Смекни!
smekni.com

Основні стереотипи Великобританії (стр. 4 из 6)

"Непарламентська мова"

Вираження, уживані в палаті, повинні підкорятися особливим правилам. У парламенті не можна вимовляти слова й вираження, які можуть образити інших членів парламенту, не можна вживати грубі вираження, натякати або відверто заявляти про те, що інший член палати бреше або п'яний, і перебріхувати слова інших. Маленький глосарій заборонених у парламенті слів; blackguard, coward, git, guttersnipe, hooligan, rat, swine, stoolpigeon і traitor. Якщо ж хтось порушив ці правила. Спікер попросить цього "когось" забрати їх назад. Якщо ж його не послухаються, то винуватець може бути покараний і навіть відсторонений від засідань на певний строк.

Поліція

У годину закінчення засідань у парламенті поліцейські кричать "Who goes home?" ("Хто йде додому?). Ця традиція почалася в ті дні, коли в Лондоні ще не було центрального висвітлення вулиць, і парламентарії йшли додому невеликими групками, знижуючи ризик бути пограбованими на темних, вулицях міста. До речі, це, напевно, актуально й зараз, тим більше що за розкладом вечірні засідання закінчуються в 10 вечори, але можуть тривати далеко за північ. Поліцейські не входять у зал засідань доти, поки обговорення не закінчиться.

Вітання спікера

Члени нижньої палати звичайно кланяються спікерові, коли залишають зал засідань. Передбачається, що цей звичай відбувся від тих часів, коли Палата Громад засідала в каплиці Св. Стивена (St Stephen's Chapel), де спікер сидів поруч із вівтарем і члени парламенту, кланялися саме вівтарю, а не спікерові. Після завершення чергової сесії парламенту, а особливо після його розпуску перед новими виборами, члени нижньої палати, залишаючи зал засідань, тиснуть руку спікера.

Форма одягу

Офіційний одяг спікера описаний, в "Формі одягу спікера". Одяг інших членів парламенту являє собою костюм, що, скажемо, одягають на ділову зустріч або переговори. Однак в останні роки деякі члени парламенту були замічені у Вестмінстерському палаці не тільки без краваток, але навіть без піджаків. У вісімнадцятому столітті були прийняті носити перуки, але до наших днів перуки залишилися лише на головах, спікера й клерків. Однак діючий спікер Палати Громад не носить перуку.

Капелюха були іншим атрибутом парламентського етикету... Їх носили в залі засідання, але знімали при вході й виході із залу, а. також під час висловлень. Капелюх також служив відмінним способом зайняти місце на лаві в залі засідань, тому що без капелюха людина не могла далеко піти, і, відповідно, повинен був обов'язково повернутися. Ця система була зруйнована тими членами палати, які носили із собою по двох капелюха.

У наш час капелюха необхідно носити всім парламентаріям-чоловікам під час звертання до спікера, Жінки можуть не носити капелюх. Медалі й інші знаки відмінності, що показують прихильність або подяку монарха, не можна носить у парламенті.

Тютюн

Інший "пережиток минулого" у парламенті - нюхальний тютюн, наданий для користування членам нижньої палати парламенту й інших клерків палати. Табакерка лежить у входу в палату. Однак далеко не всі користаються із цієї можливості, хоча нюхальний тютюн - це єдиний вид тютюну, дозволений у палаті й комітетах. Паління було заборонено ще в 1693 році;

Собаки

Собаки, за винятком собак-поводирів, не допускаються в будинок парламенту. Один зі членів нижньої палати парламенту, Девид Бланкетт (David, Blunkett), позбавленийі зори, тому він постійно приводив із собою свого собаку-поводиря Люсі (Lucy).

Схвалення Біллів

Схвалення Біллів - використання норманнського варіанта французької мови.

Процес прийняття нового закону, вимагає, щоб текст Білля був прийнятий обома палатами парламенту. Передача Білля з палати в палату завжди відбувається за певним порядком, при якому для повідомлення результатів обговорення Білля іншій палаті от уже більше 200 років використовуються фрази норманнської французької мові. От деякі з них:

І.Якщо Палата Лордів прийняла один або більше Біллів, то члени Палати Громад одержують їх разом з наступною припискою; case "sort bail aux communes"

2.Якщо Лорди схвалили Білль, прийнятий Палатою Громад, то на ньому напишуть "A ceste Bille les Seigneurs sont assentus". Якщо Білль при цьому буде змінений, то Лорди після "Віllе" додадуть amended "avecque des amendements".

3.У випадку, якщо Білль Палати Громад був змінений Палатою Лордів, а члени нижньої палати не погоджуються зі змінами, то причини незгоди пишуться по-англійському під заголовком "Ceste Bille est remise aux Seigneurs avecque des raisons".

4.Форма схвалення королеви також оголошується французькою на церемонії закриття парламенту. Для загальних біллів це La Reyne le veul, а для часток - Soit fait comme il est desk.

