Смекни!
smekni.com

Комп’ютерна графіка (стр. 3 из 4)

Такий самий список панелей інструментів – діалогове вікно Customize (рис. 1.15) – відкривається по команді Toolbars (Панелі), яка знаходиться у підменюView (Вигляди). У відкритому списку сформувати набір необхідних панелей інструментів та натиснути кнопку Close (Закрити).

Для поліпшення роботи з командами у командному рядку до системи AutoCADвходять деякі засоби прискорення таких операцій, як повторення або відміна команди.Деякі команди можна використовувати під час виконання інших команд.

Найпростіший спосіб повторення щойно виконаної команди – натискання «Enter» у відповідьна пропозицію Command: (Команда) у командному рядку.Після цього в ній з’явиться попередня команда.

Якщо після закінчення виконання команди клацнути на екрані правою клавішею миші, то з’явиться контекстне меню, верхнім пунктом якого буде попередня команда.

Якщо якась команда буде виконуватися кілька разів підряд, необхідно ввести з клавіатури у командний рядок multiple (БАГАТО РАЗ). У відповідь на запрошення у командному рядку надрукувати назву команди. Тепер завершення команди буде автоматично запускати її повторення. Це буде відбуватися до того часу, поки не буде натиснута клавіша<Enter>.

Натискання на клавіатурі клавіші <Esc> дає можливість відмовитися від виконання команди на будь-якій стадії діалогу.

За необхідностіAutoCAD дає можливість відмінити результати вже виконаної команди. У розпорядженні AutoCAD дві команди – U(О) і UNDO (ВІДМІНИТИ). При клацанні на піктограмі UNDO (ВІДМІНИТИ) (рис. 1.16а)) стандартної панелі інструментів в дійсності виконується команда U(О), яка відміняє останню команду. Команда UNDO (ВІДМІНИТИ) дає можливість відмінити дію кількох останніх команд. Ця команда вводиться лише з клавіатури. У командному рядкувводиться число, яке відповідає кількості останніх команд, дію яких необхідно відмінити.

а) б)

Рисунок 1.16 – Піктограми команд UNDO та REDO

Команда REDO (ПОВЕРНИ) повертає усі відміни, які були виконані командами U (О) и UNDO (ВІДМІНИ). Піктограма команди ПОВЕРНИ (рисунок 1.16б)) знаходиться на стандартній панелі інструментів. Команду ПОВЕРНИ необхідно вводити безпосередньо після виконання однієї з команд відміни.

Команда OOPS (ОЙ) – це своєрідна модифікація команди ВІДМІНИ.Ця команда діє лише стосовно до останньої команди видалення, причому між командою OOPS та командою видалення може бути скільки завгодно проміжних команд.

Прозорими називають команди, які можна викликати під час виконання інших команд.У цьому випадку виконання «головної» команди буде продовжено після виконання прозорої команди. Більшість прозорих команд є командами управління режимами представлення креслення на екрані. Ознаками прозорої команди є апостроф перед назвою команди у командному рядку, а список опцій починається із подвійних кутових дужок. Прикладами прозорих команд є ZoomRealtime (Зумування у реальному часі) та PanRealtime (Панорамування у реальному часі), піктограми яких знаходяться на стандартній панелі інструментів (рис. 1.17).

Рисунок 1.17 – Піктограми прозорих команд

Користувач має можливість вносити різні зміни у стандартне настроювання AutoCAD для створення комфортних для себе умов праці.

Під створенням комфортних умов розуміють таке:

– перекомпонування панелей інструментів та виведення на екран нових, які необхідні користувачу (технологія роботи з панелями інструментів наведена у розділі 1.1.4);

– становлення необхідних параметрів допоміжних засобів креслення та режимів об’єктної прив’язки;

– зміна кольору екрана.

·Під допоміжними засобами креслення розуміють: SNAP (КРОК), GRID(СІТКА), режим ORTHO (ОРТО). Для встановлення числових значень КРОКУ та СІТКИ та включенняцих режимів та режиму ОРТО необхідно вибрати у системному меню AutoCAD ToolsÞDraftingSetting (СервісÞПараметри креслення). У відповідь AutoCAD відкриває діалогове вікноDraftingSettings (Параметрикреслення). У закладці SnapandGridвстановити необхідні значення кроку прив’язки та значення сітки по осях X та Y та встановити позначки у віконцях SnapOnіGridOn. Натиснути кнопку OK.

Рисунок 1.18 – Вікно DraftingSettings

Вікно DraftingSettings (Параметри креслення) також можна відкрити, якщо клацнути правою клавішею миші на кнопці Snap (або Grid) та у контекстному меню, яке відкривається, вибрати Settings (Параметри) (рис. 1.19).

Рисунок 1.19 – Контекстне меню

Режими Snap, Grid та Ortho можна включити, натиснувши необхідну кнопку у рядку стану або натиснути клавішу F1.

