Смекни!
smekni.com

Комп’ютерна технологія графогеометричного моделювання. Взаємозвязок 2D 3D комп'ютерної графіки (стр. 1 из 5)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КУРСОВА РОБОТА

З ДИСЦИПЛІНИ "ІНЖЕНЕРНА І КОМП'ЮТЕРНА ГРАФІКА"

НА ТЕМУ "КОМП’ЮТЕРНА ТЕХНОЛОГІЯ ГРАФОГЕОМЕТРИЧНОГО МОДЕЛЮВАННЯ. ВЗАЄМОЗВЯЗОК 2D 3D КОМ’ПЮТЕРНОЇ ГРАФІКИ"


Зміст

Вступ

Запуск системи AutoCAD

Команди редактора AutoCAD

Структура запитів команд в залежності від ключів

Команди управління екраном

Введення координат

Прив’язка координат

Координатні фільтри і відслідковування

Вирахування точок і значень

Графічні примітиви в AutoCAD і команди їх задання

Зміна елементів креслення

Використання кольору і типів ліній

Висновки

Список використаної літератури


Вступ

AutoCAD - універсальна система автоматизованого проектування (САПР) фірми Autodesk (США), що завоювала найбільшу популярність у всьому світі - 76% користувачів працюють в середовищі AutoCAD. Навики роботи в середовищі AutoCAD необхідні для кожного інженера, оскільки саме ця система використовується на багатьох підприємствах.

Існує ряд версій AutoCAD під DOS і Windows, а також національні (російські, французькі, німецькі...) підверсії. Слід ясно розуміти, що отрисовка креслень за допомогою графічного редактора - важливий, але не основний режим роботи AutoCAD. Він застосовується при розробці принципово нових виробів і не дає великих переваг в продуктивності праці в порівнянні з традиційним кресленням на папері, хоча автоматизація простановки розмірів, штрихування,

копіювання елементів креслення, отрисовки рамки і основного напису помітно полегшує роботу. Зростання продуктивності в 15..20 раз забезпечується створенням на базі AutoCAD спеціалізованих САПР за допомогою вбудованої мови програмування Автолісп.

AutoCAD (а також CorelDRAW, Visio і ін.) відноситься до програм векторної графіки: зображення зберігається як набір координат базових крапок, задаючих положення відрізків і дуг. Існує ще і растрова графіка (Adobe Photoshop, Paint), коли зображення розбивається на безліч точок-пікселів і запам'ятовується колір кожного пікселя. Векторну графіку, на відміну від растрової, можна масштабувати без втрати якості і легко змінювати. Тому у всіх САПР застосовується тільки векторна графіка. Крім того, при необхідності векторне зображення без проблем переводиться в растрове, ось зворотний перехід фактично неможливий.

Мета роботи: Розповісти про комп'ютерну технологію графогеометричного моделювання. Показати взаємозв'язок 2D 3D графіки.


Запуск системи AutoCAD

Для запуску AutoCAD під ОС Windows 95/98/NT/2000/XP в панелі задач натисніть Пуск (Start), виберіть пункт Программы (Programs) і потім здійсніть запуск з випадаючого меню AutoCAD; після запуску AutoCAD виводиться діалогове вікно створення нового креслення Create New Drawing (Создание нового рисунка).

Для встановлення параметрів нового креслення можна скористатися наступними можливостями:

• Use a Wizard (Вызвать Мастер): в області Select a Wizard (Выберите Мастер) вибрати опції Quick

Setup (Быстрой подготовки) або Advanced Setup (Детальной подготовки). Діалогове вікно Quick

Setup дозволяє вибрати одиниці вимірювання довжини (Units (Единицы)) і визначити границі області креслення (Area (Область)). Діалогове вікно Advanced Setup (Детальная подготовка) крім цього дозволяє визначити одиниці вимірювання кута (Angle (Углы)), задати початок (Angle Measure (Отсчет угла)) і напрям зміни кута (Angle Direction (Направление отсчета углов)), і вибрати формат (Формат (Title Block)).

• Use a Template (По шаблону) – в області Select a template (Выберите шаблон) вибрати шаблон, з необхідними установками креслення.

• Start from Scratch (Без шаблона) – в області Select Default Settings (Выберите единицы) вибрати одну з двох систем вимірювання: англійську або метричну.

• Open a Drawing – відкрити збережений файл креслення.

Команди редактора AutoCAD

Ввід команд можна здійснювати наступними способами: набрати на клавіатурі, вибрати з меню або натиснути відповідну піктограму на панелі інструментів. Команда може бути введена тільки в той момент, коли в вікні командних рядків висвічується Command: (Команда:). Для введення команди з клавіатури після імені команди необхідно натиснути клавішу <Enter> або Пробел.

Для зупинки виконання команди служить клавіша <Esc>. Після введення команди AutoCAD видає запити, в відповідь на котрі необхідно ввести додаткову інформацію: числове значення (наприклад, ширину, кут і т.д.), ключове слово або точку; або викликає діалогове вікно.

Структура запитів команд в залежності від ключів

В якості приклада розглянемо команду формування кола. Для її створення використовується команда CIRCLE (КРУГ).

