Смекни!
smekni.com

Економічна ефективність виробництва (стр. 4 из 7)

Рентабельність характеризує ефективність спожитих засобів виробництва що включають суму річної амортизації основних фондів і вартість у господарстві матеріальних оборотних засобів.

Норма прибутку визначається з відношення прибутку до середньорічної вартості основних і оборотних фондів і визначається у відсотках.

Практично в різних господарствах часто досягають однакового рівня рентабельності при виробництві однойменної продукції, але мають різні показники норми прибутку.

Розглянемо на прикладі СВК "Колос" динаміку прибутку і рівня рентабельності виробництва зернових за 2005-2006 роки.

Таблиця 6

Динаміка прибутку і рівня рентабельності виробництва зернових

Показники 2005 2006 Відношення 2006р до 2005р.,%
Отримання чистого доходу, всього,грн в т.ч: -39,0 275,3 -
на 1 га площі посіву, грн -15,0 99,75 -
на 1ц валового збору,грн -0,43 3,20 -
Виручка, тис. грн. 2356,7 2782,1 118,1
Повна собівартість,тис.грн. 2395,7 2506,8 104,6
Рівень рентабельності,% -1,6 11,0 в 12,6 раз

Зробивши детальну характеристику господарства по всіх показниках, що характеризують ефективність виробництва зернових, можна побудувати таблицю в якій використаємо всі раніше визначені показники.

Таблиця 7

Економічна ефективність виробництва зернових.

Показники 1999 2006 Відношення 2000р до 1998, %
Площа посіву, га 2600 2760 106,1
Валовий збір, ц 91089 86000 94,4
Виробничі затрати тис.грн.. 2943,2 3540,1 120,2
Одержано від реалізації, тис. грн. 2356,7 2782,1 118,0
Собівартість реалізації продукції, тис. грн. 2395,7 2506,8 104,6
Прямі затрати праці, тис. люд – годин 14 27 192,8
Урожайність, ц/га 35,0 31,2 89,1
Собівартість 1ц,грн 32,31 41,16 127,4
Затрати праці, люд.- годинНа 1га.На 1ц 5,380,15 9,780,3 181,8200,0
Виробничі затрати на 1 га,грн. 1132 1282,6 1133,0
Одержано парибутку:

Всього, тис.грн

-39 275,3 706,8
На 1га,грн -15 99,75 525

В Україні виробництво зернових завжди було і залишається головним джерелом грошових надходжень у господарства. Останнім часом через високі ціни товаровиробники господарства не в змозі придбати необхідну кількість добрив, палива, засобів захисту рослин, техніки, а від так і виконати всі вимоги технології вирощування зернових. А це, в свою чергу, призводить до значних недоборів їх врожаю, до зниження якості зерна та прибутків від реалізації.

Низькі показники економічної ефективності вирощування зернових культур обумовлені також використанням існуючої недосконалої високозатратної техніки і технології.

Підвищення економічної ефективності зернового виробництва передбачає збільшення виробництва і поліпшення якості зерна, забезпечення більшої сталості зернового господарства і ефективного використання його виробничих ресурсів. Основним напрямком подальшого розвитку зернового господарства є інтенсифікація виробництва зерна на основі внесення оптимальної кількості органічних і мінеральних добрив, розширення посівів високоврожайних сортів і гібридів, впровадження комплексної механізації, інтенсивних та індустріальних технологій, застосування прогресивних форм організації і оплати праці з урахуванням кінцевого результату.

Будь – яка технологія виробництва сільськогосподарської продукції постійно вдосконалюється і змінюється, пристосовуючись до конкретних умов.

Забезпеченість господарств надійною системою дає змогу якісно і в оптимальні агротехнічні строки виконувати всі види робіт, що сприяє підвищенню урожайності зернових культур і значно зменшує втрати зерна.

Велике значення має внесення оптимальних доз мінеральних і органічних добрив. У середньому по Україні при внесенні під зернові культури мінеральних добрив у кількості 194 кг діючої речовини на 1 га посіву із співвідношенням N75 P59 K50 приріст урожаю зерна на 1 кг добрив становить 4,3 кг.

Важливим фактором збільшення виробництва зерна є зрошення земель. Слід відзначити, що в умовах зрошення одержати високі врожаї зернових культур без застосування добрив практично не можливо.

Одним із напрямків підвищення економічної ефективності виробництва зерна є впровадження нових форм організації і стимулювання праці, створення приватного сектору, фермерських господарств.

Основну увагу щодо комплексу заходів для досягнення високих урожаїв становлять інтенсивні технології.

