Смекни!
smekni.com

Криміногенна ситуація та стан економіки в аграрному секторі України (стр. 5 из 5)

У Макіївській міській раді Донецької області не проводилася реєстрація угод оренди паїв, що оформлені за результатами реформування КСП, а у міському управлінні земельних ресурсів угоди оренди земельних паїв своєчасно не передаються на реєстрацію до міськради. Виконком Зайцевської сільської ради, що у Дніпропетровській області, відмовив 360 власникам сертифікатів у реєстрації договорів оренди з фермерським господарством “Південний”.

Аналогічні порушення виявлено у Львівській, Чернівецькій та інших областях.

Так, у Рохманівській сільській раді Тернопільської області із земель запасу без рішення ради та укладання договору незаконно передано 9 га землі у користування Шумському державному мисливському господарству.

Не виконуються належним чином вимоги Указу Президента України “Про забезпечення економічних інтересів і соціального захисту працівників соціальної сфери села та вирішення окремих питань, що виникли в процесі проведення земельної реформи” від 12.04.2000 р. Зокрема, у Майнулівській, Першотравенській та Василівській сільських радах Кіровоградської області не забезпечено своєчасне формування на їх територіях земельних масивів у розмірі не менш ніж 50 % наявної площі цих земель для надання у користування земельних ділянок працівникам соціальної сфери та пенсіонерам з їх числа.

Таборівським сільським головою Миколаївської області безпідставно відмовлено у наданні земельних ділянок 12 вчителям середньої школи.

У КСП “Ранок” та КСП ім. Крупської Олександрівського району Донецької області безпідставно відмовлено пенсіонерам у видачі сертифікатів на право власності на земельний пай.

У поточному році лише до управління агропромислового комплексу Тернопільської облдержадміністрації надійшло понад 60 заяв і скарг громадян з питань реформування аграрного сектора. На жаль, окремі жителі сіл Кременецького, Теребовлянського та Зборівського районів відповіді не отримали, що змусило їх звертатися до органів прокуратури та внутрішніх справ.

Неналежним чином керівники окремих сільськогосподарських підприємств проводять розрахунки з бюджетом за отримані матеріально-технічні ресурси.

В Устинівському районі Кіровоградської області виявлено факт зловживання посадовим становищем керівника TOB “Петровського” Б., котра без дозволу податкової інспекції розпорядилася реалізувати 59 голів великої рогатої худоби загальною вагою 21,9 тис. кг на суму 31 тис. грн, які перебували у податковій заставі. За даним фактом порушено кримінальну справу.

Криміногенна ситуація в аграрному секторі економіки може дещо ускладнитися у зв’язку з його реформуванням та вивільненням при цьому значної частини зайнятого у сільському господарстві населення.

Причинами критичного стану в аграрному секторі економіки та ускладнення криміногенної ситуації у галузі, на наш погляд, є:

відсутність виваженої державної політики щодо розвитку аграрного сектору економіки, яка формується, не завжди виходячи з реальних потреб України, а з попиту на окремі види сільськогосподарської продукції;

несприятливість правових умов, яка проявляється у роздвоєності законодавства країни, на підставі якого здійснюється реформування аграрного сектору. На початку 90-х років Верховна Рада України прийняла ряд законодавчих актів (закони про форми власності на землю; фермерські господарства; нову редакцію Земельного кодексу та інші), якими було започатковано проведення аграрної реформи. Згодом Президент України та Кабінет Міністрів України видали ряд підзаконних актів, окремі з них містять положення, що суперечать Земельному кодексу та іншим законодавчим актам;

відсутність ефективного програмного забезпечення стосовно усунення причин і умов, що призвели до невпинної криміналізації агропромислового комплексу та належного контролю і невжиття адекватних криміногенній ситуації заходів з боку Міністерства аграрної політики та його структурних підрозділів на місцях. Вирішення проблем з нейтралізації негативних процесів, що відбуваються у галузі, віддане на відкуп контролюючих та правоохоронних органів, які застосовують переважно заходи адміністративного та кримінально-правового впливу;

відсутність державної підтримки технічного і технологічного переоснащення виробництва та розвитку ринкової інфраструктури. Скорочення витрат на підтримку вітчизняного сільськогосподарського машинобудування та гарантії Уряду під закупку іноземної техніки;

існування міжгалузевого цінового диспаритету, притаманного всій економіці. Аргументом може бути різниця в цінах у декілька разів при реалізації одних і тих же груп товарів за грошові кошти, бартером та взаємозаліком;

створення “ділками” від бізнесу за умов відсутності грошових коштів системи нееквівалентного обміну, яка оббирає сільськогосподарські підприємства практично на всіх етапах виробничого процесу. Це стосується як проблеми фінансування виробничого процесу, отримання кредитів під завищені відсотки, забезпечення паливно-мастильними матеріалами та технікою за бартерними угодами, коли занижуються вартість сільгосппродукції;

невиплата протягом тривалого часу заробітної плати, несплата орендної плати за використання земельних паїв працівників сільського господарства і бажання окремих керівників збагатитися за цей рахунок.