Смекни!
smekni.com

Операційна система Windows (стр. 5 из 6)

Нижче за рядком меню розташовані панелі інструментів. На них представлені кнопки, які зазвичай дублюють дії меню. Наприклад, перша кнопка, на якій зображений білий листок із заломленим куточком, називається "Створити". Вона дублює пункт меню "Файл - Створити", призначений для створення нового документа (файлу). Назву кнопки можна дізнатися з так званої підказки, яка "спливе" поряд з кнопкою, колипідвести до неї покажчик миші і затримати його там ненадовго (не рухаючи мишу). Другою розташована кнопка "Відкрити" для відкриття існуючого документа. Далі слідує кнопка "Зберегти", призначена для збереження поточного документа (того, з яким на даний момент працює користувач). Назви решти кнопок можна дізнатися з їх підказок.

Далі у вікні розташовані так званні лінійки - вертикальна (зліва) і горизонтальна (вгорі). Справа і внизу розташовані смуги прокруткивертикальнаі горизонтальна, відповідно. Вони призначені для проглядання вмісту документа, якщо воно не поміщається повністю на екрані (або у вікні MS Word).

Щоб "прокрутити" документ вгору, потрібно натискати (мишею) на кнопку з маленьким чорним трикутничком (у вигляді стрілки, направленої вгору) у верхній частині вертикальної смуги прокрутки. А для того, щоб "прокрутити" документ вниз, потрібно натиснути на кнопку з маленьким чорним трикутничком (у вигляді стрілки, направленої вниз) в нижній частині вертикальної смуги прокрутки. Аналогічно можна "прокручувати" документ вправо і вліво - за допомогою горизонтальної смуги прокрутки. Крім того, можна тягнути мишею бігунок смуги прокрутки (сіра прямокутна або квадратна кнопка на смузі прокрутки) - вгору і вниз або вправо і вліво, і таким чином проглядати документ.

Під вертикальною смугою прокрутки знаходиться ще одна панель інструментів, яка називається "Малювання" і призначена для створення нескладних малюнків.


Ще нижче розташований рядок стану. Він відображає різну корисну інформацію. Наприклад, напис в рядку стану "Стр.1 Разд.1 1/1" означає, що зараз курсор знаходиться на сторінці 1, в розділі 1 і що Ви проглядаєте сторінку 1 з 1 (1/1). Тобто, якщо в документі буде 5 сторінок, а поточною буде 3-а, то в рядку стану буде написано "3/5". Це корисно пам'ятати, оскільки іноді нам буває потрібна інформація про кількість сторінок у відкритому документі. Якщо підвести мишу до цього куточка, її покажчик прийме вигляд двонаправленої діагональної стрілки. А зараз можна потягнути мишею цей куточок, і зміниться розмір вікна MS Word. Взагалі, якщо підвести мишу до межі вікна (коли воно не розгорнене у весь екран), її покажчик приймає форму тонкої двонаправленої стрілки - це означає, що тепер можна потягнути межу вікна мишею, щоб змінити розміри цього вікна.

В центрі вікна текстового редактора MS Word знаходиться сам документ (вірніше, його вікно). Він виглядає як білий лист паперу. Миготлива вертикальна риска - курсор. Він позначає місце, де буде надрукований наступний символ. Тепер можна просто натискати потрібні клавіші на клавіатурі, щоб набирати текст документа. Коли текст "підходить" до краю сторінки, спокійно продовжуємо друкувати - MS Word сам перенесе його на новий рядок. Якщо ж треба почати новий абзац, або вставити порожню рядок, необхідно натиснути клавішу <Enter> на клавіатурі. Щоб змінити розкладку клавіатури (з англійських букв на російські і навпаки) потрібно клацнути мишею на індикатор клавіатури в системному меню (у правому нижньому кутку екрану) і вибрати потрібну розкладку.

Рис. 30. Зміна розкладки клавіатури.

16. Як у редакторі Word за допомогою клавіатури швидко переміститися до початку наступної сторінки, до кінця документа.

Для того щоб у текстовому редакторі Microsoft Word за допомогою клавіатури швидко переміститися до початку наступної сторінки необхідно скористатися клавішами Page Up і Page Down, ці клавіші означають переміститися відповідно на початок або на кінець, активної сторінки. Для того щоб швидко перейти на кінець або на початок документа необхідно скористатися комбінацією "гарячих" клавіш "Ctrl+Home" і "Ctrl+End". Ці клавіші дозволяють швидко перейти на початок або на кінець всього документа.

