Смекни!
smekni.com

Компоненти Electronics Workbench (стр. 2 из 7)

Якщо Тоn > Toff, то в початковий момент часу, коли t = 0, ключ знаходиться в замкнутому стані. Розімкнення ключа відбувається в момент часу t = Toff, a замикання - у момент часу t = Ton. Ton не може дорівнювати Toff.

Ключ, керований напругою

Ключ, керований напругою, має два керуючих параметри: напруга вмикання (Von) і вимикання (Voff). Він замикається, коли керуюча напруга більша чи дорівнює напрузі вмикання Von, і розмикається, коли вона дорівнює чи менша напруги, що вимикає, Voff.

Ключ, керований струмом

Ключ, керований струмом, працює аналогічно ключу, керованому напругою. Коли струм через керуючі клема перевищує струм вмикання Ion, ключ замикається; коли струм падає нижче струму вимикання loff - ключ розмикається.

Нелінійні елементи

Лампа розжарювання

Лампа розжарювання - елемент резистивного типу, що перетворює електроенергію у світлову енергію. Вона характеризується двома параметрами: максимальною потужністю Pmax і максимальною напругою Vmax.

Запобіжник

Запобіжник розриває електричне коло, якщо струм у ньому перевищує максимальний струм Imax. Значення Imax може мати величину в діапазоні від мА до кА. У схемах, де використовуються джерела змінного струму, Imax є максимальним миттєвим, а не діючим значенням струму.

Діод


Струм через діод може протікати тільки в одному напрямку - від анода до катода. Стан діода визначається полярністю прикладеної до діода напруги.

Стабілітрон

Для стабілітрона (діода Зенера) робочою є негативна напруга. Звичайно цей елемент використовують для стабілізації напруги.

Світловипрмінюючий діод (світлодіод)

Світловипрмінюючий діод випромінює видиме світло, коли через нього проходить струм, який перевищує граничну величину.

Діодний міст (випрямляч)

Випрямляч призначений для випрямлення змінної напруги. При подачі на випрямляч синусоїдальної напруги середнє значення випрямленої напруги Vdc можна приблизно обчислити за формулою:

Vdc=0,636(Vp-1,4)


де Vp - амплітуда вхідної синусоїдальної напруги.

Діод Шоткі

На відміну від простого діода, діод Шоткі знаходиться у вимкненому стані доти, доки напруга на ньому не перевищить фіксованого рівня граничної напруги.

Тиристор (керований діод)

У тиристорі крім анодного і катодного виводів є додатковий вивід керуючого електрода. Він дозволяє керувати моментом переходу приладу в провідний стан. Діод відкривається, коли струм керуючого електрода перевищить граничне значення, а до анодного виводу не буде прикладений позитивний зсув. Тиристор залишається у відкритому стані, доки до анодного виводу не буде прикладена мінусова напруга.

Симістор (двонаправлений керований діод)

Симістор здатний проводити струм у двох напрямках. Він закривається при зміні полюсів струму, що протікає через нього, і відкривається при подачі наступного керуючого імпульсу.

Диністор


Диністор - керований анодною напругою двонаправлений перемикач. Диністор не проводить струм в обох напрямках доти, поки напруга на ньому не перевищить напруги перемикання, тоді диністор переходить у провідний стан, його опір стає рівним нулю.

Операційний підсилювач

Операційний підсилювач (ОП) — підсилювач, призначений для роботи зі зворотнім зв'язком. Він звичайно має дуже високий коефіцієнт підсилення по напрузі, високий вхідний і низький вихідний опори. Вхід "+" не інвертує, а вхід "-" інвертує. Модель операційного підсилювача дозволяє задавати такі параметри: коефіцієнт підсилення, напруга зсуву, вхідні струми, вхідний і вихідний опори.

Вхідні і вихідні сигнали ОП повинні бути задані відносно землі.

Операційний підсилювач з п'ятьма виводами

ОП з п'ятьма виводами має два додаткових виводи (позитивний і негативний) для підключення живлення.

Для моделювання цього підсилювача використовується модель Буля–Коха-Педерсона. У ній враховуються ефекти другого порядку, обмеження вихідної напруги і струму.

Помножувач напруги

Помножувач перемножує дві вхідні напруги Vx і Vy.

N-P-N транзистор має дві n-області (колектор С і емітер Е) і одну р - область (базу В).


Р-N-P транзистор має дві р - області (колектор С і емітер Е) і одну n - область (базу В).

У n-канальному польовому транзисторі затвор складається з р - області, оточеної n-каналом

У р - канальному польовому транзисторі затвор складається з n-області, оточеної р - каналом

Трьохвивідний N - канальний MOSFET з вбудованим каналом

Трьохвивідний Р - канальний MOSFET з вбудованим каналом

Чотирьохвивідний N - канальний MOSFET з вбудованим каналом

Чотирьохвивідний Р - канальний MOSFET з вбудованим каналом


Семисегментний індикатор (ССІ)

Кожний із семи виводів індикатора керує відповідним сегментом, від а до g. У таблиці функціювання приведені комбінації логічних рівнів, які потрібно встановити на вході індикатора, щоб на його дисплеї одержати зображення шістнадцяткових цифр від 0 до F.

Найменування сегментів семисегментного індикатора:

Таблиця функціонування
a b с d e f g Символ на дисплеї
0 0 0 0 0 0 0 -
1 1 1 1 1 1 0 0
0 1 1 0 0 0 0 1
1 1 0 1 1 0 1 2
1 1 1 1 0 0 1 3
0 1 1 0 0 1 1 4
1 0 1 1 0 1 1 5
1 0 1 1 1 1 1 6
1 1 1 0 0 0 0 7
1 1 1 1 1 1 1 8
1 1 1 1 0 1 1 9
1 1 1 0 1 1 1 А
0 0 1 1 1 1 1 B
1 0 0 1 1 1 0 C
0 1 1 1 1 0 1 D
1 0 0 1 1 1 1 Е
1 0 0 0 1 1 1 F

Дешифруючий семисегментний індикатор (ДССІ)

Дешифруючий семисегментний індикатор служить для відображення на своєму дисплеї шістнадцяткових чисел від 0 до F, що задаються станом на вході індикатора.

a b c d Символ на дисплеї
0 0 0 0 0
0 0 0 1 1
0 0 1 0 2
0 0 1 1 3
0 1 0 0 4
0 1 0 1 5
0 1 1 0 6
0 1 1 1 7
1 0 0 0 8
1 0 0 1 9
1 0 1 0 А
1 0 1 1 b
1 1 0 0 c
1 1 0 1 d
1 1 1 0 E
1 1 1 1 F

Тестер логічного рівня


Він визначає логічний рівень (0 чи 1) у конкретній точці схеми. Якщо точка має рівень логічної 1, індикатор світиться червоним кольором. Рівень логічного нуля світінням не відзначається. За допомогою команди Value у меню Circuit можна змінити колір світіння тестера.

Логічне НІ

Елемент логічне НІ чи інвертор змінює стан вхідного сигналу на протилежний. Рівень логічної 1 з'являється на його виході, коли на вході 0, і навпаки.

Таблиця функціонування
Вхід А Вихід Y
0 1
1 0

Логічне І Елемент І реалізує функцію логічного множення. Рівень логічної 1 на його виході з'являється у випадку, коли на один і на інший вхід подається рівень логічної одиниці