Смекни!
smekni.com

Основні стереотипи Великобританії (стр. 2 из 6)

Між Великобританією й іншою Європою як і раніше існує певний психологічний бар'єр, анітрошки не знятий вступом Великобританії в Європейський Союз в1973 році. Ла-Манш, вузька смужка води між континентом і Британськими островами, зіграв вирішальну роль в історії Великобританії, діючи як рів, призначений захищати " острів-міцність" від загарбників і зберігати відмінну від інших націй ментальність. Багато британців хочуть залишити цей рів - протока Ла-Манш. Важко оцінити, як у довгостроковому періоді вплине на почуття захищеності (як політичної, так і економічної) рядового британця відкриття тунелю через протоку. Навіть сьогодні часто цитуємий старий газетний заголовок "Туман над протокою, континент ізольований" частково зберігає свою істинність. Але ця горда нації доброзичлива до туристів. Вона рада показати іншим те, що вважає одним із самих цивілізованих суспільств у світі.

Є частка істини й у поширеній думці, що британці - холоднокровний народ. Вищий прояв схвалення для них - "Непогано", тому вони можуть виглядати небагато пихатими й манірними. Вони не показують свої почуття, але все-таки це товариські люди, почуття гумору й любов до абсурдного який урівноважує їхня холодність. Вони мають дивну звичку жартувати над тим, що їх оточує, при цьому не показуючи неповаги. Їхнього жарту про релігію або королівську родину часто спантеличують іноземців. [3].

Великобританія - дуже густонаселена країна. На квадратну милю площі доводиться 940 жителів, що перевершує показники всіх країн Європи, крім Голландії. Але це також і земля неймовірної краси, що британці охороняють і підтримують. Скрізь можна побачити акуратні живоплоти, охайних квіткових клумб і газони, гладкі, як більярдні столи. Англійці люблять сади, але й не зневажають дикою природою. Вони люблять бродити по полях або шльопати в гумових чоботях по струмках і болотам, або спостерігати за птахами. Деякі дотепер полюють на лисиць (про що буде розказано нижче), інші запекло протестують проти цього жорстокого виду спорту.

Погода у Великобританії - це тема для щоденних жартів і обговорень. Деякі іноземці уявляють, що ця країна постійно обкутана туманом, Але це не так з тих пор, як жителі міст перейшли на нові види палива. Проте, погода у Великобританії дуже мінлива: дощ і сонце можуть поміняти один одного в лічені хвилини. Але, принаймні, це додає елемент несподіванки.

Незважаючи на постійні зміни в суспільстві, британці зберігають безліч особливих традицій. У літню пору на поле в села можна побачити гру в крикет у самому розпалі. Це дуже повільна й статична гра, що може здатися нудної спостерігачеві, але насправді вона повна різноманітними хитростями й особливостями. У сільські підпилювати жителі часто грають у дартс, рідше - у шашки або шахи.

Британське суспільство, хоча й стурбоване сумнівами й невизначеністю, і постійно змушене вирішувати ключові соціальні проблеми, виразно не перебуває в занепаді, і навіть не вгасає. Проте, воно глибоко стурбоване й серйозно обговорює багато традиційних підвалин суспільства. У британцях є щось непередбачене, непояснене. Звідки в цих націй з'явилися сили потопити іспанську армаду? Виразно не завдяки величезним кількостям економічних ресурсів або дисциплінованому суспільству. Може бути, у душах, цього народу, об'єднаного загальною метою, є щось, що не під силу зрозуміти соціологам. Британці - чудовий народ, і їхньої примхи, соціальна "дистанція" і лівосторонній рух є невід'ємною частиною нашого миру. [1, 10].


2. Вивчення сприйняття Об'єднаного Королівства за допомогою соціологічного опитування

Як приклад вивчення накрапувати сприйняття країни хотілося б привести результати проведеного в 1999 році дослідження, метою якого було з'ясування того, яким образом жителі різних країн сприймають Великобританію, які установки існують стосовно різних аспектів життя британського суспільства. Дослідження проводилося за замовленням Британської Ради й охоплювало 13 країн (Бразилія, Китай, Єгипет, Франція, Німеччина, Індія, Малайзія, Мексика, Польща, Росія, Саудівська Аравія, Південна Африка й Туреччина). Координатором world-wide дослідження виступала компанія MORI (Великобританія), що надала узагальнені дані за результатами опитувань у кожній із країн-учасників проекту. Дослідження в кожній країні проводилися компаніями даних країн, у Росії воно було проведено компанією Gallup SPb.

