Смекни!
smekni.com

Операційна система Windows (стр. 3 из 6)

Для того, щоб проглянути ефективність дискової підсистеми, в операційній системі Microsoft Windows XP необхідно виконати наступну послідовність команд: натиснути кнопку "Пуск"→ "Налаштування"→"Панель управління". У вікні, що з’явиться, вибрати піктограму

Рис 12. Панель управління

"Адміністрування". Після того, у вікні, яке з’явиться на екрані комп’ютера (див рис 11) необхідно вибрати піктограму "Продуктивність"


Рис 13. Вікно "Адміністрування"

Рис 14. Вікно "Продуктивність"

У вікні "Продуктивність" відображаються параметри системи такі як: обмін сторінок пам’яті за секунду (жовтий колір), середня довжина черги диска (синій колір), а також завантаженість процесора у відсотковому коефіцієнті.

Для того щоб отримати більш детальну інформацію про відеоадаптер, використовуваний системою, необхідно клікнути правою кнопкою мишки на робочому столі, та у вікні, що з’явиться на екрані обрати закладку параметри

Рис 15. Вікно "Властивості дисплея"

Також, можна натиснути кнопку "Додатково", яка знаходиться внизу справа, і отримати розширені налаштування відеосистеми. Параметрів її функціонування, налаштування.


Рис 16. Вікно "Розширені налаштування дисплея"

7. Що таке архівування файлів і як воно здійснюєсться?

Іноді буває корисно зберігати декілька файлів в одному файлі, щоб при необхідності до них можна повернутися, легко перенести їх в інший каталог або на інший комп'ютер. Також може бути корисно стиснути декілька файлів в один, щоб вони займали менше дискового простору і їх можна було швидше відправити по мережі.

Важливо розуміти відмінність між архівацією файлу і стисненням файлу. Архівний файл - це набір файлів і каталогів, розміщених в одному файлі. Архівний файл займає такий же дисковий простір, який займають всі файли і каталоги, що входять в нього. Стиснений файл - це набір файлів і каталогів, поміщених в один файл таким чином, що він займає менше дискового простору, ніж займають файли і каталоги, що входять в нього. Якщо укомп'ютері не дуже багато вільного дискового простору, можна стиснути файли, звернення до яких відбувається не дуже часто, або файли, які більше не використовуються, але які необхідно зберегти. Можна навіть створити архівний файл і потім стиснути його, щоб заощадити дисковий простір [3., с.572].

Наступні три кроки описують просту операцію архівації:

1) Потрібно вибрати файли, теки і диски для архівації

2) В програмі архівації диски, файли і теки комп'ютера представлені у вигляді дерева, що дозволяє вибирати файли і теки для архівації. Відкриття тек і вибір файлів в цьому дереві виконується так само, як і в провіднику Windows.

3) Виберіть носій або файл для створення архіву даних [3, с.584].

Задання параметрів архівації:

1) Вікно "Параметри програми архівації" дозволяє настроювати параметри архівації. Щоб здійснити архівацію, потрібно виконати у вікні параметри наступні дії.

2) Обрати необхідний тип архівації. Існують наступні типи архівації: копіювання, щоденна, роздрібна архівація, додаткова і звичайна.

3) Вказати, чи потрібно вести журнал архівації. Якщо ведеться файл журналу, можна також вибрати запис всіх або тільки основних подій.

4) Вказати, чи потрібно архівувати дані, що зберігаються на приєднаних дисках.

5) Визначити типи файлів, які потрібно виключити з операції архівації.

6) Вказати, чи потрібно перевіряти правильність архівації даних.

При запуску архівації будуть запитані зведення про поточне завдання архівації і надана можливість задати додаткові параметри. Після того, як відомості про завдання будуть введені або змінені, буде почата архівація вибраних файлів і тек. Якщо запланована автоматична архівація, відомості про завдання все одно будуть запитані. Проте після введення цих відомостей архівація не буде почата, а буде додана як запланована в планувальник завдань.

8. Загальна структура вікон Windows

В операційній системі Windows при роботі з будь-якою програмою на екрані дисплея з’являється вікно, що має стандартний вигляд і складається з таких частин:

Рис 17. Загальна структура вікон в операційній системі

Кнопка системного меню, що містить команди:

"Відновити" - відновлює розміри вікна;

"Перемістити" - переміщує вікно по екрану за допомогою клавіші керування курсором;

"Розмір" - змінює розмір вікна за допомогою клавіші керування курсором;

"Звернути" - згортає вікно і переносить його значок на панель задач;

"Розгорнути" - розгортає вікно на весь екран;

"Закрити" - закриває вікно.

