Смекни!
smekni.com

Основні положення електронної комерції (стр. 2 из 5)

У багатьох відомствах технологічно принципово готові працювати з бізнес-структурами в он-лайновому режимі. Існують відповідні комп’ютерні системи, прикладні програми, бази даних. Серед таких відомств можна назвати Міністерства праці та соціальної політики, внутрішніх справ, освіти й науки, охорони здоров’я, екології та природних ресурсів, митної служби. Але головне — це відносини бізнес-структур із місцевою владою. І тут відомства мають відіграти свою лідируючу, методологічну функцію.

У Києві, завдяки розумінню керівництвом міста значимості інформаційних технологій, досить багато зроблено для створення баз даних, локальних комп’ютерних мереж у управліннях КМДА, відпрацьовано технології створення так званих інфоматів, призначених для оперативного інформування з використанням інтернет-технологій. Основа для впровадження інтерактивних інформаційних технологій у взаєминах із бізнесом створюється. Необхідно систематизувати та стабілізувати цей процес.

Уряд — громадяни

В Україні 2000 року було видано указ Президента України «Про заходи для розвитку національної складової глобальної інформаційної мережі Інтернет і забезпечення широкого доступу до цієї мережі в Україні» і торік ще два на тему розвитку інформаційних технологій. Цими указами передбачено широке використання інтернет-технологій для забезпечення інформаційної взаємодії органів виконавчої влади з населенням і бізнесовими структурами. Крім того, першим указом передбачалася розробка державної програми розвитку цієї мережі в Україні як складової Національної програми інформатизації. Досі ця державна програма, підготовлена свого часу Державним комітетом зв’язку й інформатизації України разом з іншими відомствами, залишається на папері. У програмі є проект, присвячений створенню електронного уряду, що базується на проектах інформатизації як КМУ, так і відомств.

На жаль, розуміння електронного уряду лише як режиму інформаційної відкритості діяльності міністерств і відомств, поширене в нас, у цілому дискредитує саму ідею. Справді, у ряді міністерств і відомств створено інтернет-сайти, які певною мірою надають докладну інформацію про їхню діяльність, про нормативно-правові акти. Де-не-де організовано інтерактивний режим спілкування з допомогою електронної пошти.

Ростелеком "реалізує проект відповідно до рішення уряду РФ, яким оператор призначений єдиним виконавцем заходів Федеральної цільової програми" Електронна Росія "в частині проектування та створення інфраструктури електронного уряду. Рішення про те, що федеральним оператором електронного уряду має бути" Ростелеком ", який займається проектом вже практично рік, в черговий раз озвучив у кінці жовтня 2010 р. міністр зв'язку і масових комунікацій РФ Ігор Щеголєв.

В регіонах "Ростелеком" пропонує типовий сегмент електронного уряду, розроблений на власні кошти. "Ростелеком" пропонує регіонам інвестиційно-сервісну модель за принципом Software As A Service (SAAS), причому воно включає в себе не тільки програмне забезпечення, але і інфомати, і підтримку call-центру, електронного підпису, інформаційної безпеки тощо

«Ростелеком» вже підписав угоди про створення регіональних сегментів електронного уряду з більш ніж 40 суб'єктами РФ. Одним з останніх до проекту приєднався Приморський край, угоду з яким було підписано на початку листопада 2010.

До кінця 2010 р. "Ростелеком" планує запустити 10 пілотних регіонів (включаючи Свердловську, Новосибірську й Мурманську області), в яких громадянам буде доступне по 10 повноцінних електронних послуг (тобто їх можна буде отримати, не виходячи з дому). Після цього "Ростелеком" займеться та типових рішень для надання електронних держпослуг на рівні муніципалітетів, яких у Росії налічується близько 24 тис.

В Угорщині також відбуваються поступові процеси щодо впровадження електронного уряду. Наприклад країна вирішила серйозно зменшити витрати на утримання консульської системи, що включає 85 консульств і 110 почесних консулів. Невидима для стороннього ока робота з оформлення віз насправді дуже трудомістка й вимагає зусиль багатьох фахівців. Кількість опрацьовуваних щодня документів дуже велика. Тому використання комп’ютерної інформаційної системи дасть змогу істотно заощадити час і витрати, різко підвищити якість консульського обслуговування.

