Смекни!
smekni.com

Операційна система Windows (стр. 4 из 6)

Є декілька способів для того щоб створити новий ярлик для запускної програми, або як кажуть скопіювати піктограму.

Перший спосіб

Один раз клікнути на об’єкті (зображенні) запускного файла і натиснути клавішу Alt; Не відпускаючи клавішу Alt перетягнути зображення в інше місце. Ця операція створює ярлик, або іншими словами дозволяє скопіювати піктограму запускного файла операційної системи Windows.

Рис 18. Копіювання піктограми

Другий спосіб

Другий спосіб передбачає використання контекстного меню. Для цього потрібно один раз клікнути на об’єкт файла лівою кнопкою миші. Після цього один раз правою кнопкою миші. У контекстному меню обрати розділ "Створити ярлик". Система автоматично скопіює піктограму і запропонує користувачу перейменувати посилання.

Рис 19. Копіювання піктограми з допомогою контекстного меню

10. Як можна вийти з Windows користуючись тільки клавіатурою

Є декілька способів завершити роботу в операційній системі Windows використовуючи лише клавіатуру.

Перший спосіб:

приховати всі вікна і активізувати робочий стіл за допомогою комбінації гарячих клавіш Ctrl+D натиснути стандартну комбінацію клавіш Alt+F4

У вікні що з’явиться за допомогою клавіші Tab перейти до кнопки "Вимкнути живлення"

Натиснути Enter для підтвердження вибору

Рис 20. Вікно виключення живлення комп’ютера

Другий спосіб:

натиснути комбінацію гарячих клавіш Ctrl+Alt+Break на клавіатурі комп’ютера натиснути клавішу Alt і курсорну клавішу "стрілка вниз" відкрити головне меню за допомогою курсорної клавіші "Стрілка вправо" перейти до розділу "Завершити роботу" і вибрати в ньому підрозділ "Вимкнути комп’ютер" натиснути клавішу Enter для підтвердження свого вибору [9, с.484].

Рис 21. Вікно виключення живлення комп’ютера за допомогою клавіатури та диспетчера завдань Windows.

11. Як переглянути усі характеристики файлів, зокрема дату останнього редагування у вікні Провідника?

Для того щоб переглянути характеристики файлів в операційній системі Microsoft Windows XP Edition необхідно перш за все завантажити сам "Провідник". Для цього потрібно натиснути комбінацію клавіш клавіатури Ctrl+E. На екрані комп’ютера з’явиться вікно на зразок цього

Рис 22. Вікно "Провідника" Windows.

Після цього необхідно перейти до свого робочого каталогу і змінити режим перегляду файлів у вікні "Провідника". Для того щоб змінити режим перегляду файлів у вікні можна скористатися кнопкою "Вигляд", яка надає різні варіанти на смак користувача:

ескізи сторінок

палітра

значки

список

таблиця [3., с.715].

Для того, щоб отримати детальнішу інформацію про файл необхідно в меню "Вигляд" вибрати розділ "Таблиця" і ознайомитись із необхідною інформацією про файл який цікавить.

Рис 23. Вікно "Провідника" Віндовс

А саме:

назва файла

розмір файла

тип файла

дату останньої зміни

Рис 24. Вікно "Провідника" в режимі перегляду "Таблиця"

12. Як у вікні Провідника виділити групу файлів, розташованих окремою групою?

Для того, щоб у вікні Провідника виділити групу файлів, які розташовані окремою групою, необхідно скористатись клавішею Ctrl. Для цього потрібно лівою кнопкою миші клацнути на перший об’єкт виділення, після чого затиснути клавішу Ctrl і продовжити вибір необхідних файлів лівою кнопкою миші.

Рис 25. Вікно "Провідника" із вибраною послідовністю файлів

13. Як у графічному редакторі Paint зобразити правильне коло та квадрат?

Для того щоб у графічному редакторі Paint зобразити правильне коло необхідно скористатись допоміжною клавішею Shift на клавіатурі. Використання клавіші Shift дозволяє побудувати математично правильні геометричні фігури, затративши на це мінімальну кількість часу.


Рис 26. Вікно графічного редактора "MS Paint" із побудованими геометрично-правильними фігурами

14. Як у графічному редакторі Paint отримати дзеркальне відображення фрагмента малюнка?

