Смекни!
smekni.com

Криміногенна ситуація та стан економіки в аграрному секторі України (стр. 4 из 5)

У правопорушників вилучено і повернено господарствам 122 т зерна, 37 т овочів, фруктів, іншої сільськогосподарської продукції, 25 т паливно-мастильних матеріалів.

Затримано 1,2 тис. осіб, що скоїли дрібні крадіжки. У них вилучено 53 т сільськогосподарської продукції на загальну суму понад 90 тис. грн.

Найбільшу кількість розкрадань продукції нового врожаю та паливно-мастильних матеріалів виявлено в Автономній Республіці Крим (43), Одеській (99), Львівській (32), Дніпропетровській (28) та Житомирській (23) областях.

Так, у Криму порушено кримінальну справу відносно керуючого відділенням ВАТ “Славне” Роздільнянського району Д., який за надання комбайна для збирання зерна орендатору Б. отримав від останнього хабара у вигляді 2,1 т зерна.

На Херсонщині викрито голову сільськогосподарського виробничого кооперативу “Джерело” С. та головного бухгалтера С., які без оформлення угоди за готівку відпустили приватному підприємству 45 т зерна пшениці нового врожаю на суму 21 тис. грн, а отримані кошти привласнили.

Правоохоронними органами виявлено численні правопорушення в ході реформування сільськогосподарських підприємств, зокрема при видачі та отриманні сертифікатів на земельний пай, здійсненні відчуження майна реформованими підприємствами, прийнятті рішень загальними зборами з питань реформування господарств, укладанні та реєстрації угод оренди землі і т.ін. Зазначене свідчить про відсутність належного контролю з боку посадових осіб місцевих органів виконавчої влади та самоврядування за процесами реформування на селі.

Набули поширення факти, коли посадові особи сільських (селищних) рад безпідставно надавали сертифікати на право стосовно земельного пая особам, які не мають права на його отримання.

Голова Вільнянської районної державної адміністрації Запорізької області Донченко О. М. підписав розпорядження про розпаювання земель КСП ім. Щорса, на підставі якого його дружина незаконно отримала сертифікат на земельну частку, хоча вона не була членом КСП і не мала права на отримання сертифікату. Крім того, на підставі підписаного розпорядження про паювання земель КСП “Південне” Донченко О. М. особисто отримав сертифікат на земельну частку зазначеного підприємства. Постановою суду Донченка О. М. притягнуто до адміністративної відповідальності за вчинення корупційного правопорушення.

У Генічеському районі Херсонської області за фактами незаконної видачі сертифікатів на землю загальною площею 110 га порушено 5 кримінальних справ стосовно посадових осіб сільських рад.

При розпаюванні землі та видачі сертифікатів на земельний пай посадовими особами сільськогосподарського підприємства “Прикордонне” незаконно включено до списків пайовиків прізвища 7 громадян, які задовго до цього померли. Зазначені сертифікати були привласнені посадовими особами цього підприємства. За даним фактом порушено кримінальну справу.

Характерним порушенням при розпаюванні земель є внесення до списків пайовиків осіб, які не мають права на отримання земельної частки (паю). Так, 29.04.2000 р. порушено кримінальну справу відносно Лубенського сільського голови Ш. та секретаря сільради Д. Рокитнянського району Київської області, які, зловживаючи посадовим становищем, незаконно виділяли земельні ділянки з земель запасу.

До суду направлено кримінальну справу стосовно Логвинського сільського голови Київської області С., який, зловживаючи службовим становищем, підписав додатковий список, до якого було внесено прізвища осіб, котрі не були членами цієї спілки і не мали права на земельний пай.

У ході перевірки КСП “Зняцівське” Мукачівського району Закарпатської області встановлено, що члени комісії з розпаювання земель, використовуючи службове становище у власних інтересах та в інтересах третіх осіб, включили до списків пайовиків 25 осіб, які ніколи не працювали у даному господарстві та не мали права на отримання земельної частки, внаслідок чого вони незаконно отримали сертифікати на земельну частку (пай). У цьому ж районі посадовими особами-членами комісії з паювання земель КСП “Колос” було включено до списку на одержання земельного паю 8 осіб, які перебувають з ними в родинних стосунках і не є працівниками цього сільськогосподарського підприємства. У результаті цим особам незаконно було надано земельні паї, чим заподіяно державі матеріальної шкоди на загальну суму 94,3 тис. грн. За даними фактами порушено кримінальні справи.

Такі порушення встановлено в Івано-Франківській, Тернопільській, інших областях України.

Непоодинокими є факти фіктивного фермерства, коли господарства реєструються на підставних осіб або родичів посадовців, які отримують незаконний прибуток за рахунок обробки земель силами сільгоспвиробників, безоплатного використання майна селян.

Виявлені факти зловживань посадових осіб КСП “Дніпровські хвилі” (Запорізька область) і ряду інших господарств, які використовували процеси реформування своїх підприємств у корисливих цілях. Стосовно керівника КСП “Дніпрогес” органами прокуратури Запорізької області порушено кримінальну справу за ознаками злочину.