США та Канада були в авангарді впровадження електронного уряду.В Канаді третина всіх угод відбувається через мережу Інтернет.Для успішної реалізації ідеї електронного уряду дуже важлива взаємодія бізнесу й урядових структур. Це сприяє генерації нових проривних ідей і рішень. У канадській провінції Альберта існує рада представників приватних і державних кіл. Ставлячи перед собою мету економічного процвітання провінції, рада розробила рекомендації з різкого розширення сфери використання комп’ютерних технологій, передусім у напрямі дистанційного навчання, телемедицини, електронної комерції. Як фінансова підтримка програм в сфері інформаційних і телекомунікаційних технологій рекомендується створення цільового фонду в розмірі 500 млн. дол.

У США згідно з президентським меморандумом державні структури зобов’язані полегшити громадянам доступ до їхньої інформації. Планувалося ще до кінця 2000 року забезпечити впровадження майже 500 он-лайнових послуг. Зокрема, проект Open Meeting дає змогу подавати пропозиції й одержувати відгуки на них в інтерактивному режимі з допомогою електронної пошти. Ця система дозволяє значно спростити процедури масового опитування населення з найрізноманітніших питань. Американські чиновники вважають: потужним каталізатором зростання попиту з боку населення є поліпшення якості послуг, наданих комерційними інтернет-компаніями. У Америці он-лайнові послуги застосовуються навіть у процесі перепису населення. В експериментальному порядку 55 тис. громадян уже заповнили бланки перепису. А перепис 2010 року взагалі планується провести в безпаперовому варіанті.Послуги електронного уряду надає www.USAServices.gov .Платники податків подають свої декларації з використанням IRS Free File.

Різноманітні урядові програми з використання інформаційних комп’ютерних технологій для обслуговування населення як центральними органами виконавчої влади, так і органами місцевого самоврядування є чи розробляються в Англії, Франції, Південній Африці, Бразилії, Ірландії й у багатьох інших країнах.


Висновки

Навіть короткий огляд подій, пов’язаних із створенням електронного уряду, свідчить про пильну увагу, яку приділяють цій проблемі в різних країнах. А що ж в Україні? Останнім часом представники уряду, окремі політики, преса говорять про необхідність появи електронного уряду. Проте не завжди навіть у комп’ютерних виданнях електронний уряд уявляють як повнофункціональну систему. Найчастіше все зводиться до наявності веб сайта, у більшості випадків інформаційного характеру, і, як максимум, може йтися ще і про організацію інтерактивного режиму спілкування з допомогою електронної пошти.

Усі, хто замислюється про електронний уряд, повинні розуміти, що передусім йдеться про інформатизацію всіх управлінських процесів в органах державної влади всіх рівнів, про інформатизацію міжвідомчих взаємин, про створення комп’ютерних систем, здатних підтримувати всі функції взаємодії цих органів із населенням і бізнесовими структурами. Не можна говорити про те, що послуга буде реалізована в он-лайновому режимі, приміром, прийом податкових декларацій або видача певних довідок, якщо у відомствах не автоматизовано відповідний процес або немає електронного документообігу.

Як уже згадувалося, у рамках Національної програми інформатизації передбачено широкий спектр проектів, спрямованих на інформатизацію органів законодавчої, судової, виконавчої влади, а також органів місцевого самоврядування. Крім того, у ній передбачені проекти загальнодержавного значення. Це створення системи інформаційних ресурсів з найрізноманітніших напрямів — цифрові карти, земельний кадастр, реєстр населення, найрізноманітніші реєстри, зокрема й реєстр науково-технічної інформації, стандарти з інформаційних технологій і багато чого іншого. Виконання програми в повному обсязі є однією з найважливіших складових побудови електронного уряду. Водночас необхідно говорити і про реалізацію регіональних програм, бо центр ваги спілкування з бізнесом і населенням лежить на регіональному рівні.

Крім того, необхідно розуміти: електронний уряд — це не модна іграшка, а найважливіший, реальний інструмент демократизації нашого суспільства, який може допомогти вирішити багато проблем, зокрема, зняти соціальну напругу в нашому суспільстві. А вона виникає через дратуюче невдоволення від багатократних відвідувань офісів різноманітних структур аж до жеків. Але це означає, що, принаймні, для населення повинні бути створені умови реального доступу до сучасних інформаційних технологій. Йдеться і про можливість фізичного доступу, і про володіння тривіальними знаннями й навиками в галузі використання комп’ютерів. Виходячи з реалій нашої країні, розв’язання проблеми бачиться в створенні пунктів колективного доступу до Інтернету. Останні можуть бути реалізовані на базі бібліотек, поштових відділень або інших пунктів масового обслуговування населення.