Смекни!
smekni.com

Комп’ютерна графіка (стр. 2 из 4)

Для створення вистроєної папки можна також у вікні SaveDrawingAs (рис. 1.9) клацнути правою клавішею миші на вільному місці вікна та у списку, який відкривається, вибрати Создать, а потім – Папку (рис. 1.9) Після цих дій з’явиться нова папка, зображення якої буде активізоване, а на місці назви буде напис NewFolder (Нова папка). Ввести ім’я папки.

Рисунок 1.9 – Створення нової папки

Для завершення сеансу роботи з AutoCAD користувач має у розпорядженні кілька способів.

· Клацнути на кнопці «Закрити» (х), яка розміщена у правому верхньому куті рядка заголовка головного вікна системи.

· Вибрати у системному меню FileÞExit (Файл Þ Вихід).

· Ввести у командний рядок назву команди quit (Покинути) та натиснути клавішу <Enter>.

Якщо у ході завершення сеансу роботи користувач дещо змінював у відкритому кресленні вже після операції збереження, система робить запит про необхідність збереження зроблених змін. На екрані з’являється вікно–повідомлення (рис. 1.10). Залежно від ситуації необхідно вибрати Yes (Так) чи No (Ні) – сеанс роботи буде завершений.

Рисунок 1.10 – Вікно – повідомлення

Для створення креслення AutoCAD передбачає застосування стандартних шаблонів креслення. Але шаблони форматів графічного пакета AutoCAD 2006 не відповідають вимогам стандартів, які діють у нашій країні. Тому користувач вимушений створювати свої власні формати з установленням необхідних параметрів та зберігати їх як шаблони для подальшого застосування.

Шаблон містить інформацію про такі параметри креслення, як розміри робочого поля, одиниці вимірювання, необхідні шари та блоки тощо.

Для створення власного шаблону формату з установленням необхідних параметрів креслення рекомендовано додержуватися такої послідовності:

- накреслити формат за розмірами, встановленими стандартом, та виконати встановлення необхідних параметрів;

- вибрати у стандартному меню FileÞSaveAs(Файл ÞЗберегти). Відкривається діалогове вікно;

- у діалоговому вікні розкрити список Saveastype (Тип файлу) та вибрати у ньому AutoCAD DrawingTemplateFile (*.dwt) (Файл шаблону креслення);

- у полі FileName(Ім’я файлу) ввести ім’я нового шаблону (наприклад, A4);

- знайти та відкрити папку, в якій планується збереження створеного шаблону;

- клацнути на кнопці (Зберегти) для збереження створеного шаблону;

- у діалоговому вікні TemplateDescription (Опис шаблону), яке відкривається, ввести текст опису шаблону на свій розгляд, а потім клацнути на кнопці «OK».

Для того щоб завантажити вже існуючий файл креслення при запуску AutoCAD, необхідно вибрати режим запуску Open a Drawing (Відкрити креслення) (рис. 1.1) у діалоговому вікні StartUp. У відповідь система виведе на екран список Select a File(Вибрати файл). Виберіть необхідний файл та натисніть на кнопку «OK».

Якщо у діалоговому вікні потрібний файл відсутній, клацніть на кнопці Browse (Проглянути). AutoCAD відкриває діалогове вікно SelectFile (Вибір файлу), яке дає можливість знайти необхідний файл. Для цього необхідно вибрати потрібний диск, а потім папку, де зберігається файл, який ви розшукуєте. Далі необхідно клацнути на кнопці Open (Відкрити), щоб завантажити файл.

Завантажити необхідний файл також можна і під час сеансу роботи з AutoCAD. Для цього необхідно клацнути мишею на піктограмі Open (Відкрити) (рис. 1.11) стандартної панелі інструментів або вибрати у системному меню FileÞOpen (Файли Þ Відкрити) (рис. 1.6).

Рисунок 1.11 – Піктограма Open

Відкривається діалогове вікно «SelectFile» (Вибір файлу), де необхідно спочатку вибрати потрібний диск, а потім папку, де зберігається файл, який збираєтесь відкрити. Для завершення операції клацніть на кнопці «Open» (Відкрити).

Відкрите раніше у поточному сеансі креслення завжди можна викликати екран через менюWindows (рис. 1.12).

Рисунок 1.12 – Меню Windows

Для збереження креслення під новим ім’ям необхідно послідовно виконати такі дії:

- вибрати у системному меню FileÞSaveAs (Файл Þ Зберегти) – відкривається діалогове вікно SaveDrawingAs (Збереження креслення);

- у поле Filename (Ім’я файлу) ввести ім’я нового файлу;

- знайти та відкрити необхідну папку, де плануєте зберігати файл, та клацнути на кнопці Save (Зберегти);

- у системному меню вибрати FileÞExit (Файл Þ Вихід) – у відповідь з’явиться запит про необхідність збереження файлу;

- вибрати Yes (Так) – змінене креслення буде записане у файл.

Програма AutoCAD 2006 залишається активною, але ніякого креслення на екрані не буде. Для закінчення роботи клацніть на кнопці закриття головного вікна AutoCAD 2006.

