Смекни!
smekni.com

Периферійні пристрої. Взаємодія комп’ютера з периферійними пристроями (стр. 1 из 5)

Міністерство освіти і науки України

Управління освіти і науки Полтавської облдержадміністрації

Професійно-технічне училище №9

Периферійні пристрої. Взаємодія комп’ютера з периферійними пристроями

Зміст

Вступ

1. Техніка безпеки при роботі з персональним комп’ютером

2. Структура персонального комп’ютера

2.1 Центральний мікропроцесор. Внутрішня і зовнішня пам’ять

2.2 Клавіатура

2.3 Ручні маніпулятори

2.4 Дисплей

2.5 Накопичувачі. Призначення жорстких дисків

2.6 Пристрої друкування

2.7 Сканери

2.8 Модем. Факс-модем

3. Взаємодія комп’ютера з периферійними пристроями

Висновок

Список використаної літератури

Вступ

Системний блок, монітор та миша - це основні складові комп’ютера, без яких не можлива повноцінна робота з ним, тому що ці пристрої відповідають за обмін інформацією між користувачем і комп’ютером.

Проте з часом у користувачів виникає потреба в додаткових периферійних пристроях, які будуть задовольняти їх потреби при роботі з комп’ютером.

Наприклад, в наш час важко представити собі комп’ютер без модему - адже без цього пристрою користувач не зможе з’єднуватись з іншими комп’ютерами, в тому числі з модемними пулами провайдерів для входу в Інтернет.

Те ж саме можна сказати про принтер - багато користувачів набирають на комп’ютері різноманітні тексти, реферати, статті та ін., і їм потрібен пристрій, який зможе вивести набраний текст на папір.

Бувають і інші ситуації, коли додаткову інформацію, навпаки, потрібно ввести в комп’ютер. Наприклад, відсканувати фотографії чи малюнки. В цьому випадку користувачу знадобиться сканер.

Перераховувати периферійні пристрої можна безкінечно, адже бувають ще й веб - камери, цифрові фотоапарати, планшети, джойстики та ін.

Взагалі, правильніше буде говорити про деяку узагальнену обчислювальну систему, ніж про конкретний комп’ютер. Ця система має системний блок з його начинкою, монітор, клавіатуру, принтер та інші необов’язкові пристрою, включаючи мишу, додатковий дисковий накопичувач, стрічковий накопичувач, сканер та ін.

Метою моєї роботи є показати, що до ПК можна легко під’єднувати різноманітні пристрої. Тому, не дивлячись на обов'язкову наявність тільки системного блоку, дисплея та клавіатури, треба вважати комп'ютер сукупністю багатьох сумісно працюючих пристроїв.

1. Техніка безпеки при роботі з персональним комп’ютером

Приступаючи до роботи з ПК, необхідно завжди пам’ятати, що це дуже складна і дорога апаратура, яка потребує акуратного й обережного ставлення до неї, високої самодисципліни на всіх етапах роботи з комп’ютером.

Напруга живлення ПК (220 В) є небезпечною для життя людини. Через те в конструкції блоків комп’ютера, між блочних з’єднувальних кабелів передбачена достатньо надійна ізоляція від струмопровідних ділянок. Користувач практично має справу лише з декількома вимикачами живлення і, здавалось би, застрахований від ураження електричним струмом. Однак в практичній роботі можуть зустрічатись непередбачені ситуації, і щоб вони не стали небезпечними для користувача, необхідно знати та чітко виконувати ряд правил техніки безпеки. Це допоможе не тільки уникнути нещасних випадків і зберегти здоров’я, але й гарантує збереження апаратури.

Особливо уважним треба бути при роботі з дисплеєм, електронно - променева трубка якого використовує високу напругу і є джерелом електромагнітного випромінювання. Неправильне поводження з дисплеєм та іншою електронною апаратурою може призвести до тяжких уражень електричним струмом, спричинити загоряння апаратури. Через це суворо ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

торкатися до екрана і тильного боку дисплея, проводів живлення і пристроїв заземлення, з’єднувальних кабелів;

порушувати порядок ввімкнення й вимкнення апаратурних блоків, намагатись самостійно усунути виявлену несправність в роботі апаратури;

класти на апаратуру сторонні предмети;

працювати на комп’ютері у вологій одежі і з вологими руками.

В разі появи запаху горілого, незвичайних звуків або самовільного вимкнення апаратури треба негайно вимкнути комп’ютер і повідомити про це

вчителя.

Робота на комп’ютері потребує постійної уваги, чітких дій і самоконтролю. Через це на комп’ютері не можна працювати при недостатньому освітленні, високому рівні шуму.

Під час роботи на комп’ютері НЕОБХІДНО:

суворо дотримуватись положень інструкції з експлуатації апаратури;

уважно слідкувати за справністю основних блоків і пристроїв;

працювати на клавіатурі чистими сухими руками, не натискувати на ті чи інші клавіші без потреби або навмання;

працюючи з дискетами, оберігати їх від ударів, кручення, дії магнітного поля або тепла, не торкатись дискети, яка виступає з конверта, вставляти дискету до дисководу тільки після його ввімкнення, переконавшись в правильному орієнтуванні дискети відносно щілини дисководу;

під час перерви в роботі вимикати комп’ютер лише в тому разі, коли обробка поточної інформації завершена і вміст оперативної пам’яті

занесено на магнітні диски (в противному випадку неминуча втрата інформації).