Для того, щоб у графічному редакторі Paintотримати дзеркальне відображення фрагмента малюнка необхідно:

створити малюнок або завантажити готовий малюнок із файла засобами редактора виділити ту частину малюнка, з якої необхідно отримати дзеркальне відображення в головному меню вибрати розділ "Малюнок" і його підпункт "Отражение и поворот" із переліку радіо-кнопок вибрати "Отобразить слева направо" натиснути кнопку "Ок" для підтвердження вибору [13, с.42].


Рис 27. Результат дзеркального відображення частини графічного елемента.

15. З яких елементів складається вікно редактора Word?

Для запуску Microsoft Word потрібно натиснути кнопку "Пуск" у нижньому лівому кутку екрану, потім в Головному меню, що з'явилося, вибрати пункт Програми і у вікні, що з'явиться в підменю вибрати пункт Microsoft Word.


Рис.28 Запуск текстового редактора MS Word.

Відкриється вікно текстового редактора MS Word, яке виглядає приблизно так:

Рис 29. загальний вигляд вікна Microsoft Word

Розглянемо його елементи детальніше.

В самому верху - синій заголовок вікна, який містить назву текстового редактора, програми, з якою працює користувач, - Microsoft Word і, через дефіс, ім'я поточного (відкритого) документа. Зправа в цьому заголовку є 3 кнопки. Вони означають (зліва направо):

"Звернути вікно" - вікно MS Word згорнеться в кнопку на панелі завдань (у самому низу на моніторі). Щоб відновити вікно, необхідно просто натиснути мишу на цю кнопку (на панелі завдань).

Якщо у вікно MS Word не розгорнуте на весь екран, то кнопка "Розгорнути на весь екран" дозволить розгорнути робочу область вікна на всю допустиму ширину вікна. Якщо ж вікно вже розгорнуте на весь екран, то кнопка "Відновити вікно" - дозволить відновити його.

"Закрити": закриває вікно текстового редактора, або закриває програму, якщо користувач "виходить" з програми (Завершує роботу із програмою) [13., с.54].

Вигляд усіх елементів приведено на рис.21.

Нижче знаходиться рядок меню текстового редактора MS Word. Він складається з декількох меню. Перше - меню "Файл", призначено для роботи з документом (файлом). Далі - меню "Правка", для редагування тексту документа. Меню "Вигляд" дозволяє змінювати вид вікна документа, як зрозуміло з назви. Меню "Вставка" - для вставки різних об'єктів в текст. Меню "Формат" дозволяє форматувати, та оформляти, документ. Меню "Сервіс" надає різні додаткові засоби для зручної роботи в MS Word. Меню "Таблиця" призначено для роботи з таблицями в MS Word (створення, редагування, видалення). Меню "Вікно" надає можливість працювати з вікнами документів (у MS Word можна працювати з декільком документами одночасно - вони відкриватимуться в різних вікнах). Далі слідує меню "Довідка", позначене знаком "?". Воно призначене для отримання різної довідкової інформації (про програму і про роботу з нею). Щоб вибрати пункт меню, потрібно підвести покажчик миші (далі просто - миша) до меню, натиснути ліву кнопку миші (далі просто - клацнути мишею), в меню, що відкрилося, вибрати потрібний пункт і клацнути мишею по ньому. Якщо пункт меню сірого кольору, це означає що його дія зараз не виконається, він недоступний. Якщо поряд з пунктом меню стоїть багатокрапка, це означає для його виконання необхідно вказати які-небудь параметри. Для цього відкриється так зване діалогове вікно. Якщо ж поряд з назвою пункту меню стоїть маленький чорний трикутник (що позначає стрілку управо), це означає, що у цього пункту є підменю, яке спливає справа або зліва, як тільки користувач підводить мишу до цього пункту.

Справа в тому ж рядку меню знаходяться 3 кнопки, аналогічні кнопкам заголовка, - "Згорнути", "Відновити вікно", і "Закрити".

Розгорнемо документ на весь екран (тобто у все вікно редактора MS Word), натиснувши на кнопку "Розгорнути" (рис.5) і продовжимо знайомитися з елементами вікна MS Word.