Смекни!
smekni.com

Розробка автоматизованого робочого місця науково-технічної бібліотеки університету (стр. 7 из 15)

При всьому цьому Access - не просто СУБД. Як реляційна СУБД Access забезпечує доступ до всіх типів даних і дозволяє використовувати одночасно декілька таблиць бази даних. При цьому можна істотно спростити структуру даних, полегшуючи тим самим виконання поставлених завдань. Таблицю Access можна пов'язати з даними, що зберігаються на великій ЕОМ або на сервері. З іншого боку, можна використовувати таблиці, створені в середовищі Paradox або dBASE. Отримані результати можна швидко і легко зв'язати і об'єднати з даними з електронних таблиць Excel

У Access повною мірою реалізовано управління реляційними базами даних. Система підтримує первинні і зовнішні ключі і забезпечує цілісність даних на рівні ядра (що запобігає несумісним операціям оновлення або видалення даних). Крім того, таблиці в Access забезпечені засобами перевірки допустимості даних, що запобігають некоректному введенню незалежно від того, як він здійснюється, а кожне поле таблиці має свій формат і стандартні описи, що істотно полегшує введення даних. Access підтримує всі необхідні типи полий, зокрема текстовий, числовий, лічильник, грошовий, дата/час, MEMO, логічний, гіперпосилання і поля об'єктів OLE. Якщо в процесі спеціальної обробки в полях не опиняються ніякі значення, система забезпечує повну підтримку пустих значень.

Реляційна обробка даних в Access за рахунок гнучкої архітектури системи здатна задовольнити будь-які потреби. При цьому Access може використовуватися як автономна СУБД в режимі файл-сервера або клієнтського компоненту таких продуктів, як SQL Server. Крім того. Access підтримує протокол ODBC (Open Database Connectivity), що дозволяє підключатися до баз даних безлічі різних форматів, таких як SQL Server, Oracle, Sybase і навіть DB/2 для великих ЕОМ фірми IBM.

Система Access підтримує обробку транзакцій з гарантією їх цілісності. Крім того, передбачений захист на рівні користувача, що дозволяє контролювати доступ даним окремих користувачів і цілих груп.

І, нарешті, MS Access, на сьогоднішній день найбільш популярна настільна СУБД, по ній можна легко знайти будь-яку необхідну довідкову інформацію

Виходячи зі всього цього, вибираємо для розробки системи MS Access 2003

1.2.4 Розробка моделі даних

Логічна структура бази даних практично розроблена раніш (див. рис. 1.7. - Докладна діаграма класів системи і пункт 1.2.1 - Перелік вхідних даних). Далі слід уточнити список фізичних таблиць БД і їх структуру, спроектувати ключі таблиць і зв'язку між ними. Після виконання цієї роботи отримаємо наступну схему БД системи (див. рис. 1.9).

Рисунок 1.9 – Схема бази даних системи

База даних складається з наступних основних таблиць:

­ Book – Список книг;

­ BookSubj – Список тем;

­ Card – Список карт клієнтів;

­ CardCome – Список дат видання;

­ CardRem – Список дат повернення;

­ Client – Список клієнтів;

­ ClientStudy – Список факультетів;

­ ClientType – Список типів клієнтів;

­ Move – Список руху книг у бібліотеці.

Розглянемо структуру таблиць.

Таблиця 1.1 – Структура даних бібліотеки

Таблиця Поле Тип даних Обов’язкове Індексування
Book Book Integer Так Ключове
Title String, 50 Так З повтореннями
Auth String, 50 Так З повтореннями
Auth2 String, 50 Ні З повтореннями
Auth3 String, 50 Ні З повтореннями
PubDate Date Так Ні
Subj Integer Так З повтореннями
BookSubj Subj Integer Так Ключове
Title String, 50 Так Без повторень
Card Card Integer Так Ключове
Book Integer Так З повтореннями
Enabled Bool Так Ні
CardCome Card Integer Так Ключове
Date Date Так З повтореннями
CardRem Card Integer Так Ключове
Date Date Так З повтореннями
Client Client Integer Так Ключове
Name String, 50 Так З повтореннями
Addr String, 50 Ні Ні
Phone String, 10 Ні Ні
BirthDate Date Ні Ні
RegDate Date Ні Ні
Type Integer Так З повтореннями
Study Integer Так З повтореннями
Year Integer Ні З повтореннями
Group String, 50 Ні З повтореннями
Work String, 50 Ні Ні
Post String, 50 Ні Ні
ClientStudy Study Integer Так Ключевое
Name String, 50 Так Без повторень
ClientType Type Integer Так Ключевое
Name String, 50 Так Без повторень
Move Client Integer Так З повтореннями
Card Integer Так З повтореннями
DateOut Date Так З повтореннями
DateRet Date Ні Ні

1.3 Рішення з технічного забезпечення

Як платформа розробки проекту була вибрана платформа Microsoft.