Усього було опитано близько 200 чоловік у кожній країні. У Росії: дослідження проводилося в Москві, Санкт-Петербурзі, Самарі й Нижньому Новгороді, опитано близько 400 чоловік. Учасниками дослідження були "succesor generation", тобто люди, які приймають у цей час відповідальні рішення, є лідерами, або в майбутньому будуть приймати рішення в різних сферах діяльності, формувати суспільна думка. Вік опитаних -24-45, вони мають вище утворення або продовжують навчання (студенти, аспіранти), працюють у промисловості, бізнесі, культурних і громадських організаціях, уряді .

Порівняльні дані опитувань у Росії й в інших країнах показали, що росіяни менше інформовані про Великобританію, Францію, Німеччині, США і Японії, у порівнянні з респондентами в інших країнах. Учасники дослідження відзначали, що найкраще російські респонденти інформовані про США, тому що про Америку більше інформації, чим про Великобританію: і по телебаченню й у пресі. При цьому більше молоді респонденти (20-25 років) краще інформовані про США, Великобританії й Франції, тоді як представники більше старшого покоління (36--45 років) думають, що вони краще інформовані про Німеччину і Японію.

У респондентів, більше обізнаних про Великобританію, зложився загальний позитивний імідж країни. Росіяни представляють Великобританію як закрите, консервативне суспільство, для якого характерний порядок, стабільність і традиційність. Найбільш сильними рисами іміджу Великобританія є традиції, історія цієї країни. Ця риса викликає й позитивне, і негативне відношення до Великобританії, будучи одночасно й сильної, і слабкою стороною її іміджу.

Незважаючи на те, що росіяни досить низько оцінили власну поінформованість про Великобританію (майже так само, як респонденти в Бразилії, Китаї й Мексиці), загальне враження про країну дуже позитивне (значення вище за середнє, у порівнянні з усіма опитаними в інших країнах). Респонденти в Саудівській Аравії над усе оцінили й власну поінформованість про Британію, і країну в цілому.

Крім традицій, 6% опитаних росіян, у якості основних сильних сторін Великобританії відзначили стабільність британської економіки й політичної системи.

У Росії, так само, як і в інших країнах, Англія й Шотландія - це найбільш відомі частини Об'єднаного Королівства. При цьому найчастіше Британія асоціюється з королевою й королівською родиною, кельтами, соборами й регбі. Знання цих образів, що мають стійкі асоціації з Великобританією, є важливим для дипломатії.

Британське суспільство в цілому представляється скоріше консервативним, ніж сучасним. Таке сприйняття характерно для опитаних у різних країнах, хоча в Росії (так само, як у Мексиці й Китаї) було найбільше респондентів, які погодилися із твердженням, що британське суспільство - це "дуже традиційне суспільство".

Англійці здаються манірними, стриманих і замкнутими, досить політично коректними, але не дуже дружелюбними стосовно іноземців, що не сприяє легкості спілкування з ними. Візит до англійця припускає дотримання встановлених правил, певних умовностей (попередню домовленість, вечірній костюм).

Як приклад можна привести деякі окремі найбільше що часто зустрічалися висловлення відносно жителів З'єднаного Королівства:

"Англійці більші сноби й більше потайливі, чим американці. Росіяни більше привітні, у порівнянні й з англійцями, і з американцями".

"Дивно, що слово "манірний" ніколи не використовується при описі яких-небудь інших націй, крім англійської. Якщо хто-небудь використовує слово "манірний" у відношенні кого-небудь, він завжди додає, "як англієць". [7].


3. Виявлення "сильних і слабких сторін"

Відповідно до більшості пророблених джерел, часто особлива увага при вивченні культури й традицій закордонних країн (і Великобританія не виключення) приділяється визначенню слабких і сильних сторін всіх сфер життєдіяльності, без чого, на думку авторів, неможливо скласти об'єктивне уявлення. Таке уявлення позначається й на сприйнятті британського бізнесу, що не розглядається як досить інноваційний. Незважаючи на те, що багато хто погоджуються з тим, що Великобританія має сильну репутацію в області наукових і технологічних інновацій, вона відстає від США, Японії й Німеччині.

Один з найбільш позитивних елементів британського суспільства полягає в тім, що тут приділяється велика увага захисту навколишнього середовища.

Крім того, у більшості літератур дуже високо оцінюється рівень британської законодавчої системи й британської системи соціального захисту. Уважається, що у Великобританії держава існує для людей, будь-які дії держави продиктовані турботою про людину. Якщо США сприймається як країна, у якій панує закон; то Великобританія як країна, у якій сильні й закон, і традиції.

Також не можна не погодитися з тим, що Британія являє собою гарну модель демократичного суспільства. Великобританія має позитивний політичний імідж, насамперед, відрізняється стриманістю й консервативністю своєї політики. Вона прагне дотримувати своїх внутрішніх інтересів і не намагається втручатися в конфлікти на відміну від Америки, що прагне до світового панування. [1, 127].