логічний стрибок, викликаний співставленням несумісних предметів: обладнанням кабінетів і духом творчості.

2.2.2 Заміна понять

На класних годинах обговорювались проблеми "братів наших менших".

Проблема – це складне питання, яке вимагає розв’язання [39; 623]. Заміна поняття: проблеми стоять не перед "братами нашими меншими" - тваринами, а перед людьми, тому не можна обговорювати "проблеми тварин", можна обговорювати проблеми їх виживання, збереження та ін.

Для того щоб влаштуватися на роботу, необхідний перелік документів: довідка… . ("Авангард", 20.10.2007. – С.1).

Звісно, необхідний не перелік документів, а документи, які є в перелікові. У результаті неправильного слововживання відбулася підміна понять. Правильніше було б: Для того щоб влаштуватися на роботу, необхідні такі документи: довідка… .

2.2.3 Амфіболія

Призначені відповідальні за роботу з дітьми з неблагополучних сімей, в обов’язки яких входить забезпечення їх зайнятості. ("Авангард", 27.10.2007. – С.3).

Важко зрозуміти, в чиї обов’язки (дітей з неблагополучних сімей чи відповідальних?) входить забезпечення зайнятості, і чиєї саме зайнятості. Краще було б написати: Призначені відповідальні за роботу з дітьми з неблагополучних сімей. В обов’язки відповідальних входить забезпечення зайнятості цих дітей.

Приймаємо заявки на лікування від керівників господарств. ("Авангард", 13.10.2007. – С.4).

Амфіболія: поєднання "лікування від" (чого?) вимагає назви захворювання. В результаті виходить, що приймаються заявки на лікування від керівників господарств, як від захворювання. Точніше було б: Приймаємо заявки від керівників господарств на лікування працівників від алкоголізму.

За хороше навчання і виховання дітей батьки 20 учнів одержали подяки адміністрації школи. ("Авангард", 06.10.2007. – С.1).

Амфіболія, обумовлена змішуванням несумісних понять. Виходить, що батьків нагородили за навчання. Щоб уникнути двозначності, треба було написати так: За хороше навчання дітей і правильне їх виховання батьки 20 учнів отримали подяки від адміністрації школи.

2.2.4 Плеоназм

На цьому занятті ми знайомили з народним фольклором, на наступному будемо знайомити з етикетом… ("Авангард", 20.10.2007. – С.3). Плеоназм, фольклор – народне мистецтво; помилка викликана незнанням точного значення слова.


2.2.5 "Ламана метафора"

Радість життя так і світиться у його очах, і зрозуміти неможливо, скільки ж йому минуло років. ("Авангард", 13.10.2007. – С.4). "Ламана метафора", викликана неправильним вживанням форми слова. Краще було б уникнути слова минуло: Радість життя так і світиться у його очах, і зрозуміти неможливо, скільки йому років.

2.2.6 Розповідний алогізм

Якщо присмоктування кліща попередити не вдалося, необхідно його обережно видалити і обстежити безкоштовно на зараженість вірусом кліщового енцефаліту в бактеріологічній лабораторії… ("Авангард", 06.10.2007. – С.4).

Однорідні присудки видалити і обстежити повинні мати один підмет, але той, хто повинен видалити кліща – скоріш за все, його носій, - не зможе його дослідити – це повинен зробити спеціаліст. Це розповідний алогізм. Слово безкоштовно – зайве у цьому контексті. Крім того, дієслово попередити означає "відвести раніше, видалити", тобто попередити можна те, що реально очікується, але не можна попередити укус кліща – його можна уникнути. Краще було б написати так: Якщо ви виявили на собі кліща, обережно видаліть його і здайте на обстеження на зараженість вірусом кліщового енцефаліту в бактеріологічну лабораторію… Аналіз проводиться безкоштовно.

Таким чином, у текстах районної газети "Авангард" зустрічаються як первинні, так і вторинні логічні помилки.

Для їх уникнення, вважаємо, редактору і автору слід уважніше працювати з текстами статей, ретельніше підбирати слова, щоб правильно і точно висловити думку.


Висновки

Проводячи дослідження, ми вивчили типи логічних помилок, познайомилися з їх класифікаціями, які пропонували різні автори, виявили помилки в публікаціях газети "Авангард".

Серед первинних логічних помилок найчастіше зустрічаються логічні помилки на порушення закону тотожності і порушення закону достатньої підстави. Такі помилки часто виявляються на рівні великого фрагменту тексту. Причини допущених помилок, на нашу думку, були недостатня інформованість, неточність термінології, що робить роздум розпливчатим, неконкретним. У будь-якому роздумі думки повинні бути внутрішньо пов’язані одна з одною, витікати одна з одної. Основні причини порушення чотирьох законів логіки виявлених нами в районній газеті можна сформулювати так:

1. Причина порушення закону тотожності – пропуск смислового слова у висловлюванні.

2. Причина появи алогічних висловлювань – поєднання слів, одне з яких суперечить іншому.

3. Часто порушення закону виключення третього виявляється в альтернативних ситуаціях, коли висловлювання будується з опорою на модель "або – або".

4. Закон достатньої підстави стосується зазвичай встановлення причинно-наслідкових відносин між частинами висловлювання. За неможливості співвіднести частини як причину і наслідок виникає алогізм.

Найбільш розповсюджені вторинні логічні помилки в районній газеті – амфіболія і логічний стрибок. Логічний стрибок виникає в основному через неправильне вживання конструкцій з прийменниками. Нагромадження логічних стрибків в одній фразі робить її нечіткою. Амфіболія, обумовлена змішуванням несумісних понять, двозначність.

Отже, кожен редактор повинен знати закони логіки і володіти навичками логічної правки тексту. Володіння логічними прийомами аналізу в ході редагування й авторедагування – це не просто дотримування законів і правил формальної логіки, а творчий процес, який припускає у кожному випадку встановлення й оцінку зв’язків між логічним правилом – логікою думки – логікою події, що описується, - можливостями мови.