Смекни!
smekni.com

У списку можна вибрати для застосування який-небудь параметр. Для цього треба клацнути по ньому мишею. Наприклад, в списку Стилі таблиць вкладки Конструктор можна вибрати варіант оформлення таблиці (див. мал. 25.).

Для проглядання списку в межах стрічки можна користуватися кнопками Вперед і Назад. Але зазвичай список розгортають, для чого треба клацнути по кнопці Додаткові параметри (див. мал. 25.).

У нижній частині розгорненого списку можуть відображаються відповідні команди меню (див. мал. 26.).

При використанні списку, що розкривається, треба клацнути по стрілці списку і вибрати необхідний параметр. Наприклад, в списку, що розкривається, Розмір шрифту групи Шрифт вкладки Головна можна вибрати розмір шрифту (див. мал. 27.).

В більшості випадків можна, не відкриваючи списку, клацнути мишею в полі списку, що розкривається, ввести значення необхідного параметра з клавіатури і натиснути клавішу Enter.

Лічильники застосовують для установки числових значень яких-небудь параметрів. Для зміни значення користуються кнопками лічильника Більше (Вгору) і Менше (Вниз). Наприклад, в лічильнику Інтервал групи Абзац вкладки Розмітка сторінки можна встановити значення величини інтервалу після абзацу (див. мал. 28.).

Також значення в полі лічильника можна ввести з клавіатури і натиснути клавішу Enter. Натиснення деяких кнопок не приводить до виконання якої-небудь дії, а тільки відображає меню, в якому слід вибрати потрібну дію. Наприклад, клацнувши по кнопці Регістр в групі Шрифт вкладки Головна, в меню, що з'явилося, можна вибрати регістр тексту, що оформляється (див. мал. 29.).

В деяких випадках вибір команди меню кнопки викликає діалогове вікно.

Прапорці використовуються для застосування якого-небудь параметра. Наприклад, прапорці групи Показати або приховати вкладки Вигляд (див. мал. 30.) визначають особливості відображення вікна.

Для установки або зняття прапорця досить клацнути по ньому мишею.

Значок (кнопка) групи – маленький квадрат в правому нижньому кутку групи елементів у вкладці. Клацання по значку відкриває відповідне цій групі діалогове вікно або область завдань для розширення функціональних можливостей. Наприклад, значок групи Шрифт вкладки Головна відкриває діалогове вікно Шрифт (див. мал. 31.)

А значок групи Стилі відображає область завдань Стилі (див. мал. 32.).

Не кожна група має значок.

Для кожного елементу управління можна відобразити спливаючу підказку з інформацією про призначення цього елементу — достатньо навести на нього і на деякий час зафіксувати покажчик миші. Приклади спливаючих підказок приведені на (див. мал. 33, 34, 35).

Іноді в підказці є текст Для отримання додаткових відомостей натисніть клавішу F1. В цьому випадку при натисненні клавіші F1 з'являється вікно довідкової системи з довідкою, що відноситься безпосередньо до вибраного елементу.

Кнопка "Office"

Кнопка "Office" розташована в лівому верхньому кутку вікна. При натисненні кнопки відображається меню основних команд для роботи з файлами, список останніх документів, а також команда для настройки параметрів додатку (наприклад, Параметри Word) (див. мал. 36.). Деякі з команд меню кнопки "Office" мають підлеглі меню.

Панель швидкого доступу

Панель швидкого доступу за умовчанням розташована у верхній частині вікна Word і призначена для швидкого доступу до найчастіше використовуваних функцій.

За умовчанням панель містить всього три кнопки: Зберегти, Відмінити, Повернути (Повторити). Панель швидкого доступу можна настроювати, додаючи в неї нові елементи або видаляючи ті, що існують.

Натисніть кнопку Настройка панелі швидкого доступу.

У меню виберіть найменування необхідного елементу (див. мал. 37.). Елементи, відмічені галочкою, вже присутні на панелі.

Для додавання елементу, що відсутній в списку, виберіть команду Інші команди (див. мал. 37.).

У розділі Настройка вікна Параметри Word в списку, що розкривається, Вибрати команди: виберіть вкладку, в якій розташований елемент, що додається, потім виділіть елемент в списку і натисніть кнопку Додати (див. мал. 38.).

Для додавання на панель будь-якого елементу з будь-якої вкладки можна також клацнути по цьому елементу правою кнопкою миші і в контекстному меню вибрати команду Додати на панель швидкого доступу.

Для видалення елементу з панелі досить клацнути по ньому правою кнопкою миші і в контекстному меню вибрати команду Видалити з панелі швидкого доступу.

Міні-панель інструментів

Міні-панель інструментів містить основні найбільш часто використовувані елементи для оформлення тексту документа.

Міні-панель з'являється автоматично при виділенні фрагмента документа. Спочатку відображається напівпрозора міні-панель (див. мал. 39.).

Міні-панель стане яскравою, як тільки на неї буде наведений покажчик миші (див. мал. 40.). Щоб використовувати міні-панель, клацніть будь-яку з доступних команд. Склад елементів міні-панелі інструментів - постійний і незмінний.


Висновок

Нова версія дуже цікава у використання, тому що незвична. Будемо вважати, що новостворення буде подобатись користувачам у роботі. Але зрештою кожна версія текстового редактору хороша по своєму. Мета створення, на мою думку, це вдосконалення функцій та команд для полегшення виконання операцій з текстом. Пройде час подивимось на результати.