Режими об’єктної прив’язки включаються клацанням на кнопціOSNAPу рядку стану.

Запуск об’єктної прив’язки можна виконати кількома способами.

· Із панелі інструментів ObjectSnap (Об’єктна прив’язка), яку можна вивести на екран, вибрати необхідний режим об’єктної прив’язки (рис. 1.20).

Рисунок 1.20 – Панель інструментів ObjectSnap

· Із контекстного меню, яке виводиться на екран одночасним натисканням правої клавіші миші та клавіші Shift (рис. 1.21).

Рисунок 1.21 – Контекстне меню режимів об’єктної прив’язки

· У командному рядку надрукувати OSNAP. Після натискання на <ENTER> з’являється діалогове вікно DraftingSettings (рисунок 1.22) з включеною закладкою ObjectSnap, у якій можна вибрати необхідні режими об’єктної прив’язки.


Рисунок 1.22 – Закладка ObjectSnap діалогового вікна DraftingSettings

Клацанням правою кнопкою миші на кнопці OSNAP відкривається контекстне меню (рис. 1.19), у якому вибрати Settings. Відкривається діалогове вікно DraftingSettings (рис. 1.22), у якому необхідно активізувати закладку ObjectSnap та вибрати режими об’єктної прив’язки.

· Вибрати у системному меню ToolsÞDraftingSettings. Відкривається вікно, у якому необхідно активізувати вкладку ObjectSnap, встановити позначки біля вибраних режимів об’єктної прив’язки та натиснути кнопку OK (рис. 1.22).

·Традиційно графічна зона екрана AutoCAD має чорний колір. Іноді виникає необхідність змінити колір екрана. Така необхідність виникає, наприклад, при експортуванні креслення із AutoCAD у текстовий редакторMicrosoftWord. У цьому випадку колір екрана повинен бути білим. Для зміни кольору екрана необхідно вибрати у системному менюToolsÞOptions (Сервіс ÞПараметри).У діалоговому вікні, яке відкривається, вибрати вкладку Displayта натиснути кнопкуColors. Відкривається ще одне вікно, в якому в списку кольорів вибрати необхідний (наприклад, білий). Натиснути кнопку ApplyClose, а потім кнопку OK. На рисунку 1.21 наведене вікно Options.


Рисунок 1.21 – Закладка Display вікна Options

Настроювання параметрівкреслення – доволі трудомістка операція, тому її рекомендовано виконувати на стадії створення шаблону. Це дозволить надалі виконувати креслення із застосуванням шаблонів, що значно скорочує час на його створення.

У розпорядженні користувача системою AutoCAD 2006 є два майстри, які повинні значно полегшити настроювання параметрів креслення.При завантаженні програми AutoCAD можна вибрати режим запускуWizards (Мастер). Після цього можна вибрати один із варіантів: Швидка підготовка або Детальна підготовка.

Настроювання параметрів можна виконувати із застосуванням команд підменю Format (Формат) (рис. 1.24) системного меню AutoCAD 2006.

Рисунок 1.24 – Підменю Format


У цьому підменю зібрані команди, які дозволяють встановити межі креслення, шари креслення, одиниці вимірювання, текстові та розмірні стилі. Також є можливість завантажити необхідні типи ліній, кольори.

Робочі креслення у середовищі AutoCAD зручно створювати по шарах. За кожним шаром встановлюються певне ім’я, колір, тип та товщина лінії. Створення шару – один із найважливіших етапів настроювання параметрів креслення. Шари створюють заздалегідь та зберігають у шаблонах, тому вони будуть доступні після завантаження необхідного шаблону.

Для створення шару клацнути на піктограмі Layers (Шари) панелі інструментів ObjectProperties (Властивості об’єктів). AutoCAD відкриває діалогове вікно LayerPropertiesManager (Властивості шару) (рисунок 1.25). Це вікно можна відкрити, якщо вибрати із системного меню FormatÞLayer (Формат Þ Шари). Вікно LayerPropertiesManager (Властивості шару) дозволяє створювати нові шари, встановивши за кожним необхідний колір, тип та товщину лінії.

Можна змінювати властивості вже створених шарів. Крім цього, можна змінювати атрибути стану шару:

·On/Off (Вкл / Викл.Шар можна виключити, якщо розміщені на ньому об’єкти заважають виконувати редагування.

·Thawed/Frozen (Розморожений / Заморожений). Ця опція має таке саме призначення, що і опція On/Off. Заморожування рекомендовано виконувати у тому випадку, коли планується його відключення на дуже довгий час.

·Unlocked/Locked(Розблокування / Блокування.) Блокувати шар рекомендовано у тому випадку, коли існує небезпека непотрібної його зміни. Об’єкти на заблокованому шарі будуть видимі, але зміни на них неможливі.

·Plottable/Not Plottable(Виводиться на плотер / Не виводиться на плотер). Встановити статус «NotPlottable» для шару, на якому є інформація, що не повинна фіксуватися на папері.