Викрито ряд порушень законодавства про земельну реформу при вирішенні місцевими радами питань щодо використання земельних ділянок. Зокрема, Рокосівською сільською радою Закарпатської області було прийнято незаконне рішення стосовно обов’язкового виділення з кожного паю фермерського господарства “Красне поле” 0,10 га землі в резерв сільської ради, що обмежило права громадян на одержання належної частки землі, дане рішення прокуратурою було опротестованим.

В окремих регіонах України виникла проблема купівлі сільськогосподарських земель комерційними структурами та фізичними особами іноземних держав через громадян України (третіх осіб) з метою їх подальшого перепродажу за значно вищими цінами.

На сьогодні середня вартість одного гектару сільськогосподарських угідь в Україні становить 7,5–8,0 тис. грн (1,3 тис. дол. США). У Німеччині один га такої землі коштує 20,9 тис. дол. США. При цьому родючість грунтів України є набагато вищою, ніж в європейських країнах.

Необхідно відмітити стійку зацікавленість процесом реформування земельних відносин з боку вітчизняних комерційних та кримінальних структур, позиція яких, як правило, не враховує інтереси більшості селян.

За інформацією УСБУ в Івано-Франківській області, керівники ТЗОВ “Торро”, зловживаючи службовим становищем та використовуючи недосконалість механізмів реформування АПК під час зміни форми власності селянських господарств, необізнаність з нормативною базою їх керівників та невтручання органів державної влади, незаконно заволоділи земельними площами та значною частиною врожаю, який згідно з чинним законодавством належав селянській спілці “Дністер” (с. Залуква Галицького району).

Значного поширення при реформуванні КСП набуло незаконне списання основних засобів. Так, у КСП “1 Травня” Андрушівського району Житомирської області (голова правління Б., головний бухгалтер П.) встановлено недостачу основних засобів та товарно-матеріальних цінностей на загальну суму 259,3 тис. грн, у тому числі 25 одиниць сільськогосподарської техніки, з них — 11 тракторів різних марок.

У Старобешівському районі Донецької області порушено кримінальну справу стосовно головного інженера КСП “Авангард” П. і головного бухгалтера К., які незаконно списали 46 одиниць обладнання і техніки із залишковою вартістю 63,4 тис. грн та не оприбуткували металобрухт на суму 6 тис. грн, внаслідок чого сільгосппідприємству заподіяно шкоду на суму 69,4 тис. грн.

На Дніпропетровщині викрито голову правління КСП “Володимирівське” Апостолівського району Т., який без згоди членів господарства передав автотранспорт і сільгосптехніку кооперативу “Ритм” за рахунок погашення заборгованості за паливно-мастильні матеріали, при цьому занизив фактичну балансову вартість основних засобів на суму 156,3 тис. грн.

Однією з негативних тенденцій в АПК України є наявність правопорушень, пов’язаних з протиправним відчуженням та використанням сільгосптехніки іноземного виробництва, яка використовується комерційними структурами на правах лізингу, непроведенням розрахунків за неї.

Так, на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 15.07.97 р. № 753 щодо порядку передачі іноземної техніки сільськогосподарським товаровиробникам та проведення розрахунків за неї НВАТ “Агроінком” м. Києва (директор та засновник М. Г. Лобас) було отримано від Української аграрної біржі 40 комбайнів “Кейс”, поставлених під гарантію Уряду України. Згідно з указаним порядком та угодою, укладеною між Украгробіржею та НВАТ “Агроінком”, біржі заборонено продавати, переуступати, здавати у сублізинг, закладати, передавати забезпечення боргу або будь-яким іншим чином розпоряджатися правом власності лізингодавця на техніку.

Проте, в порушення ст. 10 Закону України “Про лізинг”, М. Г. Лобас продав сім комбайнів “Кейс” спільному підприємству “Дако” (м. Черкаси) та чотири комбайни ЗСАТ “Авангард” (м. Овідіополь, Одеської обл.) без дозволу Украгробіржі. Від протиправної реалізації комбайнів М. Г. Лобас отримав коштів (грошима, сільгосппродукцією та сільгосптехнікою) на загальну суму понад 3,3 млн грн.

Не повною мірою врегульованим на урядовому рівні залишається питання правонаступництва підприємств, які реформуються, щодо повернення іноземних кредитів, отриманих під гарантії Уряду на закупівлю сільськогосподарської техніки. Так, тільки за іноземними кредитами, за які закуплено сільськогосподарську техніку фірми “Джон Дір”, понад 300 сільськогосподарських підприємств мають заборгованість понад 15 млн дол. США. Аналогічна ситуація спостерігається і стосовно заборгованості за іншими кредитами.

Викрито непоодинокі факти порушення вимог Закону України “Про оренду землі” та Постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження порядку реєстрації договорів оренди земельних часток (паїв)”.