Смекни!
smekni.com

Word має вмонтовану галерею художніх зображень, які можна вставити в документ, а також спеціальні засоби формування графічних об'єктів та їх імпортування з ін­ших програм і додатків до Windows.

Вставлення рисунків у документ

Вставлення різних ілюстрацій виконується через коман­ду Вставка-Рисунок, яка відкриває спеціальне меню з на­бором команд для вибору потрібного графічного об'єкта.

Команда Картинки відкриває вікно «MicrosoftClipGallery» з набором кольорових малюнків. Будь-який з них вставляють у документ на місце курсору. Зо­браження можна редагувати, тоб­то змінювати їх розмір і колір, додавати та забирати окремі еле­менти і навіть розбирати на скла­дові частини.

Команда Из файла активізує вікно «Добавить рисунок» (див. мал. 8.), у якому вибирають файл із потрібним рисунком, який вставляють у текст кла­цанням мишею на кнопці «Добавить».

Команда Автофигуры виводить на екран панелі інстру­ментів «Рисование» та «Автофигуры» (мал. 3), які за­стосовують для формування рисунків.

Зображення схем алгоритмів засобами Word

Клацання мишею на кнопці «Автофігури» панелі «Рисование» зумовлює появу на екрані однойменного підменю, що містить множину вмонтованих геометричних фі­гур, розділених на шість груп: «Линии», «Основные фигуры», «Фигурные стрелки», «Блок-схема», «Звезды й ленты» та «Выноски» (див. мал. 9.).

Група «Блок-схема» складається з усіх символів і бло­ків, регламентованих ГОСТ 19.003-80 і ГОСТ 19.002-80 для схем алгоритмів та програм. Послідовність побудови таких схем розглянуто на прикладі схеми циклічного ал­горитму обчислення полінома за формулою Горнера: P=Pk-1x + an-k,

деP0=an,

k= 1, 2, ..., n

Ця послідовність така:

¨ кнопкою

Word («Малювання») стандартної панелі на екран викликають однойменну панель інструментів. Із підменю «Автофигуры», що активізується одно­йменною кнопкою, вибирають групу фігур «Блок-схема»;

¨ у зазначеній групі послідовно активізують символи «Пуск-Останов», «Ввід-вивід», «Процес» та «Рішення», які потім відображаються на екрані в позиції курсору. Розмір символів і їх розміщення на екрані встановлюють «буксируванням» покажчиків миші (↔, ↕).

¨ клацанням правою клавішею миші на символі на ек­ран викликають контекстне меню. Його командою Вставить текст у поля схеми, починаючи з позиції курсору, послідовно вводять слова, змінні, цифри, фор­мули. Розмір шрифту не повинен перевищувати роз­міру регламентованих символів. Номери символів вставляють, як і текст, але над лініями. Вставляти текст можна також кнопкою

Word панелі «Малювання».

¨ усі символи потім об'єднуються в схему лініями по­току, які формуються за допомогою кнопки

Word і курсору миші. Характер ліній та напрямок стрілок встановлюються за допомогою наявних кнопок па­нелі «Рисование». Лінії можна вибирати також із групи «Линии» (мал. 4);

¨ сформовану таким чином схему алгоритму виділя­ють за допомогою кнопки

Word («Выборобъектов»), а всі її елементи групують у кадр, послуговуючись командою Групувати зі списку «Дія»

Для рисування ліній, фігур і форматування тексту по­слуговуються ще такими варіантами:

¨ для зміни розмірів шрифту й установлення режимів введення над- і підрядкових символів можна скориста­тися клавішами <Ctrl+]>, <Ctrl +[> та <Ctrl +Shift + =>, <Ctrl + +>, відповідно;

¨ швидке введення горизонтальних, (вертикальних) лі­ній і стрілок, квадратів та кіл можливе за допомогою відповідних кнопок панелі («Малювання»);

¨ накреслення ліній легко змінюється за допомогоюкнопки

Word та її списку. Аналогічно встановлюєть­ся товщина лінії – кнопкою
Word;

¨ стрілки можна вводити за допомогою кнопки

Word(«Вид стрелки»), спочатку виділивши лінію;

¨ колір лінії вибирають зі списку, що викликаєтьсякнопкою

Word.

Форматування малюнків

Будь-який рисунок поміщають у кадр-рамку, розміри якої мають бути сумірними з розмірами сторінки або її частини, виділеної користувачем для рисунка.

Для збільшення або зменшення розміру будь-якого ри­сунка необхідно виділити його кадр із маркерами, встано­вити покажчик миші, що має вигляд ↕ або ↔ , на один із маркерів. Далі натиснути на ліву клавішу миші і «відбу­ксирувати» зображення в потрібному напрямку до отри­мання його бажаного розміру, а потім відпустити клаві­шу миші. Виділяють кадр клацанням мишею на межі поля рисунка. Скасувати виділення можна кла­цанням мишею на порожньому полі екрана. Клацання мишею на полі рисунка активізує курсор з двох сторонньою стрілкою, «буксирую­чи» який можна переміщувати рисунок як у межах сто­рінки, так і між сторінками.