Рядок заголовка вікна;

Кнопка мінімізації (згортання) вікна;

Кнопка максимізації (розгортання) вікна;

Кнопка закриття вікна;

Вертикальна лінійка прокручування;

Горизонтальна лінійка прокручування.

Для переміщення вікна за допомогою миші необхідно підвести її покажчик до рядка заголовка вікна, натиснути на клавішу миші й не відпускати її перемістити вікно у потрібному напрямку.

Для зміни розмірів вікна за допомогою миші треба підвести її покажчик до будь-якої рамки або кутка вікна, натиснути на клавішу миші й, не відпускаючи її змінити розмір вікна в потрібному напрямку.

Діалогове вікно може містити різні засоби діалогу з користувачем (кнопки, списки, перемикачі тощо). Є вікна з простим діалогом і вікна складної структури з багатьма елементами, такими як:

вкладки, після активізації яких відкриваються нові підвікна.

Перемикачі для вмикання (вимикання) вибраної операції.

Поля з кнопками зменшення та збільшення встановлених значень.

Поля - списки, які містять перелік значень для вибору;

Текстові поля. [12., с.341].

Командні кнопки (погодження з установленими параметрами - ОК або закриття вікна без збереження цих параметрів - Отмена).

Діалогове вікно також може містити: поля - зразки - приклад установлених параметрів; групи полів вибору, де тільки один перемикач групи може бути активним.

Стилі редактора Word

Текстовий редактор Microsoft Word 2000 забезпечує створення редагування, форматування і друкування текстових документів.

Будь-який документ Microsoft Word заснований на шаблоні, який включає: стилі оформлення символів абзаців, параметри форматування і параметри друкування сторінки.

Вищезгадані команди називають командами безпосереднього форматування. Так, якщо потрібно придати єдину форму всьому документу, то зручніше один раз підібрати шрифт, розміри полів та інші атрибути і зберегти їх значення в так званому стилі з власним іменем. Тоді при оформленні документа не потрібно вникати в тонкощі оформлення, досить просто вибрати готовий стиль. Для вибору стилю слід розкрити список стилів панелі інструментів. Форматування і вибрати потрібний. Для створення нового стилю можна вибрати зразком будь-який оформлений абзац. Для цього цей абзац потрібно виділити відкрити список стилів ввести в рядки введення цього списку ім’я, під яким буде збережено стиль і натиснути Enter.

Будь-який стиль, який є в списку, можна змінити. Для цього слід виділити абзац, який зформатовано відповідно зі змінами, відкрити список стилів, вибрати назву, змінюваного стилю і натиснути Enter.

Після появи на екрані запиту про підтвердження зміни стилю слід натиснути клавішу ОК.

Більш широкі можливості для створення і модифікації стилів дає команда Формат/Стиль і вікно діалогу Стиль.

Вибір елемента в полі Список визначає, які елементи будуть виводитись у списку Стиля (всі стилі, стилі користувача або використовувані стилі). Вибравши певний елемент, в полі образец абзаца можна побачити зовнішній вигляд абзацу при його форматуванні вибраним стилем, в полі образец символiв - рядок символів, форматований обраним стилем, а в полі Описаник - короткий опис вибраного стилю (шрифт, його розмір, мова, міжрядковий інтервал та інші параметри). Вікно має кнопки Создать (створити новий стиль), Изменить (змінити існуючий стиль), Удалить (вилучити стиль). При натисканні кропки Создать відкривається вікно Создать стиль, в якому можна вкласти параметри створюваного стилю. Поле Имя визначає ім’я створюваного слилю, поле Основан на стиле визначає стиль, на основі якого створюється даний. Кнопка Формат відкриває список основних параметрів формату, які можна визначити.

Встановлений прапорець Добавить в шаблон добавляє новий стиль до шаблону, з яким працює документ.

9. Як скопіювати піктограму деякої прикладної програми?

В операційній системі Microsoft Windows скопіювати піктограму деякої прикладної програми можна декількома способами. Але перш ніж копіювати піктограму необхідно визначити деякі поняття. Перш за все необхідно з’ясувати такі поняття як "Ярлик" і запускний файл програми.

Запускний файл програми - це головний виконуваний файл, який необхідно завантажити до пам’яті комп’ютера для того щоб програма почала працювати і виконувати свої функції.

Піктограма, або ярлик - це елемент графічної системи операційної системи, у вигляді іконки (зображення 32*32 або 64*64 пікселі) який не є запускним файлом, а своєрідною "закладкою" (вказівником) на те місце де фізично знаходиться головний запускний файл.