Ідея Microsoft в тому, щоб перемістити центр уваги обчислювального співтовариства зі світу, що складається з різних пристроїв і Web-узлов, зв'язаних між собою через інтернет, в світ, де висока якість рішень для користувачів забезпечується спільною роботою пристроїв, служб і комп'ютерів. Основу Microsoft складають чотири базові компоненти [11]:

Building Block Services - засоби програмного доступу до таких служб, як сховище файлів (file storage), календар (calendar), служба аутентифікації "Passport ";

ПО для пристроїв, яке виконуватиметься на нових пристроях Інтернету;

засоби для роботи з користувачами, що включають природний інтерфейс (natural interface), інформаційні агенти (information agents) і інтелектуальні теги (smart tags) - технологію, яка автоматизує перехід по гіперпосиланнях до інформації, пов'язаної із словами і фразами в документах користувачів;

інфраструктура .NET, що складається з .NET Framework, Microsoft Visual Studio, Enterprise Servers і Microsoft Windows.

Framework складається з Common Language Runtime (CLR) і набору бібліотек класів .NET Framework, який іноді називають Base Class Library (BCL). CLR - це по суті віртуальна машина, в якій функціонують застосування .NET. Всі мови .NET мають в своєму розпорядженні бібліотеки класів Framework. Якщо ви знайомі з Microsoft Foundation Classes (MFC) або Object Windows Library (OWL) компанії Borland, то вам не треба пояснювати, що це таке. Бібліотеки класів Framework включають підтримку практично всіх технологій від файлового введення-виводу і обміну з БД до XML і SOAP. Взагалі бібліотеки класів Framework такі обширні, що навіть поверхневий огляд всіх підтримуваних класів зажадає окремої книги.

Common Language Runtime (CLR) - це серце технології Microsoft. Як випливає з назви, це середовище часу виконання коду, в якій забезпечується ефективна взаємодія додатків, що перетинає межі різних мов програмування (cross-language interoperability). Як досягається ця взаємодія? Common Language Specification (CLS) - це набір правив, яких повинен дотримуватися компілятор мови при створенні .NET-приложений, CLR, що запускаються в середовищі. Будь-який, хто захоче написати компілятор .NET, повинен слідувати цим правилам і - будь ласка! - додатки, що згенерували цим компілятором, працюватимуть разом з іншими .NET-прило-жениями і матимуть таку ж можливість взаємодії.

У середовищі Windows є декілька глобальних правил поведінки додатків, що відносяться до їх взаємодії один з одним, розподілу пам'яті, а також до залучення засобів самою ОС для роботи від їх імені. Навпаки, в середовищі керованого коду є набір правив, що забезпечують одноманітну в глобальному сенсі поведінку всіх застосувань незалежно від того, на якій мові вони написані. Одноманітна поведінка .NET-приложений - характерна межа технології .NET, і його не можна ігнорувати. На щастя, ці глобальні правила розповсюджуються головним чином тільки на творців компіляторів.

Бібліотеки класів .NET Framework грають надзвичайно важливу роль в забезпеченні міжмовної взаємодії додатків, оскільки вони дозволяють розробникам використовувати єдиний програмний інтерфейс до всіх функціональних засобів CLR. Якщо вам доводилося писати програми для Windows на декількох мовах, то вам сподобається це нововведення. Бібліотеки класів .NET Framework роблять фактично революційний прорив в розробці компіляторів. До .NET майже кожен автор компілятора розробляв мову, що володіє здатністю робити велику частину своєї власної роботи. Навіть C++, розроблений як набір функціональних можливостей, що працюють спільно з бібліотекою класів, має деякі засоби для власних потреб. Тоді як роль мов в оточенні .NET не вичерпується наданням синтаксичних інтерфейсів до бібліотек класів .NET Framework.

Найважливіший аспект будь-якого середовища розробки розподілених застосувань - спосіб забезпечення безпеки. Завдяки тим з нас, хто довго скаржився, що ніхто серйозно не розглядатиме Microsoft відносно серверних рішень для підприємств, поки вона повністю не відновить підхід до безпеки, в .NET з'явилося відразу декілька нових концепцій. Робота системи безпеки починається з того моменту, коли CLR завантажує клас, оскільки завантажувач класів є частиною системи безпеки .NET. Так, при завантаженні класу в .NET під час виконання перевіряються правила доступу і його внутрішня цілісність. Крім того, в ході такої перевірки з'ясовується, яка частина коду має належні дозволи на доступ до певних ресурсів. Система безпеки гарантує перевірку наказаних ролей і ідентифікаційних даних. Щоб не піддавати ризику найбільш відповідальні дані в розподілених обчислювальних середовищах, ці перевірки безпеки не обмежуються рамками окремих процесів і машин.