Під час роботи комп’ютера електронно - променева трубка дисплея є джерелом електромагнітного випромінювання, яке при роботі близько від екрана руйнівно діє на зір, викликає втому і знижує працездатність. Через це треба працювати на відстані 60 - 70 см (відстань залежить від діагоналі монітору) від екрана, дотримуватись правильної постави, не сутулячись і не нахиляючись.

Пам’ятайте, що тривала робота на комп’ютері призводить до перенапруження зору, через це тривалість безперервної роботи для дітей не повинна перевищувати 25 хв. А для дорослих - 2 год.

Вимоги до експлуатації системних блоків.

Необхідно продумати як вірно розмістити комп’ютер на робочому місці.

Системний блок повинен знаходитися на надійній поверхні, краще на масивній підставці. Можливо поставити його на підлогу, якщо не буде створювати незручності при зміні дискет.

Необхідно потурбуватися проте, щоб комп’ютер не зачіпляли та не трясли.

Не розміщуйте персональний комп’ютер на одному столі з матричним принтером або друкарською машинкою.

Забороняється закривати доступ до вентиляційних отворів системного блоку та дисплея.

Не слід ставити системний блок поблизу батарей опалення, а також у місцях з підвищеною вологою.

Всі кабелі, з’єднуючі системний блок з іншими пристроями слід вставляти і виймати тільки при вимкненому комп’ютері.

У приміщення не бажано палити.

Раз у декілька місяців слід чистити системний блок.

Системний блок може забруднюватися не тільки ззовні, але й в середині, так як у ньому є вентилятори, які проганяють через системний блок повітря (для охолодження блока живлення, мікропроцесора). Для цього його треба чистити від пилу із середини.

Вимоги до експлуатації моніторів.

Надійно встановити (не на край столу).

Дивитися на екран трохи згори вниз. Екран повинен бути трохи нахилений (нижчий край ближче до Вас).

Правильно задати регулювання зображення:

яскравість;

контрастність;

встановити фокус.

Регулярно витирати пил з екрану.

Встановити монітор так, щоб не було відблисків.

Не відкривати кришку монітору і не торкатися деталей.

Використання захисного фільтру на монітор вважається необов’язковим.

Екран монітора краще протирати ганчіркою з водою. У випадку сильного забруднення можна протирати ганчіркою змоченою слабким розчином для чистки скла. У документації на монітор можуть вказуватись інші миючі засоби. Мильний розчин використовувати не можна (довго змивати). Сильно терти не можна - зітреться антивідблискове покриття. Після чистки комп’ютер краще не вмикати 2 - 3 години (краплини рідини випаровуються).

Вимоги до експлуатації клавіатури.

Забороняється класти на клавіатуру будь - які речі; їсти бутерброди; ставити поряд чай - все це може вивести її з ладу. Після закінчення роботи з комп’ютером, необхідно закрити клавіатуру кришкою - це запобігає потраплянню туди пилу. А також кожен місяць чистити клавіші.

2. Структура персонального комп’ютера

Персональні комп’ютери, робота яких ґрунтується на принципі програмного управління, мають схожу структуру. Вони включають такі апаратні засоби: центральний мікропроцесор, внутрішню і зовнішню пам’ять, системну шину, пристрої введення - виведення інформації (клавіатура, дисплей, пристрій друкування, миша). Модульна структура комп’ютера дає змогу адаптувати її до потреб користувача.

Апаратні засоби - сукупність усіх пристроїв, з яких складається комп’ютер, або які можуть додаватися до нього за необхідності.

До основних пристроїв комп’ютера належать:

процесорний, або системний, блок;

дисплей;

клавіатура.

Додатково до комп’ютера можна підключити:

принтер;

маніпулятор “миша”;

сканер;

пристрій для роботи з лазерними та цифровими дисками (CD - RW, DVD - ROM);

пристрій для роботи з JAZ - накопичувачами, ємністю 1 або 2 Гбайта;

пристрій для роботи з накопичувачами великих обсягів інформації (ZIP), ємністю 100 або 200 Мбайт;

пристрої мультимедіа;

модем;

стример;

плотер;

джерело безперебійного живлення;

відеопроектор;

TV - тюнер;

Web - камера;

графічний планшет;

мережний фільтр.

2.1 Центральний мікропроцесор. Внутрішня і зовнішня пам’ять

Центральний мікропроцесор, внутрішня пам’ять і системна шина конструктивно розташовані в одному блоці, який називають системним. Внутрішня пам’ять поділяється на: оперативну пам’ять (RAM) - містить програми ОС, прикладні програми, а також результати роботи процесора. Обмін інформацією відбувається дуже швидко, оперативно, але дані зберігаються тільки до пере завантаження або вимикання комп’ютера, тобто тимчасово. Ємність - 16, 32, 64, 128, 256, 512, Мбайт. І, перезаписуючий постійний запам’ятовуючий пристрій (ППЗП) - містить програми та дані, занесені під час виготовлення комп’ютера, за допомогою яких відбуваються вмикання комп’ютера та тестування його пристроїв. У ППЗП зберігається базова система введення - виведення (BIOS), що контролює роботу всіх складових комп’ютера.