Команди є важливим елементом інтерфейсу користувача AutoCAD, тому що всі перетворення інформації у системі відбуваються у результаті виконання різних команд. AutoCAD 2006 містить близько 800 команд.

Команда може бути введена із системного меню, зміст якого наведений на рисунку 1.11.


Рисунок 1.11 – Системне меню AutoCAD 2006

На стандартній панелі послідовно розміщені:

· File – меню, призначене для відкриття, закриття та збереження нових та існуючих креслень, виведення креслення на друкування, експорт файлів, вихід із системи.

· Edit – меню редагування робочої зони.

·View – меню, яке містить команди управління екраном.

·Insert – меню, яке містить команди вставлення блоків, зовнішніх посилань та об’єктів інших додатків.

·Format – меню, яке забезпечує роботу із шарами, кольором, типом та товщиною ліній креслення, управлінням стилем тексту, розмірами, установленням межі креслення та одиниць вимірювання.

·Tools – меню, яке містить засоби управління системою, включає установлення параметрів креслення та прив’язок, забезпечує роботу користувацькою системою координат.

·Draw – меню містить команди креслення графічних примітивів.

· Dimension – містить команди нанесення розмірів та управління параметрами розмірів на поточному кресленні.

·Modify – містить команди внесення змін у об’єкти поточного креслення.

· Window – стандартне Windows-меню, яке містить функції управління та сортування відкритими кресленнями.

· Help – містить потужну систему гіпертекстової допомоги.

Передбачено три варіанти реакції системи на вибір пункту меню. Якщо у списку вибрати назву, яка не має допоміжних позначень, то відбувається безпосередній вибір команди. Три точки, які стоять після назви, свідчать про те, що буде відкрите діалогове вікно.Трикутний знак після позначення – система виводить на екран підменю.

Команда може бути введена із контекстного меню, яке виводиться на екран натисканням правої клавіші миші. Це меню значно скорочує роботу користувача, позбавляючи його від необхідності шукати потрібну команду на різних панелях інструментів.

Зміст контекстного меню залежить від стану системи та від того, у якому місці екрана клацнути правою клавішею миші.

Рисунок 1.14 – Контекстне меню

·Контекстне меню за замовчуванням (рис. 1.14). Це меню з’являється при клацанні правою клавішею миші у графічній зоні екрана, якщо не почато виконання будь-якої команди та не виділений жодний об’єкт на кресленні. Склад цього меню: Cut (Вирізати), Copy (Копіювати), Paste (Вставити), Undo (команда відмови), Pan(Панорування), Zoom (Зумування).

·Контекстне меню редагування. Якщо на кресленні вибрати будь-який об’єкт, то контекстне меню містить найбільш поширені команди редагування.

·Контекстне меню командного режиму. Якщо почато виконання будь-якої команди AutoCAD, контекстне меню містить опції поточної команди.

·Контекстне меню діалогового режиму. Якщо відкрито діалогове вікно, склад команд контекстного меню визначається функціями конкретного вікна.

·Контекстне меню панелей інструментів. При клацанні правою клавішею миші на будь-якій панелі інструментів контекстне меню містить список панелей інструментів. Наявні на екрані панелі інструментів позначені.

Формування команд можливе із застосуванням діалогових вікон (рис. 1.9). Діалогові вікна позбавляють користувача необхідності тримати у пам’яті назву команд та їх опції. Діалогове вікно може бути активним (заголовок на синьому фоні) або неактивним (заголовок на сіромуфоні). Для активізації діалогового вікна необхідно клацнути мишею на місці креслення.

Щоб перемістити діалогове вікно, необхідно підвести курсор на синє поле, натиснути ліву клавішу миші та, не відпускаючи її, зсунути мишу у необхідному напрямку. Для закриття діалогового вікна передбачено кілька варіантів:

·клацнути на кнопці Закрити, яка розміщена у правому верхньому куті діалогового вікна;

·натиснути на клавіатурі клавішу<Esc>;

·клацнути на кнопціCancel (Відмова).

Панелі інструментів дозволяють запускати виконання команди AutoCAD простим клацанням миші на вибраній піктограмі – найбільш швидкий запуск команди. AutoCAD містить 24 панелі інструментів. При першому завантаженні системи на екрані є чотири панелі інструментів: Standard (стандартна), ObjectProperties (властивості об’єктів), Draw (Малювання), Modify (Редагування). За необхідності користувач може не тільки викликати на екран інші панелі інструментів, але і ховати їх, модифікувати, створювати нові або взагалі видаляти їх із системи.


Рисунок 1.15 – ВікноCustomize

Для того щоб викликати на екран панель інструментів, клацніть правою клавішею миші на будь-якій панелі та виберіть із контекстного меню, яке відкривається, ту, що вас цікавить. Панелі, які вже є на екрані, помічені маркером вибору. Для того щоб панель видалитиз екрана, необхідно клацнути поряд з її назвою у контекстному меню панелей інструментів.