Запит: 3P/2P/TTR/<Center point>:(ЗТ/2Т/ККР/<Центр>:)

По замовчуванню коло будується по точці центра і точці на колі або радіусу. На початку запита через символ "/" перераховуються ключі, котрі дозволять вибрати спосіб побудови кола, відмінний від прийнятого по замовчуванню: 2P (2Т) – побудова кола за двома точками та діаметром;

3P (3Т) – побудова кола за трьома точками, що лежать на колі;

TTR (ККР) – побудова кола за двома дотичними і радіусу.

Запит закінчується текстом в кутових дужках <Center point> (<Центр>), що означає, що AutoCAD по замовчуванню очікує введення координат центра кола. Описана структура запиту команди CIRCLE (КРУГ) прийнята для всіх команд AutoCAD: на початку запиту перераховуються ключі команди, розділені похилою рискою а текст в кутових дужках відповідає очікуваній по замовчуванню відповіді на запит.

Після введення координат центра видається запит:

Diameter/<Radius>: (Диаметр/<Радиус>:), де <Radius> (<Радиус>) – очікуване по замовчуванню значення радіуса або точка на колі, а Diameter (Диаметр) – ключ зміни способа задання кола, при виборі котрого видається запит Diameter: (Диаметр) для введення значення діаметра. Ключове слово вводиться точно так, як і будь яка інша команда. Ключове слово можна скорочувати (скорочення виділяється в запитах великими буквами).

При інших способах задання кола змінюються і запити:

для ключа 2P (2Т):

First point on diameter: (Первая точка на диаметре:)

Second point on diameter: (Вторая точка на диаметре:)

для ключа 3P (3Т):

First point: (Перша точка:)

Second point: (Друга точка:)

Third point: (Третя точка:)

для ключа TTR (ККР):

Enter Tangent spec: (Напрям дотичної:)

Enter second Tangent spec: (Напрям другоїдотичної:)

Radius: (Радіус:)

Команди управління екраном

Команда REDRAW (ОСВЕЖИ) освіжає поточний видовий екран, видаляючи маркери і перемальовуючи об’єкти. Знаходиться в меню View (Вид).

Команда REGEN (РЕГЕН) забезпечує регенерацію всього малюнка перемалювання поточного видового екрана. Знаходиться в меню View (Вид).

Команда ZOOM (ПОКАЖИ) використовується для зміни розміру і місця видимої на екрані частини креслення. Вибрати різноманітні варіанти виконання команди можна з повторного меню Zoom (Покажи) меню View (Вид), стандартної панелі інструментів і панелі інструментів Zoom (Покажи).

В команді Zoom (Покажи) використовуються ключі:

• All (Все) – відображення всієї області креслення або області всередині границь ( якщо вони задані);

• Center (Центр) – задання області зображення шляхом введення точки центра і висоти вікна в одиницях малюнка.

Запити:

Center point: (Центральная точка:)

Magnification or Height: (Увеличение или Высота:)

Для задання висоти вводиться число. При цьому зміна відбувається відносно повного виду.

Для зміни масштабу відносно поточного виду за числом треба ввести латинську букву ‘X’.

• Dynamic (Динамика) – динамічне задання області відображення;

• Extents (Границы) – відображення області, що включає всі примітиви креслення;

• Previous (Предыдущий) – використання попереднього виду марунка;

• Window (Рамка) –задання області відображення з використанням рамки;

• Scale (Масштаб) – задання масштабного коефіцієнта (якщо за числом латинська буква ‘X’ – то збільшення відбувається відносно поточного виду, якщо ‘X’ відсутній – відносно повного виду);

• Realtime (Реальное время) – режим реального часу дозволяє збільшувати/зменшувати зображення в інтерактивному режимі. Збільшення/зменшення забезпечується переміщенням курсора вертикально відповідно вверх або вниз.

Введення координат

Введення координат в AutoCAD здійснюється двома способами:

1. Безпосередньо з клавіатури, шляхом задання числових значень;

2. З використанням графічного маркера (курсора), котрий управляється за допомогою миші. Введення координати здійснюється при натисканні лівої кнопки миші.

Для зручності введення можна використовувати:

1. Орто-режим, коли зміна координат відбувається тільки по осям Х або У ( клавіша <F8> – перемикач режима). Орто-режиму відповідає кнопка ORTHO (ОРТО) в інформаційному рядку;

2. прив’язку до вузлів невидимої сітки, визначеної з деяким кроком по Х і У (клавіша <F9> – перемикач режима, кнопка SNAP (ШАГ) інформаційному рядку).

В двовимірному просторі точка визначається в площині ХУ. Введення координат з клавіатури можливий в вигляді абсолютних і відносних координат. Відносні координати задають зміщення від останньої введеної точки. Формат абсолютних координат:

1. Прямокутні (декартові) координати: Х, У.

2. Полярні координати: r < A, де r – радіус; A – кут від попередньої точки. Кут вимірюється проти годинникової стрілки. Значення 0 співпадає з віссю ОХ.

Формат відносних координат:

1. Прямокутні (декартові) координати: @dx, dy.

2. полярні координати: @r < A.

Приклад: Намалювати прямокутник (рис.1) з використанням абсолютних і відносних координат (для малювання примінити команду LINE (ОТРЕЗОК)).

З використанням абсолютних координат:


Command: LINE

FROM POINT: 0,0

To point: 100,0

To point: 100,50

To point: 0,50

To point: 0,0 (або Close)

З використанням відносних координат:

Command: LINE

FROM POINT: 0,0

To point: @100,0

To point: @0,50

To point: @-100,0

To point: @0,-50 (або Close)