17. Як в текстовому редакторі Word скопіювати фрагмент тексту за допомогою клавіатури?

Для того щоб у текстовому редакторі Microsoft Word здійснити операцію копіювання використовуючи лише клавіатуру необхідно виконати дві наступні операції:

за допомогою клавіші Shift і курсорних клавіш виділити текст, який необхідно скопіювати;

натиснути комбінацію гарячих клавіш Ctrl+C [10, с.154].

Після правильного виконання цих дій виділений текст буде скопійовано до буферу обміну.

18. Як у редакторі Word відцентрувати текст за допомогою миші та клавіатури

Відцентрувати текст у текстовому редакторі Microsoft Word можна двома способами: за допомогою миші і клавіатури:

Перший спосіб, з допомогою клавіатури:

виділити необхідний текст

натиснути комбінацію гарячих клавіш Ctrl+J

Другий спосіб, з допомогою клавіатури:

1) виділити необхідний текст

2) натиснути комбінацію гарячих клавіш Ctrl+F10

3) в контекстному меню вибрати пункт "Абзац" і у вікні що з’явиться вибрати тип вирівнювання тексту

Перший спосіб, з допомогою мишки:

виділити необхідний текст

натиснути кнопку вирівнювання тексту на панелі інструментів "Форматування"

Другий спосіб, з допомогою мишки:

виділити необхідний текст

натиснути праву кнопку миші, в контекстному меню вибрати пункт "Абзац" і у вікні що з’явиться вибрати тип вирівнювання тексту

Другий спосіб, з допомогою мишки:

виділити необхідний текст

скористатися пунктом меню "Формат" - "Абзац" [13., с.127].

19. Як у редакторі Word встановити для заголовка збільшений інтервал між символами?

Встановити збільшений інтервал між символами у текстовому редакторі Microsoft Word можна за допомогою пункту меню "Формат"-"Шрифт". Після цього необхідно вибрати закладку "Інтервал" і задати відповідні параметри у вікні, яке з’явиться на екрані.

Рис 31. Вікно налаштування параметрів шрифта

У цьому вікні можна задати ряд параметрів: масштаб, інтервал, величину інтервалу, зміщення символів вгору або вниз та інші.

20. Як у редакторі Word встановити розмір аркушів паперу, на яких буде друкуватися документ?

Для того щоб у текстовому редакторі Microsoft Word визначити параметри аркушів паперу, на яких буде друкуватися документ необхідно двічі клікнути лівою кнопкою миші на лінійці форматування, яка знаходиться ліворуч, та у вікні, яке з’явиться задати всі необхідні параметри друку.

Рис 32. Параметри сторінки

Дане вікно містить в собі три закладки на яких можна задати такі параметри як:

поля або як ще кажуть відступи (ліве, праве, нижнє, ліве)

переплетення

місцеположення переплетення

вказати орієнтацію сторінок: книжна чи альбомна

чи застосувати ці параметри для всього документа чи тільки для виділених сторінок [11, с.46].

Також можна встановити вибрані параметри "За замовчуванням", якщо у цьому є потреба.

На закладці "Розмір паперу" можна встановити параметри сторінок, на яких друкуватиметься документ. Це можуть бути різні формати, підтримувані програмою. Також ці параметри можна перевстановити за власним розсудом та визначити їх як параметри за замовчуванням.

Рис. 33. Параметри сторінки, розмір паперу.

21. Як у редакторі Word вставити у текст грецькі літери?

Для того щоб у текстовому редакторі Microsoft Word вставити в текст грецькі літери необхідно скористатись пунктом меню "Вставка"-"Символ". У вікні, яке з’явиться на екрані можна вибрати не тільки літери грецького алфавіту, а й будь-які інші символи, яких немає на стандартній клавіатурі. Також за допомогою цього пункту меню можна вибрати різноманітні примітивні графічні елементи. Для цього необхідно вибрати відповідний системний шрифт із випадаючого пункту меню "Шрифт". Також можна вибрати набір символів у випадаючому списку, який знаходиться справа від випадаючого списку "Шрифт". Функціональність текстового редактора Microsoft Word на цьому не закінчується. Він також дозволяє провести автоматичну заміну тих чи інших символів по всьому тексту документа. Для цього необхідно натиснути одноіменну клавішу "Автозаміна"

Рис 34. Параметри сторінки, розмір паперу.

22. З яких елементів складається робочий документ в Excel?

Електронні таблиці Microsoft Excel дуже могутній засіб створення і ведення різних електронних документів.