Для обрамлення рисунка слугує команда Формат - Границі та заливка.

Навіть при нормальному розміщенні рисунка його по­ложення на сторінці залишається непостійним, тому що він починає «плавати» по тексту під час його редагування.

Налаштування формату рисунка дає змогу вирішити всі про­блеми, пов'язані з його розміщенням у документі. Його виконують командою Формат - Малюнок, яка викликає на екран однойменне вікно з шістьма вкладками (див. мал. 10.).

У цьому вікні можна встановити висоту і ширину рисун­ка, задати засіб його обтікання, вибрати варіант розміщення рисунка на сторінці та задати низку інших параметрів.

У вкладці «Кольори та лінії» визначають колір зали­вання фону зображення, колір, товщину і тип ліній його рамки. За допомогою параметра «Нема лінії» поля «Колір» знімають (знебарвлюють) рамку рисунка.

Вкладка «Розмір» дає змогу вибрати або встановити висоту та ширину рисунка, а вкладка «Положення» - ва­ріанти його розміщення на сторінці.

У вкладці «Малюнок» (мал. 10.) рисунок обрізують, встановлюють колір, яскравість та контрастність його зобра­ження.

Вкладка «Надпись» використ. для доповнення рисунка написами, текстом і формулами. При цьому допускається зміна параметрів шрифту всіма доступними засобами.

Отже, форматування дає змогу не тільки вставити ри­сунок у текст із відповідним оформленням, але й жорстко зв'язати його з елементами тексту.

Вставлення в текст документа графічних об'єктів

Послідовність вставлення в текст графічних об'єктів залежить від їх характеру та середовища створення. Най­простіше у word-тексти вставляти діалогові вікна. Для цього необхідно:

•викликати на екран монітора потрібне діалогове вік­но, наприклад «Сортування», і натис­ненням на клавіші <Alt + PrtScr> занести його в бу­фер обміну Clipboard;

•активізувати текстовий файл. Командою Правка-Вставить уставити графічний об'єкт із буфера на по­зицію курсору;

• виділити межу-кадр уставленого вікна, задати його розміри та розмістити в центрі.

Таке вставлення робить положення вікна в тексті фік­сованим, тому що воно вважається в системі окремим сим­волом.

Послідовність вставляння у word - текст панелей інструментів, кнопок-піктограм та інших графічних об'єктів різ­них вікон трохи інша:

¨ натисненням на клавіші <Alt + PrtScr> або <PrtScr> у буфері обміну Clipboard запам'ятовується зобра­ження вибраного вікна, наприклад вікна Word, Excel, Accessтощо;

¨ вікна вставляють уword-текст, починаючи з позиції курсору;

¨ виділяють кадр вікна, і на екран автоматично ви­кликається спеціальна панель інструментів «На­стройка изображения».

¨ клацанням лівою клавішею миші на кнопці

Word («Обрізка») зазначеної панелі активізується покажчик миші
Word . За його допомогою виділяють потріб­ний графічний об'єкт «буксируванням» усіх меж кадру;

¨ сформований таким чином графічний об'єкт мож­на обрамити, використовуючи кнопку «Зовнішні межі».

Аналогічно у word - текст можна вставляти й об'єкти, сформовані безпосередньо в додатках до Windows (на­приклад, діаграми, таблиці, фрагменти баз даних, рисунки тощо). Будь-який із таких об'єктів спочатку виділяють і, послуговуючись командою Копіювати (Вирізати), зано­сять у буфер обміну. Потім командою Правка - Спеціальна вставка його вводять у текст.

Зазвичай графічні об'єкти вставляють у текст коман­дою Правка - Вставить. При цьому формат і положення будь-якого об'єкта задаються засобами вікна «Формат малюнка».

Введення математичних формул і рівнянь

Редактор Wordмає спеціальний додаток EquationEditor, що дає змогу формувати математичні формули та рівнян­ня. Далі математичні об'єкти вводять до тексту і редагу­ють безпосередньо в ньому або в спеціальному вікні.

Порядок введення формул до текстдокумента

Для вставлення нової формули в текст, починаючи з позиції курсору, слід скористатися командою Вставка - Об’єкт. У діалоговому вікні «Вставка об’єкта», що з'являється, вибирають параметр «MicrosoftEquation» і активізують команду ОК. При цьому вікно MicrosoftWord міститиме видозмінене меню, нову панель інстру­ментів «Формула» з кнопками-шаблонами різних сим­волів, а також поле для введення формули (див. мал. 11.). Цю процедуру можна виконати також за допомогою кнопки

Word («Редактор формул») стандартної панелі інструментів.

Клацання мишею на будь-якій із кнопок панелі «Фор­мула» розкриває список можливих шаблонів символів (див. мал. 12.). Для вставлення у формулу будь-якого симво­лу, наприклад «∑», «∏», «∫», «∩» тощо, досить клацнути на ньому зазначеною клавішею.