Незалежно від грунтово – кліматичних зон в кожному господарстві слід мати 20-25% ранньостиглих, 35-40% середньостиглих та таку саму кількість середньорослих сортів. Наукові дослідження довели, що сукупний урожай зернових у такому разі зростає на 20-30% і стає стабільнішим.

Індустріальні технології, крім заходів і прийомів, спрямованих на зменшення затрат ручної праці, містять систему додаткових агроприйомів, основним з яких є:

· передпосівне вирівнювання поверхні ґрунту;

· внесення окремих видів добрив залежно від фази розвитку рослин;

· передпосівна культивація з внесенням гербіцидів;

· сівба високоякісним і попередньо обробленим протруювачем насіння;

· суцільне довсходове і пісявсходове розпушення ґрунту та інші.

Приріст урожаю зернових значно змінюється залежно від місця вирощування, а також від погодних умов року.

Вагомим резервом підвищення економічної ефективності зернового виробництва є поліпшення якості зерна, особливо за рахунок сильних і твердих сортів пшениці з високим вмістом білка ( 15 – 17% ) і клейковини ( 28 – 43% ).

Індустріальні технології вирощування сільськогосподарських культур передбачають максимальне збільшення їх урожайності шляхом використання інтенсивних сортів і гібридів.

Збільшення виробництва продукції в сільськогосподарських підприємствах забезпечується за рахунок підвищення продуктивності праці.

Фактори, які впливають або сприяють збільшенню кількості продукції і зниженню затрат праці на її виробництво є основою для знаходження нових шляхів збільшення продуктивності праці.

Основні шляхи підвищення продуктивності праці:

· ріст фондозабезпеченності і фондоозброєнності праці;

· підвищення інтенсивності використання основних фондів;

· поглиблена спеціалізація і концентрація виробництва;

· впровадження прогресивних технологій;

· покращення організації і збільшення її інтенсивності;

· підвищення кваліфікації кадрів;

· стимулювання процесу праці.

Резервами збільшення продуктивності праці є збільшення урожайності і зменшення затрат праці на 1га.

Можна виділити такі основні шляхи підвищення продуктивності праці в сільському господарстві:

- зростання врожайності культур і продуктивності тварин;

- впровадження комплексної механізації і автоматизації виробництва;

- широке використання інтенсивних та індустріальних технологій виробництва в рослинництві і тваринництві;

- раціональне розміщення сільського господарства;

- економічно обґрунтовані спеціалізація і концентрація виробництва на базі міжгосподарської кооперації та агропромислової інтеграції;

- застосування прогресивних форм організації і оплати праці;

- зміцнення трудової і технологічної дисципліни.

Важливим показником економічної ефективності виробництва зерна є собівартість продукції.

Значення собівартості продукції є важливою умовою підвищення економічної ефективності виробництва і забезпечення розширеного відтворення в сільськогосподарських підприємствах.

Основні шляхи зниження собівартості сільськогосподарської продукції:

1. Впровадження комплексної механізації і автоматизації виробництва.

2. Зниження фондоємкості виробництва.

3. Зниження матеріалоємкості виробництва.

4. Зменшення витрат по організації і управлінню виробництвом.

5. Удосконалення організації і матеріального стимулювання праці.

6. Підвищення якості продукції і скорочення витрат при збиранні, реалізації продукції.

Резервами зниження собівартості продукції є підвищення урожайності сільськогосподарських культур і економія виробництва затрат в розрахунку на 1 га посівної площі.

3. Характеристика рівня розвитку галузей тваринництва.

Найважливішою галуззю продуктивного тваринництва України є скотарство, яке постачає незмінні продукти харчування і цінну сировину для харчової і переробної промисловості.

В останні роки відбувається тенденція до різкого скорочення поголів'я ВРХ та й взагалі галузі тваринництва. На сьогоднішній день підприємcтву сільського господарства, не вигідно займатися тваринництвом. Галузь рослинництва більш менш переживає скрутне становище.

Економічну ефективність галузі скотарства в окремих категоріях господарств можна охарактеризувати за допомогою таких натуральних та вартісних показників: продуктивність великої рогатої худоби; витрати кормів на 1 ц. молока; 1 ц. приросту великої рогатої худоби та на одну умовну голову; трудомісткість одиниці продукції.

Показники ефективності галузі скотарства співставляють по кожній групі тварин, як в натуральній так і у вартісній формах з середніми показниками по району чи показниками іншого господарства, або з даними цього ж господарства за кілька років. При цьому необхідно проаналізувати та спів ставити показники продуктивності худоби, та продуктивність праці, затрати праці у люд. год. в розрахунку на одиницю продукції.

Потім аналізують собівартість продукції по кожному виду продукції, що дасть змогу установити рівень тенденції, зміни собівартості продукції та виявити невикористані резерви.