Мішок з вовною (the woolsack)

Лорд-канцлер у Палаті Лордів сидить на мішку з вовною. Цей звичай вийшов із середніх століть, коли Англія була головним експортером вовни й вовняних виробів у Європу й уважалася провідним виробником як по якості, так і по кількості матеріалу. Символізуючи національне надбання країни, Лорд-канцлер сидів і як і раніше сидить на мішку, набитому вовною. Єдина зміна традиції - мішок набивають вовною не тільки виробництва, Великобританії, але й інших країн Співдружності, що символізує єдність цих країн.

3.2.3 Національні забави (Полювання за "рудим смолоскипом")

Більше колоритної національної забави, чим полювання, на лисиць в Англії, мабуть, немає. Ведеться вона винятково у вихідні дні за допомогою спеціально наношених гончих псів. Всі мисливці строго дотримують стародавніх ритуалів, придумані ще в часи короля Ричарда Левине Серце.

Початок своє полювання бере в 1066 році. У країну привіз її Вільгельм Завойовник зі своїми норманнами. Відокремивши простонародне стрілецьке полювання з луками від полювання псово-верхівковий, він навіть королівські замки велів ставити на відстані одноденних кінських переходів друг від друга. Тобто бенкетував щораз після цькування звірів у черговому замку, куди, властиво, і добирався із придворними до ночі. Свою лепту у верхівкове полювання вніс і Ричард Левине Серце. В 1194 році він вернувся в Англію з Палестини, привівши із собою цілий табун витончених арабських скакунів. Повідавши про те, що на Близькому Сході халіфи, еміри й беї давно вже не принижують себе полюванням заради їжі, а труять своїх жертв собаками заради настрою й куражу, він круто змінив всю британську мисливську традицію. Ричард вніс у неї ієрархічні принципи, різнобарвний одяг "майстрів" і "підлеглих". Все це поступово вдосконалювалося, остаточно втряслося до 1730 року - і з тих пор залишається незмінним.

Як приклад можна привести полювання в графстві Кент, що біля Лондона.

...До околиці стародавньої Абатської ферми мисливці з'їжджаються раннім ранком з разючою пунктуальністю, хоча прибувають вони сюди з різних графств із усього південно-сходу Англії. Упускати лісові перегони тут не прийняте. Із причеплених до автомобілів вагончиків мисливці виводять своїх коней і відправляються верхи на простору галявину для офіційного збору. Усього 49 вершників. До них підходять дівчини з підношеннями, заставленими келихами з якимсь бурштиновим напоєм, - на перевірку це висить із імбирним елем. Перед багатогодинною скачкою прийнято випити один-два келиха, не більше ("для більшого куражу") - на вогнепальному полюванні такого фуршету не зустрінеш.

Майже всі мисливці одягнені в чорні жакети, але попадаються й червоні. Власників останніх шанобливо величають "майстрами". Таке звання заслуговують десятиліттями.

По закінченні легкого фуршету "майстри", зібравши навколо себе свої "міні-ескадрони", оголошують порядок полювання. Важливо визначитися з маршрутом - не всі місцеві фермери дозволяють вершникам прямо скакати по своїх полях. Не не діють і собачі поводирі: вони демонструють нетерплячим гончим "лисий захід" - обривки шкір і шматочки дерну з нір. Нарешті затрубив ріг - і воїнство, спустивши собак із привязей, рушило доганяти їх уздовж крайки ячмінного поля. Ніякої лисиці поки ще немає й у спомині, але всі впевнені, що, злякавшись мисливського галасу, вона напевно перерве свій фазаній або курячий сніданок і кинеться навтьоки. Через кілька хвилин густий собачий ланцюг вистежив лису стоянку й, потроївши швидкість, почала переслідування. Кавалькада вершників спрямовується гончим слідом... І от у сотні метрів перед гончими з'явилася лисиця. Вона запекло пішла у відрив, але було вже пізно. Незабаром пролунав звук мисливського рогу. Тільки не закличний, а переможний^-переможний-розслаблено-переможний, означаючий "відбій". Наскрізь пропилені, але щасливі мисливці виїхали із ближнього дубняку. З'явилися й горді пси із залишками лисої шкіри на мордах. Незабаром з'ясувалося, що за весь день зацькували всього одну лисицю з п'яти що переслідувалися - інші успішно зникли. Нічого, - посміхалися англійці. - Ми не кровожерливі...

Однак не все в країні є однозначними прихильниками полювання на лисиць. Є й такі, хто відкрито виступає проти цього феодального пережитку, вимагаючи його заборони. Деякі "зелені" взагалі бачать у ній лише вбивство заради спортивного інтересу. Причому вбивство жорстоке: адже лисиць не вбивають із рушниці, а віддають на розтерзання собакам. Як би те не було, але представити Англію без полювання на лисиць уже неможливо. Це традиція, точно така ж як "файв о'клок".[7, 6].


4. Відмінні риси британця

4.1Щирий джентльмен

Нині в моді гарні манери, шляхетні предки, Англійський клуб, дорожні кепі й саки. Приємно відчути себе джентльменом у чомусь твідовому. Насправді ходячий образ англійського джентльмена - не більш, ніж міф.